به گزارش روز دوشنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست اصفهان، حسین اکبری در این رابطه افزود: نسل یوزپلنگ آسیایی بسرعت در حال انقراض است و حفظ این گونه جانوری نیازمند اقدام های عاجل، همه جانبه و فراگیر حفاظتی با مشارکت همگانی ملی و بین المللی است.
وی افزود: ناشناخته ماندن گستره زیست و پایش نشدن سطح وسیعی از زیستگاه های یوزپلنگ در ایران، تنوع بسیار زیستگاه های یوزپلنگ ایرانی و خوی مخفی کاری، شناسایی و حفاظت از این جانور را دشوار کرده است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نائین گفت: از طرفی با توجه به کمبود امکانات پایش از جمله دوربین های تله ای، نمی توان با قطعیت و دقیق در مورد تعداد و نسبت های جنسی شامل نر، ماده و نابالغ این گونه جانوری، آماری ارائه کرد و هنوز امیدهای روشنی برای نجات یوزپلنگ آسیایی وجود دارد.
وی اظهار کرد: وسعت 10 زیستگاه اصلی یوزپلنگ در ایران بالغ بر شش میلیون هکتار بوده که این مقدار صرف مساحت هندسی و طولی و عرضی آن است.
اکبری یادآور شد: اگرشرایط کوهستانی و تپه ماهورها که بشدت و تصاعدی وسعت بوم شناختی یک زیستگاه را افزایش می دهد در نظر بگیریم، وسعت اکولوژیکی مناطق 10 گانه چند برابر می شود که امکانات فعلی برای پایش آن به هیچ وجه کافی نیست.
وی همچنین افزود: علاوه بر زیستگاه های قطعی یوز، حداقل چهارمیلیون هکتار زیستگاه های آزاد و با شرایط بکر، مناسب و هنوز برخوردار از طعمه به عنوان زیستگاه های آزاد در گستره زیستی، تاریخی یوزپلنگ و اتصال دهنده زیستگاه های 10 گانه وجود دارد که هنوز پایش نشده و نیازمند مطالعه کافی و تحقیقات است.
اکبری اضافه کرد: در استان اصفهان علاوه بر پناهگاه حیات وحش عباس آباد، مناطق هیزم چاه و شکار ممنوع 'کوه بزرگی انارک' در نایین، 'کلاته' در خوروبیابانک، 'خارو' در اردستان و 'یخاب' در آران وبیدگل که در مجموع بالغ بر 700 هکتار وسعت دارد بصورت پیوسته در شمال شرق و شمال این استان قرار می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: هنوز احتمال بالایی برای بقای یوزپلنگ وجود دارد که مطالعه در این زمینه آغاز شده است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نائین گفت: با تلاش شبانه روزی و خستگی ناپذیر محیط بانان و نیروهای یگان حفاظت محیط زیست، وضعیت طعمه ها و منابع آبی در دسترس طعمه خواران و امنیت به عنوان سه نیاز اساسی در زیستگاه های یوز پلنگ، مناسب است.
وی گفت: تعداد کل دوربین های به کار گرفته شده در 10 زیستگاه اصلی یوزپلنگ در سال های گذشته 80 تا 100 دوربین بوده که آن هم به دفعات بین مناطق مختلف جابجا شده است.
وی اضافه کرد: این تعداد در شرایطی بسیار ناکافی به نظر می رسد که فقط یک منطقه واحد با برخورداری از هزاران دره و گدار و ده ها و یا صدها هزار هکتار عرصه کوهپایه ای نیازمند حداقل 100 دوربین برای یک مطالعه مطلوب است.
اکبری افزود: بدون تردید با افزایش تعداد نیروهای محیط بان، تجهیزات حفاظتی، رفع مخاطرات جدی مرتبط با جاده ها، معادن، دام، سگ های گله و توسعه مدیریت مشارکتی زیست بوم با جوامع محلی می توان به پویایی زیستگاه های یوزپلنگ آسیایی و حیات وحش متنوع آن بسیار امیدوار بود.
به گزارش ایرنا، بیش از 40 سال است که یوزپلنگ در میان کشورهای آسیایی فقط در ایران زیست می کند و این افتخار ما ایرانیان است که توانستیم این میراث طبیعی را همچنان حفظ کنیم و حافظ آخرین بازمانده های یوزپلنگ آسیایی یا یوزپلنگ ایرانی در جهان باشیم.
ت/8114 / 6994/1339
رئیس اداره حفاظت محیط زیست نایین:
گستره زیستی یوزپلنگ در ایران هنوز ناشناخته است
اصفهان - ایرنا - رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نائین گفت: سطح وسیعی از گستره زیستی یوزپلنگ در ایران هنوز ناشناخته است.
صاحبخبر -