رضا میرزایی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در لرستان درباره علت پتانسیل لرزهخیزی کشور اظهار کرد: کشور ایران بهعلت قرار گرفتن روی کمربند آلپ - هیمالیا یکی از مناطق لرزهخیز جهان بوده و پوستهی سازندهی آن از قطعات نامتجانس کنار هم تشکیل شده که گسلهای بزرگ و فعال، قطعات یاد شده را از هم جدا میکند.
وی افزود: حرکت همین قطعات پوسته و فعالیت گسلها که در اثر فشارهای ناشی از حرکت رو به شمال صفحه عربستان و برخورد آن به صفحه ایران انجام میشود، بخشهای مختلف کشور ما را در معرض یک تنش دائمی قرار داده و همین عامل موجب ناآرامی پوسته زمین در ایران و زمینلرزه میشود.
مدیرعامل شرکت آبمنطقهای لرستان درباره پراکنش جغرافیایی زلزله در کشور تصریح کرد: براساس بررسیهای انجام شده توسط زمینشناسان حدود ۶۶ درصد از مساحت سرزمین ایران در معرض خطر زمینلرزه قرار دارد و بهطور متوسط هر ۸ ماه یک زلزله با شدت مطلق بزرگتر از ۵ ریشتر، هر 3 سال یک زلزله با شدت مطلق بزرگتر از 6 ریشتر و هر 20 سال، زلزلهای با شدت مطلق بزرگتر از 7 ریشتر در ایران رخ میدهد.
میرزایی با اشاره به قرارگیری استان لرستان در پهنهی زاگرس درباره وضعیت لرزهخیزی این استان عنوان کرد: پهنه زاگرس به عنوان محل برخورد دو صفحه عربستان و ایران یک منطقه پرتکاپو است و کمربند چین خورده فعال زاگرس یکی از لرزهخیزترین بخشهای ایران و شاید خاورمیانه محسوب میشود.
این کارشناس حوزه آب و زمینشناسی درباره زلزله بیست و یکم آبانماه سالجاری که باعث لرزش استانهای غربی کشور و خسارت مالی و جانی فراوان به شهرهای استان کرمانشاه شده، بیان کرد: استانهای لرستان، ایلام، کرمانشاه و شهرهای آسیبدیده از زلزله به لحاظ قرارگیری روی منطقه لرزه، جزو نواحی زلزلهخیز کشور هستند که وقوع زمینلرزههای مخرب در دره سیمره، سیلاخور، درود و بروجرد در ادوار گذشته و زلزله اخیر استان کرمانشاه و ایلام بهترین گواه لرزهخیزی این مناطق است.
وی متذکر شد: بررسیهای آماری توسط زمینشناسان نشان میدهد بیش از ۵۰ درصد از زلزلههای یکصد سال اخیر در کشور ایران مربوط به منطقه زاگرس بوده و از نظر بزرگی حدود ۸۷.۳ درصد آنها بزرگی کمتر از ۵.۵ ریشتر، حدود ۹ درصد بزرگی بین ۵.۵ تا ۶ ریشتر و در مجموع حدود و ۳.۷ درصد آنها بزرگی بیش از ۶ ریشتر داشته اند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان با بیان اینکه در پهنه زاگرس گسلها همیشه فعال هستند، اظهار داشت: در کل فعالیتهای لرزهخیزی گسترهی زاگرس نسبت به سایر نقاط دیگر کشور ایران بیشتر است و وقوع لرزههای پیاپی در زون زاگرس طبیعی است و در گذشته نیز به کرات اتفاق افتاده و باعث تخلیه انرژی گسلهای اصلی میشود.
وی با اشاره به اینکه استان لرستان جزو مناطقی از ایران طبقهبندی شده که از توان لرزهخیزی بالایی برخوردار است، تصریح کرد: براساس پژوهشهای انجام شده توسط محققان در پهنهبندی خطر زمینلرزه در استان لرستان با در نظر گرفتن زلزلههای بالای ۴ ریشتر در یکصد سال اخیر حدود ۱۷ درصد از مساحت لرستان در پهنه خیلی زیاد، ۶۰ درصد در پهنهی خطر زیاد، ۲۰ درصد در پهنه خطر متوسط و ۳ درصد در پهنه خطر نسبتا کم قرار دارد.
میرزایی ادامه داد: بخشهای شمالی لرستان از جمله شهرستانهای درود، بروجرد، روستاهای دشت سیلاخور، بخشهای جنوبی الیگودرز و شولآباد به لحاظ مجاورت با گسل بزرگ زاگرس و انشعابات آن و شهر پلدختر، رومشکان و بخشهای جنوبی شهرستان کوهدشت بهعلت نزدیکی به گسل کبیرکوه و شهر خرم آباد بهعلت گسلی که از جنوب شهر و منطقه ماسور عبور میکنند در پهنه خطر بالای زلزله قرار دارد.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای لرستان تاکید کرد: وقوع زلزله در آینده در استان لرستان اجتنابناپذیر است و ما نمیتوانیم از وقوع زلزله جلوگیری کنیم لذا باید نقاط با ریسک بالای زلزله در استان را مطالعه و شناسایی کرد و با دانش و آگاهی خودمان را در برابر زلزله ایمن کنیم.
خبرنگار: حسام شفیعی
∎