به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری فارس، حجت الاسلام و المسلمین محمدی و جمعی از معاونان و مدیران این سازمان همزمان با نخستین روز از دهه وقف که به نام وقف و رسانه و بسیج مردمی نامگذاری شده طی سفر به شهر قم با مراجع عظام تقلید دیدار و گفتوگو کرد.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در این دیدارها گزارشی از وضعیت موقوفات و دستاوردهای این سازمان در یکسال گذشته ارائه کرد.
حجت الاسلام علی محمدی در این سفر با آیات عظام عبدالله جوادی آملی، علوی گرگانی، محمد یزدی، نوری همدانی، جعفر سبحانی دیدار کرد که در این دیدارها مراجع معظم تاکیداتی را به رئیس سازمان اوقاف و مدیران این سازمان داشتند.
موقوفات برای احیای میراث مکتوب ایجاد شود
آیتالله عبدالله جوادی آملی با اشاره به احیای وقف به عنوان یکی از رسالتهای اصلی این سازمان اظهار کرد: بزرگان دین در راستای احیای مکتب، موقوفاتی داشتهاند تا این سنت حسنه همچنان باقی بماند.
وی افزود: مرحوم سید مرتضی وقتی وارد حوزه علمیه نجف شد، بخشی از اموال خود را برای این حوزه و تهیه کتاب توسط طلاب وقف کرد، این یعنی احیای وقف نه احیای موقوفات.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه اگر ملتی نداند دین چه میگوید با مشکل مواجه میشود گفت: مهمتر از احیای موقوفات، احیای وقف و بیان نیازهای وقف در شرایط کنونی است.
وی ادامه داد: بسیاری از کتابهای قدیمی وجود دارند که میتوان بخشی از ظرفیت وقف را به احیای میراث مکتوب گذشته اختصاص داد، ساخت حوزه علمیه و مدرسه و خانه عالم در کنار آنها و بقاع متبرکه، بخشی دیگر از ظرفیتهای وقف است.
مفسر بزرگ قرآن کریم با بیان اینکه لازم است نیتهای وقف به سمت احیای دین و علم هدایت شود گفت: آنهایی که با علما رابطه داشتهاند، سعی کردهاند وقف عالمانه داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: به ما گفتهاند جایی بنشینید که بر علم شما بیفزاید، سازمان اوقاف هم در مجموعه فعالیتهای خود باید تلاش کند علم و معرفت مردم افزایش یابد؛ زمانی که مردم عاقل و عالم شوند، جامعه پیشرفت میکند.
آیتالله جوادی آملی با بیان اینکه جامعه جاهل زود اداره میشود ولی زود هم از دست میرود و اعتباری به آن نیست گفت: دشمنان اسلام در طول تاریخ اجازه ندادند که اهل بیت(ع) جامعه را هدایت کنند و به سمت علم رهنمون شوند؛ اگر میخواهیم جامعه پابرجا بماند باید در راستای علم و معرفت کوشید.
استاد حوزه علمیه قم عنوان کرد: در کنار بقاع متبرکهای که نماز جماعت دارند، باید حوزه علمیه ساخته شود و اگر موجود است، باید در تقویت آن کوشید.
وی با بیان اینکه برپایی مجالس و اطعام عزاداران اهل بیت(ع) سر جای خودش اهمیت دارد گفت: مهمتر آن است که برای احیای اسلام و معارف دینی از وقف استفاده شود.
آیتالله جوادی آملی خاطرنشان کرد: اگر انسان توشه آخرت را آماده کرده باشد، نگران مرگ نخواهد بود و وقف، از جمله راهکارهایی است که آدمی از طریق آن خودش را برای آن دنیا آماده میکند چرا که واقف، تعلق خاطر به مال دنیا ندارد و مرگ را به راحتی میپذیرد.
مفسر بزرگ قرآن کریم با بیان اینکه سازمان اوقاف باید در این مسیر گام بردارد و افراد را به این اندیشه متعالی برساند عنوان کرد: سازمان اوقاف باید نیتهای مورد نیاز برای امروز جامعه را احصاء و ترویج کند.
وی ضمن قدردانی از فعالیتهای گسترده قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: همچنین میتوانید در مورد نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه نیز برنامههای مشابه طراحی و اجرایی کنید؛ توجه به مطالب دیگری همچون خطبه غدیر و خطبه فدکیه هم امری ضروری است و حتی میتوان آنها را در قالب درس حوزههای علمیه تدوین کرد.
اوقاف در دوره اخیر دستاوردهاى بزرگی داشته است
آیتالله حسین نوری همدانی با اشاره به تاریخ تشیع و علمای شیعه اظهار کرد: بنی امیه و بنی عباس تلاش زیادی برای از بین بردن تشیع داشتند ولی از زمان شیخ کلینی، شاهد اقدامات جدی برای احیای مکتب اهل بیت(ع) بودهایم.
وی افزود: در دوران حکومت آل بویه که طرفدار شیعیان بودند، شاهد گسترش مکتب اهل بیت(ع) هستیم که در مقابله با تبلیغات سوء بنی امیه و بنی عباس تاثیرگذار بوده است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه امام صادق(ع) در بیان ویژگیهای علما میفرمایند عالم کسی است که رفتارش با گفتارش هماهنگ باشد گفت: بر اساس این حدیث، در دل عالم دو چیز نیست، یکی سفاهت و یکی غفلت؛ سفاهت به معنای سادهاندیشی مفرط است و نقطه مقابل بصیرت به شمار میرود.
وی ادامه داد: در دنیای کنونی، هشیاری و بیداری که همان بصیرت معنا میشود اهمیت زیادی دارد و عالمان باید اینگونه باشند.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه مال و ثروت نباید در اختیار سفها و افراد بی بصیرت قرار بگیرد گفت: اموال جامعه اسلامی که متعلق به همه مردم است نباید ساکن و راکد بمانند، باید آنها را در مسیر رشد اقتصادی و نفع رساندن به عموم جامعه قرار داد.
وی تصریح کرد: نگاه مردم همیشه به علماست و اگر در جریان انقلاب اسلامی، روحانیون به میدان نیامده بودند، نهضت اسلامی شکل نمیگرفت؛ بنابراین در همه زمینهها باید شاهد میدانداری علمای دینی باشیم.
آیتالله نوری همدانی با اشاره به روایتی از حضرت عیسی(ع) گفت: ایشان فرمودند علما شایستهترین افراد برای خدمت هستند؛ علما و روحانیون مناسبترین اشخاص هستند که امروز میتوانند مدیریت اوقاف و امور اقتصادی مربوط به آنها را بر عهده بگیرند.
این مرجع تقلید ضمن تشکر از فعالیتها و اقدامات گسترده سازمان اوقاف خاطرنشان کرد: در مدت تصدی حجتالاسلام محمدی، این سازمان به موفقیتهای مهمی دست یافته و هر سال، شاهد ارائه گزارشی دقیقتر و بهتر نسبت به گذشته هستیم که نشاندهنده مدیریت خوب بر سازمان اوقاف است.
وی ادامه داد: حفظ قرآن و تربیت حافظان کلام وحی کار مناسبی است و در کنار این کار باید افرادی به منظور اجرای احکام و معارف قرآن تربیت شوند.
آیتالله نوری همدانی با بیان اینکه امروز شاهد کمبودهایی در زمینه امام جماعت و قاضی در سطح کشور هستیم گفت: بعضی شهرها وجود دارند که چند هزار نفر طلبه دارند ولی برای انتصاب امام جمعه و قاضی با مشکل مواجه هستیم بنابراین امیدواریم سال آینده این مژده را بدهید که سازمان اوقاف مراکزی را برای تربیت مجریان مبانی و معارف قرآنی احداث کرده است.
وقف برای کمک به آسیبدیدگان حوادث غیر مترقبه توسعه یابد
آیتالله سید محمدعلی علوی گرگانی با اشاره به اهمیت وقف گفت: روایات متعددی در زمینه وقف و صدقه وجود دارد.
وی افزود: مسئله صدقه و وقف در اسلام اهمیت بسیاری دارد به طوری که همین موضوع در آیات قرآن هم مورد اشاره قرار گرفته است.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه وقف جزئی از صدقه به شمار میرود گفت: چیزی که در راه خدا داده شود دیگر قابل استرداد نیست
وی ادامه داد: شناسایی و احصاء موقوفات امری مهم و در بعضی موارد بسیار دشوار است چرا که موقوفات بسیاری وجود دارند که هنوز حقوق آنها پرداخت نشده است.
آیتالله علوی گرگانی با تشکر از مجموعه سازمان اوقاف به خاطر احیاء موقوفات در سراسر کشور عنوان کرد: نامگذاری دههای به نام وقف، سبب توجه بیشتر عموم جامعه به سنت نبوی وقف خواهد شد.
استاد برجسته حوزه علمیه قم افزود: لازم است موقوفاتی برای کمک به آسیبدیدگان حوادث غیر مترقبه مانند زلزله داشته باشیم تا برکات وقف در امور مختلف جاری باشد.
وی تصریح کرد: اقدامات خوبی در زمینه احصاء موقوفات و حقوق آنها شده و لازم است با مدیریت جدی سازمان اوقاف، بقیه املاک وقفی مهجور مانده هم شناسایی شوند.
آیتالله علوی گرگانی با بیان اینکه امیدواریم همچنان شاهد موفقیتهای بیشتر سازمان اوقاف در حوزههای سه گانه فعالیتهای محوله باشیم گفت: هر کاری که برای خدا انجام شود، ماندگار است و وقف، از جمله امور ماندگار به شمار میرود.
امامزادگان بیش از پیش مورد توجه قرار گیرند
آیتالله محمد یزدی با اشاره به اقدامات مثمر ثمر سازمان اوقاف طی سالیان اخیر اظهار کرد: باعث خوشحالی است که این سازمان زیر نظر روحانیون، به ساماندهی حقوق موقوفات، بقاع متبرکه و امور قرآنی مشغول است.
وی افزود: وقف به معنای متوقف کردن یک مال، برای انجام اموری مشخص همراه با نیتی مشخص است و یکی از مهمترین مسائل شرعی محسوب میشود اما در حکومتهای جائر، یکی از منابع به سرقت رفته به شمار میرفت.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه در زمان حکومت شاه، شاهد فعالیت سازمان اوقاف بودیم گفت: با این حال مجموعه عملکرد آن سازمان چنان بود که بی اعتمادی به وقف و موقوفات گسترش یافته بود زیرا دولت بیشتر به دنبال منافع خود و تصرف غیر شرعی در موقوفات بود.
وی ادامه داد: زمانی که در دستگاه قضایی حضور داشتم، در مورد موقوفات اهتمامی جدی داشتم و سعی کردیم بسیاری از موقوفات تصرف شده را به ملکیت وقف درآوریم.
آیتالله یزدی اضافه کرد: درآمد هر موقوفه باید بر اساس نیت واقفان مصرف شود مگر اینکه اصل مصرف در حال حاضر وجود نداشته باشد که در این زمینه میتوان به آب انبارهای قدیمی موقوفه اشاره کرد که دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرند.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه تغییر نیت وقف با توجه به نیازهای زمان، از اختیارات ولی فقیه است گفت: تبدیل یا جابجایی یکی از ممنوعترین موضوعات است ولی بعضی نیتها هستند که در شرایط کنونی، نیاز به آنها مرتفع شده و دیگر وجود ندارد.
وی تصریح کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، موقوفات و موضوع وقف مورد توجه جدی قرار گرفتند و از نظر شرعی، رسیدگی به آنها در اولویت قرار گرفت.
آیتالله یزدی با بیان اینکه از شنیدن گزارش عملکرد سازمان اوقاف خوشحال هستیم گفت: کشور ما هم حافظ قرآن لازم دارد و هم فهیم قرآن، در کنار حفظ باید نسبت به فهم کلام وحی هم کار بیشتری صورت بگیرد.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: باید حداقل به گونهای این طرحها را اجرایی کرد که حافظان قرآن معنای تحتاللفظی آیات را بدانند و با معارف کتاب خدا آشنا باشند.
وی با بیان اینکه امامزادگان مدفون در ایران بیش از هر کشوری است گفت: بسیاری از فرزندان اهل بیت(ع) در زمانهای مختلف از جمله دوران ولیعهدی امام رضا(ع) به ایران مهاجرت کردند؛ لازم است بقاع متبرکه این امامزادگان را بیش از پیش مورد توجه قرار داد چنانکه رهبر معظم انقلاب نیز تاکید کردهاند هر بقعه باید به یک مرکز فرهنگی تبدیل شود.آیتالله یزدی ادامه داد: در تاریخ سازمان اوقاف بعد از انقلاب، هیچ کس به اندازه رئیس فعلی این سازمان نتوانسته است نظم و نظام خاصی به موقوفات و فعالیتهای اوقاف ببخشد.
حضور روحانیون در بقاع متبرکه تقویت شود
آیتالله جعفر سبحانی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم مبنی بر انجام کار نیک از سوی اهل ایمان اظهار کرد: اینگونه اقدامات دارای آثار دنیوی و اخروی فراوانی است و سبب ایجاد محبت در قلوب انسانها میشود.
وی افزود: وقف یکی از مصادیق عمل صالح به شمار میرود و بر این اساس، عموم افراد به خیرانی که جایی را برای بهرهمندی دیگران و در مسیر نیکوکاری وقف میکنند علاقمند میشوند زیرا آثار وقف را میبینند به همین دلیل تبلیغ و ترویج صحیح این سنت حسنه از اهمیت زیادی برخوردار است.
این استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه مسجد گوهرشاد از جمله بناهایی است که بعد از سالها، نام بانی آن هنوز بر سر زبانهاست عنوان کرد: این بانوی خیراندیش، مسجدی را کنار حرم مطهر امام رضا(ع) ساخت تا مورد استفاده عموم قرار بگیرد و همین کار خیر سبب شده که مردم نسبت به این بانو احترام بگذارند در حالی که 700 سال از آن زمان گذشته است.
وی ادامه داد: حب مردم نسبت به واقف اثر دنیوی آن است ولی آثار اخروی زیادی هم بر آن مترتب خواهد بود؛ زمانی که آدمی از این دنیا میرود پرونده اعمالش بسته خواهد شد ولی وقف سبب باز ماندن پرونده میشود.
آیتالله سبحانی با تاکید بر ترویج وقف و بیان اهمیت و لزوم آن در جامعه از طریق رسانهها عنوان کرد: تبیین اهمیت وقف مردم را بیدارتر می کند. مفسر قرآن کریم با بیان اینکه افرادی هستند که قصد انجام کار خیر دارند اما نمیدانند در چه زمینهای این کار را انجام دهند گفت: باید وقف را به عنوان راهی ماندگار پیش روی آنها گذاشت.
وی نشر قرآن کریم در جامعه به ویژه جوانان را از وظایف سازمان اوقاف دانست و تصریح کرد: برگزاری مسابقات قرآنی و تشویق جوانان نیز می تواند قرآن را در جامعه ترویج دهد، جوانی که با قرآن کریم محشور باشد از گناه فاصله می گیرد.
این مرجع تقلید با اشاره به مساجدی که در کشور امام جماعت ندارند خاطرنشان کرد: آبادانی مسجد تنها به فرش، دیوار و برق نیست بلکه آبادانی مسجد با امامی است در آن نماز میخواند و مردم را موعظه میکند.
وی گفت: احداث مدارسی که به تربیت امام جماعت و خطیب برای مساجد بپردازند کاری نیکوست همچنین ساخت مدارس علمیه از طریق درآمد موقوفات یا ساختن و وقف کردن اینگونه مدارس امری ضروری به شمار میرود.
آیتالله سبحانی با بیان اینکه وجود امامزادگان در شهرها و روستاها معنویت را در جامعه تقویت میکند خاطرنشان کرد: باید به گونهای باشد که بقاع متبرکه مرکزی فرهنگی و تبلیغی باشند، از این رو در حرم مطهر امامزادههای بزرگ که مردم به آن توجه دارند باید روحانی حضور داشته باشد و تبلیغ دین کند.
انتهای پیام/
∎