شناسهٔ خبر: 15121006 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

شانزدهمین جشنواره صنعت چاپ در دو سطح استانی و ملی برگزار می شود

تهران-ایرنا- مدیر کل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: شانزدهمین جشنواره صنعت چاپ در دو سطح استانی و ملی با حمایت وزارتخانه از همه استان ها برگزار می شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا محمودرضا برازش در نشست خبری امروز (دوشنبه) اظهار کرد: برنامه های جشنواره از 11 شهریور -روز ملی صنعت چاپ-در همه استان ها غیر از چهار استان جنوبی کشور به درخواست خود آنها و به دلیل بدی آب و هوا، آغاز شده است و آخر شهریور پایان می یابد و استان های جنوبی نیز در مهر و آبان جشنواره را برگزار می کنند.
وی افزود: مراسم اختتامیه و جشنواره ملی هفته اول مهر در تهران برگزار خواهد شد.
برازش با اشاره به گسترده تر شدن صنعت چاپ در ایران ادامه داد: اکنون از نظر آماری انتشار کتاب پنج درصد و انتشار نشریات از روزنامه تا هفته و ماه نامه و سررسید و سالنامه پنج درصد کل محصولات چاپی و بقیه آن به موارد دیگر اختصاص دارد؛ به این معنی که صنعت چاپ ارتباط تنگاتنگی با صنایع مختلف دارویی، بهداشتی، غذایی و پتروشیمی دارد.
مدیر کل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در شانزدهمین دوره جشنواره چاپخانه های مختلف می توانند آثار خود را روی سایت جشنواره ثبت کنند و مسئولان ارشاد هر استانی نوآوران و پیشکسوتان عرصه چاپ را در استان خود به جشنواره معرفی می کنند و تاکنون پیشنهادات نیمی از استان ها به دست ما رسیده است.

** برگزاری جشنواره صنعت چاپ در دو بخش اصلی
محمدحسن فکری دبیر این جشنواره نیز با بیان اینکه فراخوان جشنواره از دو روز قبل آغاز شده گفت: شانزدهمین جشنواره ملی صنعت چاپ در دو بخش اصلی تقدیر از نوآوران و پیشکسوتان عرصه چاپ و مسابقه آثار و پژوهش های چاپی برتر برگزار می شود.
وی ادامه داد: نوآوران و پیشکسوتان که از همه استان ها بررسی و انتخاب می شوند و در زمینه آثار برتر چاپی در چهار دسته آثار چاپی تبلیغاتی شامل؛ کاتالوگ، بروشور، سررسید و پوستر، آثار چاپی امنیتی ازجمله اوراق هویتی و بهادار، بسته بندی شامل بسته های تاشو، لیبل، برچسب، مایعات و چاپ نشر در زمینه کتاب های نفیس، مجله و روزنامه از جهت برتر بودن برگزیده می شوند.
به گفته فکری، تاکنون از 15 استان مدارک 73 نفر از پیشکسوتان صنعت چاپ ارسال شده است.
وی ادامه داد: دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دو سال قبل از 10 استان، سال گذشته از 16 استان و سال جاری از همه استان هایی که آمادگی داشته باشند برای شرکت در این جشنواره حمایت می کند.

** اقدامات دفتر چاپ فراتر از برگزاری جشنواره
برازش همچنین در این نشست لحظاتی را به تشریح فعالیت های دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص داد و گفت: یکی از اولویت های ما آموزش های تکنیکی صنعت چاپ برای چاپخانه داران و فعالان این عرصه بوده است و در سال گذشته 37 دوره آموزشی را در 15 استان برگزار کرده ایم که در بعضی استان ها دو دوره یا بیشتر آموزش داشته ایم. ضمن اینکه از استان ها خواسته ایم دوره های آموزشی درخواستی خود را اعلام کنند.
به گفته برازش این دفتر همچنین با توجه به اهمیت چاپ دیجیتال پنج سمینار چاپ دیجیتال در پنج استان برگزار کرده است و با ارسال نامه به تشکل های مختلف صنفی از افراد فعال در این عرصه دعوت کرده با پرداخت نیمی از هزینه ها در رشته های مربوط تحصیل کنند.
ضمن اینکه برای آموزش میدانی چاپخانه داران در استان محرومی مانند سیستان و بلوچستان یک دوره دو روزه برای بازدید از چاپخانه های تهران گذاشته شده است.
مدیر دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به انجام پژوهش های دانشگاهی با کمک دانشگاه های فردوسی مشهد و دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه اصفهان اشاره کرد و افزود: کتاب های تخصصی در این حوزه را جمع آوری و به چاپخانه ها در استان ها ارسال می کنیم.
وی همچنین با بیان اینکه جلسات مختلف با مسئولان وزارتخانه ها برای حمایت از صنایع داخلی داشته ایم، یادآور شد: واردات محصولات چاپی با وجود توان تولید در داخل کشور بسیار زیاد است و با پیشنهاد افزایش تعرفه گمرکی قصد داریم جلوی آن را بگیریم.

** صادرات محصولات چاپی به تلاش همه جانبه نیاز دارد
برازش همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در مورد تلاش برای صادرات محصولات چاپی به کشورهای همسایه، به رایزنی ها با کشورهای افغانستان، ترکمنستان و برخی کشورهای آسیای میانه اشاره و اضافه کرد: باید توان فردی تولید داخلی بالا برود، بهره وری چاپخانه های ما قیمت ها را برای سفارش دهنده به صرفه کند و در نهایت به رایزنی های کلان و ارتباطات گسترده برای بهبود صادرات محصولات چاپی نیاز است و رسانه ها نیز باید نقش خود را در زمینه نشان دادن توانایی های صنعت چاپ ایفا کنند.
وی به تلاش برای راه اندازی بانک جامع صنعت چاپ نیز گریزی زد و گفت: استان البرز را به عنوان آزمایشی برای راه اندازی این بانک در نظر گرفتیم و دوره های آموزشی برای مسئولان چهار استان شمال و شمال غربی گذاشته ایم اما از نظر وجود تاسیسات زیربنایی مشکلاتی وجود دارد و مثلا در یک چاپخانه در یک شهرستان نبود اسکنر باعث شده راه اندازی این بانک فعلا با مشکلاتی رو به رو شود.

** صنعت چاپ کجا باشد؟ وزارت ارشاد یا وزارت صنعت؟
مدیر دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: در دو سه دهه گذشته به دلیل کارکردهای فرهنگی صنعت چاپ این حوزه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جای داشته است اما در سال های اخیر وضعیت این صنعت با دگرگونی های فراوان رو به رو شده است.
وی ادامه داد: تولیدات فراوان محصولات چاپی مرتبط با صنایع مختلف از صنایع بهداشتی، آرایشی و دارویی و حتی پتروشیمی باعث رایزنی های با وزارت صنعت، معدن و تجارت دراین خصوص شد.
برازش افزود: پژوهش گسترده ملی را با ارسال نامه ای به تشکل های صنفی صنعت چاپ آغاز و سوالاتی در مورد جایگاه این صنعت مطرح کردیم؛ جمع بندی این پژوهش به اطلاع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه ای با کارشناسان و فعالان این صنعت رسید.
وی تاکید کرد: با توجه به تنوع مساله چاپ و صنعت چاپ تکنیک و صنعت آن اکنون بیشتر در حوزه وزارت صنعت و بحث محتوایی و نظارت آن در حوزه وزارت فرهنگ است و قرار شده بر آیین نامه تاسیس چاپخانه ها مصوب 1371 بازنگری صورت گیرد و نتیجه مشخص شود.
بر اساس این گزارش در پایان نشست خبری شانزدهمین دوره جشنواره ملی صنعت چاپ، پوستر این جشنواره با حضور محمودرضا برازش و محمد حسن فکری رونمایی شد.
جشنواره صنعت چاپ در هفته اول مهرماه در دو بخش کلی تقدیر از نوآوران و پیشکوستان و مسابقه آثار پژوهشی و چاپی برتر در تهران برگزار می شود.
فراهنگ**9157**1027