به گزارش روزشنبه ایرنا، پیشنهاد برگزاری کنفرانس صلح پاریس در ابتدای سال 2016 میلادی از طرف فرانسه و با هدف برگزاری مذاکرات صلح بین رژیم صهیونیستی و فلسطین مطرح و مقرر شد که این کنفرانس با شرکت 70 کشور در ماه دسامبر سال گذشته برگزار شود؛ اما در نهایت زمان برگزاری این کنفرانس بین المللی به نیمه ژانویه 2017 موکول شد.
حال این کنفرانس در شرایطی فردا (یکشنبه 26 دی ماه مصادف با 15 ژانویه) در پایتخت فرانسه و با هدف تشکیل دو دولت مستقل و پایان نزاع اسرائیل – فلسطین برگزار می شود که چشم انداز روشنی از این نشست ارایه نشده است و هر یک از دو طرف ماجرا ارزیابی های متفاوتی از آن دارند.
برخی کارشناسان دلیل این امر را تجربه این مذاکرات ارزیابی کرده اند؛ زمانی که مذاکرات صلح بین فلسطین و رژیم صهیونیستی درفروردین/اردیبهشت 93 (آوریل 2014) به دلیل خلف وعده رژیم صهیونیستی در آزاد کردن زندانیان فلسطینی و ادامه شهرک سازی ها، متوقف شد.
دراین میان مقام های وزارت خارجه فرانسه می گویند که کنفرانس صلح پاریس برای پایان دادن به نزاع رژیم صهیونیستی و فلسطینی ها برگزار می شود و تلاشی برای بازگشت دوباره طرف های درگیر به میز مذاکره است.
«رومن نادال» سخنگوی وزارت خارجه فرانسه پیشتر در گفت و گو با شبکه خبری اسکای نیوز در این باره اظهار کرد: کنفرانس پاریس در واقع پیشنهادهایی را پیش روی فلسطین ها و اسرائیل قرار می دهد تا با اعتماد سازی، بتوانند به میز مذاکرات بازگردند.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه با اشاره به این که نباید منتظر ماند تا پس از آن بحرانی شدن اوضاع در سرزمین های اشغالی، به مساله فلسطین پرداخت، افزود: مساله صلح و سازش در خاورمیانه را نباید از یاد برد.
رومان درباره تحریم کنفرانس پاریس از سوی رژیم صهیونیستی نیزافزود: پاریس درصدد است تا اسرائیل را متقاعد کند مذاکرات(با فلسطینی ها) را از سر گیرد، اما در عین حال فرانسه نمی خواهد هیچ یک از طرف های درگیر را به زور به میز مذاکره بکشاند؛ چرا که اساس مذاکره به دو طرف درگیر بستگی دارد.
در طرف دیگر ماجرا، رژیم صهیونیستی از صدور قطعنامه جدید بین المللی علیه این رژیم در کنفرانس پاریس نگران است و از همین رو شرکت در کنفرانس یاد شده را تحریم کرده است.
درحقیقت رژیم صهیونیستی که از تصویب قطعنامه 2334 شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت تداوم شهرک سازی، بسیار خشمگین است، این بار بیم آن را دارد که در جریان کنفرانس بین المللی صلح پاریس، قطعنامه های جدیدی علیه این رژیم صادر شود.
چراکه پیش بینی ها حکایت ازشرکت کردن بیش از 70 کشور و سازمان های بین المللی در کنفرانس بین المللی صلح پاریس دارد و این در حالی است که این کنفرانس فقط پنج روز پیش از آغاز مراسم رسمی ریاست جمهوری ترامپ حامی سرسخت رژیم صهیونیستی در آمریکا صورت می گیرد.
از سوی دیگر، قرار است سه شنبه همین هفته، شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بحث و بررسی در مورد نزاع رژیم صهیونیستی و فلسطین تشکیل جلسه دهد و مهمتر اینکه این نخستین بار پس از تصویب قطعنامه 2334 ضد شهرک سازی رژیم صهیونیستی است که اعضای شورای امنیت بار دیگر گرد هم می آیند.
درقطعنامه 2334 شورای امنیت که در 23 دسامبر با رای 14 کشور و رای ممتنع آمریکا به تصویب رسید، از تل آویو خواسته شده است به شهرک سازی ها در سرزمین های اشغالی فلسطین پایان دهد.
در همین ارتباط «دنی دانون» نماینده دائم رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد گفته است: تل آویو از قطعنامه جدید شورای امنیت در حمایت از فلسطین هراسان است.
وی در بیانیه ای تاکید کرد که شاهدیم که طرح سازش بین اسرائیل و فلسطینی ها، فقط چند روز پیش از آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ انجام می شود و طرفداران فلسطین، در صدد هستند قطعنامه های دیگری علیه اسرائیل صادر شود.
از طرف دیگر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی که پیشتر دیدار با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را منوط به لغو کنفرانس بین المللی صلح پاریس اعلام کرده بود، در واکنش جدید خود نسبت به این کنفرانس، مدعی شد که کنفرانس پاریس توطئه ای از سوی فلسطین تحت حمایت فرانسه است.
نتانیاهو در دیدار با «بورگ برندی» وزیر خارجه نروژ در قدس اشغالی مدعی شد کنفرانس صلح پاریس یک توطئه است و این رژیم هیچ نقشی در آن ایفا نمی کند.
وی ادعا کرد که این کنفرانس عبارت است از یک توطئه فلسطینی تحت حمایت پاریس که بر مواضع خصمانه علیه اسرائیل تکیه دارد.
براساس این گزارش نتانیاهو ضمن رد این کنفرانس خواستار انجام مذاکرات دو جانبه با فلسطینیان شده است.
در بیانیه ای که دفتر نتانیاهو پیش از این واکنش به کنفرانس صلح پاریس داشت، اعلام کرده بود که در صورتی که کنفرانس بین المللی صلح در پاریس برگزار نشود به فرانسه می آید تا برای آغاز مذاکرات مستقیم و بدون پیش شرط با محمود عباس مذاکره کند.
در بیانیه ای که دفتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی به همین مناسبت منتشر کرده بود، به نقل از نتانیاهو تاکید شده بود که اسرائیل در کنفرانسی که هیچ دستاوردی برای روند صلح ندارد، شرکت نمی کند.
در طرف دیگر این ماجرا، مقام عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) با تاکید بر ضرورت ایجاد راهبرد ملی یکپارچه علیه رژیم صهیونیستی و پایان دادن به مذاکرات بی نتیجه سازش با این رژیم، نشست صلح پاریس را نیز نوعی وقت کشی ارزیابی کرده است.
«عزت الرشق» در گفت و گو با روزنامه اردنی «الغد» اظهار کرد که حماس به هیچ وجه امیدی به اجلاس بین المللی صلح فرانسه ندارد و آن را اتلاف وقت می داند و ملت فلسطین دیگر از اینچنین طرح هایی که در طول 20 سال گذشته هیچ نتیجه ای در پی نداشته، خسته شده اند.
وی تصریح کرد که با توجه به موضع ضعیف کشورهای عربی و اسلامی در قبال مساله فلسطین و جانبداری صریح آمریکا از رژیم صهیونیستی، این رژیم همچنان به تجاوزات و جنایت های خود علیه ملت فلسطین ادامه می دهد.
وی در ارتباط با تلاش های بین المللی صورت گرفته برای پیشبرد مذاکرات سازش نیز گفت که جنبش متبوعش مخالفتی با هیچ طرح و تلاش بین المللی مادامی که در راستای تحقق حقوق ملی فلسطینیان باشد، ندارد اما به هیچ وجه هیچ طرح یا اجلاس بین المللی که به حقوق ملت فلسطین از جمله حق آزادی، تعیین سرنوشت و بازگشت ضربه بزند، موافقت نخواهد کرد.
عضو دفتر سیاسی جنبش حماس خاطر نشان کرد که ملت فلسطین خواستار بازپس گیری سرزمین خویش است و حتی از یک وجب از آن هم چشم پوشی نمی کند و هر طرح و تلاش بین المللی و منطقه ای که خلاف این باشد، باطل و مردود است.
در همین ارتباط «حنان عشراوی» عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین، نیز اعلام کرده است که کنفرانس بین المللی صلح پاریس باید اهدافی صریح به همراه طرحی عینی درباره اجرا و جدول زمانی الزام آور را ارائه کند.
وی در دیدار با «پیر کوشارد» سرکنسول فرانسه در مقر سازمان آزادیبخش فلسطین در رام الله با تمرکز بر ابتکار عمل فرانسه در زمینه میزبانی کنفرانس بین المللی صلح پاریس، شرط موفقیت این کنفرانس را مبتنی بودن آن بر قوانین و حقوق بشر بین المللی و قطعنامه های سازمان ملل به ویژه قطعنامه 2334 شورای امنیت دانست.
عشراوی افزود: این کنفرانس همچنین باید سازوکاری جامع برای پایان دادن به اشغالگری نظامی و نیز تضمین استقرار کشور مستقل فلسطین بر اساس مرزهای سال 1967 به پایتختی بیت المقدس ارائه کند.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت حل و فصل همه مسائل مهم مطابق قوانین و کنوانسیون های بین المللی، از جمله قطعنامه 194 مجمع عمومی سازمان ملل خواستار ایجاد کمیته ای به منظور نظارت و ارزیابی اجرای این ساز وکارها و نیز نهادی برای حکمیت شد.
عشراوی گفت: کنفرانس مذکور با توجه به آغاز به کار دولت دونالد ترامپ و پیام های ناخوشایندی که از کنگره و دولت جدید آمریکا درباره تغییر مکان سفارت این کشور به بیت المقدس و تایید فعالیت های غیرقانونی شهرک سازی در نقض فاحش قوانین بین المللی به گوشمان می رسد، اهمیت شایانی خواهد داشت.
وی هشدار داد که تبعات این حرکت ها بسیار چشمگیر است و می تواند کل منطقه و حتی فراتر از آن را درگیر کند.
از طرف دیگر به نظر می رسد که برخی اقدام های تحریک آمیز رژیم صهیونیستی همچون اشغال مجدد سرزمین های فلسطین و پافشاری برخی سیاسیون بر انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس می تواند روند مذاکرات صلح پاریس را مخدوش کند.
در این زمینه «عدنان الحسینی» وزیر امور قدس فلسطین درباره انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس هشدار داد و گفت که عملی شدن این اقدام به معنای بازگشت فلسطینی ها و رژیم صهیونیستی به نقطه صفر است.
«محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در حالی که معتقد است کنفرانس صلح پاریس شاید آخرین فرصت برای تشکیل دو کشور مستقل باشد، گفت: اظهارات ضد و نقیض در زمینه انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس نیز می تواند تیر خلاص به روند صلح در سرزمین های اشغالی باشد و فلسطینی ها را برآن دارد تا از تصمیم خود مبنی بر به رسمیت شناختن کشور اسرائیل منصرف شوند.
وی در گفت و گو با روزنامه فرانسوی فیگارو اظهار کرد: ما فلسطینی ها می گوییم که 70 سال آوارگی و 50 سال اشغال گری دیگر کافی است و سال 2017 باید سال عدالت، صلح و آزادی ملت ما باشد.
وی با بیان اینکه به دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا نامه نوشته ام که سفارت کشورش را به بیت المقدس انتقال ندهد، افزود: چرا که این امر نه تنها سبب می شود که واشنگتن مشروعیت خود را در ایفای هرگونه نقشی در حل نزاع بین اسرائیل و فلسطین از دست دهد، بلکه تیر خلاصی به تشکیل دو دولت مستقل خواهد بود.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با اشاره به این که اگر سفارت آمریکا به بیت المقدس منتقل شود، گزینه های زیادی در اختیار داریم که با کشورهای عربی مطرح خواهیم کرد، اظهار کرد: به رسمیت نشناختن اسرائیل یکی از گزینه های ماست، اما امیدواریم که به این مرحله نرسیم و بتوانیم در مقابل با دولت آینده آمریکا کار کنیم.
البته موضوع گسترش اقدامات تحریک آمیز رژیم صهیونیستی همچون ادامه اشغال سرزمین های فلسطین که می تواند موجب بی نتیجه ماندن مذاکرات صلح پاریس شود، مورد انتقاد آمریکا نیز قرار گرفته است.
در همین ارتباط قائم مقام سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، اظهارات سران رژیم صهیونیستی مبنی بر بیرون راندن ساکنان یکی از مناطق سه گانه کرانه های باختری و گسترش شهرک سازی ها را تحریک آمیز و عامل شکست تلاش های سیاسی برای حل بحران فلسطینی توصیف کرده است.
«مارک تونر» گفته است: گرچه اسرائیل دوست و متحد آمریکا محسوب می شود اما از نظر واشنگتن حل این مسائل به عهده طرفین است و او نمی تواند اظهار نظری در این رابطه بکند و به طور طبع چنین اقداماتی از نظر دولت آمریکا تحریک آمیز و نگران کننده است و کمکی به تلاش های دیپلماتیک برای حل مساله فلسطین نمی کند.
این اظهارات زمانی مطرح شده است که سران رژیم صهیونیستی طرح تازه ای را به منظور ساختن 15 هزار واحد ساختمانی در نزدیکی یک فرودگاه از کار افتاده در کرانه های باختری در دست تصویب دارند که زمان اجرای آن منوط به تصمیم گیری از سوی کمیته محلی طرح و مسکن تل آویو است.
این تصمیم سران رژیم صهیونیستی از سوی برخی محافل سیاسی واکنش این رژیم نسبت به برگزاری کنفرانس صلح پاریس در هفته گذشته توصیف شده و انتقاداتی را حتی از سوی رهبران واشنگتن بر انگیخته است.
این در حالی است که «یوری آریل» وزیر کشاورزی رژیم صهیونیستی حین سفر به مسکو ضمن پیشنهاد ضمیمه کردن منطقه «سی» از مناطق سه گانه کرانه های باختری به سرزمین های تحت اشغال این رژیم، به صراحت به خبرنگاران گفته بود که جهان باید فکر یک دولت فلسطینی را از سر بیرون کند.
بر اساس توافقنامه اسلو که در سال 1994 به امضای دو طرف درگیری رسید، منطقه یاد شده که یکی از مناطق سه گانه در کرانه های باختری محسوب می شود و 60 درصد مساحت این کرانه ها را در بر می گیرد، بر اساس آمار سازمان ملل متحد محل سکونت افزون بر 297 هزار فلسطینی است.
یادآوری می شود که رژیم صهیونیستی در توجیه طرح پیشنهادی خود اضافه کرده بود که اسرائیل برای ضمیمه کردن این منطقه نیاز خواهد داشت چند هزار نفر از ساکنان فلسطینی این منطقه را بیرون بیاندازد که از نظر او رقم قابل توجهی نیست.
باید به اظهارنظرهای یاد شده سیاستمداران فلسطین و رژیم صهیونیستی، واکنش اتحادیه عرب به وضعیت کنونی و سیاست های آمریکا در قبال این وضعیت را نیز اضافه کرد.
این اتحادیه به تازگی در بیانیه ای در واکنش به اقدام نمایندگان کنگره آمریکا برای محکومیت قطعنامه 2334 شورای امنیت، ضمن محکوم کردن این اقدام کنگره تاکید کرد: مجلس نمایندگان آمریکا به جای جانبداری یک طرفه از رژیم صهیونیستی, تل آویو را تشویق کند تا به قطعنامه های بین المللی گردن نهد.
در این بیانیه آمده است: کنگره آمریکا در وهله نخست باید از قطعنامه شورای امنیت که خود می تواند اقدامی در جهت اجرای ایجاد دو کشور مستقل باشد، حمایت کند.
این سازمان ازهمه اتحادیه پارلمان های منطقه ای وجهانی خواست تااین اقدام کنگره آمریکا را محکوم کنند، چرا که این اقدام مجلس نمایندگان آمریکا می تواند رژیم صهیونیستی را بر آن دارد که در توقف عملیات شهرک سازی تعلل کند.
درادامه این بیانیه آمده است: مجلس نمایندگان آمریکا، می بایست رژیم اشغالگر قدس را تشویق کرده و بر آن فشار آورد تا به قطعنامه های قانونی بین المللی و کنوانسیون های سازمان ملل متحد گردن نهد.
اتحادیه عرب ازمجلس نمایندگان آمریکا خواست تا از عدالت و حق مردم فلسطین حمایت کند، چراکه همه قطعنامه های بین المللی تشکیل یک دولت فلسطینی در مرزهای 1967 به مرکزیت بیت المقدس را پذیرفته اند.
در ادامه بیانیه آمده است: امنیت و صلح هرگز در سایه ساخت شهرک نشین ها، کشتار، تحریم و محاصره و تروریسم محقق نمی شود، بلکه صلح پایدار با پایان اشغالگری، ایجاد یک دولت فلسطینی مستقل و حل همه مسائل و موانعت موجود امکان پذیر است.
این سازمان از مجلس نمایندگان آمریکا خواست تا از رژیم اشغالگر قدس که همه جهانیان به دلیل اقدامات نقض گونه این رژیم علیه قوانین بین المللی، اقدامات آن را محکوم می کنند، جانبداری نکند.
در بررسی چشم انداز کنفرانس صلح پاریس همچنین می توان به اظهارات روسیه در این زمینه نیز اشاره کرد.
دراین ارتباط «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که بن بست طولانی مذاکرات سازش بین فلسطین و رژیم صهیونیستی نگران کننده است.
وی در دیدار با«صائب عریقات» عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در مسکو گفت: موضع مسکو در مساله فلسطین در طول سالیان متمادی تغییری نکرده و مبتنی بر تصمیم ها و توافق های به دست آمده در چارچوب سازمان ملل است.
پایگاه وزارت خارجه روسیه به نقل از لاوروف نوشت: این توافق ها در اسناد جهانی ثبت شده است و در نشست بین المللی پاریس تلاش دیگری برای تایید آنها انجام خواهد شد و سفیر روسیه در مذاکرات شرکت می کند.
وزیر خارجه روسیه گفت: با وجود اهمیت فراوان اصول مورد تایید حل مساله فلسطین، باید مذاکرات مستقیم میان دو طرف آغاز شود.
وی ادامه داد: مذاکرات از مدت ها پیش راکد مانده و این وضعیت نگران کننده است، زیرا خلاء آن از سوی افراط گرایان پر می شود.
لاوروف خاطرنشان کرد که روسیه تمامی تلاش های ممکن را برای کمک به ازسرگیری روند مذاکرات میان فلسطین و رژیم صهیونیستی بکار می گیرد و برای میزبانی این گفت و گوها در مسکو نیز آمادگی دارد.
وزیر خارجه روسیه در این رابطه بر اهمیت خاص اتحاد گروه های فلسطینی تاکید کرد و افزود: مسکو بارها برنامه میزبانی مذاکرات گروه ها و جنبش های فلسطینی را پیشنهاد کرده تا گرد هم آمده و برای رفع اختلاف ها گفت وگو کنند.
از طرف دیگر در حالی که «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا نیز از قصد شرکت در مذاکرات صلح پاریس خبر داده است، «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه ای با تلویزیون اسراییل گفت: برنامه نتانیاهو برای گسترش شهرک سازی در سرزمین های اشغالی تشکیل دولت فلسطین را غیر ممکن می سازد.
اوباما در این مصاحبه گفت: «بی بی» ( لقبی که صهیونیست ها به نتانیاهو داده اند) می گوید معتقد به راه حل تشکیل دولت فلسطین است ولی عملکرد وی طوری است که او همواره برای گسترش شهرک سازی فشار وارد می کند و در عین حال به اهمیت راه حل تشکیل دو دولت تاکید می کند.
به گزارش ایرنا، در حال حاضر 570 هزار اسراییلی در سرزمین های اشغالی کرانه باختری و شرق اورشلیم زندگی می کنند که محل زندگی بیش از دو میلیون و ششصد هزار فلسطینی است.
اسراییل کرانه باختری و شرق اورشلیم را در جنگ خاورمیانه سال 1967 اشغال کرد و سپس در صدد انضمام شرق اورشلیم به اسراییل برآمد اقدامی از سوی جامعه بین الملل مورد قبول واقع نشد.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، در حالی که در آستانه برگزاری نشست بین المللی صلح پاریس قرار داریم، هنوز زمینه های صلح پایدار در این منطقه فراهم نشده و چالش های بسیاری برای حل مناقشات بین سیاستمداران فلسطینی و رژیم صهیونیستی باقی مانده است؛ چالش هایی که به نظر می رسد مانع از به نتیجه رسیدن مذاکرات یاد شده شود.
اروپام***2090** 1590
گزارش از سعید زارع کندجانی** انتشار دهنده: محمد حسن دوستارگان