به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، حمیدرضا دهقان بعدازظهر امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با وجود کاهش آب، امسال همچنان کشت برنج در فارس افزایش یافت چون برخی با بالا رفتن قیمت برنج، به دنبال سود مقطعی بودند.
وی افزود: کشاورزی استان فارس عموماً معیشتی بوده و کشاورز ما نمیتواند با کشت یک یا دو سال جز معیشت خانواده خود را تأمین کند و این واقعاً تأسفآور است که برای چنین سود اندکی منابع یک سرزمین نابودشده و در آینده در معرض خطر خالی شدن بسیاری روستاها و وقوع فرونشست قرار بگیریم.
دهقان با تأکید بر تفاوت از بین رفتن منابع آبی زیرزمینی با یک خشکسالی عادی ادواری ادامه داد: باید توجه داشت که یک ضلع بحران آب، ذینفعان و کشاورزان هستند که ما چندان از عملکرد این بخش راضی نیستیم چنانکه بهعنوان مثال باوجود توصیههای کارشناسان در برخی مناطق انواع کشت خیار انجام شد و کشاورزان دچار مشکل فراوان شدند درحالیکه کشاورز باید توجه کند منفعت خود او در توجه به هشدارهای مسؤولان است.
وی تصریح کرد: در تمام دشت ارسنجان که 40 متر افت آب زیرزمینی داشته کنتورهای هوشمند را فعال کرده و کارگاههای آموزشی برای کشاورزان برگزار کردیم تا منابع را طوری مدیریت کنند که دچار کمبود نشوند اما هنوز فصل کشت تمام نشده سهم آب به اتمام رسید چراکه پروانه چاهی که دو لیتر بود هفت هکتار یونجه کشت کرده و این به معنای عدم پذیرش بحران توسط کشاورزان است.
دهقان تأکید خود بر مسئله پذیرش کشاورزان را از سر دغدغه و دلسوزی دانست و گفت: بنده هم میتوانم بهطور صوری از همه تشکر کنم و امیدواری بدهم که با نزولات مشکل رفع میشود اما بحران فعلی از این سنخ نیست و اصل موضوع در آینده پدیدار میشود.
وی بیان کرد: اگر کشاورز قلبا بپذیرد که نگهداری آب و حفاظت از منابع زیرزمینی برای خود وی و خانواده او است تا بتوانند با کرامت به زندگی خود ادامه داده و حتی با شیوههای علمی کشاورزی خود را توسعه دهند.
مدیرعامل آب منطقهای فارس یادآور شد: زمانی ژاپن که در دریا محصور است دچار 30 درصد کمبود و افت آبهای زیرزمینی شد و به ازای آن 30 درصد واردات برنج را افزایش داد تا با آب مجازی که وارد میشود کمبود را بهسرعت جبران کند نه اینکه جبران آن کمبود را از منابع زیرزمینی تجدیدناپذیر انجام دهد.
دهقان ابراز داشت: هویت کشاورز در استقرار در محل زندگی آبا و اجدادی است که سالیان سال به بهترین نحو با کرامت و عزت زندگی میکرده اما با بروز بحران آب روستاها از سکنه خالیشده و مجبور به مهاجرت به حاشیه شهرها و گاه سرایداری منازل شهرنشینان و مشاغل کاذب میشوند که بههیچوجه درخور این عزیزان نیست.
وی اضافه کرد: در مقامات عالیرتبه بهعنوان ضلع دیگر مثلث مدیریت مسأله آب، این هوشیاری به وجود آمده اما مقامات و مسؤولان میانی و محلی گاه این خطر را درک نکرده و بعضاً رضایت کوتاهمدت مراجعان خود را به منافع کلان کشور و استان ترجیح میدهند.
این مسؤول متذکر شد: ضلع دیگر موضوع، قوانین آب و جهاد کشاورزی است که با تأسف قوانین ما بهروز نیست و متعلق به 35 سال پیش است که وزارت نیرو تلاشهایی را برای تصحیح این موارد آغاز کرده است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر هر اداره ما چندین دستگاه حفار غیرمجاز، کمپرسور و تراکتور غیرمجاز در اختیار دارد و قوانین میگوید اگر حفار حین حفاری غیرمجاز دستگیر شود بیش از سه روز امکان نگهداری وی وجود ندارد و مجدد به چرخه خلاف بازمیگردد که خون سرزمین را بکشد و سرمایه آیندگان را نابود کند.
دهقان اظهار داشت: بنابر قوانین فعلی در مورد فردی که آب فروشی میکند حتی وقتی بحث مهروموم تائید شود چاه با هزینه دولت پر میشود و این حداقل هزینه نیز بر عهده خود فرد متخلف نیست.
انتهای پیام/76001/ک40/
∎