شناسهٔ خبر: 20065581 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: شبستان | لینک خبر

مبلغ زکات فطره در چهارمحال و بختیاری اعلام شد

خبرگزاری شبستان: بر اساس اعلام نماینده ولی‌فقیه در استان چهارمحال و بختیاری و امام‌جمعه شهرکرد مبلغ زکات فطره در استان هر نفر ۶۰ هزار ریال اعلام شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری شبستان از شهرکرد، حجت الاسلام محمد علی نکونام، نماینده ولی‌فقیه در چهارمحال و بختیاری و امام جمعه شهرکرد امروز (4 تیر) در پیامی مبلغ زکات فطره در استان را به ازای هر نفر 60 هزار ریال اعلام کرد.

 

وی افزود: سه کیلو طعام غالب هر مسلمان اعم از گندم، جو، خرما، کشمش، برنج و ذرت را می‌توان به عنوان زکات فطر به فقیر داد و یا بر اساس محاسبات صورت گرفته به گونه‌ای که حد متوسط رعایت شده باشد و همگان اطمینان به ادا شدن زکات واجب داشته باشند، میزان زکات فطره برای یک نفر با محاسبه‌ سه کیلو گندم به عنوان قوت غالب، 60 هزار ریال است و برای آن کسی که قوت غالبش برنج ایرانی است 300 هزار ریال و آن کسی که برنج خارجی 150 هزار ریال است که پرداخت این مبالغ به‌عنوان فطریه برای مردم استان چهارمحال و بختیاری کفایت می‌کند.

متن کامل پیام نماینده ولی‌فقیه در استان و امام‌جمعه شهرکرد به شرح ذیل است:

 

بسم الله الرحمن الرحیم

ضمن قبولی طاعات و عبادات همه مهمانان حضرت باری‌تعالی در این ماه بزرگ، ماه مهمانی حق و تبریک فرا رسیدن عید سعید فطر، در حقیقت عید سعید فطر بعد از یک ماه روزه‌داری معنا و مفهوم دارد؛ مفهوم آن این است که خدای تبارک و تعالی یک ماه مهمان خودش را به ضیافت طلبیده و در پایان می‌خواهد به بندگانش پاداش ویژه به عنوان عیدی عطا کند. هم از طرف پروردگار یک پاداش ویژه است و هم از طرف بندگان خدا و روزه‌داران باید شادباش باشد برای آنکه یک ماه به مهمانی حضرت پروردگار رفته و توفیق پیدا کرده‌اند سر سفره حضرت باری تعالی بنشیند و خدای تبارک و تعالی را بندگی کند و نورانیت ایمان و توحید را در دل و درونش نهادینه کند؛ بنابراین عید سعید فطر روز بزرگی است و خدای تبارک و تعالی ما را به انجام وظایفی دعوت کرده است که پاداش ویژه و ویژه‌تری عطا کند.

 

یکی از وظایف نماز عید فطر است. نماز عید فطر از وظایف مهم مسلمان‌ها است که بعد از یک ماه روزه‌داری انسان شکر گذاری به درگاه حضرت باری‌تعالی داشته باشد و آن عبارت‌های مهم را در قنوت نماز عید متضرعانه محضر حضرت باری تعالی عرضه بدارد و از خدا بخواهد که این عید را عید واقعی برای او و برای مسلمین قرار بدهد که امیدوار هستیم همه موفق بشویم نماز کامل در روز عید فطر بخوانیم. نماز کامل حتما چهار رکعت است، 2 رکعت نماز عید و دو خطبه به جای دو رکعت. معمولا مؤمنین نسبت به آن دو رکعت غفلت می‌کنند و از فیض عظیم دو رکعت دیگر یعنی دو خطبه نماز عید معمولا غافل می‌شوند و این خسارت است. بکوشند حتما نماز کامل بخوانند تا ان‌شاءالله مهمان خوب و کامل پروردگار متعال باشند و وظیفه را به خوبی انجام بدهند.

 

وظیفه دیگری که امروز از طرف پروردگار متعال به عنوان یک واجب بر عهده داریم زکات فطره است. زکات فطره اعمال دارد. اولاً این زکات باید به قصد قربت انجام شود که خیلی مهم است؛ یعنی به نیت تقرب به حضرت باری‌تعالی و انجام واجب و وظیفه الهی تا خدای تبارک و تعالی خشنود شود. مِنّتی سر کسی نگذارد و با شادی و نشاط این واجب را برای خدا ادا کند.

 

نکته دیگر آنکه از آن چیزی که به عنوان زکات فطره جنس می‌دهد سعی کند از بهترین‌ها بدهد. احیاناً جنس‌های معیوب که معمولاً خودش استفاده نمی‌کند و یا در بازار چندان خریدار ندارد، این‌ها را به عنوان زکات ندهد. از بهترین‌ها «لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ» که قرآن می‌گوید همیشه بکوشید از بهترین‌ها در راه خدا بدهید تا به نیکی‌ها دست یابید.

 

نکته دیگر که در زکات فطره واجب است و باید رعایت شود که این زکات در وقت خودش ادا شود. قبل از ماه رمضان نمی‌شود؛ حتی بین ماه رمضان معمولاً برخی از آقایان جایز نمی‌دانند. موقعی که غروب عید فطر فرا می‌رسد، مرحوم امام رضوان الله تعالی علیه می‌فرماید: احتیاط واجب آن است که وقتی زکات فطره واجب شد قبل از نماز عید این واجب ادا شود، اول این واجب را در وقت خودش ادا کند و بعد نماز عید را برود و بخواند، البته اگر کسی موفق نشد نماز عید را بخواند که ان‌شاالله همه موفق خواهند شد تا ظهر روز عید فطر وقت دارد این وظیفه را ادا کند، پس در وقت خودش این واجب باید ادا شود.

 

مسئله دیگر آنکه بر چه کسی زکات فطره واجب است؟ بر کسی که شب عید فطر بالغ باشد؛ عاقل باشد؛ فقیر نباشد و نان خور کسی دیگری نباشد واجب است زکات فطره خودش و زکات فطره کسانی که نان خور او هستند را بدهد؛ مثلا اگر کسی در خانه‌اش پنج نفر نان خور دارد که با خودش می‌شود شش نفر باید زکات شش نفر را این کسی که این خانه را اداره می‌کند باید ادا کند و بر این آقا و کسی که نان این پنج نفر را می‌دهد واجب است و حتما باید خودش بدهد، دیگری بدهد واجب ادا نشده مگر آنکه کسی دیگری را وکیل کند که از طرف او واجب را ادا کند، پس بر آن کسی که خودش و آن پنج نفر را اداره می‌کند و نان آن ها را می‌دهد، واجب است زکات بدهد.

 

حالا زکات را از چی و چه چیزی بدهد؟ می گویند می‌تواند گندم، جو، خرما، کشمش، برنج و ذرت را به عنوان زکات بدهد، چقدر باید بدهد؟ برای هر نفر سه کیلو؛ یعنی اگر شش نفر نانخور او هستند شش تا سه کیلو باید حساب کند و به عنوان زکات به فقیر بدهد. می‌تواند قیمت این‌ها را حساب کند و بدهد، قیمتی که معمولا الان اعلام می‌شود حد متوسط برای اینکه انسان احتیاط را رعایت کرده باشد و کاملا مطمئن باشد که زکات واجب را ادا کرده، برای کسی که قوت غالب او گندم است، برای هر نفر شش هزار تومان می‌تواند در نظر بگیرد، برای کسی که قوت غالب او برنج است اگر برنج خارجی مصرف می‌کند می‌تواند پانزده هزار تومان برای هر نفر در نظر بگیرد، اگر برنج داخلی مصرف می‌کند می‌تواند سی هزار تومان برای هر نفر در نظر بگیرد، پس مثلا اگر شش نفر نان خور دارد و قوت غالب او گندم است باید شش تا 60 هزار ریال حساب کند و به فقیر بدهد و اگر برنج است به همان شکل که عرض کردیم شش تا 150هزار ریال یا 300 هزار ریال حساب کند و به فقیر بدهد.

 

می‌تواند خودش این را به فقیر بدهد یا می‌تواند دیگری را وکیل کند که این زکات را به فقیر برساند، لذا الان معمولا رسم خوبی است که کمیته امداد و یا بهزیستی مخصوصا کمیته امداد که فقرای زیادی تحت پوشش او هستند، این‌ها وکالت دارند از طرف دهنده زکات این زکات را سریع به دست صاحب اصلی‌اش مطابق این شرایطی که گفتیم برساند و می‌تواند خودش هم این را به فقیر بدهد.

 

2 مسئله دیگر که لازم است حتما دقت شود. کسانی که می‌خواهند مهمانی بروند در شب عید فطر مراقب باشند احتیاطاً بعد از مغرب وارد خانه شوند چون برخی‌ها می‌گویند اگر قبل از مغرب رفت و نان خور او محسوب شد زکاتش بر صاحب خانه واجب است. بهتر است بعد از مغرب برود.

 

نکته دیگری که واجب است و باید مورد توجه قرار بگیرد اینکه زکات غیر سید به سید نباید داده شود. زکات سید را می‌شود به غیر سید داد اما زکات غیر سید را به سید نمی‌شود داد.

 

مسئله دیگر اینکه زکات فطره کسی که بعد از غروب عید فطر از دنیا برود واجب است. ان‌شاءالله خداوند به همه عمر طولانی بدهد اما اگر کسی قبل از غروب عید فطر از دنیا رفت زکات بر او واجب نیست اما اگر بعد از غروب آفتاب از دنیا رفت، زکاتش واجب است.

 

نان خور بودن را عنایت کنید؛ حتی اگر بچه‌ای قبل از غروب عید فطر به دنیا بیاید او نیز نان‌خور ما حساب می شود و زکات او واجب است، اگر بعد از غروب عید به دنیا بیاید طبیعی است که واجب نخواهد بود.

 

خداوند تبارک و تعالی همه ما را جزء روزه‌داران و جزء کسانی که این واجب را به خوبی ادا می‌کنیم و مهمانی پروردگار را به خوبی حقش را ادا کرده‌ایم و ادا می‌کنیم قرار بدهد. ان‌شاءالله موفق باشید و خداوند از همه به شایستگی قبول کند.

 

والسلام علیکم و رحمةالله و برکاته

 

نظر شما