شناسهٔ خبر: 15120575 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

جشنواره هنر ایران با حضور وزیر ارشاد پایان یافت

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه جشنواره هنر ایران گفت: امیدوارم با پیوستن به کنوانسیون‌های مالکیت معنوی در سطح جهان بتوانیم از آثار خود دفاع کنیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، علی جنتی در اختتامیه جشنواره هنر ایران که عصر امروز (۱۵ شهریورماه) در موزه هنرهای معاصر برگزار شد، با بیان این‌که هنرمندان معاصر میراث‌دار پیشینه تاریخی و درخشان گذشتگان هستند، اظهار کرد: این هنرمندان باید از حیثیت فرهنگ و تمدن خود دفاع کنند. به همین دلیل، ضروری است که همگام با جامعه، نسبت به رعایت حق مالکیت معنوی و مادی آثار هنری یا همان حق کپی‌رایت، اهتمام داشته باشند. آن‌ها باید آثاری عرضه کنند که از جوشش درونی خودشان سرچشمه گرفته و منحصر به ایده و خلاقیت هنری‌شان باشد.

وی گفت: لایحه مربوط به مالکیت معنوی و فکری آثار به مجلس تقدیم شده و امیدوارم در چندماه آینده به تصویب برسد تا زمینه را برای دفاع از حقوق پدیدآورندگان آثار هنری در فضای مجازی و واقعی فراهم کند.

او ادامه داد: محافل هنری در دنیا دوستدار هنر اصیل ایران هستند و آثار ضعیف و کپی‌شده را به راحتی از اصل تشخیص می‌دهند. ویژگی‌های خاص و منحصربه‌فرد آفرینش‌های هنری ایران است که آن‌ها را سرآمد دیگر آثار کرده است. قطعا عرضه‌ی چند اثر فاخر و منحصربه‌فرد با ویژگی‌های حرفه‌ای در میان انبوهی از آثار منفی و بدون ارزش هنری، ارجحیت دارد. این نکته‌ای است که باید هنرمندان به آن توجه کنند.

جنتی همچنین گفت: خوشبختانه امروز برخی آثار هنرمندان ایرانی شهرت جهانی یافته و به بهای شایسته‌ای در حراجی‌ها به فروش می‌رسند که علاوه بر تقویت اقتصاد هنر، مایه‌ی آبرو و اعتبار این سرزمین به‌شمار می‌آیند.

او بیان کرد: در دنیای امروز، توجه به مقوله فرهنگ و هنرپروری، شناسه‌های حقوق هر جامعه است. متولیان فرهنگ و هنر و هنردوستان باید تمام تلاش و اهتمام خود را برای شناساندن هنر و فرهنگ به‌عنوان ارزشمندترین دارایی ملی به کار بگیرند تا ضمن بالا بردن سطح سلیقه جمعی، به بهتر دیده شدن این گنجینه گرانقدر در سطح جهانی بینجامد و اسباب نزدیکی ملت‌ها و صلح دوستی را فراهم کند.

وزیر ارشاد با بیان این‌که یکی از فرصت‌های بسیار موثر برای عرضه‌ی آفرینش‌های فرهنگی و هنری نمایشگاه‌ها، جشنواره‌ها و دوسالانه‌ها هستند، اظهار کرد: این رویدادها قادرند تصویری واقعی از آفرینش‌های هنری را به علاقه‌مندان بیرون مرزها نشان دهند و زمینه را برای تبادل و انتقال تجربه با دیگر ملل فراهم کنند. بدیهی است هر اندازه در راه اعتلای فرهنگ و هنر بکوشیم، تا نتایج و دستاوردهای خود را به‌عنوان تجارب گران‌بها در اختیار دیگر جوامع هنری قرار دهیم، مسیر پیشرفت برای رسیدن به بلوغ فکری و ارتباطی را تسریع کرده‌ایم. دستیابی به چنین هدف والایی، مستلزم داشتن عزمی راسخ و حق‌گرایی بخش خصوصی و پشتیبانی دولت است. در چنین شرایطی فرصت‌های ایده‌آل برای نخبگان فراهم و کل جامعه از حقوق‌شان منتفع می‌شود.

جنتی با اشاره به ظرفیت بسیار گسترده هنرهای تجسمی ایران، گفت: این ظرفیت هنوز آن‌گونه که شایسته است، به فعلیت درنیامده، اما در چنین بستری، شرایط فعالیت‌های اقتصادی فراهم است و حضور هیچ مجموعه‌ای جای دیگران را تنگ نمی‌کند. یکی از سیاست‌های وزارت ارشاد در دولت «تدبیر و امید» برنامه‌ریزی و پشتیبانی از حوزه اقتصاد فرهنگ و هنر بوده است. به همین دلیل، در سه سال گذشته، مطالعات بین‌المللی و داخلی در این زمینه انجام شده و به انتشار چند جلد کتاب و فصلنامه در بخش اقتصاد خلاق منجر شده است. علاوه بر این‌که سیاست‌های تشویقی وزارت ارشاد زمینه را برای حضور سرمایه‌گذاران علاقه‌مند به فرهنگ و هنر فراهم کرده است، ولی در ابتدای راه هستیم. این تحرک باید به‌صورت خودجوش در بخش خصوصی پدیدار شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به برگزاری جشنواره هنر ایران، ادامه داد: این جشنواره از آن دسته رویدادهایی است که با ایده و تلاش جمعی از هنرمندان حوزه تجسمی فراهم شده و تمرکز خود را بر کسب نخبگان هنری ایران و معرفی آن‌ها به هنردوستان، مجموعه‌داران و شناساندن هنر معاصر جامعه ایران به جامعه جهانی معطوف کرده است. کشف استعدادها و نخبگان هنری، بررسی و نمایش آثار هنرمندان، تسهیل ارتباط میان اعضای جامعه هنری، ایجاد فضای پویا برای تعامل هنرمندان و هنردوستان و امکان فروش و نمایش آثار فاخر در سطح بین‌المللی، اهداف همسو با دولت «تدبیر و امید» است. آنچه این جشنواره را از دیگر جشنواره‌ها متمایز می‌کند، نوع و نگاه خاص داوری است. در داوری مردمی هر فرد می‌تواند به یک اثر امتیاز بدهد و جشنواره از این مشارکت مردمی برای کشف استعدادهای جوان و معرفی آن‌ها استفاده کند.

جنتی با بیان این‌که عکاسی و نقاشی از پرمخاطب‌ترین رشته‌های تجسمی هستند، افزود: همه ما می‌دانیم که ایرانیان به هنرپروری و هنردوستی شهره عالم هستند. این موضوع به سال‌های اخیر برنمی‌گردد، بلکه یک موضوع ریشه‌دار فرهنگی است. اعتبار فرهنگ و هنر ایران به‌خاطر هنر و هنرمندان آن و همین پیشینه تاریخی است که ایران‌ زمین را به‌عنوان مهد هنر معرفی می‌کند. امیدوارم جشنواره هنر ایران با تکمیل حلقه‌های خود، به یکی از مهم‌ترین رخدادهای هنری در کشور تبدیل شود.

در بخش دیگری از این مراسم، مجید ملانوروزی - مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی و رییس موزه هنرهای معاصر - اظهار کرد: یکی از سیاست‌های ما در این دولت، این است که بخش خصوصی بخشی از امور فرهنگ و هنری را برعهده بگیرد. وجود سلایق و نسل‌های مختلف ایجاب می‌کند که جشنواره‌های متفاوتی در کشور وجود داشته باشد. بیش از ۳۰ جشنواره در بخش خصوصی راه‌اندازی شده که دولت سعی می‌کند با دادن مجوز، چاپ آثار یا در اختیار قرار دادن فضا، از آن‌ها حمایت کند.

او ادامه داد: هر جشنواره‌ای اهداف خودش را دارد. آنچه این جشنواره را برای من دارای اهمیت کرده، داورانی است که انتخاب شده‌اند، این داوران گالری‌دارهایی هستند که واسطه میان هنرمندان و مردم‌اند. جشنواره‌هایی به این صورت می‌توانند ارتباطات مردمی هنرمندان را بیشتر کنند و به اقتصاد و رشد و تعالی هنر کمک کنند.

همچنین علیرضا محمدشاه - دبیر این جشنواره - گفت: بیش از ۳۷۰ نفر هرکدام سه اثر به جشنواره ارسال کردند. علاوه بر این‌که ما نظر هیات داوران را در نظر گرفتیم، سلیقه عموم هم مطرح بود. اهداف جشنواره بیشتر شدن فیلدهای تخصصی هنرهای تجسمی است تا امکان فروش آثار در سطح بین‌المللی و کسب استعدادها و نخبگان، تعامل هنرمندان و ایجاد فضایی برای نمایش آثار در بخش بین‌المللی مطرح شود.

در پایان برگزیدگان جشنواره هنر ایران به این ترتیب معرفی شدند:

بخش عکاسی (آرای مردمی)

نعیم معصومی

فراز حبیب‌الهیان

علی فیروزجنگ

طاهره رأفتی

امینه الیاسی

سارا نوروزی

سالار امانت‌بری

بخش نقاشی (آرای مردمی)

الهام صداقت

مهرداد آزاد

زهرا مرادی

محسن روستایی

سارا استخری

زهرا هاشمی

علیرضا سلطان‌آبادیان

منتخب هیات داوران بخش عکاسی

علیرضا صادقی

پیام صفایی

محمدرضا راشد

سپهر نوده‌فراهانی

نسرین ریحانی

نجوا عرفانی راد

ابوالفضل معصومی

سپهر سهامی‌فرد

برترین‌های بخش عکاسی

نفر اول: پیام داوودآبادی

نفر دوم: محمد گلشهری

نفر سوم: سمانه کمالی

برترین‌های نقاشی

نفر اول: امیر عباسی

نفر دوم: نیلوفر محمدی‌فرد

نفر سوم: پرهام پیوندی

انتهای پیام