شناسهٔ خبر: 22006613 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

حشمت الله فلاحت پیشه در گفت و گو با فرارو:

اروپا برای حفظ امنیت خود به دنبال حفظ برجام است

صاحب‌خبر -
  اروپا برای حفظ امنیت خود به دنبال حفظ برجام است
فرارو- یک تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل معتقد است اروپا به خاطر مولفه امنیت، در موضوع برجام مراودات اقتصادی خود با آمریکا را نادیده گرفته‌اند. اروپا 18 هزار میلیارد دلار مبادلات اقتصادی و سرمایه گذاری مشترک با آمریکا دارد. این در حالی است که مبادلات سالیانه ایران و اروپا به سختی به 5 میلیارد دلار می‌رسد.
 
حشمت‌الله فلاحت پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بی‌سابقه خواندن ایستادگی اتحادیه اروپا در برابر مواضع ترامپ  به فرارو می‌گوید: این ایستادگی در شرایطی است که اختلافات بسیار جدی بین ایران و اتحادیه اروپا وجود دارد. یکی از دلایل این ایستادگی، ضعف مولفه های امنیتی اتحادیه اروپایی در معادلات بدون ایران در غرب آسیاست. اگر معادلات غرب آسیا بدون قدرت ایران چیده شود، اتحادیه اروپا آسیب اصلی را خواهد دید.  

این نماینده مجلس معتقد است: اروپایی ها به خوبی می دانند که اگر ایران نبود داعش به دروازه های اروپا می رسید. داعش برنامه احیای خلافت اسلامی تا اندلس را داشت و با آن پیشروی داعش حداقل خطوط گسل فعال می شد و اروپا در دراز مدت دچار ناامنی می‌شد. به همین دلیل مولفه امنیتی اتحادیه اروپایی برای اولین بار با چالش جدی مواجه شد. بنابراین هنگامی که جمهوری اسلامی اولین شکست ها را به داعش وارد کرد و افسانه شکست ناپذیری داعش عملا در سرآشیبی سقوط افتاد، اروپایی‌ها به این نتیجه رسیدند که ایران قدرت بی‌بدیلی است.  

فلاحت پیشه ادامه می دهد:  آمریکا در همان ایام در راس 44 کشور دنیا ائتلاف ضد داعش را تشکیل داد اما موفق نشد. حتی اقدامات دوگانه این کشور در دفاع از تروریست ها، هرگونه نگرانی متحدان اروپایی را نادیده گرفت.  

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین می‌گوید: عامل دوم این است که اروپایی ها تجربه تقابل دو سیاست چند جانبه گرایی و یک جانبه گرایی در آمریکا را درک کرده اند و می دانند که هرگاه آمریکا به سوی یک جانبه گرایی رفته، این اروپایی ها بودند که تاوان داده اند. بنابراین آنها می دانند که با سیاست یک جانبه گرایی ترامپ نه آمریکا بلکه  اروپا تاوان بی ثبات‌سازی را خواهد داد.
 
حشمت الله فلاحت پیشه می گوید: ترامپ به دنبال ادعای بی‌ثبات بودن موشک‌های ایران است، اما اروپا می داند که توان نظامی ایران کاملا دفاعی است. اروپایی‌ها در سال 2001 میلادی از توان برد موشکی بالای دو هزار کیلومتر ایران نگران بودند. اما ایران به خاطر این نگرانی اروپا پروژه شهاب 4 را به حالت تعلیق درآورد و نهایتا برد موشکی ایران دو هزار کیلومتر شد. این در حالی بود که ایران در پروژه موشکی شهاب 3 بسیار خوب و همراه با فناوری های روز دنیا پیش رفته بود.  

این تحلیل‌گر مسائل بین‌المللی اضافه می‌کند: اروپا به اندازه‌ای که از ناحیه عربستان و بعضی کشورهای بی‌ثبات نگرانی و دغدغه دارد، از ناحیه ایران دغدغه ندارد و ایران را به عنوان یک کشور با ثبات می شناسد.  

این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه ایران بخشی از مولفه های امنیتی اروپاست ادامه می دهد: مولفه امنیتی به قدری برای اروپایی‌ها اهمیت دارد که آنها مراودات اقتصادی خود با آمریکا را نادیده گرفته‌اند. اروپا 18 هزار میلیارد دلار مبادلات اقتصادی و سرمایه گذاری مشترک با آمریکا دارد است. این در حالی است که مبادلات سالیانه ایران و اروپا به سختی به 5 میلیارد دلار می‌رسد. اما مشاهده می کنیم اروپایی ها این بار به خاطر مسائل امنیتی مجبورند که اقتصادی عمل نکنند.

فلاحت پیشه معتقد است: موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از اتحادیه اروپا برجام را یک راهبرد مشارکت‌جویانه اروپایی می‌داند که شکست این راهبرد منجر به تضعیف جایگاه اروپا در دنیای امروز می‌شود.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم رسما اعلام کرد که برجام می‌تواند یک رژیم بین‌المللی باشد که به عرفی برای حل مسائلی مثل کره شمالی تبدیل شود. بنابراین با شکست این رژیم جایگاه دیپلماتیک اتحادیه اروپا تضعیف خواهد شد.

این نماینده مجلس در پایان با بیان اینکه ثبات ایران به سود کل منطقه است می گوید: تهدیدها واقعی شده است و اروپایی ها به عنوان مرز نزدیک به غرب آسیا بیش از آمریکا احساس تهدید می کنند. به همین دلیل دیگر در قبال ایران شعاری عمل نمی کنند و می خواهند برجام حفظ شود.