شناسهٔ خبر: 15338918 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

حواشي بيانيه اتحاديه اروپا و پاسخ ايران

ايران الزامي به ارائه جزئيات ندارد

صاحب‌خبر -

گروه سياسي: اتحاديه اروپا با صدور بيانيه‌اي از ايران خواست تا جزئيات توليد قطعاتي را که مي‌توانند در نهايت در توليد تسليحات اتمي به کار روند به طور کامل با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به اشتراک گذارد.

به گزارش آسوشيتدپرس، پيش‌نويس بيانيه اتحاديه اروپا روز جمعه 26 شهريور در اختيار اين خبرگزاري قرار گرفته که قرار است هفته آينده به نشست شوراي حکام آژانس انرژي اتمي سازمان ملل متحد ارسال شود. اين بيانيه تنها يک هفته پس از آن صادر شده که آژانس از توليد مجدد «لوله‌هاي روتور» سانتريفيوژ در ماه ژوئن در ايران خبر داد. آژانس در گزارش اخير خود به‌رغم تاکيد بر اينکه ايران به همه موارد قيد شده در توافق هسته‌اي پايبند بوده، نسبت به از سرگيري توليد لوله‌هاي روتور سانتريفيوژ‌ ابراز نگراني کرد، از همين رو اتحاديه اروپا خواستار «همکاري کامل ايران» با آژانس بر سر اين موضوع شده و همچنين از آژانس خواسته اطلاعات دريافتي را با اعضاي خود در ميان بگذارد.

ايران هم‌اکنون پنج هزار و 60 سانتريفيوژ با تکنولوژي سطح پايين دارد و بر اساس برجام، ايران اجازه دارد براي تعويض قطعات سانتريفيوژهاي باقي‌مانده خود، از قطعات سانتريفيوژهاي قديمي خود استفاده کند.بر اساس توافق هسته‌اي، آژانس بايد بر تعداد لوله‌ روتور سانتريفيوژ‌ نظارت کند و اينکه اين تعداد براي چه مدل از سانتريفيوژ توليد شده است. از اين طريق آژانس مي‌تواند اطمينان حاصل کند که تعداد آن‌ها و مدل سانتريفيوژ مطابق توافق اتمي سال 2015 است يا خير.اگر تعداد لوله‌ روتور توليد شده بيش از حد مجاز باشد، مي‌تواند نشانه فعاليت‌هاي پنهاني ايران براي ارتقاي سانتريفيوژهاي خود باشد که موضوعي جنجالي خواهد بود.ارائه جزييات توليد «لوله‌هاي روتور» سانتريفيوژ نظر کلي اتحاديه اروپا نيست.

سخنگوي سازمان انرژي اتمي نسبت به گزارش منتشرشده آسوشتيدپرس واکنش نشان داد. به گزارش ايلنا، بهروز کمالوندي در رابطه با خبر منتشر شده از سوي آسوشتيدپرس مبني بر درخواست اتحاديه اروپايي از ايران براي در اختيار قراردادن اطلاعات روتور سانتريفيوژها گفت: بحث‌ مطرح شده از سوي آسوشتيدپرس قبلاً هم از سوي اين رسانه تکرار شده بود و سابقه داشته است. ممکن است برخي از اعضاي اتحاديه اروپايي چنين نظري داشته باشند، اما نمي‌توان آن را نظر اتحاديه اروپا دانست.

او با اشاره به بند 54 ضميمه يک برنامه جامع اقدام مشترک اظهار داشت: براساس برجام بايد مشخصات روتورها به آژانس اعلام مي‌شد که اين کار انجام شده است. همچنين براساس بند 80.1 همين ضميمه بايد ميزان و موجودي روتورها را اعلام مي‌کرديم که اين کار هم انجام شده است.معاون بين‌الملل سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه گزارش‌هاي آقاي آمانو نشان مي‌دهد که ايران تعهدات خود را انجام داده و مشخصات و موجودي روتورها را در اختيار آژانس قرار داده است، يادآور شد: نظارت و کنترل پايدار در اين رابطه از سوي آژانس صورت مي‌گيرد.

کمالوندي با بيان اينکه برخي از کشورها اطلاعات بيشتري را در رابطه با روتورها و الياف کربن از ايران مي‌خواهند، تصريح کرد: ما به آنها گفته‌ايم اگر شما مواد ساخت روتورها را به ما بدهيد خودبه‌خود به اين اطلاعات هم دسترسي پيدا مي‌کنيد چراکه براساس توافقي که در روز اجرا صورت گرفت اگر آنها به ما مواد لازم را بدهند هم اطلاعات را مي‌توانند در اختيار بگيرند و هم مي‌توانند نمونه‌اي از آن داشته باشند.

ولي اگر ما با مواد خودمان روتورها را بسازيم براساس چارچوب مشخص شده در برجام عمل خواهيم کرد.سخنگوي سازمان انرژي اتمي که با بخش خبر تلويزيون به صورت زنده سخن مي‌گفت، در پايان خاطرنشان کرد: آن زمان هم برخي از کشورها از ما اطلاعات بيشتري مي‌خواستند که ما مخالفت کرديم.

برچسب‌ها:

نظر شما