خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تشكيلات گمركي در ايران سابقه ديرينه دارد. در زمان اشكانيان (سده سوم قبل از ميلاد) سازمان منظم گمركي وجود داشته و شعب آن در مرزها آمار واردات را در دفاتر مخصوصي ثبت و حقوق معيني دريافت ميكردند. در اين دوره صادرات از پرداخت حقوق گمرك معاف بوده است. در زمان ساسانيان (سده چهارم تا ششم ميلادي) حقوق گمركي به ميزان يك دهم ارزش يا مقدار از واردات دريافت ميشده است.
بنابراین گزارش، با ورود اسلام به ايران اين رويه در ساير ممالك اسلامي رايج گرديد. در دوره صفويه عوارض گمركي كالاها با توجه به بهاي آن تعيين ميشد. از سال 1053 هجري شمسي (1674 ميلادي) گمرك به صورت اجاره اي اداره ميشد و اين ترتيب بيش از دو قرن ادامه داشته است. در سال 1336 هجري شمسي (1957 ميلادي) گمرك به وزارت منظم و از 1345 هجري شمسي (1966 ميلادي) از وزارت اقتصاد مجزا و به وزارت دارايي ملحق شد. هم اكنون گمرك ايران از سازمانهاي وابسته به وزارت امور اقتصاد و دارايي است.
این گزارش می افزاید: گمرک ایران نیز در کنار سایر بخش های اقتصادی در خلال سالها فعالیت خود به درجاتی از پیشرفت برای تسهیل امور رسیده است. رونق و تحول در سیستم گمرکی یک کشور باعث ایجاد درآمد برای آن کشور و بهبود وضعیت اقتصادی آن می شود. در کشورمان با ایجاد شرایط جدید پس از لغو تحریم ها برشاهد رشد صادرات و واردات و به دنبال آن رشد فعالیت های گمرکی هستیم. این در حالی است که درآمدهای گمرکی کشورمان در چهار ماه نخست امسال با وجود کاهش هفت درصدی واردات، در همسنجی با پارسال 10 درصد افزایش یافته است.
بنابراین گزارش، روابط عمومی گمرک ایران در این باره نوشته است: "درآمدهای گمرک در چهار ماه نخست امسال به 46 هزار و 700 میلیارد ریال رسید که این میزان درآمد 10 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد نشان می دهد. این در حالی است که میزان واردات قطعی کشور در مدت یادشده 7.12 درصد کاهش داشته است. عمده ترین دلیل افزایش درآمدهای گمرکی استفاده از سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی بوده است. گمرک جمهوری اسلامی ایران با استفاده از این سامانه، انجام تشریفات واردات کالا را الکترونیکی کرده است و سامانه جامع گمرکی با بهره گیری از حسابداری اتوماتیک اقدام به محاسبه مبالغ هر یک از اظهارنامه ها کرده و با ایجاد یک شناسه، پرداخت به صورت الکترونیکی انجام می شود. با اتصال مستقیم سامانه به بانک، علاوه بر شناسایی و ثبت مستقیم هرگونه واریز، برداشت و استرداد نیز به صورت الکترونیکی انجام می شود. پرداخت الکترونیک از طریق پنجره واحد تجاری از دیگر قابلیت های این سامانه بوده که از مراجعه به بانک ها و نیز ارائه کاغذی اطلاعات جلوگیری کرده است."
این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه خبر داده است: "بررسی کارنامه تجارت خارجی ایران در بهار امسال نشان داد در این دوره 27 میلیون و 780 هزار تن کالا به ارزش 10 میلیارد و 472 میلیون دلار به خارج از کشور صادر شده است."
یادآور می شود: سال گذشته با ایجاد سامانه ارزش کالا و کارشناس مجازی درآمد گمرک جهش داشته و به 11 هزار و 200 میلیارد تومان رسید. سال گذشته حدود 21 درصد واردات کالا و نیز 40 درصد واردات خودرو از لحاظ ارزش کاهش داشت و با توجه به اینکه 78 درصد واردات به کشور مربوط به مواد اولیه، کالای اساسی و واسطهای است، تعرفه پایین دارد و با این اوصاف درآمد گمرکی 11 هزار و 200 میلیارد تومان بود. همچنین 7 هزار و 500 میلیارد تومان نیز درآمد مالیات ارزش افزوده از محل کالاهای وارداتی داشتیم.
∎