شناسهٔ خبر: 21398547 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتدال | لینک خبر

دیدار ظریف و تیلرسون؛ فرصتی طلایی و بازی برد-برد

این نشست اهمیت سمبولیک بسیاری دارد چراکه این نخستین باری است که دیپلمات های امریکایی و ایرانی ارشد در دولت های جدید بایکدیگر دیدار می کنند. درحالیکه دیدارهای کری و ظریف در بین سال های 2013 تا 2015 به اتفاقی معمول بدل شده بود که دیگر تبدیل به تیتریک نمی شد، دیدارهای وزرای خارجه ایران و امریکا بار دیگر از سال 2017 به تابو تبدیل شده است. بعلاوه و شاید مهمتر از آن، دیدار روز 20 سپتامبر فرصتی طلایی برای دو کشور در جهت خروج از فضای متشنج و کاهش تنش ها محسوب می شود.

صاحب‌خبر -
رئیس‌جمهوری کشورمان جهت حضور در هفتاد و دومین مجمع عمومی سازمان ملل، فردا تهران را به مقصد نیویورک ترک می‌کند.

به گزارش اعتدال، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه و تعدادی از اعضای کابینه دولت، رییس جمهور را در این سفر همراهی می کنند.

رسانه های داخلی و خارجی با توجه به همراهی ظریف در این سفر و اهمیت روابط ایران و آمریکا و مذاکره درباره توافق هسته ای از برگزاری نشست مشترک وزرای خارجه ایران و آمریکا در قالب نشست مشترک برجام خبر داده اند. 

 یک دیپلمات عالی رتبه کشورمان نیز اعلام کرد: نشست وزیران خارجه ایران و 1+5 در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک برگزار می شود. پس از اجرایی شدن برجام این برای دومین بار است که نشست وزیران خارجه ایران و 1+5 در نیویورک برگزار می‌شود با این تفاوت که نشست قبلی در زمان دولت باراک اوباما بود که از توافق حمایت و بر اجرای آن تاکید داشت و این نشست در دوره ترامپ که مخالف برجام و طرفدار برهم زدن آن است برگزار می‌شود.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه، نیز گفت: وزیر امور خارجه در این سفر با تعدادی از وزرای خارجه کشورهای همسایه،آسیایی و اروپایی از جمله وزرای خارجه برخی از کشورهای عضو ۱+۵ و همچنین خانم فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجه اروپا در ارتباط با موضوعات دو جانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی و همچنین برجام رایزنی و گفت‌وگو خواهد کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ظریف در جریان این سفر دیداری با تیلرسون همتای آمریکایی خود خواهد داشت و در این ارتباط از سوی دولت واشنگتن در خواستی مطرح شده است یا نه ؟ تأکید کرد: هیچ برنامه‌ای برای انجام چنین دیداری در نظر گرفته نشده است و تا آنجا که اطلاع دارم چنین در خواستی نیز مطرح نشده است .

با این حال نشریه فارن پالسی، ارگان سیاست خارجی آمریکا گزارش داد که وزیر خارجه ایالات‌متحده هفته آینده برای نخستین بار با همتای ایرانی خود، محمدجواد ظریف و دیگر مقامات قدرت‌های بزرگ دیدار خواهد کرد و این در حالی است که دولت ترامپ سعی در نابود کردن توافق هسته‌ای ایران دارد.

به گزارش فارن پالسی، به گفته چندین منبع دیپلماتیک رکس تیلرسون آماده حضور در مذاکرات هسته‌ای هفته آینده با وزیر خارجه ایران و نمایندگان قدرت‌های بزرگ می‌شود تا نخستین دیدار یک مقام ارشد دیپلماتیک از دولت ترامپ با همتای ایرانی‌اش رخ دهد.

این اقدام یک ماه مانده به برنامه‌ریزی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای تصمیم‌گیری در مورد تأیید یا عدم تأیید پایبندی ایران به توافق هسته‌ای موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صورت خواهد گرفت.

دولت ترامپ ماه‌ها است که در مورد تأیید پایبندی ایران به توافق هسته‌ای یا برهم زدن دستاورد دولت اوباما با شکاف جدی روبرو شده، این اقدام می‌تواند منجر به ازسرگیری برنامه هسته‌ای از سوی ایران شود.

قرار است وزرای خارجه کشورهای پنج به علاوه یک که با ایران توافق هسته ای دو سال پیش را امضا کردند، هفته آینده در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد جلسه ای برگزار کنند که این جلسه، نخستین حضور رسمی تیلرسون و ظریف در آن خواهد بود.


ظریف و تیلرسون در آستانه شکستن تابوی ایجاد شده توسط ترامپ 

المانیتور نیز نوشت: بعد از ماه ها درگیری لفظی بر سر برجام، رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا قرار است با محمدجواد ظریف رو در رو شود و پشت یک میز بنشیند. طرفین قرار است روز بیستم سپتامبر در نیویورک در سطح وزرا در جلسه کمیسیون مشترک برجام دیدار کنند.

سیاست ستیزه جویانه دولت ترامپ موجب پاسخی توام با مقاومت از سوی ایران شده که قابل پیش بینی بود. البته پرزیدنت روحانی قول داده است که ایران آغاز کننده نقض برجام نخواهد بود. اما در پس این درگیری لفظی میان دو کشور، تیلرسون خود به شخصه موجب خشم تهران شده است.

در ماه ژوئن، تیلرسون با حضور در کمیته روابط خارجی سنا موجب خشم تهران شد. او از تغییر حکومت در تهران سخن گفت.

تیلرسون همچنین گفته است که با ترامپ بر سر برخی مسائل از جمله برجام اختلاف نظر دارد.

با توجه به اینکه بیستم سپتامبر که موعد جلسه کمیسیون برجام است نزدیک است،  واشنگتن به نظر در حال ارسال این پیام است که مواجهه و رودررویی ظریف و تیلرسون ابتکار وزارت خارجه امریکاست.

بلومبرگ روز سیزدهم سپتامبر به نقل از یک منبع گفت که امریکا از وزرای خارجه کشورهای دخیل در برجام خواسته است که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل نشستی ترتریب دهند.

با این حال، این روایت از سوی روس ها و ایرانی ها رد شده است.

یک مقام ایرانی در گفتگو با المانیتور ضمن رد این خبر که تیلرسون و وزارت خارجه امریکا درخواست تشکیل جلسه برجام را داده اند، گفت: این جلسه در ابتدای امر توسط ایران برای بحث در مورد نقض برجام توسط امریکا درخواست شده بود، نه برعکس.

وی افزود: تصمیم به ارائه درخواست تشکیل جلسه در اخرین جلسه کمیسیون مشترک در وین مطرح شد.

لازم به ذکر است که کمیسیون مشترک در سطح معاونان وزیر در جولای گذشته در وین پاینتخت اتریش برگزار شد.

این نشست اهمیت سمبولیک بسیاری دارد چراکه این نخستین باری است که دیپلمات های امریکایی و ایرانی ارشد در دولت های جدید بایکدیگر دیدار می کنند. درحالیکه دیدارهای کری و ظریف در بین سال های 2013 تا 2015 به اتفاقی معمول بدل شده بود که دیگر تبدیل به تیتریک نمی شد،  دیدارهای وزرای خارجه ایران و امریکا بار دیگر از سال 2017 به تابو تبدیل شده است.

بعلاوه و شاید مهمتر از آن، دیدار روز 20 سپتامبر فرصتی طلایی برای دو کشور در جهت خروج از فضای متشنج و کاهش تنش ها محسوب می شود.

این نشست می تواند به ترامپ به این اجازه را دهد به پایگاه هواداران خود بگوید در ظاهر او به انچه اوباما نتوانست انجام دهد، عمل کرده و توانسته ایران را به خاطر آنچه نقض برجام می داند به کمیسیون متشرک بکشاند. از سوی دیگر، دولت روحانی نیز می تواند بگوید که تعاملات سازنده اجماع پیشین بین الملی علیه ایران را شکسته است. بنابراین این بازی برد برد است.
 
پایبندی به برجام از طریق استفاده از فرصت ها برای تنش زدایی بوجود می آید. فرصت هایی که در آن فقط فضای برد - برد مطرح است.  

نظر شما