به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز، 16 شهریورماه با حضور مسئولان و مدیران معاونت قرآنی این وزارتخانه برگزار شد.
در ابتدای این نشست خبری و پس از پخش تیزر آزمون پانزدهم قرآن و عترت، حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی سخنانی کوتاه با اشاره به برخی جزئیات آزمون سراسری قرآن و عترت، گفت: این آزمون، امسال برای اولین بار به صورت سالانه(در ادوار قبل دو بار در سال برگزار میشد) برگزار میشود و بر همین اساس نیز انتظار این است که جمعیت بیشتری در آن حضور داشته باشند.
امتیاز حضور در آزمون برای کارکنان دولت
وی در ادامه به ابلاغ بخشنامهای از سوی سازمان مدیریت اشاره کرد و افزود: در این بخشنامه، ابلاغ شده است که بخشی از آزمون برای کارکنان دولت در نظر گرفته شود. اگر افرادی از مجموعه کارکنان دولت در این آزمون حضور یابد، امتیاز برای آنها در نظر گرفته خواهد شد. برای همین منظور کتابی تهیه و چاپ شده است که در اختیار شرکتکنندگان قرار خواهد گرفت، ضمن اینکه فایل دریافت این کتاب نیز بر روی پایگاه اطلاعرسانی آزمون بارگذاری شده است.
حشمتی با تأکید بر اینکه برگزاری و حضور پرقدرت موسسات در آزمون سراسری قرآن و عترت نشانه موفقیت موسسات است، بیان کرد: سال گذشته به ازای موفقیت موسسات در این آزمون، مبالغی اهدا شد. حدود یک میلیارد تومان نیز معوق داشتهایم که هنوز پرداخت نشده و به زودی آن را پرداخت خواهیم کرد. علت تعویق در این پرداخت نیز این بوده است که ما معمولاً در شش ماهه اول سال، هزینهها را برای نمایشگاه قرآن در نظر گرفته و در ادامه آن به سایر موارد پرداخته میشود.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین از مشارکت نهادها و سازمانهای مختلف در آزمون پانزدهم قرآن و عترت خبر داد و گفت: نهادهایی همچون سازمان تبلیغات اسلامی و آموزش و پرورش در روند این آزمون مشارکت دارند.
واگذاری امور اجرایی به موسسات قرآنی
وی در بخش پایانی صحبتهای خود در نشست خبری پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت به واگذاری فعالیتها به موسسات اشاره کرد و افزود: یکی از تعهدات ما این است که برخی کارها را که امکان واگذار شدن آنها وجود دارد، واگذار کنیم. آزمون سراسری قرآن و عترت یکی از این نمونههاست که حدود 80 درصد برگزاری آن توسط موسسات صورت میگیرد. در موضوع خادمان قرآن نیز به همین صورت است. تلاشها در این راستا است که دخالت دولت در فعالیتها کمتر شود و فقط به امر سیاستگذاری و پشتیبانی بپردازد.
در ادامه این برنامه از دو پوستر پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت و آزمون قرآن و عترت ویژه کارکنان دولت و نیز کتاب «فهم قرآن» رونمایی شد.
در بخش دیگری از این برنامه حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی، رئیس ستاد برگزاری پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت با اشاره به آیاتی از سوره مبارکه صف، گفت: یکی از معضلات بزرگ ما مشکلات اجتماعی، اختلافات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ... است به حدی که برای مردم و مسئولان قابل کتمان نیست.
وی با طرح این سوال که راه نجات از این معضلات چه چیزی هست، افزود: قرآن، راه نجات از این معضلات را در ایمان به خدا میداند. امام خمینی(ره) نسبت به قرآن کریم نظر خاصی داشتند که این نظر، کمتر به این شکل منسجم دیده شده است. امام (ره) معتقدند که قرآن، چیزی جز معرفی خدا نیست. درد جامعه امروز ما این است که از خدا دور شدهایم و این اتصال کم شده است.
خسروی با اشاره به اینکه قرآن، نقطه اتصال مادیت و معنویت است، گفت: اگر این اتصال، قطع شود، جهان، جهنمی بیش نخواهد بود، بنابر این هیچ راهی جز بازگشت به قرآن و آن قرآنی که معرف خداوند است، نداریم. هدف ما از ترویج و توسعه قرآن، اتصال مردم به خداست و این یک نکته کلیدی است.
تفاوتها و ویژگیها
رئیس ستاد برگزاری پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت وزارت ارشاد در مورد تفاوتهای این دوره از آزمون با ادوار گذشته نیز گفت: اولین هدف از برگزاری این آزمون فراهم ساختن بستر مشارکت و حضور همگانی مردم در آن است و همین موضوع یکی از تفاوتهای آزمون با مسابقات قرآن است. در مسابقات قرآن، تنها قشر خاصی میتوانند حضور یابند، اما در این آزمون از هر نوع قشر و جامعهای امکان حضور فراهم شده است.
مدیرکل دفتر آموزش و توسعه مشارکتهای مردمی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد ماهیت آموزشی آزمون سراسری قرآن در عین تبلیغی و ترویجی بودن آن را یکی دیگر از ویژگیها و تفاوتها عنوان و خاطرنشان کرد: تنوع موضوعات و رشتهها در این آزمون حفظ شده است به طوری که از حفظ تا مفاهیم و ترجمه و تدبر و ... جزء محورهای آزمون قرار گرفته است. امسال در آزمون پانزدهم چهار گروه و 18 رشته معرفی شده است.
خسروی گفت: نکته مهمی که در برگزاری آزمون باید مد نظر قرار داد، این است که هدایت و جهتدهی آنها به وسیله این آزمون مشخص میشود. در حال حاضر بالغ بر 4000 موسسه در کشور فعالیت دارد، اگر آزمون ما براساس نهجالبلاغه، صحیفه سجادیه، تدبر و ... باشد، طبیعتاً موسسات نیز در طول سال، اقدام به آموزش و برپایی کلاسهایی با محوریت این موضوعات خواهند نمود. بنابر این در این آزمون نوعی جهتدهی و هدایت دیده میشود.
وی عنوان کرد: یکی دیگر از اهداف ما این است که با استفاده از این آزمون، کمکهایی که برای در اختیار گذاشتن مؤسسات از دولت دریافت میکنیم، توزیع کنیم. موسساتی که تعداد بیشتری از آنها در این آزمون حضور داشته و به موفقیت برسند، کمکهای بیشتری را دریافت خواهند کرد. یعنی سرانه ارائه کمک به موسسات میزان موفقیت در این آزمون است.
اضافه شدن دو رشته جدید
رئیس ستاد برگزاری پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت با اشاره به اضافه شدن دو رشته به رشتههای این آزمون اظهار کرد: یکی از این رشتهها، آشنایی با صحیفه سجادیه و دیگر نیز اصول عقاید در مبحث امامت است. همچنین برای اینکه به صورت عملی وارد مباحث قرآنی شویم با توجه به مباحث مطرح شده در سوره مبارکه «صف» این سوره را انتخاب و از تفسیر حجتالاسلام قرائتی استفاده کرده و کتابی را با نام «به سوی فهم قرآن» تدوین کردهایم.
بخش ویژه آزمون پانزدهم
مدیرکل اداره آموزش و توسعه مشارکتهای مردمی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد، برگزاری آزمون ویژه کارکنان دولت را یکی دیگر از بخشهای این آزمون عنوان کرد و گفت: براساس سرفصلهایی که موجود است، کارکنان دولت میتوانند در این آزمون که به نوعی آموزش ضمن خدمت نیز برای آنها به حساب خواهد آمد، شرکت کنند. برای تمامی کارکنان دولت که حدود دو میلیون نفر هستند معادل 28 ساعت آموزش عمومی ضمن خدمت پس از حضور در این آزمون در نظر گرفته خواهد شد.
خسروی با اشاره به اینکه آزمون عمومی سراسری قرآن و عترت روز 20 آبان ماه برگزار میشود، بیان کرد: آزمون کارکنان دولت نیز در روز 19 آبانماه و به صورت الکترونیکی برگزار میشود. ضمن اینکه ثبت نام نیز به صورت الکترونیکی است. علاوه بر این، کارکنانی که به هر نحوی در روز 19 آبان ماه نتوانند در آزمون حضور یابند، در آزمون روز 20 آبانماه میتوانند حضور یابند.
وی اذعان کرد: آزمون شفاهی نیز که برای مقطع زیر 12 سال در نظر گرفته شده است پس از آزمون کتبی و طی یک هفته برگزار میشود.
معرفی رشتهها
رئیس ستاد برگزاری پانزدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت در بخش دیگری از صحبتهای خود به معرفی گروهها و رشتههای این آزمون پرداخت و گفت: آزمون پانزدهم در چهار گروه حفظ، ترجمه و مفاهیم، تدبر در قرآن و معارف قرآن و اهل بیت(ع) برگزار میشود. همچنین رشتههای این آزمون نیز حفظ یک جزء، سه جزء، پنج جزء، 10 جزء، 15 جزء، 20 جزء، حفظ جزء 30، حفظ کل قرآن کریم، مفاهیم مقدماتی و تکمیلی در پنج رشته، تدبر جزء 29، تدبر جزء 30 قرآن کریم، مفاهیم نهجالبلاغه، مفاهیم صحیفه سجادیه و اصول عقاید امامت، است.
خسروی همچنین در مورد محل برگزاری این آزمون نیز گفت: در هر شهری که تعداد شرکتکنندگان در آزمون به بیشتر از 20 نفر برسد، آزمون برگزار خواهد شد.
جوایز
وی همچنین در مورد میزان جوایز این دوره از آزمون اذعان کرد: 20 کمک هزینه عمره مفرده برای نفرات برتر هر رشته در نظر گرفته شده است، با توجه به اینکه محدودیتهایی در سفر به حج وجود دارد، معادل یک میلیون تومان به این افراد در ازای کمک هزینه عمره مفرده اهدا خواهد شد. همچنین 160 کمک هزینه عتبات عالیات به قید قرعه، 100 کمک هزینه سفر به مشهد مقدس، 400 هزینه یک میلیون ریالی برای افرادی که حدنصابها را رسانده باشند. همچنین برای افرادی که بالای 95 امتیاز را کسب کنند لوح تقدیر ارسال خواهد شد و گواهینامه پایان دوره نیز به آنها داده میشود.
110 هزینه سفر به عتبات برای بخش ویژه
مدیر اداره کل آموزش و توسعه مشارکتهای مردمی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد همچنین در مورد جوایز بخش کارکنان نیز گفت: برای بخش ویژه کارکنان نیز 110 هزینه سفر به عتبات عالیات در نظر گرفته شده است و علاوه بر آن برای افرادی که حدنصابها را رسانده باشند امتیازاتی در نظر گرفته خواهد شد.
برخی نکات ضروری
در بخش دیگری از این برنامه همچنین توضیحاتی در مورد نحوه ثبت نام و معرفی پایگاه اطلاعرسانی پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت ارائه شد. در این بخش اعلام شد که برای بخش کارکنان 20 سوال تستی و یک سوال تشریحی در نظر گرفته شده و مهلت پاسخگویی که به صورت اینترنتی هست 15 دقیقه است. منبع اصلی این آزمون در بخش کارکنان نیز کتاب به سوی فهم قرآن است. همچنین اعلام شد که نتایج بخش کارکنان در هفته اول آذرماه اعلام میشود.
مهلت ثبت نام در آزمون بخش کارکنان تا 15 آبان ماه و آزمون سراسری نیز تا 15 مهرماه در نظر گرفته شده است. این آزمون در حدود 340 شهر در دو نوبت صبح از ساعت 8:30 تا 10:30 و 11 به بعد برگزار میشود، نوبت اول مربوط به رشتههای حفظ و نوبت دوم نیز رشتههای دیگر است.
همچنین در بخشی از این نشست خبری به خبرنگاران، عکاسان و تصویربرداران حاضر در نشست وعده داده شد که در صوت حفظ سوره مبارکه صف در طول یک ماه از جایزه ای معادل ربع سکه بهار آزادی بهره منده خواهند شد. حجتالاسلام خسروی در این زمینه با اشاره به محتوای آیات این سوره مبارکه، گفت: با توجه به اینکه در این سوره بر عمل کردن تأکید شده است، این حرکت صورت خواهد گرفت.
گزارش تصویری را اینجا ببینید!