به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، قرار است شهر وین فردا -سهشنبه - (27 آبان ماه) میزبان دهمین دور مذاکرات جامع هستهای بین ایران و 6 کشور (آمریکا، فرانسه، روسیه، چین، انگلستان و آلمان) باشد.
وزرای خارجه ایران و گروه 1+5 به همراه کاترین اشتون مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا سوم آذر ماه سال گذشته (1392) در شهر ژنو به توافقی تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک» در خصوص برنامه هستهای ایران دست یافتند که این توافقنامه سی ام دی ماه وارد مرحله اجرا شد و بهمن ماه نیز مذاکرات جامع هستهای برای دستیابی به یک توافق جامع آغاز شد که تاکنون شهر وین میزبان هفت دور این مذاکرات بوده و یک دور نیز در نیویورک و آخرین دور (نهمین دور) نیز هفته گذشته در شهر مسقط پایتخت عمان برگزار شد.
با اینکه طرفین در وین پنج کار نگارش متن پیش نویس توافقنامه جامع هستهای تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک جامع» آغاز شد و حتی گفته شد که 60 تا 65 درصد متن مورد نگارش قرار گرفته،ولی محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران اعلام کرد که هنوز متن پرانتزها (جاهای خالی) زیادی دارد و اختلافات عمده کماکان به قوت خود باقی.
ایران و گروه 1+5 پس از آن برای ششمین دور در وین گردهم آمدند و در حدود 2 هفته به رایزنیهای دو و چندجانبه پرداختند تا 29 تیر ماه (فرصت شش ماهه از زمان اجرای توافقنامه ژنو) به توافق جامع دست یابند، ولی در آخرین روزهای تیر ماه، اختلافات حصول نتیجه را امکانپذیر نکرد و این مذاکرات برای چهار ماه دیگر (سوم آذر ماه 1393) تمدید شد.
از امروز 8 روز باقی مانده تا طرفین بر سر اختلافات به رایزنی بپردازند و برخی رسانهها و از جمله برخی مقامات به خصوص روسها از تمدید این مذاکرات برای چند ماه به منظور دستیابی به توافق جامع خبر میدهند و برخی نیز از حصول توافقی موقت سخن میگویند.
خبرگزاری فارس تا سوم آذر ماه اخبار،گزارشات، تحلیلها و مواضع مقامات در خصوص این مذاکرات را در قالب یک گزارش منتشر میکند.
اخبار مرتبط با مذاکرات هستهای تا سوم آذر ماه را در زیر ملاحظه میکنید.
* خبرنگار المانیتور مدعی است که در گفتوگو با یک مقام مسئول در مجلس شورای اسلامی، صحبت از منفی بودن مذاکرات عمان و احتمال تمدید مذاکرات به میان آمده است.
* قدرت اجرایی در آمریکا وجهه ثابت ندارد و هم با بندهای قانون اساسی و هم با بندهای سیاسی محدود میشود. سیستمهای کنترل و توازن قانون اساسی تعیین میکنند که قدرت سیستم فدرال چگونه بین دستگاه اجرایی، قضایی و قانونگذاری تقسیم شود.
* سفیر سابق ایران در برلین با بیان اینکه رفتار آلمان در قبال برنامه هستهای کشورمان به نسبت سایر کشورهای غربی معتدلتر است، گفت: گرچه بسیار با احتیاط و محافظهکارانه پیش میرود، اما تلاش برای پیدا کردن راهحل را در دستور کار دارد.
* مجلس نمایندگان آمریکا روزهای سهشنبه و پنجشنبه با برگزاری جلسات استماع، ابعاد توافق هستهای احتمالی و اثرات آن را مورد ارزیابی قرار میدهد.
* یک عضو مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را به صحن معرفی کرده که در صورت تصویب نهایی میتواند اختیارات رئیسجمهور این کشور برای تعلیق تحریمهای ایران را لغو کند.
* خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت که توافق جامع هستهای با ایران به رئیسجمهور آمریکا کمک میکند تا میراث کهنه و فرسوده خود را حفظ کند.
یک شرکت روسی طی گزارشی شیوه نفوذ ویروس مخرب «استاکسنت» در مرکز غنیسازی نطنز را شرح داد و اعلام کرد که این ویروس در رسیدن به هدف اصلی خود ابتدا در 5 شرکت صنعتی و نفتی نفوذ کرده بود.
وزیر خارجه چین تلاش ایران برای حصول به توافق هستهای را قابل تقدیر خواند.
شاید درستترین تعبیر از مذاکرات هستهای و گستاخی آمریکاییها را رهبر انقلاب داشتند؛ تعبیری که تصریح داشت «مذاکرات، ادبیات آمریکا را اهانتآمیزتر کرد».
کارشناس مسائل سیاسی با تأکید بر رفع کامل تحریمهای اعمالشده، گفت: اگر آمریکا تحت فشار صهیونیستها از تحریمها به عنوان کارت بازی علیه ایران استفاده کند، تیم مذاکرهکننده مذاکرات را به حالت تعلیق درآورده و وین را ترک کند.
روزنامه لس آنجلس تایمز در گزارشی مدعی شد که مذاکره کنندگان ایران درخواست تازهای از گروه 1+5 در مذاکرات هستهای مطرح کردهاند.
جمهوریخواهان بیش از آنچه انتظار میرفت، گام برداشتهاند تا مانع توافق هستهای با ایران شوند چراکه از یک سو، طرح محدود کردن اختیارات رئیسجمهور در تعلیق تحریمها را به مجلس نمایندگان ارائه کردهاند و از سوی دیگر به دنبال آن هستند تا کنگره تاییدکننده نهایی هرگونه توافق باشد.
نشریه تاگس اشپیگل در گزارشی مدعی شد ایران به دنبال قاچاق تجهیزات تکنولوژیک برای ساخت تسلیحات کشتار جمعی است.
آسوشیتدپرس گزارش کرد از آنجایی که بسیاری از مسائل در مذاکرات هستهای حل نشده باقی مانده، وزرای خارجه گروه 1+5، برنامهریزی کردهاند که در مذاکرات وین که روز سهشنبه از سرگرفته میشود به «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران بپیوندند.
اوباما به خوبی به امتیازات توافق با ایران آگاه است و از نظر وی تهران میتواند در بسیاری از پروندهها در خاورمیانه به واشنگتن کمک کند.
اندیشکده بانفوذ شورای آتلانتیک قرار است روز چهارشنبه هفته جاری نشستی را با مقامات آمریکایی و صهیونیستی در خصوص موضوع پیامدهای توافق هستهای با ایران برگزار کند.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که وزیر خارجه این کشور اواخر هفته جاری میلادی به مذاکرات جامع هستهای ایران و 1+5 در وین میپیوندد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه توافق خوب توافقی است که تحریمهای ظالمانه را یکروزه، یکباره و یکجا لغو کند گفت: هیچکس حق ندارد از حق ملت و خطوط قرمز تعیین شده عبور کند وگرنه نابود خواهد شد.
این خبر در حال به روز رسانی است.
انتهای پیام/
∎