شناسهٔ خبر: 15100172 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

دردسرهاي رئيس‌جمهوري آينده ازبکستان

صاحب‌خبر -

رهبر بعدي ازبکستان به اين دليل که وارث ساختاري پر از تناقض و پيچيدگي خواهد بود، بايد مهارت زيادي در زمينه تعامل با عناصر قدرت در داخل اين کشور داشته باشد.

به گزارش خبرگزاري آناتولي، اعلام مرگ اسلام کريم‌اف، رئيس جمهور فقيد ازبکستان در روز جمعه تحليلگران را وادار به گمانه زني درباره سياست‌هاي احتمالي خارجي و منطقه‌اي جانشين او کرد.

عدم وجود يک مکانيسم شفاف براي انتقال قدرت اجرايي در ازبکستان نشان‌دهنده ماهيت پنهان نظام سياسي اين کشور و انجام تصميم گيري‌ها در پشت درهاي بسته است. در حال حاضر محتمل‌ترين کانديدا براي جانشيني اسلام کريم اف، شوکت ميرضيايف، نخست‌وزير اين کشور در 13 سال گذشته است.

ميرضيايف که يک مهندس مکانيک است پيش از آن که در دسامبر 2003 به سمت نخست‌وزيري ازبکستان برسد، فرماندار شهرهاي جيزک و سمرقند بوده است. ترديدي نيست که رهبر بعدي ازبکستان ميراثي پر چالش را دريافت مي‌کند و بايد نشان دهد تا چقدر با مهارت مي‌تواند با عوامل و عناصر پوياي قدرت داخلي اين کشور تعامل داشته باشد.

پرويز مولا جانوف، يک کارشناس امور ازبکستان در تاجيکستان در اين باره مي‌گويد: رئيس‌جمهور بعدي ازبکستان يک سري چالشهاي اقتصادي-اجتماعي را که در اثر سياست‌هاي داخلي و خارجي ايجاد شده به ارث خواهد برد.

وي خاطر نشان کرد، شايد نبايد انتظار چنداني درباره اجراي اصلاحات چشمگير در ازبکستان در کوتاه مدت داشته باشيم.

مولاجانوف در خصوص سياست ازبکستان درباره همسايگان نزديکش از جمله تاجيکستان از سوي رئيس‌جمهور بعدي اين کشور گفت، با وجود آن که اين کشورها انتظار هيچ تحول ناگهاني در زمينه سياست‌هاي ازبکستان ندارند اما تدابيري نظير تسهيل نظام سفت و سخت فعلي رواديد از سوي ازبکستان، باز کردن گذرگاه‌هاي مرزي و از سرگيري پروازهاي تجاري مستقيم مي‌تواند اقداماتي از سر حسن نيت از سوي رئيس‌جمهور جديد ازبکستان تلقي شود.

همچنين به گفته مولاجانوف، در کوتاه مدت انتظار مي‌رود پيشرفت‌هايي در مساله تعيين مرز ديده شود. وي افزود، در مورد مسائل بلند مدت نيز با توجه به اين که زيرساخت‌هاي ازبکستان در حال فرسوده شدن است، اين کشور بايد يک تجديد نظر کامل در سياست‌هاي خود در مورد زيرساخت‌ها از جمله در حوزه آبرساني انجام دهد. ازبکستان بايد با توجه به روند افزايش جمعيت منطقه و کاهش منابع آبي دست به يک اصلاحات جامع در نظام تامين آب خود بزند تا با اين چالش‌ها تطبيق پيدا کند.

وي خاطر نشان کرد: بدون رسيدگي به اين وضعيت نيروگاه‌هاي برق- آبي که قرار است در کشورهاي قرقيزستان و تاجيکستان احداث شوند با مناقشه و درگيري همراه خواهند شد.