به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، با وجود اینکه بیش از یک دهه از پایان دولت طالبان در افغانستان میگذرد و کشورهای غربی و در رأس آنها آمریکا برای تامین امنیت در این کشور حضور دارند، اما به طور مکرر شاهد تنشها و درگیریهای گسترده در افغانستان هستیم.
با توجه به اوضاع کنونی افغانستان و ادامه ناامنیها، برای بررسی موشکافانهتر اوضاع امنیتی در ولایتهای مختلف این کشور، آگاهی از موقعیت نیروهای امنیتی، رصد گروههای مخالف دولت و جایگاه آنها در ناامنیهای بوجود آمده، نقش عوامل مختلف در شکلگیری وضعیت کنونی، سایت افغانستان خبرگزاری فارس در نظر دارد با مقامات مختلف در این ولایتها، سلسله گفتوگوهایی را با عنوان «بررسی تحولات امنیتی افغانستان» انجام دهد تا تحلیلی واقعی از اوضاع امنیتی این ولایتها داشته و به انتشار اخبار موثق در این زمینه همت گمارد و مخاطبان خود را آگاه سازد.
این گفتوگوها با اعضای پارلمان، مجلس سنا و یا اعضای ارشد شورای ولایتی انجام شده و مسائل مهم امنیتی ولایتها بررسی خواهد شد.
وضعیت امنیتی ولایتهای «ارزگان»، «بادغیس» و «بامیان» تاکنون مورد ارزیابی قرار گرفته و اینک به بررسی وضعیت امنیتی ولایت «بدخشان» میپردازیم.
بدخشان از جمله ولایتهای شمال شرقی افغانستان در بین ولایتهای «کنر»، «لغمان»، «کاپیسا» و «تخار» و همچنین کشورهای پاکستان، چین و تاجیکستان قرار داشته و دارای 28 شهرستان «واخان»، «کشم»، «بهارک»، «جرم»، «یفتل پایین»، «یفتل بالا»، «راغ»، «ارگو»، «درایم»، «ارغنچخواه»، «نسی»، «شکی»، «ماهمی»، «اشکاشم»، «خاش»، «خواهان»، «کوفاب»، «کوهستان»، «کرانومنجان»، «شهر بزرگ»، «شغنان»، «شهدا»، «تگاب»، «تیشکان»، «وردوج»، «یمگان»، «یاوان و زیباک»، «بهارک» و «شهدا» با مرکزیت شهر «فیضآباد» است.
بدخشان یکی از کوهستانیترین ولایتهای افغانستان بوده که با حدود 470 کیلومتر مساحت خود حدود 400 هزار نفر را در خود جا داده است.
اکثر ساکنان این ولایت را تاجیک تشکیل داده و به زبان فارسی صحبت میکنند، اما برخی مردم به زبانهای «پامیری»، «شغنی» و «چینی» تکلم میکنند.
وضعیت امنیتی بدخشان نگرانکننده است
«عبدالرئوف انعامی» نماینده مردم بدخشان در پارلمان افغانستان در گفتوگو با خبرنگار ما، گفت: وضعیت امنیتی بدخشان نگرانکننده و در برخی موارد وخیم بوده، فعالیت طالبان در این روزها افزایش یافته و راههای ورود و خروج خود با پاکستان را باز کردهاند که خود سبب افزایش مشکلات امنیتی بدخشان شده است.
وی با تأکید بر روشن نبودن سرنوشت امنیتی بدخشان گفت: دولت توانایی و توجه کافی به بدخشان همانند سایر ولایتهای ناامن مانند هلمند و قندوز ندارد.
انعامی هشدار داد چنانچه در صورت تشدید ناامنی در این ولایت، هیچ کدام از ولایتهای شمالی و شمال شرقی در امنیت نخواهد بود، ضمن اینکه بازپسگیری مناطق تحت کنترل طالبان با توجه به کوهستانی بودن آن، بسیار سخت و دشوار است.
حضور 1300 شبهنظامی خارجی در بدخشان
وی عدم همکاری مردم با تروریستها را نقطه قوت نیروهای دولتی و یکی از دلائل کاهش فاجعهآفرینی طالبان خواند و گفت: در موارد زیادی تروریستها در کمینهای مردمی کشته میشوند.
این عضو پارلمان افغانستان پیشروی طالبان در بدخشان را موقتی دانست و تصریح کرد: در صورتی که اگر درصدی کم از مردم با آنها همکار میکردند، تاکنون تمام بدخشان تحت کنترل طالبان در میآمد.
وی در ادامه آمار احتمالی شبهنظامیان که در بدخشان حضور دارند را 4500 نفر خواند و افزود: از میان اینها دستکم یک هزار و 300 تن از آنها تروریستهای خارجی شامل ازبکستانی، تاجیکستانی، چچنی، عرب و پاکستانی هستند.
عبدالرئوف انعامی با بیان اینکه ما در بدخشان 2 هزار نیروی پلیس داریم، گفت: بدون احتساب ارتش، امنیت و پلیس محلی، تروریستها بیشتر از نیروی پلیس ما است.
طالبان در 10 منطقه حضور دارند
وی با بیان اینکه هماکنون «وردوج» و «یمگان» به صورت کامل تحت کنترل طالبان است، خاطر نشان کرد: طالبان در «جرم»، «کشم»، «شهدا»، «بهارک»، «راغستان» و منطقه 6 شهر فیضآباد که به نام «یفتل بالا» معروف است، حضور گسترده دارند، اما مراکز آن در اختیار دولت قرار دارد.
وی با بیان اینکه یفتل بالا در نزدیکی دفاتر والی و سایر ادارات دولتی است، گفت: این منطقه استراتژیکترین منطقهای است که طالبان آن را در کنترل دارند، زیرا هر زمانی که بخواهند از این طریق قادر به بستن راه 9 منطقه هستند.
نماینده مردم بدخشان در پارلمان افغانستان، با اشاره به چپاول و سرقتهای طالبان در منطقه یفتل بالا گفت: چند روز پیش شبهنظامیان 2 ماشین مواد غذایی سازمان جهانی غذا «WFP» را سرقت کردند.
وی با بیان اینکه طالبان در 8 منطقه بدخشان حضور بالقوه دارند، گفت: در تمام مناطق بدخشان طالبان حضور بالفعل داشته و همواره منتظر فرصتاند.
فرماندهان نظامی تسلیحات را به طالبان میفروشند
این عضو پارلمان افغانستان در ادامه تصریح کرد: مسئولان ارشد نظامی در بدخشان صادقانه فعالیت نداشته و برخی فرماندهان نظامی به بهانه درگیری با طالبان، تسلیحات نظامی را به شبهنظامیان میفروشند.
وی با تأکید بر اینکه فرماندهان نظامی مستقر در بدخشان به دنبال امتیازگیری و شعار دادن هستند، افزود: برخی فرماندهان ارتش میگویند که اگر آنها وارد نبرد شوند، این نبرد به نام فرماندهی پلیس تمام میشود و فرماندهی پلیس نیز برای جنگها چنین نظری دارند که مبادا جنگ آنها به نام ارتش تمام شود.
انعامی با بیان اینکه مسئولان نظامی درگیر مسائل کوچک بوده و بدخشان از ناحیه عدم هماهنگی بین آنها رنج میبرد، خاطر نشان کرد: در کنار ارتش و پلیس، پلیسهای محلی نیز خود را شاخه جدا شده از نیروهای دولتی دانسته و تلاش دارند تبلیغات و فعالیتهای مستقلانه داشته باشند.
وی با بیان اینکه عدم هماهنگی بین نیروهای نظامی دولت چالش بزرگی است، تأکید کرد: نیروهای دولتی بیشتر به تشریفات جنگ و اینکه نبردها به نام چه کسانی تمام شود، مشغولاند.
عدم هماهنگی سبب سقوط چندین منطقه شده است
نماینده مردم بدخشان در پارلمان با اظهار اینکه نیروهای دولتی تسلیحات و تجهیزات کافی در اختیار داشته و در صورت نیاز به آنها تسلیحات کافی ارسال میشود، گفت: بزرگترین مشکل نیروهای دولتی عدم هماهنگی بین آنها است.
وی با اشاره به نیاز بدخشان به اعزام نیروی بیشتر، خاطر نشان کرد: دولت مرکزی باید ضمن اینکه هماهنگی کامل بین نیروهای مستقر در بدخشان بوجود بیاورد، باید مسئله رعایت سلسله مراتب نظامی که در نتیجه آن چندین منطقه از کنترل دولت خارج شده را از بین ببرد.
عبدالرئوف انعامی با بیان اینکه جنگ در بدخشان تابع رعایت سلسله مراتب نظامی است، گفت: حتی اگر منطقهای از کنترل دولت خارج شود، فرماندهان پایین رتبه اجازه جنگ را ندارند.
وی تصریح کرد: زمانی که از فرماندهان مستقر در روستاها پرسیده شود که چرا در برابر طالبان نجنگیدهاید، میگویند که دستور از مقامهای بالا صادر نشده است.
این عضو پارلمان افغانستان گفت: بازپسگیری یک منطقه از طالبان دشوار و خسارات و تلفات زیادی به همراه دارد، اما نگهداری همان منطقه خیلی آسانتر است، بنابراین دولت باید رعایت سلسله مراتب نظامی در زمانهای اضطراری را از بین ببرد.
وی در بخش دیگر سخنان خود دلیل سقوط مناطق و حضور پررنگ طالبان را عدم هماهنگی بین نیروهای دولتی و عدم اقدام به موقع عنوان کرد و افزود: عدم هماهنگی بین مسئولان ارشد نیروهای دولتی مهمترین نقطه ضعف و همکاری گسترده مردم با نیروهای دولتی مهمترین نقطه قوت نیروهای دولتی در بدخشان است.
انتهای پیام/ح
∎