علی نعیمی - اقتصاد هنر: اصغر فرهادی برای دومین بار سینمای ایران را صاحب جایزه اسکار کرد، او که پیش از این با فیلم «جدایی نادر از سیمین» توانسته بود، اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی را بهدست بیاورد، در هشتاد و نهمین مراسم اسکار توانست با فیلم «فروشنده» این جایزه را از آن خود و سینمای ایران کند.
به گزارش صمت، پروفسور فیروز نادری و انوشه انصاری که از سوی اصغر فرهادی برای حضور در مراسم اسکار معرفی شدند، این جایزه را دریافت کردند.
انوشه انصاری هنگام دریافت جایزه به نقل از فرهادی فرمان مهاجرتی دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا را محکوم کرد و از قول وی گفت: برای احترام به مردم کشورم در مراسم اسکار شرکت نکردم. این فضانورد ایرانی براساس برخی منابع خبری حاضر در مراسم اسکار، شالی داشت که نقشه هوایی مشهد روی آن نقش بسته بود و پیامش این بود که از فضا مرزها دیده نمیشوند.
در بیانیه اصغر فرهادی که انصاری آن را خواند، آمده است: «افتخار بزرگی است که برای دومین بار این جایزه با ارزش را دریافت میکنم. از اعضای آکادمی، گروهم در ایران، تهیهکنندهام الکساندر مالهگی و پخشکنندگانم کوهن مدیا و آمازون تشکر میکنم. همچنین سپاسگزارم از همبستگی دیگر نامزدهای بهترین فیلم خارجی.
متاسفم که امشب در کنار شما نیستم. من به احترام مردم کشورم و ۶ کشور دیگر که با قانون غیرانسانی منع ورود مهاجران مورد بیاحترامی واقع شدند به امریکا نیامدم.
تقسیمبندی جهان به ما و دشمنان ما از سوی سیاستمداران افراطی باعث ترس میشود؛ ترسی که توجیهی است دروغین برای خشونتها و جنگها؛ جنگهایی که مانع بزرگی بودهاند برای رسیدن به دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کشورهایی که مورد تهاجم واقع شدهاند.
سینماگران میتوانند با چرخش دوربینهایشان به مشترکات انسانی، کلیشههایی که از ملیتها و ادیان مختلف ساخته شده است را بشکنند و زمینه همدلی و به دنبال آن همبستگی مردمان جهان را فراهم کنند. همدلی چیزی است که ما امروز بیشتر از هر زمان به آن نیازمندیم. »
پیش از این اصغر فرهادی و ترانه علیدوستی در اعتراض به سیاستهای مهاجرتی دونالد ترامپ از حضور در اسکار ۲۰۱۷ انصراف داده بود. فرهادی دو ایرانی سرشناس ساکن امریکا (دکتر فیروز نادری و انوشه انصاری) را به نمایندگی خود روانه این مراسم کرده بود.
تریلر روانشناختی «فروشنده» نخستین بار اردیبهشت امسال در بخش مسابقه رسمی جشنواره فیلم کن روی پرده رفت و برنده جایزه بهترین فیلمنامه و جایزه بهترین بازیگر مرد برای شهاب حسینی شد. این فیلم به زندگی زن و شوهری میپردازد که در حال بازی در نمایش «مرگ فروشنده» نوشته آرتور میلر با بحران روبهرو میشوند. در طول تاریخچه ۶۰ساله شاخه بهترین فیلم خارجی جوایز سینمایی اسکار، «فدریکو فلینی» و «ویتوریو دسیکا» کارگردانان نامدار ایتالیایی هرکدام با ۴ جایزه پیشتاز بیرقیب این بخش از جوایز اسکار هستند.
«فدریکو فلینی» در سالهای ۱۳۳۵ (جاده)، ۱۳۳۶ (شبهای کابیریا)، ۱۳۴۲ (هشت و نیم) و ۱۹۷۴ (امارکورد) توانسته جایزه شاخه بهترین فیلم غیرانگلیسی جوایز اسکار را از آن خود کند و از این حیث رکورددار باشد.
«دسیکا» در سال ۱۳۲۵ برای «واکسی»، در سال ۱۳۲۸ برای «دزد دوچرخه»، در ۱۳۴۲ با فیلم «دیروز امروز فردا» و در سال ۱۳۵۰ با «باغ فینزی کوینتینی» جایزه اسکار خارجی را از آن خود کرده که البته دو جایزه نخست در فاصله سالهای ۱۳۲۵ تا ۱۳۳۴ رقم خورده که جایزه اسکار جنبه رقابتی نداشت و هر سال به یک فیلم به صورت افتخاری اعطاء میشد.
«اینگمار برگمن» کارگردان بزرگ سینمای جهان نیز ۳بار برای «چشمه باکره» (۱۳۳۹)، «همچون در یک آینه» (۱۳۴۰) و «فانی و الکساندر» (۱۳۶۲) این جایزه را برای کشورش سوئد کسب کرده است.
اصغر فرهادی نیز که یک بار در سال ۱۳۹۱ با فیلم «جدایی نادر از سیمین» این عنوان را کسب کرده بود، امسال نیز با فیلم «فروشنده» بار دیگر این افتخار را برای سینمای ایران به ارمغان آورد و نام خود را در کنار «آکیرا کوراساوا» و «رنه کلمنت» قرار داد که همگی دو جایزه اسکار در کارنامه هنریشان دارند. «کوروساوا» در سال ۱۳۳۰ برای فیلم «راشامون» اسکار خارجی افتخاری دریافت کرد و بار دیگر در سال ۱۳۵۴ با فیلم «درسو اوزالا» این عنوان را تکرار کرد.
با توجه به اینکه فرهادی هر دو جایزه اسکار خود را در دورههای رقابتی اسکار خارجی کسب کرده از این حیث میتوان او را یکهتاز اسکار در سینمای آسیا دانست. «رنه کلمان» فرانسوی نیز در سالهای ۱۳۲۹ و ۱۳۳۱ با فیلمهای «دیوارهای مالاپاگا» و «بازیهای ممنوعه» دو اسکار افتخاری بهدست آورده است.
سینمای ایتالیا با کسب ۱۴ جایزه در بخش بهترین فیلم خارجی اسکار همچنان پیشتاز تمام دورهها این رویداد سینمایی است و فرانسه با کسب ۱۲ جایزه در این بخش در جایگاه دوم قرار دارد.
اسپانیا و ژاپن با ۴ جایزه، سوئد، روسیه پیش از فروپاشی و هلند با ۳ اسکار خارجی و مجارستان، آلمان، آرژانتین، چکاسلواکی، سوئیس، اتریش و ایران نیز با ۲ جایزه پرافتخارترین کشورهای عرصه اسکار خارجی هستند.
سینمای ایران در میان ۱۵ کشور جهان قرار دارد که بیش از یک بار موفق به کسب جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی (خارجی) شده است.
اصغر فرهادی که امسال با فیلم «فروشنده» برنده دومین اسکار خود شد، پیش از این با فیلمهای «جدایی نادر از سیمین»، «گذشته» و «درباره الی» نیز نماینده سینمای ایران در آکادمی اسکار بوده است.
شهاب حسینی، ترانه علیدوستی، بابک کریمی، فرید سجادیحسینی و مینا ساداتی در «فروشنده» به ایفای نقش میپردازند.
«فروشنده» برای دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان، فیلمهای «سرزمین مین» ساخته مارتین ساندپیت از دانمارک، «مردی به نام اووه» به کارگردانی هانس هولم از سوئد، «تانا» ساخته بنتلی دین و مارتین باتلر از استرالیا و «تونی اردمان» به کارگردانی مارن آده از آلمان را به عنوان رقیب پیش روی خود داشت.
شش کارگردان فیلمهایی که امسال در بخش فیلم خارجیزبان شانس دریافت جایزه را داشتند، در بیانیهای مشترک که روز شنبه منتشر شد این جایزه را «نماد اتحاد ملتها و آزادی هنر» توصیف کردند و آن را به «همه مردم، هنرمندان، خبرنگاران و فعالان که برای پرورش اتحاد و درک کار میکنند، و کسانی که حامی آزادی بیان و ارزش انسانی هستند» تقدیم کردند.
نظر شما