شناسهٔ خبر: 2210350 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

یک مسئول:

80 درصد بیماران دیابتی از بیماری خود بی‌اطلاعند

‌رییس مرکز دیابت کرمانشاه با بیان اینکه 80 درصد بیماران دیابتی از بیماری خود بی‌اطلاعند، گفت: در حال حاضر هفت میلیون نفر مبتلا به دیابت بوده و یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.

صاحب‌خبر -

‌رییس مرکز دیابت کرمانشاه با بیان اینکه 80 درصد بیماران دیابتی از بیماری خود بی‌اطلاعند، گفت: در حال حاضر هفت میلیون نفر مبتلا به دیابت بوده و یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.

دکتر مهرعلی رحیمی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کرمانشاه، دیابت را یکی از معضلات مهم بهداشتی، درمانی، اجتماعی و اقتصادی جهان عنوان و تصریح کرد: در حال حاضر بر اساس آمارها 370 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت هستند.

وی تصریح کرد: همچنین بر اساس آمار تخمینی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حدود هفت میلیون نفر نیز در کشور مبتلا به دیابت بوده‌ یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۱.۳ درصد بزرگسالان کشور به دیابت مبتلا هستند، اظهار کرد: پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۵ شمار مبتلایان به این بیماری در کشور به هشت تا ۱۰ میلیون نفر برسد.

وی ایران را جزء ۱۰ کشور اول از نظر شیوع دیابت در منطقه‌ی خاورمیانه و شمال آفریقا عنوان کرد و افزود: با توجه به افزایش متوسط سن جمعیت ایران و افزایش سالمندی طی سال‌‏های آینده، ایران جزء ۱۰ کشور دارای بیشترین شیوع دیابت در دنیا قرار خواهد گرفت.

رحیمی با بیان اینکه در حال حاضر 9 درصد جمعیت کشور مبتلا به دیابت نوع 2 هستند، گفت: در شهرهای بزرگ کشور مانند تهران 14 درصد افراد بالای 20 سال مبتلا به دیابت و 14 درصد افراد پره‌دیابت (افرادی که دیابت ندارند اما احتمال بروز دیابت در آنها وجود دارد) هستند و این یعنی یک‌ سوم مردم تهران یا دیابت دارند و یا پره‌دیابت هستند.

وی با بیان اینکه در دهه گذشته شیوع دیابت در کرمانشاه بین پنج تا شش درصد برآورد شده است، اظهار کرد: متاسفانه در حال حاضر حدود 9 تا 10 درصد کرمانشاهی‌ها نیز مبتلا به دیابت هستند.

رحیمی جمعیت مسن، غذای ناسالم، چاقی و شیوع زندگی بدون تحرک و فعالیت را از جمله عوامل اصلی افزایش هشدار دهنده دیابت در جوامع عنوان کرد.

رحیمی با بیان اینکه در کشورهای توسعه یافته و صنعتی از هر دو نفر بیمار دیابتی یک نفر از بیماری خود بی اطلاع است، اظهار کرد: این نسبت در کشورهای در حال توسعه مانند ایران پنج به چهار است، یعنی از هر پنج مبتلا، چهار نفر از بیماری خود اطلاعی ندارند و این امر موجب شده تا بتوان دیابت را بیماری خاموش نامید.

وی دیابت را عامل 9 درصد موارد مرگ و میر در جهان دانست و اظهار کرد: متاسفانه مرگ ناشی از دیابت زود هنگام و زمانی اتفاق می افتد که بیماران از نظر اقتصادی در جامعه فعال هستند.

این فوق تخصص غدد و متابولیسم تصریح کرد: همین امر و نیز عدم اطلاع بسیاری از بیماران از بیماری خود ضرورت آموزش شناخت علایم و راه های درمان بیماری دیابت را دو چندان می کند.

این فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم، دیابت را شایعترین بیماری غدد درون ریز و متابولیسم و شایع‌ترین و مهم‌ترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیک عنوان کرد.

وی تصریح کرد: دیابت یک بیماری غیر واگیر و ناتوان کننده با عوارض مزمن و پرهزینه است که اکثر ارگان‌های بدن را درگیر می‌کند و این مهم لزوم شناسایی، پیشگیری و مراقبت درست به منظور پیشگیری یا به تاخیر انداختن عوارض حاد و مزمن آن را نشان می‌دهد.

رحیمی با بیان اینکه این بیماری به دنبال اختلال در سوخت و ساز‌(متابولیسم) قندها، چربی‌ها و پروتئین‌های بدن ایجاد می‌شود، افزود: دیابت یا مرض قند وضعیتی است که در آن قند بجای ورود به سلول‌ها، درون خون باقی می‌ماند و در نتیجه سلول‌های بدن دچار کمبود انرژی می‌شوند.

وی تصریح کرد: دیابت در واقع یک اختلال چند عاملی‌(مولتی فاکتوریل) است که باعث افزایش مزمن قند خون فرد می شود و این افزایش مزمن قند خون موجب تخریب اختلال عمل و نارسایی ارگان‌های مختلف بخصوص چشم‌ها، کلیه‌ها، اعصاب و قلب و عروق می‌شود.

وی با بیان اینکه دیابت به دنبال اختلال در تولید و عملکرد انسولین در بدن بوجود می‌آید، گفت: در این بیماری یا انسولین تولید نمی‌شود‌(دیابت نوع یک) یا اینکه انسولین وجود دارد، اما کارایی لازم را ندارد که اصطلاحا می‌گویند مقاومت به انسولین وجود دارد‌(دیابت نوع 2).

به گفته این فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم، انسولین هورمونی است که در لوزالمعده (پانکراس) تولید می‌شود و قند را از خون می‌گیرد و وارد سلول‌ها می‌کند تا برای تامین انرژی مصرف یا برای مصارف بعدی ذخیره شود و از این رو افراد مبتلا به دیابت نسبت به افراد غیر دیابتی نمی‌توانند از گلوکز به نحو احسن در متابولیسم بدنشان استفاده کنند و در نتیجه قند خون این افراد افزایش می‌یابد.

رحیمی کاهش وزن، پرخوری، پرنوشی و پر ادراری را از مهمترین علائم دیابت عنوان و تصریح کرد: در بیماران دیابتی علائم دیگری مانند تاری دید، خشکی و خارش پوست، عفونتهای عودکننده دستگاه ادراری و برفک، از بین رفتن حس بخش‌های انتهایی اندام‌ها یا احساس کزکز کردن و مور مور شدن در آنها نیز دیده می‌شود.

رییس مرکز دیابت کرمانشاه نارسایی کلیه، بیماری‌های قلبی و عروقی، آسیب دیدگی اعصاب و عوارض چشمی را از جمله عوارض مزمن بیماری دیابت عنوان کرد و افزود: کتواسیدوز دیابتی یا کمای دیابتی نیز از جمله عوارض حاد این بیماری بشمار می‌رود.

به گفته این فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم هرگونه تغییر غیرعادی در وضعیت فیزیکی بدن از جمله چاقی، لاغری، احساس خستگی و بی حالی و گرسنه بودن اندام‌ها در جهت اطمینان از عدم ابتلا به دیابت نیاز به بررسی دارد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تغییر و اصلاح شیوه زندگی، افزایش سطح آگاهی نسبت به بیماری دیابت و عوارض آن را از مهمترین راه‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت عنوان کرد.

وی تشخیص زود هنگام بیماری، کنترل قند خون و جلوگیری از پیشرفت آن، افزایش آگاهی در زمینه بیماری و عوارض آن و در نهایت پیگیری و مراقبت مستمر را از اقدامات پیشگیرانه ثانویه این بیماری برشمرد.

رحیمی با بیان اینکه خصلت این بیماری ایجاب می‌کند که بدون آموزش نتوانیم به کنترل قند خون طبیعی یا نزدیک به طبیعی برسیم، آموزش را اساس درمان دیابت عنوان کرد.

وی تصریح کرد: آموزش شیوه درست کنترل بیماری و نحوه رفتار با آن جزیی از درمان نیست، بلکه اساس درمان است، تا آنجا که کم هزینه ترین و درعین حال موثرترین راه کنترل بیماری آموزش درست و شیوه رفتار با این بیماری است.

‌انتهای پیام

برچسب‌ها:

نظر شما