شناسهٔ خبر: 15103455 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه حمایت | لینک خبر

استعفای محمد بنا ورزش اول کشور را به دردسر انداخت

وضعیت مجهول سکان هدایت کشتی فرنگی

صاحب‌خبر -
خداحافظی محمد بنا از هدایت تیم ملی کشتی فرنگی بعد از نتایج ضعیف تیم ملی در رقابت‌های المپیک 2016 المپیک ریو، تبدیل به مهم‌ترین بحث ورزش اول ایران در روزهای اخیر بوده است. فدراسیون کشتی در بهت این خبر به‌دنبال گزینه‌های جانشینی بنا است و از طرفی رسانه‌ها و کارشناسان درصدد تحلیل گزینه‌های محتمل و مناسب هستند هرچند آنچه از تحلیل بسیاری از کارشناسان برمی‌آید محمد بنا نیز هنوز یکی از بهترین افراد برای ترسیم آینده کشتی فرنگی ایران است.
روز جمعه و در آخرین ساعات محمد بنا در مصاحبه‌ای اعلام کرد که از تیم ملی کشتی خداحافظی کرده و به بیان بهتر از هدایت کشتی فرنگی ایران کناره‌گیری کرده است. محمد بنا در سه دوره مختلف هدایت تیم ملی کشتی فرنگی ایران را به عهده گرفته است و این آخرین بار که همزمان با مراحل آماده‌سازی تیم ملی کشتی فرنگی برای المپیک بود برخلاف دوره‌های گذشته نتایجی بدتر از حد تصور داشت. هرچند نباید فراموش کرد که کشتی فرنگی ایران بهترین نتایج تاریخ خود را در زمانی گرفته است که محمد بنا هدایت تیم ملی را به عهده داشته است.
 
  عواقب شکست در المپیک
نتایج تیم ملی کشتی فرنگی ایران در رقابت‌های المپیک 2016، به نسبت المپیک 2012 لندن نتایج ضعیفی بود اما به نسبت تمامی حضور ایران در تاریخ المپیک نتایج بدی هم نبود چرا که در نهایت بادو  برنز سعید عبدولی و قاسم رضایی تیم ایران در رتبه نهم جای گرفت. اما با توجه به پتانسیل کشتی فرنگی ایران و سطح توقع هواداران این ورزش نتایج کشتی فرنگی بیش از حد تصور مورد نقد قرار گرفت. محمد بنا تحت فشار همین فضا بود که کناره‌گیری کرد.او در گفت‌وگویی که در آن از تیم ملی خداحافظی کرد گفت: «من شرمنده مردم هستم و خجالت‌زده کادر فنی و کشتی‌گیران که نتوانستم شرایطی را برای آنها به وجود بیاورم تا در المپیک موفق باشند و شرمنده مردم نشوند.» او درحالی‌که مسئولیت نتایج ضعیف تیم ملی کشتی فرنگی را در المپیک کاملاً به‌‌عهده گرفت گفت: «شرایط روحی‌ام بعد از المپیک به گونه‌ای است که نمی‌توانم اطراف کشتی باشم. من 2 سال دیگر به مرز 60سالگی خواهم رسید و این یعنی بازنشستگی من و صلاح نیست از من استفاده شود و باید به جوان‌ها میدان بدهیم تا در آینده نتایج خوبی به دست بیاید. اکنون تیم جوانان نیز نفرات خوبی در اختیار دارد و با این پشتوانه‌ها می‌توان خوب کار کرد. به اعتقاد من برای آینده نیز تنها نباید به مدال‌آوری نگاه کنیم و برنامه یک فرد مهمتر از مدال‌ها است. اکنون باید سرمایه‌گذاری فدراسیون روی رده نوجوانان و جوانان باشد تا آنها را آماده کند.» 
 
  حمایت از بنا
فدراسیون کشتی و رسول خادم خیلی زود و در برابر انتقادها از عملکرد محمد بنا موضعی حمایتی نسبت به او گرفتند. علیرضا لرستانی قهرمان سابق و عضو شورای فنی کشتی فرنگی فدراسیون کشتی درباره عملکرد بنا در المپیک گفت: «  برای من مشخص نیست که کشتی گیران ما بیش تمرینی داشته‌اند و یا اینکه تمریناتشان ضعیف بوده اما بر اساس چیزی که دیدیم نظر می‌دهیم در واقع من می‌دیدیم که حمید سوریان در دقیقه سه و چهار به بعد دچار افت بدنی می‌شد و تسلط و شادابی که قبلاً داشت در المپیک ریو از آن خبری نبود.» او همچنین  گفت: «در کشتی فرنگی یک مقداری کج‌سلیقگی در بین سرمربی‌های تیم‌های ملی و همینطور کادرهای فنی وجود داشت و در بین آنها همبستگی که در کشتی آزاد وجود داشت را نمی‌دیدم. در کشتی فرنگی بزرگسالان با جوانان سر تمرین نمی‌آمدند و اگر بزرگسالان با جوانان تمرین می‌کردند اعتماد به نفس بهتری می‌گرفتند و بهتر می‌توانستند کشتی بگیرند.» 
 
 حامیان و مخالفان بنا در فدراسیون
بعد از کناره‌گیری بنا و با توجه به انتقادهای فراوان برخی نام‌ها به عنوان گزینه‌های جانشینی محمد بنا در تیم ملی کشتی فرنگی مطرح شدند. هرچند خود بنا با اشاره به کیفیت تیم ملی جوانان و برنامه‌ریزی برای المپیک 4 سال بعد در توکیو به نوعی رضاسیم‌خواه سرمربی تیم ملی جوانان را پیشنهاد می‌دهد اما نام‌های دیگری نیز چون جمشید خیرآبادی، حسن رنگرز، حسن یوسفی افشار و حتی احد پازاج و ناصر نوربخش نیز در روزهای اخیر به عنوان جانشینان بنا مشخص شدند. از حرف‌های برخی اعضای شورای فنی فدراسیون نیز می‌توان فهمید که در طول مدت حضور بنا رابطه و تعامل خوبی میان بنا و سیم‌خواه نبوده است و حالا این سؤال پیش می‌آید که چرا بنا غیرمستقیم آدرس سرمربی تیم ملی جوانان را می‌دهد. شاید حفره بزرگ کشتی فرنگی ایران در‌همین‌جا باشد یعنی اختلاف میان بنا و طیفی که هواداران کادر فنی تیم ملی جوانان در آن حضور دارند.رحیم علی‌آبادی عضو شورای فنی فدراسیون و از قدیمی‌های کشتی اما نظر دیگری دارد. رحیم علی‌آبادی گفت: «به دلیل اینکه نوربخش و خیرآبادی سابقه قهرمانی در مسابقات آسیایی و جهانی را ندارند نمی‌توانند سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی شوند.»او درباره خداحافظی محمد بنا از دنیای کشتی گفت: «کسب 2 مدال برنز در کشتی فرنگی موفقیت بزرگی است و محمد بنا نباید این دو مدال را یک شکست برای کشتی فرنگی بداند.» عضو شورای فنی فدراسیون کشتی ادامه داد: «ما بهتر از بنا نداریم و او را راحت به دست نیاوردیم که راحت هم او را از دست بدهیم. بنا شخصیت بزرگی دارد و ما نباید خودزنی کنیم.» او در پایان صحبت‌هایش با اشاره به اینکه هنوز شورای فنی جلسه‌ای برای مشخص شدن سرمربیگری تیم ملی کشتی فرنگی برگزار نکرده گفت: «اینکه گفته می‌شود خیرآبادی، نوربخش و رنگرز گزینه‌های سرمربیگری تیم ملی کشتی فرنگی هستند را نه‌می‌توانم تایید کنم و نه تکذیب، چون اطلاعی از آن ندارم. اما به دلیل اینکه نوربخش و خیرآبادی سابقه قهرمانی در مسابقات آسیایی و جهانی را ندارند نمی‌توانند سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی شوند.» محمد دلیریان عضو شورای فنی فدراسیون کشتی دراین‌باره گفت: «نبود او برای کشتی فرنگی مضر خواهد بود؛ چرا که وجودش برای این رشته غنیمت است و در عین حال و در سال 94 من به عنوان یک عضو شورای فنی مخالف حضور بنا در رأس کادر تیم ملی بودم البته نه به دلیل مخالفت شخصی با‌بنا، بلکه با تغییرات زیاد در کادر فنی مخالف بودم. احد پازاج حدود دو سال سرمربی تیم ملی بود و بعد از این مدت با ملی پوشان و سایر مسایل آشنا شده بود، اما به یک باره و پس از رقابت‌های قهرمانی سال 2015 بزرگسالان جهان کنار گذاشته شد و از محمد بنا دعوت به عمل آمد. اگر احد پازاج هم در المپیک ریو به عنوان سرمربی بود شاید همین نتیجه را می‌گرفت و اینکه یک مربی را می‌آوریم و بعد او را به یک باره برکنار می‌کنیم، کار درستی نخواهد بود.»