شناسهٔ خبر: 15142508 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

در اولین سالگرد شهدای منا صورت گرفت؛

از تجلیل خانواده شهدای قرآنی فاجعه منا تا اشک‌هایی که هنوز جاریست

گروه فعالیت‌های قرآنی: مراسم گرامیداشت سالگرد شهدای قرآنی منا در حالی برگزار شد که در این مراسم علاوه بر صحبت‌های برخی از مسئولان قرآنی و سازمان حج‌ در مورد این فاجعه، شاهد جاری شدن اشک‌های حاضران در این مراسم آن هم یکسال بعد از آن فاجعه بودیم؛ اشک‌هایی که انگار قطع‎شدنی نیست و تا نام این شهدا زنده است جاری خواهد بود.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم گرامیداشت اولین سالگرد شهدای قرآنی فاجعه منا، بعدازظهر امروز 16 شهریورماه، با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین قاضی عسگر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و جمعی از فعالان و اساتید قرآنی کشور و نیز خانواده تعدادی از شهدای قرآنی فاجعه منا برگزار شد.
در ابتدای این مراسم و پس از تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید توسط حسین رستمی، قاری بین‌المللی کشور، رحیم قربانی، رئیس دارالقرآن بسیج کشور، در سخنانی با اشاره به اینکه غم از دست دادن شهدای قرآنی در فاجعه منا هنوز بر دوش جامعه قرآنی سنگینی می‌کند، گفت: در طول این یکسال روزها و هفته‌ها جامعه قرآنی عزادار بوده و لحظه‌ای فکر و ذکر و یاد این شهدا را فراموش نکرده‌اند؛ همواره در محافل و مسابقات یاد این شهدا را گرامی‌ داشته‌اند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه هدف از برگزاری این مراسم تنها گرامیداشت یاد و خاطره آن شهدا نیست، افزود: این مراسم برگزار شد تا ما بازماندگان، دشمنان خود و خانه خدا را بشناسیم و با اتحاد و همدلی که برگرفته از آیات قرآن کریم است بتوانیم راه شهدا را ادامه دهیم و دلگرمی خوبی برای خانواده‌های آنها باشیم.
رسیدگی به خانواده شهدای قرآنی بیشتر شود
رئیس دارالقرآن بسیج کشور تصریح کرد: ستاد بزرگداشت شهدای قرآنی فاجعه منا بلافاصله بعد از این حادثه شکل گرفت. در کنار این ستاد هر کدام از ما وظیفه داریم تا یک بعد از ابعاد این فاجعه را همانگونه که مقام معظم رهبری نیز تأکید فرموده‌اند به همگان معرفی کنیم. باید برای احقاق حق آنها و خانواده‌هایشان در ابعاد ملی و بین‌المللی تلاش کنیم.
قربانی با تأکید بر اینکه در زمینه این شهدای قرآنی هر میزان که کار کنیم جای خالی آنها پر نمی‌شود، اظهار کرد: این درست است که جای خالی آنها پر نمی‌شود اما باید به تلاش‌هایمان برای زنده نگه داشتن یاد این شهدا و شناساندن آنها به عنوان الگو به جامعه ادامه دهیم.
وی اضافه کرد: امسال بیش از 30 فعالیت تعریف شد که به مرور اجرا شده و می‌شود و نماد این 30 فعالیت نیز همین همایش سالگرد شهدا هست.
وی در بخش پایانی صحبت‌های خود خواستار رسیدگی بیشتر به خانواده شهدای قرآنی فاجعه منا شد و گفت: هفت مستند برای شهدای قرآنی فاجعه منا تهیه شده که پخش آنها از شبکه‌ها صدا و سیما از روز آینده آغاز خواهد شد.
شهدای قرآنی فاجعه منا و تأثیرگذاری‌هایی که داشتند
در ادامه این مراسم نیز صالح اطهری‌فرد، رئیس کاروان قاریان اعزامی به حج در سال 94 به بیان برخی صبحت‌ها و سختی‌های که در زمان فاجعه منا دیده است پرداخت و گفت: حج سال گذشته یک دنیا مصیبت داشت که تا کنون هرچه در مورد آن گفته شده یک قطره از اقیانوس بوده است.
اولین سالگرد شهدای فاجعه منا
وی افزود: بعد از حدود یک سال از این فاجعه هنوز هم که تصاویر آن را می‌بینم به سختی‌های بسیار زیاد آن بیشتر پی می‌برم و متوجه می‌شوم که این اتفاق غیر عمدی و بر اساس یک حادثه پیش‌بینی نشده نبوده است.
رئیس کاروان قاریان اعزامی به حج سال 94 به تلاوت‌ها و اجراهای شورانگیز اعضای این کاروان و به خصوص شهدای قاری اشاره و تصریح کرد: در سال گذشته چهار برنامه در مسجدالحرام اجرا کردیم که نسبت به سال‌های اخیر آمار بسیار مطلوبی بوده است.
اطهری‌فرد گفت: شهید باوی به حدی تأثیرگذار بود که یکی از حجاج با صحبت‌های ایشان دوست داشت بیشتر در مورد تشیع بداند و سوالاتی برایش پیش آمده بود که پاسخ به آنها باعث علاقه و گرویدن آن فرد به تشیع شده بود. اعضای کاروان نور در این حد تأثیرگذار بودند. در مدینه هر زمان که از سوی اتاق اعضای گروه تواشیح عبور می‌کردیم صدای روضه بلند بود.
فاجعه منا از حج سال 66 سخت‌تر بود
در بخشی از این مراسم حجت‌الاسلام والمسلمین قاضی عسگر، نماینده ولی فقیه در امور حج و ز یارت در سخنانی با اشاره به اینکه سال گذشته سال بسیار سختی برای همه ما بود، گفت: این سال حتی از جریان خونین سال ۶۶ که در آن نیز حضور داشتم سخت‌تر بود.
وی افزود: جریان حج خونین سال ۶۶ شکل و شمایل متفاوتی داشت به طوری که به سمت مردم شلیک می‌شد اما با این وجود به سختی فاجعه منا در سال ۹۴ نبود. البته حادثه سال ۶۶ سخت بود و واکنش امام(ره) نشان می‌دهد که آن حادثه نیز چقدر بزرگ بوده است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با تأکید بر اینکه اولین اتفاق حج سال قبل سقوط جرثقیل بود، گفت: در آن حادثه ۱۲ نفر از هموطنانمان به شهادت رسیدند. امروز که مقداری پرده‌ها کنار رفته روشن شده است که از قبل اعلام شده بود که با آن وسیله کاری نداشته و باید جمع شود اما سهل انگاری باعث شد تا تعدادی از حجاج به شهادت برسند.
قاضی عسگر نماینده ولی فقیه در حج و زیارت
قاضی عسگر با تأکید بر اینکه آنها مقصر بوده و باید پاسخگو باشند، گفت: آنها باید توضیح دهند که چرا این حادثه را در آن مکان شریف به وجود آورده‌اند. در حادثه اول تلاش زیادی شد تا فضا برای حجاج ایرانی آرام شود.
وی در ادامه به دومین اتفاق حج سال گذشته اشاره و اظهار کرد: در حادثه دوم اما مسئله متفاوت بود. بی‎تدبیری‌ها و سوءمدیریت‌ها تا حدی روشن بود که در هیچ کجای دنیا این‎گونه با مردم وبه خصوص با مردمی که مهمان خدا هستند،‌ رفتار نشده و نمی‌شود. داغ سختی است اما زمانی که وعده الهی در مورد چنین شهدایی را نگاه می‌کنیم متوجه خواهیم شد که باید غبطه خورد که چرا ما به جای آنها نبوده‌ایم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه به بیان برخی روایت‌ها در مورد این نوع شهادت پرداخت و خاطرنشان کرد: در روایت آمده است که چنین افرادی در فردای قیامت وارد صحرای محشر نشده و بدون حساب و کتاب وارد بهشت می‌شوند.
قاضی عسگر در بخش دیگری از صحبت‌های خود در مراسم سالگرد شهدای قرآنی فاجعه منا عنوان کرد: سال گذشته در ایام حج با اعضای کاروان نور انس خاصی پیدا کرده بودم؛ چرا که همه آنها روحیه معنوی داشته و بر همه تأثیرگذار بودند. زمانی که شهید «حسنی کارگر» را به خصوص در لباس احرام دیدم حالت بسیار نورانی پیدا کرده بود که کمتر دیده شده است. البته همه اعضای کاروان به این صورت بودند.
تجلیل از خانواده شهدای قاری فاجعه منا
اجرای آهنگ «آیه‌های عروج» توسط سیدمیلاد تاج‌زاده از دیگر بخش‌های این مراسم بود و پس از آن نیز گوشه‌هایی از هفت مستند تهیه شده در مورد این شهدا پخش شد. در زمان پخش شدن تصاویر این مستند، شاهد جاری شدن اشک‌ها بودیم؛ اشک‌هایی که حالا و پس از یک سال هنوز هم با دیدن تصاویر شهدای قرآنی منا جاری می‌شوند تا نشان دهند تا زمانی که یاد این شهدا زنده باشد اشک‌ها نیز جاری است.
اجرای دو قطعه توسط گروه تواشیح محراب که یکی از آنها در مورد فاجعه منا و شهدای قرآنی بود، ‌یکی دیگر از برنامه‌های مراسم گرامیداشت سالگرد شهدای قرآنی فاجعه منا بود.
همچنین در ادامه این مراسم آهنگ «کربلای منا» توسط سیدمحسن حسینی اجرا شد و پس از آن نیز از خانواه‌های شهید محسن حاجی حسنی کارگر، آیت‌الله مؤید قمی و محمدرضا جلالی که در این مراسم حضور داشتند، تجلیل شد. خانواده سایر شهدای قرآنی فاجعه منا به دلیل تأخیر در پروازهایشان به این مراسم نرسیده بودند.
پایان بخش این مراسم نیز تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید توسط هادی ایزدپناهی، قاری ممتاز کشور و یکی از اعضای کاروان قاریان اعزامی به حج سال 94 بود.
برای مشاهده گزارش تصویری این مراسم اینجا کلیک کنید!