به گزارش مشرق، دونالد ترامپ بامداد دیروز در حالی در نخستین سفر خارجی خود به عنوان رئیسجمهور آمریکا وارد ریاض شد که ساعاتی پیش از آن پایتخت عربستان هدف موشکهای بالستیک یمنی قرار گرفته بود. بدین ترتیب روز 19 ماه مه تبدیل به یک نقطه عطف در تاریخ معاصر شد.
هواپیمای اختصاصی ایرفورس وان، حامل رئیسجمهور آمریکا صبح دیروز در حالی در فرودگاه «ملک خالد» در 35 کیلومتری شمال ریاض به زمین نشست که تنها چند ساعت جلوتر موشک یمنی نقطهای را در فاصله تنها160 کیلومتری فرش قرمزی که برای ترامپ پهن شد، هدف قرار داده بود.
این روشنترین پیام به آمریکا درباره پایان هژمونی جهانیاش بود، چرا که مقتدرترین چهره سیاسی قدرتمندترین کشور جهان با ترس از تهدید فقیرترین کشور عربی نخستین سفر خارجی خود را به خاک نزدیکترین متحدش در خاورمیانه عربی آغاز کرد و به انجام رساند.
یگان موشکی وابسته به ارتش و کمیتههای مردمی یمن عصر جمعه موشک بالستیک ساخت داخل از نوع «برکان ۲» را به سمت ریاض، پایتخت عربستان که سومین پرتاب در نوع خود است، شلیک کرد. در همین راستا، یک مقام نظامی یمن به المسیره گفت: یگان موشکی یک فروند موشک بالستیک از نوع «برکان ۲» را به سمت ریاض شلیک کرد. سخنگوی ارتش یمن اظهار داشت: این حمله موشکی که به ریاض رسیده حامل پیامی صریح و مهم با این مضمون بود که ما آماده پاسخگویی هستیم و به رویارویی ادامه میدهیم. خبرگزاری فرانسه با تایید شلیک این موشک، به نقل از ریاست ائتلاف تجاوز به یمن خبر داد که این موشک در 180 کیلومتری جنوب غربی ریاض، در شمال استان الرین، هدف قرار گرفت. این دورترین منطقهای است که موشکهای یمن به آن میرسد. شلیک موشک همزمان با فراهمسازی مقدمات بیسابقه عربستان برای استقبال از دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا صورت گرفت که روز گذشته در نخستین سفر خارجی خود وارد ریاض شد. شلیک موشک به سمت ریاض از نوع برکان سومین در نوع خود است و فوریه گذشته نیز یگان موشکی ارتش یمن پایگاه نظامی در غرب ریاض را هدف قرار داد.
در۱۸ مارس نیز یگان موشکی پایگاه هوایی سلمان را در ریاض هدف گرفت که همزمان بود با بازگشت ملک سلمان از سفرهای دورهایاش به چند کشور جهان. اگرچه ارتش عربستان بدون اشاره به جزئیات در مورد اصابت این موشک به نزدیکی پایتخت ادعا کرد موشکی را در حدود 200 کیلومتری غرب ریاض ردگیری و منهدم کرده است اما خبرگزاریهای معتبر جهانی این ادعا را رد کردند.
ترامپ و گاو شیرده اش
اینگونه هیمنه اقتدار آمریکا در همان بدو ورود ترامپ به خاک عربستان شکست آن هم در حالی که شیوخ مرتجع و دستنشانده عربی اشتیاق زیادی به مذاکره با ترامپ به عنوان شریکی مطمئن در مقابل ایران داشتند.
اما به نوشته بلومبرگ، ترامپ که در اصل برای چاپیدن میلیاردها دلار از شیوخ خاورمیانه در اجلاس روز یکشنبه ریاض در ازای اعلام موجودیت آنچه ناتوی عربی خوانده میشود به این سفر دست زده است، نمیتواند آن قهرمان خیالی باشد که سعودی و شرکایش در ذهن میپروراندند. اگرچه به گفته پاول پیلار، پروفسور دانشگاه جورجتاون واشنگتن و مامور سابق سیا، لفاظی انتخاباتی ترامپ علیه ایران موجب خشنودی آلسعود شده و خاصه اینکه آنها ترامپ را با اوبامایی مقایسه میکنند که ظاهرا مشتاق توافق با ایران بود اما حقایق روی زمین نشان میدهد در سوریه، عراق، یمن، لبنان و حتی بحرین و مناطق شرقی عربستان همه تحولات بر خلاف خواست سعودیها و غرب پیش میروند. ضمنا ترامپ با وعده دامن نزدن به جنگ در آمریکا روی کار آمده و حمله موشکی بیاثر به پایگاه هوایی شعیرات سوریه نشان میدهد او بیشتر به دنبال نمایشی پرطمطراق از جنگ است تا نفس درگیری با ایران و روسیه در منطقه.
گرگوری گاز، پروفسور امور جهانی در دانشگاه تگزاس به بلومبرگ گفته است: «مطمئن نیستم آمریکا خواستههای عربستان را عملی کند که این نشاندهنده عقبنشینی درباره تاثیر ایران در منطقه است. سعودیها تازه دارند به این تفکر که بشار اسد از سوریه رفتنی نخواهد بود عادت میکنند و در یمن نیز اگر آمریکا پیشقراول شود راه برای کارهای دیپلماتیک بسیار زیاد است».
حتی طرح ناتوی عربی هم بیشتر ایدهای مربوط به ائتلافی عملی در آینده است و تازه معلوم نیست همراهی اسرائیل در این ائتلاف چه عواقب خطرناکی برای مشروعیت داخلی شیوخ عربی داشته باشد. برای همین در نهایت این اجلاس بیشتر به گردهمایی بخشی از رهبران غربگرای کشورهای اسلامی در ریاض و جلب ترحم رئیسجمهور ضد اسلام آمریکا در کنار مراسم نمایش خودروهای کلاسیک آمریکایی، بازیهای ورزشی و کنسرتها شبیه خواهد بود تا نمایش اقتدار یک ائتلاف عربی کاغذی. البته برای همه طرفین این نمایش مصرفی داخلی هم دارد، چرا که از یک سو شیوخ عربی را در تلاش برای لغو ورود مردم کشورهای مسلمان به آمریکا و بازپسگیری شعارهای ضد اسلامی ترامپ طی دوره نبردهای انتخاباتیاش معرفی میکند و از سوی دیگر این مراسم یک کلاهگیس اسلامی جدید برای تاجر نیویورکی به تخت نشسته در واشنگتن است تا به آشتی ظاهری با سران کشورهای اسلامی بپردازد و راه را برای کسب منافع چند صد میلیاردی بویژه از سعودیها که قبلا آنها را «گاو شیرده ما» خوانده بود هموار کند.
تحقیر سعودیها توسط خانواده ترامپ
استقبال پادشاه مفلوک سعودی از رئیسجمهور آمریکا و همراهانش به تحقیرآمیزترین شکل ممکن برای میزبان بهاصطلاح مسلمان انجام شد. نه تنها همسر دونالد ترامپ بدون حجاب که یک کد دیپلماتیک اجباری برای زنان حاضر در مراسم تشریفاتی عربستانیها محسوب میشود مقابل سلمان بن عبدالعزیز ظاهر شد بلکه دختر یهودی ترامپ همسرش نیز برای سفر به عربستان از خاخامهای یهودی کسب فتوا کردند. کسب فتوا از خاخامها برای سفر و دیدار با خاندان سلطنتی سعودی در حالی است که در نقطه مقابل مفتیهای وهابی از تمام فتواهای پیشین خود مبنی بر منع ملاقات با یک زن نامحرم بدون حجاب آن هم در ملأعام چشم پوشیدند تا ملانیا و ایوانکا ترامپ به آسانی سنتهای عربی و اسلامی را به سخره بگیرند.
سلمان در فرودگاه ملک خالد ریاض از ترامپ و همسرش ملانیا در حالی که حجاب نداشت استقبال کرد، حال آنکه ایوانکا و همسرش از در پشتی هواپیما خارج شدند. به گزارش تارنمای پولیتیکو به نقل از یک مسؤول کاخ سفید، ایوانکا و جرد کوشنر در ابتدا به دربار سعودی گفته بودند براساس دستورالعمل خاخامهای یهودی نمیتوانند در روز حرام شبات (شنبه) به عربستان سفر کنند مگر آنکه فتوایی در این زمینه صادر شود اما بعد به اصرار مقامات ریاض و واشنگتن و از آنجا که هر دوی آنها مشاوران رسمی ترامپ هستند مجبور شدند برای همراهی رئیسجمهور در هواپیمای اختصاصیاش از خاخامهای ارتدوکس آمریکایی مجوزی به عنوان کلاه شرعی بگیرند. در روز شبات یهودیان بنا بر رسمی خرافی از انجام کارهای یومیه مثل آتش روشن کردن، خوردن یا ذبح گوشت، تماشای تلویزیون، روشن کردن دستگاههای الکترونیکی، فرستادن ایمیل یا سفر با ماشین یا هواپیما منع شدهاند اما اغلب مذاهب یهودی بتدریج این ممنوعیتها را با کلاههای شرعی مختلفتقلیل دادهاند.
جالب اینکه مراسم تحلیف ریاستجمهوری پدر ایوانکا نیز در روز شنبه برگزار شده بود و او و همسرش تنها با دریافت مجوز و فتوا از خاخامها، با خودرو به واشنگتن سفر کردند تا خودشان را به مراسم برسانند.