شناسهٔ خبر: 15123732 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جام‌جم | لینک خبر

صدای تولید

ساخت و ساز بی‌رویه، گلخانه‌های هشتگرد را نیمه تعطیل کرد

استفاده از شیوه‌های نوین کشت گلخانه‌ای در بسیاری از کشورها برای کاهش هزینه‌های تولید توصیه شده و اکنون اغلب کشورهای پیشرفته در این زمینه سرمایه‌گذاری‌های مناسبی صورت داده‌اند و با همین شیوه نه‌تنها در کاهش مصرف آب گام برداشته‌اند، بلکه روند افزایش تولید نسبت به سطح زیرکشت را هم تجربه کرده‌اند.

صاحب‌خبر -

به همین دلیل با حسین امیری، عضو هیات مدیره و هیات امنای شهرک گلخانه‌ای هشتگرد یکی از شهرک‌های گلخانه‌ای ایران که با مشکلات عمده‌ای روبه‌رو شده، گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه می‌خوانید.

علت اهمیت سرمایه‌گذاری در زمینه توسعه کشت گلخانه‌ای چیست؟

در ایران، اوایل سال 1383 دولت به منظور ایجاد شغل برای فارغ‌التحصیلان رشته کشاورزی، برای احداث اولین شهر گلخانه‌ای کشور در هشتگرد فراخوانی داد و تعدادی از متقاضیان و واجدین شرایط انتخاب شدند.

دوره آموزشی برگزار شد و 60 میلیون تومان وام بانکی برای هزینه‌های احداث گلخانه و 20 میلیون تومان هزینه در گردش به افراد واجد شرایط پرداخت شد. پس از افتتاح شهرک 50 واحد گلخانه‌ای با حداقل 3000 مترمربع سطح زیر کشت در این شهرک فعالیت خود را آغاز کردند.

اکنون اصلی‌ترین مشکل شهرک گلخانه‌ای هشتگرد چیست؟

اصلی‌ترین نیاز بقای این نوع کشت تأمین منابع آبی است و در صورت قطع یا کاهش حجم آب مورد نیاز، بدون تردید سرمایه‌گذاری صورت گرفته با مخاطره مواجه می‌شود. اوایل دهه 90 همکاری مسئولان برای برطرف شدن مشکلات ما بیشتر بود، اما از ابتدای سال گذشته تقریبا این همکاری به بی‌تفاوتی تبدیل شد.

علت بروز این مشکلات چه بود؟

با توجه به موقعیت جغرافیایی شهرک بیشتر با مسئولان استان البرز مثل استاندار، فرماندار و مسئولان جهاد کشاورزی جلسه داشتیم تا جایی که برخی مسئولان مربوط به ما گفتند با توجه به افزایش ساخت و سازها امکان تأمین آب موردنیاز این مجموعه نیست و باید کار تعطیل شود. وقتی به بیکاری شاغلان در این بخش اشاره کردیم به ما گفته شد، مگر فلان کارخانه معتبر تعطیل نشد؟ چه اتفاقی افتاد؛ شما هم مثل آنها.

دلیل اصلی قطع آب چه بوده است؟

مهم‌ترین مشکل تأمین آب این مجتمع گلخانه‌ای ساخت‌وسازهای بی‌رویه در منطقه است به صورتی که برای آبرسانی و تأمین آب این سازه‌های مسکونی سهم آب شهرک گلخانه‌ای را بدون اجازه به واحدهای مسکونی واگذار کردند. حتی از مسئولان خواستیم اجازه دهند با هزینه خودمان یک حلقه چاه بزنیم که دو میلیارد تومان هزینه دارد ولی در نهایت می‌توانیم 50 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری صورت گرفته در این شهرک را از نابودی کامل نجات بدهیم، ولی موافقت نشد چون وزارت نیرو به‌دلیل کاهش سطح منابع آب زیرزمینی اجازه نمی‌دهد.

در این شهرک چند نفر مشغول به کار هستند؟

1500 نفر در این شهرک مشغول به کار هستند که متاسفانه اصلاً اهمیت به بیکاری آنها داده نمی‌شود. نکته مهمی که مسئولان به آن توجه ندارند، این است که برخی متخصصان و کارگران باسابقه این شهرک با توجه به آینده نامعلوم اقتصادی خود جذب گلخانه‌های کشور ترکیه شده‌اند یا این‌که صاحبان سرمایه به‌طور کلی سرمایه‌هایشان را به این کشور منتقل کرده‌اند.

امروز با توجه به کم‌آبی چگونه آب تهیه می‌کنید؟

با تانکر آب خریداری می‌کنیم و برای استفاده گلخانه‌ها به کار می‌گیریم، اما باید از مسئولان پرسید اگر آب برای این شهرک گلخانه‌ای نیست، چطور تانکر آب برای فروش دارند؟ این آب از کجا به دست آمده که ما نمی‌توانیم از آن استفاده کنیم؟ برای خرید هرتانکر آب صد هزار تومان هزینه می‌کنیم در طول سال با توجه به نیاز مجموعه نزدیک به 40 میلیون تومان برای خرید آب باید بپردازیم که این موضوع باعث افزایش قیمت تمام شده و عدم صرفه اقتصادی تولید شده است.

آیا به وزارت جهاد کشاورزی مراجعه کرده‌اید؟

بله حتی به وزیر هم نامه نوشتیم ولی هنوز هیچ نتیجه‌ای نگرفته‌ایم و تصمیم داریم به مقام معظم رهبری نامه بنویسیم بلکه ایشان فکری به حال این سرمایه‌گذاری و میزان اشتغال ایجاد شده برای جوانان این مرز و بوم بفرمایند چون ایشان بر ایجاد شغل در کشور تاکید فرموده‌اند.

مهدیه آخوندزاده

اقتصاد