به گزارش مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي، علي بيتاللهي رئيس بخش زلزلهشناسي مهندسي و خطرپذيري مرکز تحقيقات با بيان اين مطلب، گفت: به دنبال وقوع زلزله در منطقه مرزي ايران و عراق که سبب خسارات فراوان جاني و مالي در کرمانشاه و شهرهاي سرپل ذهاب و قصر شيرين شده است، جلسه اضطراري در بخش زلزلهشناسي مهندسي و خطرپذيري اين مرکز با حضور جمعي از مديران و کارشناسان مرتبط از ديگر بخشها برگزار شد و بر اين اساس تيمي متشکل از 9 نفر به منطقه اعزام خواهيم شد.
وي افزود: تيم کارشناسي مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي مشتمل بر متخصصين حوزههاي ساختمان، حمل و نقل و معماري با حضور در اين منطقه، ضمن ارزيابي خسارات وارده و بررسيهاي فني ساختمانها و حوزههاي حمل و نقلي، با برگزاري جلسات کارشناسي با مسئولين در منطقه، ديدگاهها و رهنمودهاي فني و تخصصي خود را ارائه خواهند نمود.بيتاللهي در خصوص مختصات و ويژگيهاي زلزله روي داده در منطقه مرزي ايران و عراق گفت: اين زلزله در ساعت 21:48 شب با بزرگي 7.3 ريشتر در منطقه مرزي ايران و عراق روي داد. نکته جالب توجه در اين خصوص اين بود که پيش از اين زلزله، در ساعت 21:30 زلزلهاي با بزرگي 4.5 و همچنين دو پيشلرزه کوچک در ساعت 21:18 به وقوع پيوست و در نهايت پس از نيم ساعت زلزله اصلي رخ داده است.
مدير بخش زلزلهشناسي مهندسي و خطرپذيري ادامه داد: وقوع اين زلزله با بزرگي 7.3 در اين منطقه که تحت عنوان ايالت لرزه زمينساخت زاگرسي از آن ياد ميشود در چندين دهه گذشته بي سابقه بوده است چرا که در اين منطقه همواره شاهد وقوع زلزلههاي کوچک و متوسط بودهايم.
وي با اشاره به ثبت رکوردهاي زلزله از سوي دستگاههاي شتابنگاري مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي گفت: با وقوع اين زلزله دستگاه شتابنگاري مرکز تحقيقات در ايستگاه بجنورد در فاصله 1200 کيلومتر از منطقه وقوع زلزله، رکورد را به ثبت رسانده است. همچنين در منطقه وقوع زلزله نيز بيش از 20 ايستگاه، رکورد را ثبت نمودهاند که اين رکوردها به صورت مستمر به روزرساني ميشود.
وي در خصوص احتمال بروز پسلرزههاي بزرگ پس از اين زلزله يادآور شد: مسلما زلزلههايي در اين مقياس و بزرگا، پسلرزههاي زيادي را نيز به دنبال خواهد داشت و انتظار داريم که اين پسلرزهها تا 2 يا 3 ماه آينده نيز در منطقه ادامه داشته باشد. معمولا با گذشت زمان و تخليه انرژي موجود در زمين، هم تعداد پسلرزهها و هم بزرگي آنها کمتر خواهد شد.
اين مقام مسئول در مرکز تحقيقات راه مسکن و شهرسازي با تاکيد بر اينکه بر خلاف شايعات اين زلزله نميتواند بر گسلهاي ساير شهرها تاثيرگذار باشد، گفت: منطقه وقوع زلزله، يک منطقه کاملا مشخص از نظر لرزهخيزي کشور است که سيستم گسلي و زلزلههاي خاص خودش را دارد. بنابراين اگر بخواهيم بين اين زلزله با تهران و ساير نقاط کشور ارتباطي را برقرار کنيم يک کار غيرکارشناسي و غيرتخصصي است چرا که با مناطق لرزهاي کاملا مجزا روبرو هستيم.
اختصاص 5 پرواز فوقالعاده براي مناطق زلزله زده
در همين رابطه ،مديرکل روابط عمومي سازمان هواپيمايي کشوري اعلام کرد به منظور امدادرساني و تسهيل رفت و آمد به شهرهاي زلزلهزده پنج پرواز اختصاصي و فوقالعاده به دو استان ايلام و کرمانشاه انجام خواهد شد.رضا جعفرزاده با بيان اين خبر گفت: اين پنج پرواز که با هماهنگي شرکت فرودگاهها و براي روز گذشته و امروزاجرايي ميشوند به منظور بهبود شرايط امدادرساني به مناطق زلزله زده و تسهيل رفت وآمد به اين مناطق خواهدبود.
وي در پاسخ به اين سوال که وضعيت پرواز به فرودگاههاي مناطق زلزله زده چگونه است نيز گفت: خوشبختانه فعلا اوضاع اين فرودگاهها شکلي عادي دارد و تمام پروازهاي برنامهاي به مقصد يا از مبدا آنها بدون مشکل انجام ميشود.
همچنين ،مديرکل فرودگاه مهرآباد اعلام کرد که با وجود وقوع زمين لرزه شديد در مرز ايران و عراق خوشبختانه هيچگونه اختلالي در عمليات فرودگاههاي کشورمان در غرب و جنوب به وجود نيامده است. علي رستمي اعلام کرد که کليه پروازها به شهرهاي غرب بويژه فرودگاههاي ايلام، همدان، سنندج، اروميه و کرمانشاه و آذربايجان غربي برقرار بوده و بحران ايجاد شده در منطقه هيچگونه خللي در پروازهاي اين مناطق ايجاد نکرده است.
وضعيت برقراري ارتباطات در مناطق زلزلهزده
سخنگوي شرکت مخابرات ايران با بيان اينکه شبکه ارتباطي غرب کشور در مناطق زلزله زده در حالت عادي به سر ميبرد، گفت: وضعيت برقراري ارتباطات عليرغم حجم بالاي مکالمات نرمال است.
محمدرضا بيدخام اظهار کرد: اپراتورهاي ثابت و سيار با افزايش کانالهاي ارتباطي و حل اشکالات احتمالي، در حال کمک به افزايش پايداري شبکه هستند، اختلالات و برخي خرابيهاي موضعي در شبکه نيز به دليل حجم بالاي مکالمات است.
مديرکل روابط عمومي شرکت مخابرات ايران با بيان اينکه بر اثر زلزله، در مناطق کرمانشاه و ايلام قطعي عمده در شبکه همراه تا کنون گزارش نشده، توصيه کرد: کاربران با پيگيري اخبار از رسانههاي رسمي و منابع موثق، از مکالمات طولاني با مناطق زلزلهزده پرهيز کنند تا امکان برقراري مکالمات موفق بيشتري براي ساير هموطنان امکانپذير شود.
وي افزود: در زمان وقوع زلزله به علت قطع برق شهري تعدادي سايت قطع شد که توسط مخابرات منطقه ايلام و با پيگيري به موقع وصل شد و در حال حاضر ارتباطات مخابراتي اين منطقه نرمال است.بيدخام گفت: در مناطق کرمانشاه و کردستان، مشکل شبکه و قطعي ارتباط وجود ندارد و شبکه در حالت پايدار است.
تمهيدات ويژه براي بانکها در مناطق زلزله زده
آن طور که معاون فناوري بانک مرکزي اعلام کرد در جريان زلزله اخير در مناطق غربي کشور تيمهاي فوق العاده تجهيز شدهاند تا هيچگونه قطعي خدمات بانکي در مناطق آسيب زده وجود نداشته باشد. ناصر حکيمي – معاون فناوري بانک مرکزي – اعلام کرد: جلسات ويژهاي در رابطه با جريان خدمات بانکي در اين مناطق برگزار شده است.
به گفته وي، بلافاصله با وقوع زلزله تصميم بر اين شد تا بتوانند با هماهنگيهاي لازم در شبکه بانکي ارتباطات به طور کامل حفظ شود. از اين رو هماهنگيهاي لازم بين گروههاي عملياتي در مناطق و ستادها انجام شد.بنابر اعلام معاون فناوري بانک مرکزي در جلساتي که برگزار شده اقدامات کافي صورت گرفته تا هيچگونه قطعي خدماتي در مناطق آسيب ديده شده وجود نداشته و خدمات پرداخت به طور کامل انجام شود.
تمام راههاي اصلي و شهري باز است
وزير راه و شهرسازي ضمن ابراز تسليت به مردم ايران و خانوادههاي جانباختگان زلزله استان کرمانشاه گفت: تا چند روز ديگر بنياد مسکن براي بازسازي خانههاي آسيب ديده در زلزله کرمانشاه وارد عمل ميشوند.
عباس آخوندي درباره زلزله 7.3 ريشتري غرب کشور اظهار کرد: زلزله بسيار شديدي در منطقه غرب کشور روي داد که آخرين وضعيت را با مديرکل و مسئولان حاضر در کرمانشاه کنترل کردم، خوشبختانه تا اين لحظه، بخش اعظم راهها بازگشايي شده و امکان امدادرساني و تردد فراهم است که در اين بخش با مشکل بنيادين مواجه نيستيم.
وي افزود: البته ممکن است در برخي راههاي روستايي هنوز مشکلاتي وجود داشته باشد، ولي تمام راههاي اصلي و شهري باز است و امدادرساني انجام ميشود.
وزير راه و شهرسازي ضمن ابراز تسليت به مردم ايران و خانوادههاي جانباختگان گفت: بلافاصله پس از زلزله نهادهاي امدادي فعاليتهاي مربوطه را آغاز کردند و چند روز پس از اين اقدامات، بنياد مسکن سريعا براي بازسازي خانههاي ويران شده فعاليتهاي خود را انجام خواهد داد که در چند روز اوليه بايد منتظر امدادرساني باشيم.
آخوندي درباره خسارت وارد شده به مسکن و راههاي مناطق زلزله زده بيان کرد: اکنون بسيار زود است که در اين زمينه رقمي اعلام کنيم و بايد پس از فعاليت نيروهاي امدادي آمارگيري دقيقي انجام داد تا بتوانيم ميزان دقيقي از خسارت را بيان کنيم.
احتمال گل آلود شدن منبع تامين آب کرمانشاه
مدير روابط عمومي شرکت آب منطقهاي استان کرمانشاه گفت: آماده توزيع آب معدني بين زلزله زدگان هستيم.
محمدحسين ايزدي اظهار کرد: با توجه به اينکه احتمال گل آلود شدن آب سراب گرم که منبع تامين آب سرپلذهاب و قصرشيرين است وجود دارد، آمادگي داريم آب بسته بندي سالم را بين افراد زلزله زده توزيع کنيم.
وي با بيان اينکه آب معدني مورد نياز به تعداد حدود 500 هزار بطري يک ليتري در استان وجود دارد، خاطرنشان کرد: در صورت نياز آب مورد نياز را توزيع خواهيم کرد.
مدير روابط عمومي شرکت آب منطقهاي استان کرمانشاه با بيان اينکه هنوز خبري از خسارت احتمالي ناشي از زلزله به تاسيسات آبي استان گزارش نشده است، افزود: در حال حرکت به سمت منطقه هستيم تا خسارت احتمالي برآورد شود.
آب شهرهاي زلزلهزده تا 48 ساعت قطع است
مديرعامل آب و فاضلاب شهري کرمانشاه گفت: بدليل تأمين آب شرب شهرهاي سرپل ذهاب، قصرشيرين، هرسين و ثلاث باباجاني از سرآبهاي اين شهرها و کدورت آب اين سرآب ها، متأسفانه در حال حاضر آبرساني به اين شهرها عمدتاً به صورت سيار صورت مي گيرد.
عليرضا تخت شاهي، مديرعامل آب و فاضلاب شهري کرمانشاه در مورد آخرين وضعيت آب و فاضلاب استان ناشي از وقوع زلزله ديشب اظهار داشت: خوشبختانه در شهر کرمانشاه مشکل خاصي وجود ندارد اما در شهرستان هاي سرپل ذهاب، قصر شيرين، ثلاث باباجاني و گيلانغرب اين ميزان خسارت بيشتر بوده است.
وي افزود: متاسفانه با توجه به اينکه آب شرب شهر قصر شيرين و سرپل ذهاب از سرآب گرم سرپل تأمين مي شود، آب سراب دچار آلودگي و کدورت شده و اين امر باعث شده تا روند آبرساني به اين شهرها مختل شود و از طريق آب معدني و تنکرهاي آب سيار تأمين شود.
وي تصريح کرد: همچنين آب شهرهاي گيلانغرب و هرسين نيز از سرآب هاي موجود در اين شهرهاي تأمين مي شود، که متاسفانه بدليل زلزله آب اين سرآب ها نيز دچار کدورت شده و فعلاً قابل استفاده نيست و به اين شهرها نيز از طريق تانکرها آبرساني مي شود.
مديرعامل آب و فاضلاب شهري کرمانشاه گفت: آب ثلاث باباجاني نيز بدليل از مدار خارج شدن ايستگاه پمپاژ برق نيز با مشکل مواجه شده که بلافاصله يک ژنراتور به منطقه اعزام شده است که اميدواريم تا يکي دو ساعت ديگر با نصب ژنراتور شاهد وصل شدن آب شهر ثلاث باباجاني باشيم.
گازرساني در مناطق زلزله زده به روال عادي باز ميگردد
معاون وزير نفت گفت: روند گاز رساني پس از اطمينان از سلامت شبکه و تامين امنيت مردم به روال عادي باز ميگردد.
حميدرضا عراقي ، درباره وضع گازرساني به منازل و اماکن در مناطق زلزله زده در غرب کشور گفت: همه شبکه گازرساني در غرب کشور روند عادي خود را طي ميکنند، همچنين از سوي همدان نيز براي مناطق زلزله زده کمک فرستادهايم، که در اين ميان بيشترين مشکل مربوط به استان کرمانشاه بوده است.وي افزود: در پي وقوع زلزله در غرب کشور، شرکت ملي گاز ايران دستور توقف فعاليت پالايشگاه گاز ايلام را صادر کرد تا فعاليت اين پالايشگاه پس از انجام بازرسيهاي فني و تأييد نبود مشکلات فني، ازسرگرفته شود.
مديرعامل شرکت ملي گاز اعلام کرد: گاز در سه شهر مرزي مسير زلزله در سرپل ذهاب، قصر شيرين، ثلاث باباجاني و جوانرود را قطع کرده ايم تا عمليات نشت يابي انجام شود.
معاون وزير نفت ادامه داد: خوشبختانه در زمان وقوع زلزله بيشتر مردم خارج از منازل خود بودند و اتفاق خاصي در امر گازرساني رخ نداد، با اين وجود زماني که مردم به منازل خود بازگردند در صورتي که گاز منازلشان قطع باشد ميتوانند به شرکت گاز استاني اطلاع دهند تا گاز را وصل کنند، همچنين در صورتي که بوي گاز را استشمام کنند بايد به سرعت به شرکت گاز اطلاع دهند.
خاموشيها بهزودي برطرف ميشود
مديرعامل توانير گفت: با تلاش اکيپ هاي عملياتي، رفع مشکل شبکه هاي آسيب ديده از زمين لرزه اخير، با سرعت درحال انجام است.
آرش کردي با بيان اين که منطقه غرب کشور به طور کلي تحت تاثير زلزله قرار گرفته بود، افزود: در اولين فرصت پس از وقوع زلزله ، با تلاش هاي صورت گرفته توسط اکيپ هاي عملياتي ، پايداري شبکه برق حاصل شد. در حال حاضر تمرکز فعاليت ها در استان کرمانشاه و در حوزه شهرهاي ثلاث باباجاني و سرپل ذهاب است.
وي ادامه داد: هم اکنون کليه اکيپ هاي عملياتي در جهت رفع مشکلات موجود در اولين لحظات پس از وقوع فعال شده اند و طي ساعت هاي آينده نسبت به رفع بخش قابل توجهي از مشکلات به وجود آمده اقدام خواهد شد.
∎