شناسهٔ خبر: 15107550 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

کلید سلامتی هزاره سوم

شهرکرد-ایرنا - آن همه عاشقانه، پشت هق هق گریه های گوشه آشپزخانه گم می شود و صدای شکستن لیوان سکوت سفید خانه را می شکند.

صاحب‌خبر -

همه چیز به دو سال پیش بر می گردد، که در هفته دو تا سه بار مجبور بودند به اصفهان بروند تا فرم های مربوط به آزمایش های پیش از ازدواج را پر کند.
آزمایشگاه روبروی خیابان آتشگاه اصفهان مملو از پسرها و دختران جوانی است که در آستانه امر مقدس ازدواج قرار دارند تا پیش از عقد به محضردار این آزمایش ها را تحویل بدهند.
خانم دکتر که زنی جوان و مجرد است، رو به معصومه می گوید:کم خونی شدید دارد و خودش و نامزدش باید به آزمایشگاه مجهز به سه راه حکیم نظامی اصفهان بروند.
دکتر برای معصومه آزمایش الکتروفورز تجویز کرده است؛در این آزمایشگاه دو منشی برای انجام آزمایش الکتروفورز از معصومه یکی دو سی سی خون می گیرند.
دکتر به او می گوید، که تست های الکتروفروز هموگلوبین به منظور تشخیص هموگلوبینوپاتی ها و همچنین الکتروفروز پروتئین می باشد اما علاوه بر تست کم خونی، بهتر است آزمایش های ژنتیک را پیش از ازدواج انجام دهند.
داماد جوان معتقد است، چون با عروس نسبت فامیلی ندارد، پس نیازی به آزمایش ژنتیک ندارد، از این رو با تلخی و پرخاشگری با دکتر جوان برخورد می کند، اما دکتر براساس وظیفه پزشکی خودش، از دو طرف می خواهد نصحیت او را گوش کنند و آزمایش را انجام دهند یا حداقل تعهد بدهند که این آزمایش را در شهر خودشان انجام دهند.
داماد جوان زیر بار نمی رود، آنها برای هفته آینده که روز عید مبعث است وقت محضر گرفته اند و فامیل را دعوت کرده اند و حاضر نیستند این دعوت را بهم بزنند.
یک سال بعد،معصومه در چهار ماهگی با پزشکی قانونی تماس گرفت و پرسید آیا تالاسمی جزء موارد مجوز دار سقط ها محسوب می شود که پاسخ منفی از آن طرف خط تلفن شنید.
آن همه عاشقانه، با به دنیا آمدن دخترشان نه تنها بیشتر نشد که کمتر و کمتر شد و اکنون رابطه سرد بر سر این خانه سپید سایه افکنده است.
معصومه مدام به خودش لعنت می فرستد که چرا حرف دکتر جوان را گوش نداده است و آزمایش ژنتیک را در آن پاییز زرد سال 93 انجام نداده است.
آزمایش ژنتیک یک راهکار برای تشخیص فرزندان مبتلا به بیماری ها و معلولیت هاست که هنوز برخی از خانواده ها با آن آشنایی ندارند.
هر نوع آزمایش پزشکی که برای بررسی وضعیت افراد مبتلا یا احتمال ابتلا و یا ناقل بودن از نظر بیماری ها و حالت های ژنتیکی و وراثتی صورت گیرد، آزمایش ژنتیکی نام دارد.
برخی آزمایش های ژنتیکی مبتنی بر واکاوی و بررسی کرومزومی و بررسی DNAمی باشد.
براساس تازه ترین بررسی ها جامعه هدف در ایران، بیش از 50 درصد معلولیت ها در کشور مادرزادی و ژنتیکی است.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی می گوید: اجرای مشاوره غربالگری ژنتیک قبل از ازدواج در برنامه ششم توسعه اجباری شده است و در این طرح افرادی که ممکن است دچار اختلالات ژنتیک باشند، شناسایی می شوند.
مجید رضازاده در سفر به شهرکرد در گفت و گو با ایرنا افزود:در این رابطه تاکنون 2 هزار و 500 پزشک، آموزش مشاوره غربالگری ژنیتک قبل از ازدواج را فرا گرفته اند.
به گفته وی، برای اجرای این طرح از 2 سال گذشته مراکز ژنتیک در 62 شهر راه اندازی شده است و تغییر نگرش در زمینه فعالیت مراکز مشاوره ژنتیک با رویکرد بیماریابی فعال در 240 مرکز مشاوره، یکی از سیاست های سازمان بهزیستی است که در این زمینه مشاوران این مرکز در سنین پایین تر از ازدواج به ارائه مشاوره می پردازند.
به گفته وی، طرح پیشگیری از معلولیت و نظارت دقیق بر مراکز مشاوره ژنتیک و برنامه نظارت جامع مراکز مشاوره بهزیستی کشور تهیه و تدوین شده است.
معاون سابق فرهنگی و پیشگیری بهزیستی چهارمحال و بختیاری نیز می گوید: سالانه سه هزار نفر به مراکز مشاوره ژنتیک بهزیستی استان مراجعه می کنند.
اشرف عسگری افزود: هم اکنون پنج مرکز مشاوره ژنتیک در استان فعال است که از این تعداد، سه مرکز دولتی و خصوصی در شهرکرد و دو مرکز در فارسان و بروجن فعال است.
وی گفت: این مراکز با هدف تشخیص اختلالات ژنتیک و مشاوره قبل از ازدواج، پیش از بارداری و در حین بارداری فعالیت می کنند.
به گزارش ایرنا، اکنون تمام هزینه های مربوط به این آزمایش که بین 15 تا 50 میلیون ریال برآورد شده است، از سوی دولت تامین می شود.
اکنون که طرح آزمایش ژنتیکی بری زوجین پیش از ازدواج اجباری شده است، خانواده ها باید نسبت به گذشته به این مساله اهمیتی بیشتری بدهند.
گزارش از محمود رئیسی
2097