به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، خدا کرم جلالی روز یکشنبه در نشستی خبری به مناسبت هفته جهاد کشاورزی و روز جهانی بیابان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه هم اکنون 32 میلیون هکتار از اراضی کشور بیابانی است افزود: بودجه کنونی مقابله با بیابانزایی در مجموع 42 میلیارد تومان است که با این بودجه امکان کنترل کانون های بحران وجود ندارد، بنابراین دولت باید با تخصیص اعتبارات مورد نیاز نگاه ویژه ای به این بخش داشته باشد.
** کنترل ریزگردها در سطح 200 هزار هکتار در دستور کار قرار دارد
جلالی گفت: هم اکنون سازمان حفاظت محیط زیست کشور کنترل ریزگردها در خارج از کشور را بر عهده دارد، اما ما نیز اعلام همکاری کرده ایم که با توجه به تجربیاتی که در کشور داریم، بتوانیم در کشورهای منطقه نیز فعالیت های موثری داشته باشیم.
وی اضافه کرد: ریزگردها و کانون های بحران درون کشور در برخی مناطق 10 درصد و بخش عمده برخی از مناطق همچون سیستان و بلوچستان و خوزستان را فرا گرفته است که کنترل این کانون های بحرانی در دستور کار قرار دارد.
جلالی گفت: همچنین پس از سف رئیس جمهوری به سیستان و بلوچستان، برنامه مقابله با پدیده ریزگردها در سطح 200 هزار هکتار در دستور قرار گرفت که در صورت تامین اعتبار اجرایی خواهد شد.
وی افزود: البته اعتبارات در سطح سه هزار هکتار برای استان سیستان و بلوچستان تامین است تا اقدامات لازم را انجام دهیم و همچنین در سایر استان هایی که منشاء ریزگرد و طوفان های شن هستند متناسب با اعتبارات تخصیص داده شده در استان های بیابانی ما اجرایی می شود.
** طرح درختکاری حریم جاده ها با همکاری وزارت راه
جلالی اظهار داشت: طرح درختکاری حریم جاده ها و بزرگراه ها، کاری است که ما تحت عنوان مجری تعریف کرده ایم و با دو معاونت وزارت راه و شهرسازی مذاکره شده است، چرا که این سازمان برای اجرای این طرح اعتبار ویژه ای ندارد، بنابراین به همکاری و کمک وزارت راه نیازمندیم.
وی ادامه داد: همچنین در نظر داریم با مشارکت مردم و تشکل های استانی و دستگاه های مرتبط بزودی زمینه های اجرایی این طرح را نیز فراهم کنیم که از لحاظ محیط زیستی، ایمنی جاده ها و ارتقای کیفیت جاده ها می تواند موثر باشد.
** سالانه تنها 300 هزار هکتار عملیات آبخیزداری اجرایی می شود
جلالی درباره سرعت فرایند بیابانی شدن کشور گفت: متاسفانه پدیده بیابانی شدن را در بخش عمده مناطق کشور داریم و به طور تقریبی 100 میلیون هکتار از سطح کشور آسیب پذیر است که در صورت عدم رعایت شاخص های بیابانی شدن همچون پدیده ریزگردها، کاهش سطح آب در سفره های زیرزمینی، شوری و قلیایی شدن آبهای زیرزمینی، کاهش پوشش گیاهی در آنها بروز خواهد کرد که متاسفانه اعتبارات ما در این زمینه کافی نیست.
وی افزود: با توجه به توان و مطالعات انجام شده می توانیم سالانه سه میلیون هکتار عملیات آبخیزداری داشته باشیم، اما با امکانات و اعتبارات موجود تنها می توانیم سالانه 300 هزار هکتار یعنی 10 درصد عملیات آبخیزداری انجام بدهیم.
رئیس سازمان جنگل ها اظهار داشت: بنابراین اعتبارات مصوب کشور برای کنترل پدیده های بیابانی کم است که درصدد هستیم از سایر منابع اعتبارات مربوط عملیات بیابانزدایی و آبخیزداری را در کشور توسعه دهیم.
جلالی در خصوص کنترل آتش سوزی ها نیز افزود: طبق توافقی که با وزارت کشور برای مقابله با آتش سوزی های احتمالی جنگل های شمال و جنوب کشور صورت گرفته است، قرار شد دهیاران و بخشداری های سراسر کشور با سازمان جنگل ها همکاری و همیاری لازم را داشته باشند.
وی اضافه کرد: همچنین یگان حفاظت سازمان نیز حفاظت و اطفاء حریق جنگل ها را بر عهده دارد و در نظر داریم با کمک سایر دستگاه ها و مشارکت مردمی خسارات ناشی از آتش سوزی های جنگل ها را به حداقل برسانیم
وی پائین بودن فرهنگ استفاده از جنگل را یکی دیگر از مشکلات دانست و افزود: در تعطیلات اخیر 14 و 15 خرداد ماه شاهد حوادث زیادی از آتش سوزی های جنگل توسط مردم بودیم که این مهم باید فرهنگ سازی شود.
جلالی از کمبودهای سازمان جنگل ها، نداشتن بالگرد ویژه یگان حفاظت اطفاء حریق برای مناطق صعب العبور جنگلی نام برد و گفت: در حال حاضر برای خاموش کردن آتش سوزی های جنگل از بالگردهای هوانیروز، هلال احمر و سپاه استفاده می کنیم که به دنبال تامین بالگرد اطفائ حریق ویژه برای این سازمان هستیم.
** ساخت وسازغیرقانونی منطقه اجت محرز است
این مقام مسئول در سازمان جنگل ها، درباره تخلف و ساخت و سازهای غیر قانونی در منطقه اجت در حوالی روستای ورسک گفت: ساخت و سازهای غیر قانونی و تخلف این منطقه برای سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری محرز شده و پرونده این تخلف به شورای عالی معماری و شهرسازی ارسال شده و این مساله درحال پیگیری است.
وی اظهار داشت: این پرونده در حال بررسی در شورای عالی معماری و شهرسازی است که سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در این شورا عضو است.
جلالی افزود: سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری به طور قطع با هر گونه اقدامات تخریب جنگل ها و منابع طبیعی مخالف است و هر ارگان، دستگاه دولتی یا اشخاصی که دست به تخلف در عرصه های منابع طبیعیِ، جنگل ها و مراتع بزند با آن ها برخورد می کند، چرا که این سازمان به رسالت خود که حفاظت از این عرصه های طبیعی است پایبند بوده و خواهد بود.
رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: متاسفانه برخی تخلف ها در عرصه های مختلف منابع طبیعی انجام می شود که تغییر کاربری و بی نظمی هایی در این زمینه وجود دارد.
وی ادامه داد: در برخی موارد نیز دهیاری ها و دستگاه های دولتی برخلاف قانون برای این گونه ساخت و سازها خدمات برق و آبرسانی انجام می دهند، در حالی که باید انسجام سازمانی در مدیریت زمین وجود داشته باشد و کسانی به عرصه های منابع طبیعی تجاوز می کنند نباید بتوانند از هیچ گونه خدماتی دولتی استفاده کنند.
** تبعات منفی افزایش نرخ سوخت بر جنگل های کشور
جلالی درباره اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانه ها گفت: معتقدیم گرانی سوخت از جمله نفت سفید و گاز اثرات منفی بر منابع طبیعی و جنگل ها دارد، چرا که اگر سوخت کافی در دسترس جنگل نشینان نباشد و آنها نتوانند سوخت مورد نیاز را به راحتی تامین کنند به سوخت هیزمی و بوته ای پناه می برند.
وی با بیان این که، هنوز از مرحله دوم هدفمندسازی یارانه های در استفاده از سوخت هیزمی و بوته ای ارزیابی کاملی به دست نیامده است افزود: طبق آمار در مرحله اول، میزان سوخت هیزمی از پنج میلیون مترمکعب به هشت میلیون مترمکعب یعنی(60 درصد) و سوخت بوته ای از 300 هزار تن به 600 هزار تن یعنی(100 درصد) افزایش داشته است.
به گفته جلالی، بر اساس قانون، وزارت نفت با همکاری سازمان جنگل ها در زمینه سوخت رسانی فسیلی اقدام کرده است، اما ما معتقدیم انرژی خورشیدی و پاک را باید در مناطق جنگلی و مرتعی گسترش دهیم.
وی تاکید کرد: همچنین طبق گفته وزیر نفت قرار است تا سال 1395 تمامی روستاهای بالای 20 هزار خانوار از شبکه گاز برخوردار شوند که این برای حفظ مناطق جنگلی و منابع طبیعی کشور نوید بخش خواهد بود.
** 65 درصد نیاز چوبی کشور از زراعت چوب تامین می شود
جلالی با بیان اینکه، سالانه 30 هزار هکتار صنوبر و اوکالیپتوس در کشور کشت می شود گفت: 65 درصد نیاز چوبی کشور از زراعت چوب، بخشی از براشت جنگل ها و مابقی از واردات تامین می شود.
** کاهش هفت درصدی جنگل ها طی 52 سال
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و ابخیزداری کشور گفت: طبق آمارهای عکسبرداری ماهواره ای در چهار دوره زمانی از جنگل های شمال کشور بین سالهای 34 تا 86 سطح جنگل ها 7.1 درصد کاهش یافته است.
وی افزود: طبق آمارها سطح جنگل های شمال کشور در سال 1334 دو میلیون و 88 هزار هکتار، 1346 نیز یک میلیون و 989 هزار هکتار، در سال 1373 یک میلیون و 847 هزار هکتار و در سال 1386 یک میلیون و 939 هزار هکتار بوده است.
به گفته جلالی، کارشناسان معتقدند که طی 60 سال گذشته جنگل های کشور به نصف کاهش یافته است و این در حالیست که سازمان جنگل ها به کاشت درخت در سه میلیون هکتار از عرصه های بیابانی و جنگلی اقدام کرده است.
وی با اشاره به اینکه سالانه 100 هزار هکتار باید جنگل کاری اجرایی شود اضافه کرد: 2 میلیون هکتار از این درختکاری مربوط به عرصه بیابانی و یک میلیون هکتار در جنگل ها عملیاتی شده است.
وی اضافه کرد: همچنین از معاونت جنگل ها خواستیم تا عکسبرداری دقیق و ماهواره ای از جنگل های شمال طبق شاخص سال 93 انجام دهند.
اقتصام(3)9186**1594
معاون وزیر جهاد کشاورزی:
کنترل کانون های بحران در سطح 1.5 میلیون هکتار از اراضی در اولویت برنامه ها
تهران - ایرنا - رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، کانون های بحران را در سطح 6.5 میلیون هکتار از اراضی کشور عنوان کرد و گفت: 2 میلیون و 400 هزار هکتار از آن در وضعیت بحرانی شدید است که 1.5 میلیون هکتار از آن در اولویت برنامه های کنترلی سازمان جنگل ها قرار دارد.
صاحبخبر -