«محمد سرخابی» کارشناس میز افغانستان وزارت امور خارجه ایران که روز گذشته در همایش بینالمللی بررسی «موانع اعتمادسازی و زیرساختهای منطقهای افغانستان» در ترکمنستان حضور داشت، در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری فارس در عشقآباد، ایجاد طرحهای زیربنایی، اشتغالزایی برای مردم و تأمین امنیت شهروندان را از مهمترین برنامههای مورد نیاز جامعه افغانستان عنوان کرد.
وی در ادامه با اشاره به اقدامات قابل توجه جمهوری اسلامی ایران در راستای کمک به حل بحرانهای افغانستان، تصریح کرد: خط 3 راهآهن «خواف–هرات» که قرار است امروز افتتاح شود، ساخت فاز اول و دوم این خط آهن حتی در خاک افغانستان را نیز کشور ما به عهده گرفته است و فاز چهارم آن نیز قرار است از طریق ایتالیا، فاینانس و عملیات اجرایی آن آغاز شود.
سرخابی افزود: بحث مهم دیگر در موضوع اجرای طرحهای زیربنایی در افغانستان این است که اگر پروژههای زیربنایی انجام نشود، ممکن است این کشور به عقب و حتی به دوران طالبان بازگردد و به همین خاطر لازم است که نسبت به این طرحها توجه ویژهای داشته باشیم.
وی افزود: باید زمینههای را فراهم کرد تا مردم افغانستان نسبت به آینده امید داشته باشند و در سرزمین خود بمانند، زیرا در غیر اینصورت معضلاتی از قبیل مهاجرت، قاچاق مواد مخدر، جنایات سازمانیافته و غیره شدت بیشتری خواهد گرفت.
کارشناس افغانستان وزارت امور خارجه ایران افزود: از دیگر طرحهای بزرگ زیربنایی اجرایی ایران که منافع آن بیشتر نصیب مردم افغان میشود، راهاندازی بندر «چابهار» به عنوان منطقه آزاد تجاری توسط کشورهای هند، ایران و افغانستان بوده است. در این منطقه شرایط ویژهای از جمله زمین، خدمات آب، برق و ارتباطات بسیار ارزان برای تجار در نظر گرفته شده است، علاوه بر اینکه این افراد از معافیت مالیاتی هم برخوردار هستند.
وی تأکید کرد: بحث دیگر در حوزه طرحهای زیربنایی موضوع آموزش است زیرا بدون آموزش هیچ کشوری در هیچ جای دنیا رشد و توسعهای نخواهد داشت. در حال حاضر، به دستور مقام معظم رهبری 400 هزار دانشآموز افغانستانی در مدارس ایران به صورت رایگان مشغول به تحصیل میباشند.
سرخابی افزود: علاوه بر این، بیش از 12 هزار دانشجوی افغانستانی نیز در مؤسسات آموزش عالی کشورمان مشغول تحصیل میباشند و تاکنون 16 هزار دانشجو فارغالتحصیل شدهاند که متاسفانه آنها تا زمانی که زیرساختها فراهم نباشد به افغانستان بازنمیگردند.
وی افزود: افغانستان و دیگر کشورهای ذینفع در این زمینه موظفند مانند ایران، امکانات زیربنایی برای مردم این کشور فراهم کنند. اگر مردم افغانستان باسواد و آموزشدیده باشند، هیچ کدام از جریانات تکفیری و تروریستی نمیتوانند از بیسوادی و نا آگاهی آنها سوءاستفاده کنند.
کارشناس افغانستان وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه اظهار داشت: ارائه خدمات بهداشتی به ملت افغانستان از دیگر طرحها و اقدامات گستردهای است که ایران انجام میدهد.
وی یکی از بزرگترین معضلات ایران در رابطه با کشور افغانستان را عدم بازگشت افغانهایی که به دلایل مختلف به ایران سفر میکنند، ذکر کرد و افزود: آمار رسمی بالای 3 میلیون نفر و بنا به آمارهای غیررسمی بالای 5 میلیون نفر از برادران و خواهران افغانی، چه به صورت قانونی و چه غیر قانونی در ایران زندگی میکنند که تعداد بسیار کمی از آنها مجوز اقامت قانونی را دارند.
سرخابی در بخش دیگر این مصاحبه در خصوص تأمین امنیت طرحهای زیربنایی در افغانستان، گفت: طرحها و برنامههای زیربنایی و تأمین امنیت آنها، لازم و ملزوم یکدیگر هستند، این بدان معناست که تا زمانی که طرحهای زیربنایی در این کشور انجام نشود، امنیتی نیز به وجود نخواهد آمد و از سوی دیگر لازمه اجرای طرحها و پروژههای زیربنایی وجود امنیت در این کشور است.
وی اضافه کرد: از مهمترین ضروریات فعلی افغانستان، ایجاد شغل و درآمد برای مردم این کشور است تا مردم دیگر تمایلی برای رفتن به سمت مولفههای ناامنی مانند مواد مخدر و تروریسم و ... نداشته باشند.
این کارشناس سیاسی در ادامه گفت: هم اکنون بیش از 15 سال است که ائتلاف بینالمللی نظامی در افغانستان عملیات نظامی انجام میدهد، اما در حال حاضر نه تنها نتیجه مطلوبی از آن دیده نشده بلکه اوضاع بدتر نیز شده است و حضور داعش در این کشور نیز به معضلات آن اضافه گردیده است.
کارشناس میز افغانستان وزارت امور خارجه کشورمان در ارتباط با موضع تهران در ارتباط با طرحهای زیربنایی کشورهای همسایه و منطقه برای افغانستان نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران از هر طرحی که بنفع ملت شریف افغانستان باشد، استقبال میکند. علیرقم تبلیغات منفی که علیه کشورمان در دنیا انجام میشود، تهران هیچگاه مانع ارائه کمک هیچ کشوری به افغانستان نشده است و حتی در بسیاری طرحهای زیربنایی به خاطر ملت افغانستان کمک و مشارکت نیز کرده است.
همایش بینالمللی بررسی موانع اعتمادسازی و زیرساختهای منطقهای افغانستان در قالب «پروسه استانبول»، روز گذشته در ساختمان وزارت خارجه ترکمنستان در عشقآباد برگزار شد.
در این نشست کاری که در سطح کارشناسان و دیپلماتهای کشورهای افغانستان، ایران، تاجیکستان، ترکیه، روسیه، آمریکا، انگلیس، آلمان، ایتالیا، قزاقستان، پاکستان، ترکمنستان، هند و قرقیزستان و نیز نمایندگان سازمانهای بینالمللی معتبر برگزار شده است، برنامه اقدامات منطقهای مورد نیاز جهت احیای اقتصادی و اجتماعی افغانستان، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
انتهای پیام/ح
∎