شناسهٔ خبر: 15146127 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

واعظی در همایش حمایت از ایجاد شبکه‌های اجتماعی بومی:

دولت در فیلتر سایت‌ها دخالت نداشت

صاحب‌خبر -

شرق: بعد از خبرهای مربوط به شهرداری در واگذاری املاک به برخی افراد، سایت معماری‌نیوز که افشاگر اصلی این قضیه بود، فیلتر شد. چند روز بعد، خبرگزاری‌های برنا و موج فیلتر شدند و آخر سر هم نسیم‌آنلاین به آنها پیوست. این حاشیه‌های رسانه‌ای، دیروز گریبان وزیر ارتباطات را گرفت تا پاسخ‌گوی افکار عمومی باشد. او در حاشیه همایش حمایت از ایجاد شبکه‌های اجتماعی بومی، دولت را از فیلتر‌ینگ‌های اخیر مبرا اعلام کرد: «قوه قضائیه مسئول اصلی مسدودکردن سایت‌هاست و دولت دخالتی در این کار ندارد».ظاهرا به جز خبرگزاری «موج» که دلیل فیلترشدنش خبر دیگری است، باقی سایت‌ها و خبرگزاری‌ها به دلیل افشاگری‌های اخیر درباره اخبار شهرداری فیلتر شده‌اند. خبرنگاران در حاشیه برگزاری همایش حمایت از ایجاد شبکه‌های اجتماعی بومی در مواجهه با محمود واعظی، خواستار توضیحاتی شدند تا او پیش از آنکه از موضوعات همیشگی حوزه‌اش، مانند انتقال سرورهای تلگرام به ایران و حال‌وروز شبکه ملی اطلاعات صحبت کند، پاسخ درخوری درباره فیلترشدن سایت‌ها به افکار عمومی بدهد. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: هیچ سایتی از سوی دولت بسته نشده و دولت از این موضوع حمایت نمی‌کند.
فیلتر سایت‌ها ربطی به دولت نداشت
محمود واعظی، دیروز در ادامه توضیحات خود گفت: محدودکردن هیچ سایتی جزء برنامه‌های دولت نیست. او همچنین از تشکیل کمیته‌ای برای بررسی موضوع مسدودکردن سایت‌ها خبر داد.
 امکانات خود را در اختیار شبکه‌های اجتماعی خارجی نمی‌گذاریم
واعظی همچنین در ارتباط با انتقال سرورهای تلگرام به داخل کشور گفت: بحث بر سر آن است که مادامی که شبکه‌های اجتماعی خارجی سرورهایشان در خارج از ایران است، ما آنها را به دید یک شبکه خارجی در نظر گرفته و تمام امکانات خود را که شامل مواردی مانند تبلیغات، ارائه خدمات دولت الکترونیک یا خدمات بانکداری و... می‌شود در اختیار آنها نمی‌گذاریم، اما اگر این شرکت‌ها سرور خود را به داخل کشور انتقال دهند، از برخی از مزایا برخوردار خواهند شد. او تأکید کرد: البته باید توجه داشت هیچ‌گاه این شبکه‌های خارجی از تمام مزایای شبکه‌های داخلی برخوردار نخواهند شد.
 تصمیم شورای‌عالی فضای مجازی برای همه لازم‌الاجراست
وزیر ارتباطات در پاسخ به سؤالی در ارتباط با نارضایتی ارائه‌کنندگان خدمات از حمایت‌ها و خدمات دولتی، اظهار کرد: قطعا باید مردم و شرکت‌ها برای استفاده از خدمات داخلی ترغیب شوند. ما نیز در این زمینه اقدامات متعددی را مدنظر قرار داده و این مسئله در مرکز ملی فضای مجازی در حال بررسی است و هر تصمیمي كه شورای‌عالی فضای مجازی بگيرد، برای همه ما لازم‌الاجرا خواهد بود.
 استفاده از شبکه‌های داخلی؛ هزینه کمتر، امنیت بیشتر
واعظی در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره امنیت اطلاعات مشترکان هنگام استفاده از شبکه‌های داخلی متذکر شد: مردم باید مطمئن شوند در صورت استفاده از شبکه‌های داخلی، اطلاعات آنها در داخل کشور حفظ می‌شود؛ اما در شبکه‌های خارجی در صورت ایجاد مشکل هیچ فردی مسئولیت آن را بر عهده نخواهد گرفت. او ادامه داد: مردم باید بدانند با استفاده از شبکه‌های داخلی علاوه بر اینکه هزینه کمتری پرداخت می‌کنند، امنیت بیشتری خواهند داشت.
 حذف بحث سرعت در شبکه ملی اطلاعات
وزیر ارتباطات درعین‌حال افزود: اکنون بسیاری از کاربران اینترنت موبایل این گلایه را مطرح می‌کنند که بسته‌هایی که به ۱۰ ‌هزار تومان مي‌خرند، به‌سرعت تمام می‌شود. واعظی تصریح کرد: اگر مردم بخواهند با اینترنت به دیدن فیلم‌های ویدئویی بپردازند، چند فیلم ویدئویی با تایم دو تا پنج دقیقه را که دانلود کنند حتی اگر حدود سه فیلم در روز دانلود شود، به‌سرعت حجم بسته اینترنت آنها تمام خواهد شد؛ اما در شبکه‌های اجتماعی داخلی علاوه بر افزایش سرعت، قیمت نیز به‌مراتب پایین‌تر آمده و می‌توان حتی ۱۰ برابر آن از محتوا استفاده کرد. او ادامه داد: درباره شبکه ملی اطلاعات اغلب بحث سرعت را برای اینترنت برداشته‌ایم و هرکس با هر سرعتی که بخواهد مي‌تواند از خدمات استفاده کند. وزیر ارتباطات در پایان صحبت‌های خود نیز خاطرنشان کرد: درباره شبکه‌های اجتماعی داخلی هم باید به این نکته توجه كرد که برای دولت این موضوع مهم است که این شبکه‌ها توان ارائه خدمات به دست‌كم ۱۰ تا ۲۰‌ میلیون کاربر را داشته باشند، چراکه این رویه درستی نیست که یک شبکه داخلی پس از رسیدن به ۷۰۰‌ هزار یا یک‌ میلیون مشترک دچار مشکل شود.
 وجود صد ‌هزار کانال تلگرام و ثبت روزانه 1.2 میلیون مطلب
دبیر شورای‌عالی فضای مجازی با بیان اینکه درحال‌حاضر صد ‌هزار کانال در شبکه تلگرام وجود دارد، گفت: متأسفانه بخش عمده‌ای از استفاده مردم از این فضا برای سرگرمی است. به گزارش رسانه‌ها، عبدالحسن فیروزآبادی در همایش حمایت از توسعه شبکه‌های اجتماعی بومی، اظهار کرد: اکنون روزانه در کانال‌های تلگرام یک‌میلیون‌و ۲۰۰ ‌هزار مطلب گذاشته می‌شود و متوسط بازدید آنها نیز حدود هزارو 400 بار است که اگر این یک‌میلیون‌و ۲۰۰ را در میزان بازدیدهای آن ضرب کنیم رقم بالایی به دست می‌آید.
 40‌ میلیون بازیگر ایرانی در فضای مجازی
فیروزآبادی با تأکید بر اینکه در ایران شاهد رشد سریع دسترسی به شبکه‌های اجتماعی هستیم، این مسیر را غیرقابل بازگشت دانست و گفت: اکنون در شبکه‌ای مانند اینستاگرام صفحاتی داریم که در برخی موارد صد تا ۱۵۰‌ هزار لایک دریافت می‌کنند. این مطلب گویای آن است که این فضا به‌شدت پویاست. دبیر شورای‌عالی فضای مجازی ادامه داد: با فرض ۴۰‌ میلیون گوشی هوشمند در کشور این فضا ۴۰‌ میلیون بازیگر دارد که به‌طور روزافزون در حال افزایش هستند و در فعالیت‌هایی از لایک‌کردن، کامنت‌گذاشتن و عضوشدن در شبکه‌های مختلف تا دنبال‌کردن مطالب حضور دارند و رشد این جمعیت نیز به‌طور ماهانه عددی دو رقمی را دربر می‌گیرد.
 30‌ میلیارد دلار سرمایه فقط برای سرگرمی
او همچنین متذکر شد: با وجود این، بخش عمده‌ای از استفاده کاربران از شبکه‌های اجتماعی به موضوعات سرگرمی مربوط می‌شود که این موضوعي نگران‌کننده است، چراکه حدود ۲۰ ‌میلیارد دلار تجهیزات الکترونیکی تأمین شده و حدود ۱۰‌ میلیارد دلار ارزش گوشی‌های تلفن همراهی است که از آنها استفاده مي‌شود. حال آیا منطقی است که این حجم از سرمایه فقط برای سرگرمی استفاده شود.
همکاری با قوه قضائیه برای برخورد با کاربران متخلف
معاون وزیر ارتباطات نیز در سخنرانی خود در این همایش از همکاری مرکز ملی فضای مجازی، وزارت ارتباطات و دستگاه قضائی در برخورد با متخلفان شبکه‌های اجتماعی خبر داد. نصرالله جهانگرد گفت: با همکاری سه‌جانبه انجام‌شده، رویکرد حقوقی و قضائی در برخورد با شبکه‌های اجتماعی تغییر کرده است که از این پس به‌جای برخورد با کل شبکه، صرفا با کاربر متخلف برخورد خواهد شد.
 استفاده از شبکه‌های اجتماعی خارجی به زیان اقتصاد ملی است
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران با تأکید بر اینکه رفتار مردم در استفاده از شبکه‌های اجتماعی با توجه به مبادله حجم زیادی از اطلاعات می‌تواند زمینه‌ساز رشد اقتصادی باشد، خاطرنشان کرد: این در حالی است که هم‌اکنون با توجه به استفاده کاربران از شبکه‌های اجتماعی خارجی، این مزیت اقتصادی به توسعه‌دهندگان خارجی تعلق می‌گیرد و مردم چندین ‌میلیون اطلاعات را در معدنی می‌ریزند که برای دیگران است و ما هیچ احاطه‌ای بر آن نداریم. او اضافه کرد: علاوه بر جنبه‌های سیاسی و امنیتی، این موضوع از نظر اقتصادی نیز انتقال ارز از کشور را به‌همراه خواهد داشت و به زیان اقتصاد ملی خواهد بود.
  موتور برنامه‌ساز شبکه‌های اجتماعی داخلی ساخته شد
 جهانگرد گفت: در فضای سایبر، هر کشور می‌تواند با تولید اطلاعات بومی به توسعه فرهنگ و زبان خود به‌عنوان یک ذخیره ملی کمک کند. بر این اساس، ما نیز براي توسعه منافع ملی باید براي توسعه محتوای فارسی در فضای مجازی اقدام کنیم. او به اقدامات انجام‌شده در زمینه حمایت از شبکه‌های اجتماعی بومی اشاره کرد و گفت: در این راستا موتور برنامه‌ساز شبکه‌های اجتماعی داخلی ساخته شده است که این نوع تولید می‌تواند بستری برای سهولت در راه‌اندازی شبکه‌های اجتماعی باشد. او از مذاکره با وزارت علوم خبر داد تا برخی از رشته‌های تحصیلی دانشگاهی و آموزش‌های تکمیلی به آموزش زبان‌های تخصصی برنامه‌نویسی اختصاص یابد، همچنین تشکیل مرکز تخصصی پشتیبانی از شبکه‌های اجتماعی بومی با همکاری دانشگاه‌ها و نیز کار پژوهشی در راستای تولید شبکه اجتماعی را از جمله فعالیت‌های پیش‌رو در این عرصه عنوان کرد. جهانگرد افزود: تأمین پهنای باند پرسرعت با نرخ‌های ترجیحی برای تولیدکنندگان محتوای داخلی در نظر گرفته شده است. همچنین دیتای حجیم با قیمت ترافیک پایین در اختیار شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات قرار خواهد گرفت.