شناسهٔ خبر: 16859521 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

افزایش کدهای خارجی فعال بورس

صاحب‌خبر -
تا قبل از اجرایی شدن برجام، تعداد کدهای خارجی فعال تنها ۱۹۸ کد بود که اخیرا با افزایش ۲۵۱ کد فعال دیگر ، این آمار به ۴۴۹ کد فعال رسیده است.

رئیس اداره امور بورس ها و بازارهای سازمان بورس، از افزایش قابل توجه کدهای خارجی فعال در بازار سرمایه ایران خبر داد.

روح الله نجفی به پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) گفت: تا قبل از اجرایی شدن برجام، تعداد کدهای خارجی فعال تنها ۱۹۸ کد بود و اخیرا با افزایش ۲۵۱ کد فعال دیگر، این آمار به ۴۴۹ کد فعال رسیده است که این رقم افزایشی حدود ۱۳۰ درصدی را نشان می دهد.

وی تعداد کل کدهای خارجی- اعم از فعال و غیرفعال – را هم ۷۳۰ کد اعلام کرد.

رئیس اداره امور بورس ها و بازارهای سازمان بورس، مهمترین اقدام بعد از برجام را طرح کاستودین دانست و گفت: در بحث متولی سهام یا همان امانت‌داری (کاستودین) عموما بانک‌های بزرگ بین‌المللی به‌ عنوان امین سهام سهامداران خارجی عمل می‌کنند و تمام کارها همچون خرید و فروش، تسویه، دریافت سود و افزایش سرمایه توسط این بانک‌ها انجام می‌شود تا ریسکی متحمل سرمایه‌گذار خارجی نشود.

وی در باره سامانه سادنا هم گفت: از طریق این سامانه عموم سرمایه گذاران و فعالان بازار می توانند به محض اطلاع از وقایع و رویدادهایی که به نوعی ناهنجاری در بازار تلقی می شود (به جزء موارد مربوط به دعاوی، شکایات و اختلافات حرفه ای که در کمیته رسیدگی به تخلفات و هیات داوری سازمان مورد بررسی قرار می گیرد) اخبار یا گزارش های مربوط را ثبت کنند.

سامانه سادنا برای دریافت گزارش های ناهنجاری های بازار سرمایه از جمله دستکاری قیمت ها، معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی، افشا یا انتشار اطلاعات مهم قبل از انتشار عمومی، ارائه یا تصدیق اطلاعات خلاف واقع و نادرست، ترک فعل یا قصور در ارائه اطلاعات، و عرضه اوراق بهادار یا کالا در بورس بدون مجوز راه اندازی شده است.

علاوه بر موارد ذکر شده، عموم سرمایه گذاران می توانند گزارش عملیات و معاملات مشکوک به پولشویی را هم به سادنا ارسال کنند.

از سوی دیگر عضو شورای عالی بورس گفت:از اهداف مهم بورس کالا، توسعه و پیشی گرفتن حجم معاملات اوراق مشتقه از معاملات نقدی و فیزیکی است تا این بورس، مطابق با استانداردهای بین المللی، سرویس های مورد نیاز فعالان اقتصادی را ارائه دهد؛ از این رو قرار است قرارداد اختیار معامله در کنار سایر ابزارهای مالی بازار سرمایه به زودی در بورس کالا راه اندازی شود.

با توجه به تجربه موفق قرارداد آتی سکه طلا در بورس کالا و استقبالی که از این ابزار طی سال های اخیر صورت گرفته است، به نظر می رسد راه اندازی قرارداد اختیار معامله سکه طلا هم با موفقیت و استقبال فعالان بازار روبرو شود.

قاسم محسنی عضو شورای عالی بورس در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) در باره راه اندازی معاملات قراردادهای آپشن در بورس کالای ایران گفت: از اهداف مهم بورس کالا، توسعه و پیشی گرفتن حجم معاملات اوراق مشتقه از معاملات نقدی و فیزیکی است تا این بورس، مطابق با استانداردهای بین المللی، سرویس های مورد نیاز فعالان اقتصادی را ارائه دهد؛ از این رو قرار است قرارداد اختیار معامله در کنار سایر ابزارهای مالی بازار سرمایه به زودی در بورس کالا راه اندازی شود.

محسنی با بیان اینکه تاکنون استقبال خوبی از اوراق مشتقه ای که روی سکه طلا تعریف شده، صورت گرفته است، گفت: البته برای رونق ابزارهای مالی جدید در بازار سرمایه، باید فرهنگ سازی مناسب بین فعالان کالاها صورت بگیرد تا آنها با ابزارها و کاربردهای آن آشنا شوند؛ در این بین وجود بازار آتی سکه کمک زیادی به رونق بازار آپشن سکه می کند تا پس از رونق معاملات مشتقه سکه، ابزارهای مالی بر پایه سایر کالاها نیز راه اندازی شود.