شناسهٔ خبر: 2248977 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

ظریف در «وین»: امیدوارم، سوم آذر روز پیروزی ملی باشد

صاحب‌خبر -
روز گذشته 27آبان بود و دیپلمات‌های هسته‌ای ایران و گروه 1+5 همه در سفر. «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران عازم «وین» شد و «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا به لندن رفت. در بین سفر دیپلمات‌های «هفت» کشور دخیل در مذاکرات، کشور «هشتمی» هم دخیل شد؛ «یوسف بن‌علوی» وزیر خارجه عمان که شنبه‌شب در سکوت خبری به تهران آمده بود، این‌بار هم عازم لندن شد تا با «کری» دیدار کند. برخی رسانه‌های «روس» به نقل از برخی منابع آمریکایی از سفر امروز «کری» به «وین» خبر دادند. پیش‌تر اعلام شده ‌بود که کری اواخر هفته (شنبه یا یکشنبه) به وین خواهد رفت. خبرگزاری «ایتارتاس» نیز خبر داد که «سرگئی لاوروف» و «فرانک والتر اشتاین مایر»، وزیران خارجه روسیه و آلمان درباره مذاکرات هسته‌ای ایران دیدار و گفت‌وگو خواهند کرد. دور دهم مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 از روز گذشته آغاز و تا پایان ضرب‌الاجل سوم‌آذر ادامه خواهد داشت.
روز گذشته «ظریف» به‌همراه «کاترین اشتون» نماینده گروه 1+5 پشت میز ناهار در محل نمایندگی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی نشستند تا ضمن صرف غذای ایرانی، درباره پیشرفت مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 و راه‌های ادامه این مذاکرات رایزنی کنند. «ظریف» پس از این دیدار که نزدیک به دو‌ساعت طول کشید، گفت: «صحبت‌های خوبی داشتیم و تصمیم گرفتیم که در روزهای آینده چگونه کار را پیش ببریم.» وزیر خارجه ایران ادامه داد: «بقیه موارد، بستگی به اراده سیاسی برای رسیدن به نتیجه دارد.» همچنین «سیدعباس عراقچی»، معاون وزیر خارجه ایران با اشاره به مذاکرات دو‌جانبه ظریف با اشتون در جمع خبرنگاران گفت: «ایران پیشنهادها و ایده‌های زیادی را همواره برای رسیدن به نتیجه ارایه کرده است و اگر بخواهد رفع نگرانی شود این ایده‌ها کفایت می‌کند.» پس از این دیدار معاونان وزیران خارجه ایران و آمریکا یک دور مذاکره دو‌جانبه و یک دور نیز مذاکره سه‌جانبه با اتحادیه اروپا برگزار کردند. «مجید‌تخت‌روانچی» و «عباس عراقچی»، معاونان وزیر خارجه ایران ابتدا با «ویلیام برنز»، دیپلمات ارشد آمریکایی و «وندی شرمن»، مدیر‌کل سیاسی وزارت خارجه آمریکا به صورت دوجانبه در هتل کوبورگ وین گفت‌وگو کردند. سپس «هلگا اشمیت»، معاون کاترین اشتون به جمع آنان ملحق شد و مذاکره سه‌جانبه شد. هیات‌ایرانی همچنین یک دور مذاکره ﺩﻭﺟﺎﻧﺒﻪ ﺑﺎ ﭼﻴﻦ داشتند. قرار است امروز نیز ﻣﺬاﻛﺮاﺕ ﻛﺎﺭﺷﻨﺎﺳﻲ ﺩﺭباره ﻣﻮﺿﻮﻋﺎﺕ ﻣﺨﺘﻠﻒ اﺩاﻣﻪ یابد.  «ظریف» پس از ورود به فرودگاه «وین» در جمع خبرنگاران، گفت: «امیدوارم نتیجه، چه توافق و چه ایستادگی در برابر زیاده‌خواهی باشد، روز سوم آذر ان‌شاءالله روز پیروزی ملی در رسیدن به اهدافی باشد که در این مذاکرات به‌دنبال آن بودیم.» رییس هیات مذاکره‌کننده ایران افزود: «در صورتی‌که طرف مقابل اراده سیاسی برای رسیدن به راه‌حل داشته باشد، پیشنهادهای متعددی برای اینکه اطمینان حاصل شود، برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است، وجود دارد و مطرح شده است.» او با بیان اینکه اطمینان می‌دهم اگر بتوانیم به راه‌حلی برسیم که منافع کشور و مردم را لحاظ کند، به توافق می‌رسیم، ادامه داد: «اگر بر اثر زیاده‌خواهی طرف مقابل، راه‌حل به دست نیاید، دنیا متوجه شده است که ایران به‌دنبال راه‌حل، تفاهم و تعامل سازنده است و از حقوق و عزت و سربلندی کشور دست برنمی‌دارد.» او در پاسخ به سوالی درباره موارد اختلافی و نیز اینکه آیا اجلاس در سطح وزیران خارجه برگزار خواهد شد؟ گفت: «بر اساس توافق تا زمانی‌که روی همه موضوعات توافق نشده باشد، روی هیچ موضوعی توافق نشده است. همه موضوعات مورد اختلاف است اما بحث اصلی که مدت‌ها وقت همه ما را گرفته، حدود غنی‌سازی یعنی میزان و نحوه اوج‌گرفتن غنی‌سازی به سمت تامین نیازهای صنعتی و سوخت نیروگاه بوشهر بوده است؛ نه اصل غنی‌سازی. در مورد تحریم‌ها نیز گرایشی در کشورهای غربی، به ویژه مقامات آمریکایی بوده که فکر می‌کنند تحریم‌ها برایشان منفعتی داشته و راه‌حل است که لذا تحریم‌ها هم مورد اختلاف است.»
کری: امیدواریم توافق هسته‌ای حاصل شود
در همین حال «کری» که به «لندن» رفته بود، پس از دیدار با «فلیپ هاموند» همتای انگلیسی خود، گفت: «امیدواریم توافق هسته‌ای نهایی با ایران حاصل شود، اما ایران باید با توسل به همه راهکارهای ممکن، صلح‌آمیز‌بودن برنامه هسته‌ای خود را ثابت کند.» او همچنین پیش از عزیمت به «لندن» با بیان اینکه «من در مرحله مناسب به وین خواهم رفت»، گفته بود: «واضح است که ما در حال ورود به مرحله‌ای حساس در مذاکرات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران هستیم.»
 وزیر خارجه انگلیس هم گفت: «مذاکرات هسته‌ای میان ایران و 1+5 در وین، بسیار سخت خواهد بود، اما من باور دارم که می‌توان به توافقی دست یافت.» او در عین حال مدعی شد: «اگر بخواهیم به موفقیت دست یابیم، نیاز است که ایران انعطاف بیشتری نشان دهد». «وندی شرمن» رییس تیم مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات هسته‌ای نیز گفت: «هم‌اکنون وقت آن رسیده است که کار را تمام کنیم.» همچنین به گزارش «فارس» یک دیپلمات غربی با بیان اینکه «ایران می‌خواهد که یکدفعه همه تحریم‌ها لغو شود که این، واقع‌گرایانه نیست»، گفت: «دیگر موضوعات دشوار، مدت توافق نهایی و سرعت لغو تحریم‌هایی است که علیه ایران قرار داده شده است که این بخش، موضوعی است که انتظارات ایران در آن بسیار زیاد است.»
میانجی در لندن
روز گذشته وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد «یوسف بن‌علوی» وزیر خارجه عمان، در لندن با «جان کری» دیدار می‌کند. از موضوع این دیدار جزییاتی منتشر نشده است. «فارس» به نقل از «جروزالم‌پست» همچنین نوشته است «جان کری» در لندن، مقامات کشورهای خاورمیانه را در جریان روند مذاکرات قرار می‌دهد. بر‌اساس برنامه وزارت خارجه آمریکا، کری قرار است در لندن با وزیران خارجه مصر و امارات نیز دیدار کند. سفرها و دیدارهای «بن‌علوی» بسیار بیش از گذشته مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. «ظریف» در فرودگاه «وین» درخصوص سفر اول هفته وزیر خارجه عمان به تهران گفت: «بن‌علوی در چارچوب روابط دو‌جانبه و گفت‌وگوهای منطقه‌ای به ایران آمده بود و پیامی از کسی نداشت و از نقشی که عمان داشته، استقبال می‌کنیم.» او در پاسخ به اینکه آیا به‌طور مشخص درباره مسایل و مذاکرات هسته‌ای با یوسف بن‌علوی مذاکره داشتید؟ گفت: «طبیعی است که وقتی دو روز قبل از سفر ایشان، در مسقط بودیم و درباره مسایل هسته‌ای صحبت کردیم، درباره برخی موضوعات هسته‌ای هم در دیدار با وی بحث شود.»
«ظریف» در عین حال با خنده گفت که اما موضوعات دیگری هم هست که علاقه‌مندیم درباره آن صحبت کنیم. در عین حال اگر سفر شنبه‌شب «بن‌علوی» به تهران در کنار دیدار ناگهانی «کری» با وزیر خارجه عمان در راه بازگشت از پکن در فرودگاه مسقط و میزبانی سه‌روزه مذاکرات هسته‌ای ایران در هفته گذشته قرار گیرد، می‌توان موضوع این دیدارها را حدس زد: میانجی مشغول میانجیگری است.  درحالی که طرف‌های مذاکره روی حصول توافق تا پایان ضرب‌الاجل سوم‌آذر متمرکز شده‌اند، «ایسنا» به نقل از «رویترز» نوشت که یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت: «ما هنوز درباره تمدید مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 گفت‌وگویی نکرده‌ایم.»
این مقام آمریکایی افزود: «ما در این مذاکرات به پیشرفت‌های خود ادامه داده‌ایم اما هنوز اختلافاتی وجود دارد که باید رفع شود. ما هنوز نمی‌دانیم که می‌توانیم این کار را انجام دهیم یا نه.» در عین حال «فارس» نوشت روزنامه ژاپنی «آساهی شیمبون» ژاپن مدعی شده ایران با تمدید مذاکرات تا اول فروردین سال ۱۳۹۴ موافقت کرده است. در یکی دیگر از گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای، «آسوشیتدپرس» در گزارشی ضمن برشمردن اختلافات طرفین در مذاکرات هسته‌ای، مدعی شده است که آمریکا تنها با برخورداری ایران از چهارهزارو500سانتریفیوژ موافقت کرده اما ایران کف نیاز خود را هشت‌هزارسانتریفیوژ اعلام کرده است.

نظر شما