رییس کل دادگستری فارس گفت: بر اساس آیین نامه استفاده از سامانههای ارتباطی و رایانهای و ابلاغ الکترونیک که در مردادماه ابلاغ شد، دادگستری استان فارس تمهیداتی ویژهای را در راستای اجرای سریع و بهموقع طرح و ثبتنام الکترونیکی اصحاب دعوی و اقشار مرتبط با دعاوی حقوقی و کیفری فراهم کرده است.
علی القاصیمهر در نشست خبری به تشریح جزییات اجرایی شدن این طرح پرداخت و گفت: یکی از اقداماتی که در مجموعه قضایی کشور شاهد آن هستیم تغییر و تحولاتی است که در آیین دادرسی کیفری ایجاد شده است.
وی تصریح کرد: بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری مطابق ماده 175 این قانون استفاده از سامانههای رایانهای و مخابراتی و ارتباط تصویری از راه دور برای طرح شکایت، دعوا و احضار متهم، نیابت قضایی و غیره بلامانع است.
وی با اشاره به اینکه مستندات قانونی امروزه، نظام دادرسی را بهسمت دیجیتال و الکترونیکی سوق میدهد، اظهار کرد: قبل از اجرای این قانون ابلاغ به اصحاب پرونده از طریق مأمور ابلاغ انجام میشد اما در حال حاضر بر اساس این قانون ابلاغ اوراق قضایی به طرفین به صورت الکترونیکی انجام میشود که این به اجرای طرح رسمیت و اعتبار میبخشد.
نماینده عالی قوهقضاییه در استان فارس خاطرنشان کرد: با توسعه سیستمهای فناوری اطلاعات شاهد تحول و دگرگونی در مجموعه قضایی هستیم و از این به بعد بخشی از اقدامات قضایی از طریق این سامانههای ارتباطی که به صورت الکترونیک است و زیرساخت آن فراهم شده، انجام میشود.
ضرورت اجرای طرح ابلاغ الکترونیک
القاصیمهر افزود: بر اساس آیین نامهای نحوه استفاده از سامانههای ارتباطی و رایانهای و ابلاغ الکترونیک در مردادماه ابلاغ شد از اینرو اجرای طرح ابلاغ الکترونیکی در آیندهای نزدیک در سراسر کشور لازمالاجراست.
وی با اشاره به اینکه این طرح به صورت آزمایشی در استان فارس و قزوین اجرا میشود، بیان کرد: پس از اجرای موفق طرح در این دو استان، طرح مذکور در کل کشور رسمیت پیدا میکند که بر اساس آن ابلاغ دادرسی توسط سامانههای ارتباطی انجام میشود.
رییس کل دادگستری فارس با بیان اینکه با اجرای این طرح درآیندهای نزدیک ابلاغ سنتی در دستگاه قضایی برچیده میشود در خصوص اهداف اجرای این طرح، اظهار کرد: یکی از اهداف اجرای این طرح، خدماترسانی آسان و بهتر به مردم و کاهش اطاله دادرسی است.
القاصیمهر، اطاله دادرسی را یکی از معضلات قوهقضاییه دانست و گفت: پیش از این اطاله رسیدگیها و طولانی شدن ابلاغ همواره بهعنوان یکی از مشکلات دستگاهقضایی مطرح بود که با راهاندازی این سامانه در سیستم سمپ قوهقضاییه شرایطی فراهم شده است که ابلاغ به صورت دیجیتال انجام شود.
رییس کل دادگستری فارس یکی دیگر از اهداف اجرای این طرح را رعایت حریم خصوصی افراد عنوان کرد و گفت: در گذشته مامور ابلاغ با لباس فرم برای ارایه اوراق به منزل اشخاص مراجعه میکرد و اگر فرد در منزل نبود ابلاغ را به همسایه میداد که این مشکلاتی را به همراه داشت اما امروز بدون نیاز به مراجعه حضوری، افراد میتوانند بر روی گوشی تلفن همراه اوراق خود را دریافت کنند.
وی در ادامه گفت: کاهش هزینه یکی دیگر از مزایای اجرایی شدن طرح ابلاغ الکترونیکی است. این مقام مسئول تأکید کرد: در این خصوص هم در هزینه دستگاه قضایی و هم طرف دعوی صرفهجویی خواهد شد و همچنین از حواشی و لغزشهای احتمالی در فرآیند ابلاغ کاسته میشود.
القاصیمهر با بیان اینکه فاصله ابلاغ از چند روز به صورت آنی و ساعتی انجام خواهد شد، افزود: این ابلاغها روی پست و حساب کاربری شخص ارسال و طرفین دعوی و افراد مرتبط با دعاوی میتوانند به پست الکترونیکی مراجعه به صورت لحظهای و آنی ابلاغیه را دریافت کنند.
رییس شورای قضایی استان در ادامه خاطرنشان کرد: استان فارس به دلیل دارا بودن زیرساختهای فنآوری اطلاعات یکی از دو استان پیشگام اجرای طرح ابلاغ الکترونیکی در کشور است از اینرو به خاطر ظرفیت دستگاهقضایی استان و اعتماد قوهقضاییه استان فارس به عنوان استان آزمایشی انتخاب شد.
القاصیمهر با اشاره به اینکه همه افراد باید دارای حساب کاربری باشند، خاطرنشان کرد: در شیراز افراد با مراجعه به دفاتر الکترونیکی و نسبت به ثبتنام اقدام کنند اما در شهرستانها افراد باید به حوزههای قضایی استان مراجعه کنند.
وی با تاکید بر اینکه اوراقی که از این طریق ابلاغ میشوند از نظر قانونی معتبر و رسمیت دارند، بیان کرد: دو هفته اول وکلا و کارشناسان رسمی دادگستری باید برای ثبتنام اقدام و پس از آن افراد دیگر میتوانند برای ثبت نام مراجعه کنند البته اگر در این دوهفته نیز افرادی مراجعه کنند نسبت به ثبتنام آنها اقدام میشود.