شناسهٔ خبر: 15118269 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

پیامد شکست مرکل در انتخابات ایالتی

4 سپتامبر؛ روزی که به روز «هشدار برای مرکل» تبدیل شد

نتیجه انتخابات ایالتی روز گذشته در آلمان نه تنها شکستی برای مرکل بود بلکه هشداری برای وی در انتخابات پارلمانی آتی تلقی می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، انتخابات ایالت مکلنبورگ-فورپومرن در آلمان همانطور که انتظار می‌رفت، به نفع «آنگلا مرکل» صدراعظم این کشور تمام نشد و انتشار نتیجه انتخابات، نشریات آلمانی‌زبان نه فقط در این کشور بلکه در دیگر کشورهای اروپایی را بر آن داشت تا صدراعظم را به شدت هدف انتقاد قرار دهند تا جایی که روزنامه اتریشی «اشتاندارد» این واقعه را همچون «سیلی به گوش مرکل» تعبیر کرد. در مجموع جامعه رسانه‌ای اروپا که از مدتها قبل، کم و بیش از مرکل انتقاد می‌کرد، با انتشار نتیجه انتخابات اخیر طوری پیکان انتقاد را به سمت وی نشانه رفت که در نهایت چهارم سپتامبر (14 شهریور) علاوه بر اینکه کابوسی برای حزب دموکرات مسیحی (CDU) را رقم زد به زمانی که می‌توان آن را به روز هشدار برای مرکل تشبیه کرد، تبدیل شد.

در این بین حزب سوسیال‌مسیحی مهمترین طیف سیاسی آلمان است که به نتیجه انتخابات دیروز واکنش نشان داد. این حزب که به حزب خواهر دموکرات مسیحی‌ها شهرت دارد و در پارلمان هم فراکسیون مشترکی را با دموکرات‌مسیحی‌ها تشکیل داده است، اکنون به رئیس این حزب به چشم مقصر اصلی ناکامی روز گذشته نگاه می‌کند؛ اتفاقی که می‌تواند ادامه کار در دولت بعدی را برای این 2 حزب مشکل کند.

«مارکوس زودر» وزیر اقتصاد بایرن در این مورد به روزنامه آلمانی «بیلد» گفت: «از دید حزب سوسیال‌مسیحی مشخص است که مسئول این شکست چه کسی است و او هم کسی نیست جز آنگلا مرکل.آرای مردم را نمی‌توان نادیده گرفت و باید در برلین تغییر موضعی صورت داد.»
«آندراس شویر» دبیرکل سوسیال‌ مسیحی‌ها هم به روزنامه آلمانی «تاگس‌اشپیگل» گفت: «با نتیجه بدی که در مکلنبورگ به دست آمد باید تصمیم مهمی بگیریم ما باید سقفی برای پناهجویان ایجاد کنیم و کمک کنیم که آنها به خوبی به کشورهای خود باز گردند و همچنین در جهت همگرایی بیشتر تلاش کنیم.»

نگاهی به چارتی از پیش‌بینی نتیجه انتخابات، تطابق آن با آنچه به واقعیت پیوست، می‌تواند ابعاد دردسرهای حزب مرکل و نزدیک‌ترین هم‌پیمانش را بهتر نشان دهد:

در این انتخابات، میزان آرای 2 حزب در ائتلاف حاکم جالب توجه است. حزب سوسیال‌دموکرات (SPD) که از منتقدان اصلی دولت قبلی مرکل بود، اما در پی ائتلاف با دولت کنونی، «فرانک والتر اشتاین‌مایر» و «زیگمار گابریل» وزرای خارجه و اقتصاد از این حزب در دولت کنونی فعالیت می‌کنند موفق شد بیشترین میزان رای را به دست آورد. اگر چه گابریل، سمت معاونت مرکل را بر عهده دارد اما همواره تناقض مواضع سوسیال‌دموکرات‌ها با دموکرات‌مسیحی‌ها و سوسیال مسیحی‌ها در پاره‌ای موارد از جمله موضع صریح اشتاین‌مایر در زمینه حمایت از برقراری مجدد ارتباط غرب با روسیه در گروه 8 و انتقادهای وی از «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری‌خواه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا مشهود بوده است.

اما حزب دموکرات مسیحی نه‌تنها نتوانست جایگاه نخست را کسب کند بلکه نگاه عمومی در جهتی بود که حزب راست‌گرای افراطی موسوم به آلترناتیو برای آلمان (AFD) توانست رای بیشتری از حزب مرکل کسب کند و پس از سوسیال‌دموکرات‌ها در جایگاه دوم قرار گیرد.

باید دید عامل این افت رای مرکل چیست؟ عمده انتقادها از صدراعظم، سیاست‌های مهاجرتی وی در یک سال گذشته است همان چیزی که خوراک حزب آلترناتیو برای اعتراض‌های شدید به مرکل و جلب توجه افکار عامه است. در این بین، اقدام نوجوانی  افغان‌تبار مبنی بر حمله با تبر در قطاری در وورتسبورگ که داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت و تیراندازی فردی ایرانی‌تبار در مونیخ هم دست به دست هم دادند تا علاوه بر اینکه محبوبیت مرکل کاهش یابد حزب وی در انتخابات اخیر هم شکست بخورد.

در طول یک سال گذشته بیش از یک میلیون پناهجو از کشورهای بحران‌زده و به صورت عمده از سوریه و عراق وارد آلمان شده‌اند. اگر چه مقامات آلمانی از جمله «توماس دیمیتزیره» وزیر کشور و هم حزبی مرکل تلاش کردند تا با اطلاع‌رسانی، مردم را آگاه کنند که پناهجویان عامل ناآرامی در آلمان نبوده‌اند اما به نظر می‌رسد مواضع دولت دست‌کم در این ایالت موثر نبوده است.

«اشتفان مایر» مسئول امور داخلی حزب سوسیال‌مسیحی معتقد است که دولت آلمان از سال گذشته تاکنون در سیاست‌های مربوط به پناهجویان تغییر زیادی داده است اما بسیاری از رای‌دهندگان این موضوع را نمی‌دانند.این موضوع در یکی از آخرین موضع‌گیری‌های مرکل مشهود است. وی در جمع حقوقدانان هم حزبی‌اش از بازگشت بخشی از پناهجویان حمایت کرد.

تقریبا یک سال به برگزاری انتخابات پارلمانی در آلمان زمان باقی است. البته هنوز تاریخ دقیق برگزاری انتخابات مشخص نشده است اما بنابر قانون اساسی این کشور، دور بعدی انتخابات باید در یکی از یکشنبه‌های 46 تا 48 هفته پس از نخستین جلسه پارلمان برگزار شود. به این ترتیب نزدیک‌ترین زمان 27 آگوست (5 شهریور) است و حداکثر تا 22 اکتبر 2017 (30 مهرماه 1396) باید در این کشور انتخابات برگزار شود از این رو احزاب زمان زیادی ندارند تا بتوانند جایگاه خود را در اذهان عمومی تثبیت کنند و اعتبار از دست رفته خود را ترمیم کنند.

انتهای‌پیام/م

برچسب‌ها: