اعضای شورا دیروز در جلسه غیرعلنی که بدون حضور خبرنگاران برگزار شد، به بیان نظرات خود درباره طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران پرداختند که با رای منفی اکثر اعضا، بررسی موضوع عقیم ماند.
احمد مسجد جامعی عضو شورای اسلامیشهر تهران گفت: برای جلوگیری از این فضای تهمتزنی و پروندهسازی باید هر چه سریعتر تکلیف پرونده مالی در شهرداری روشن شود و تا زمانی که نهایی نشده است، از تهمت زدن و مصاحبه علیه هم بپرهیزیم.
وی با اشاره به حواشی چند روز اخیر، افزود: من پیشتر هم گفته بودم که دفاع از حیثیت یک عضو شورا دفاع از حیثیت جمعی ماست و در این باره باید هیات رئیسه قبل از همه ورود کند.
مسجد جامعی تاکید کرد: این موضوع نباید سبب شود که حق اعتراض و تذکر از عضو شورا سلب شود؛ چرا که تذکر یکی از روشهای اعضای شورا برای ادای حق نمایندگیشان است.
وی افزود: با گزارش مسائل مالی شهرداری بسیاری از این پرونده سازیها و تهمتزنی آغاز شد که البته برخی از این پروندهسازیها هم جعلی بود و معتقدم که هیات رئیسه دقیقا از همین جا باید ورود میکرد.
وی در ادامه با اشاره به موضوع بر خورد با سایتها و رسانهها، گفت: نظرم این نبوده و نیست که با سایت خبری برخورد و تعطیل شود. هیچگاه قائل به این نیستیم که با جریان آزاد اطلاعات برخورد کنیم.
این عضو شورا افزود: متاسفانه اکنون زاویه نگاهها در شورا نسبت به یکدیگر عوض شده است و باید این طرز نگاهها اصلاح شود، باید از حیثیت شورا، جریان آزاد اطلاعات و اطلاعرسانی دفاع کنیم و این امر هم نقطه شروعی دارد که همان گزارش مالی شهرداری است و پیشنهاد میدهم در این فضا که پرونده سازیها و تهمتها رواج یافته است، برای پیشگیری از آن هر چه سریعتر تکلیف پرونده مالی شهرداری مشخص شود.
مسجد جامعی گفت: تا زمانی که تکلیف این پرونده نهایی نشده است، از تهمت زدن و مصاحبه علیه هم بپرهیزیم و در این شرایط هیات رئیسه شورا باید به سخن اعضا توجه کند.همچنین دفاع از حقوق رسانهها و دفاع از آرای مردم جزو وظایف ذاتی ما است که باید به آن عمل کنیم.
سپس چمران رئیس شورا گفت: مطمئن باشید آنچه من انجام دادهام برای حفظ حیثیت شورا بوده است، چرا که اگر باب این بیحرمتیها و هتک حیثیتها باز شود دیگر قابل جلوگیری نخواهد بود. در ادامه، رحمت الله حافظی رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورا، با بیان این که کیان شورا زیر سئوال رفته است اما عدهای از عنوان تحقیق و تفحص میترسند، افزود: تحقیق و تفحص از املاک واگذار شده در شهرداری تهران باید انجام شود.
وی درباره بررسی یک فوریت ” تحقیق و تفحص از واگذاری املاک و اراضی در شهرداری تهران”، با موافقت جدی با این یک فوریت، اظهار داشت: شماری از اعضای شورا با عنوان “تحقیق و تفحص” مشکل دارند. نام این بررسی “تحقیق و تفحص” باشد یا “بررسی و نظارت” چه تفاوتی ایجاد میکند؟
حافظی تاکید کرد: اگرانجام تحقیق و تفحص ایراد حقوقی داشته باشد، فرماندار این مصوبه را به شورای شهر تهران بر میگرداند و تحقیق و تفحصی در گذشته شورا شکل نمیگرفت، بنابراین میتوانیم تحقیق و تفحص را انجام دهیم.
تغییر عنوان طرح
سخنگوی فراکسیون اصلاح طلبان شورای شهر تهران از رای ندادن اصولگرایان شورای شهر به طرح تحقیق و تفحص از سازمان املاک شهرداری گلایه کرد.
محمد مهدی تندگویان در گفتگو با ایسنا، با اشاره به رای نیاوردن یک فوریت طرح تحقیق و تفحص از سازمان املاک شهرداری تهران که در پی انتشار اخباری مبنی بر واگذاری املاک به افراد خاص مطرح شده بود گفت: صبح دیروز در جلسه غیر علنی شورای شهر یک فوریت طرح تحقیق و تفحص از سازمان املاک شهرداری تهران بنا به اعتراض برخی از اصولگرایان مبنی بر این که ما در جریان این موضوع نبوده ایم وگرنه حتما این طرح را امضاء میکردیم مجددا مورد بررسی قرار گرفت.
وی با بیان این که با وجود گلایه برخی از اعضای اصولگرا مبنی بر عدم اطلاع از این طرح اما باز هم به آن رای ندادند و فقط ۱۱ نفر از اعضای شورا که همگی از طیف اصلاح طلبان بودند به طرح تحقیق و تفحص از سازمان املاک شهرداری تهران رای دادند، گفت: دو نفر از طیف اصلاح طلبان (دانشور و صابری) در این جلسه غایب بودند.
سخنگوی فراکسیون اصلاح طلبان شورای شهر تهران با بیان این که پس از به حد نصاب نرسیدن امضای اعضاء برای تصویب یک فوریت این طرح، اصولگرایان طرح بازرسی و نظارت بر سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران را به صحن شورا آوردند که نهایتا با ۱۶ رای یک فوریت آن به تصویب رسید.
وی با بیان این که پس از تصویب یک فوریت این طرح باید این موضوع در کمیسیونها به طور تخصصی بررسی شود، افزود: به هر حال متوجه نشدیم که دوستان اصولگرایمان در شورای شهر تهران به چه دلیل بر روی عناوین حساسیت دارند و آن را تغییر دادند.
تکرار حادثه نشست زمین و واکنش اعضا
همچنین تکرار حادثه نشست زمین در مسیر ساخت تونل مترو در هفته گذشته، واکنش اعضای شورای شهر در جلسه دیروز شورا را به همراه داشت.
سحرگاه ۲۸ خرداد ماه امسال هنگامی که شهروندان تهران و به ویژه اهالی محله شهران در منازل خود مشغول استراحت بودند، ناگهان گودال بزرگی در مسیر حفر تونل مترو در میدان شهران ایجاد شد، این اتفاق کافی بود که پس از شکستگی لوله اصلی گاز، انفجار مهیبی مردم منطقه را وحشتزده و به خیابانها بکشاند.
در این حادثه همانند اتفاقهای دیگری که روزانه، ماهانه و سالانه شاهد وقوع آن در پایتخت و اقصی نقاط کشورمان هستیم، هیچ یک از نهادها و دستگاهها قصور خود را در شکل گیری حادثه به عهده نگرفتند و حتی برخی از آنها سعی کردند پای نهادهای غیر مرتبط با موضوع را هم به میان آورند.
ماهها از این حادثه گذشت بدون این که نظر هیات کارشناسی مبنیبر چرایی علت نشست زمین اعلام شود. سرانجام هفته گذشته اسماعیل نجاررئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اعلام نتایج بررسیهای به عمل آمده، مترو را در وقوع حادثه مقصر اعلام کرد.
اما اعلام نظرکارشناسی این مقام مسئول به مذاق مسئولان مترو خوش نیامد و میرعامل آن بلافاصله در گفتگو با یک خبرگزاری، تاکید کرد که تشکیلات تحت مسئولیت و امر وی دخالتی در نشست زمین و ایجاد گودال بزرگ شهران نداشتهاند.
شامگاه پنجشنبه گذشته و چند روز پس از این ماجرا باردیگر با نشست زمین در حوالی مسیر ساخت تونل مترو در خیابان پیامبر حوالی بزرگراه شهید ستاری، گودال بزرگ دیگری پدیدار شد.
وقوع این اتفاق ناگوار فقط چند روز پس از اعلام علت وقوع نخستین حادثه و بی توجهی مسئولان نسبت به جلوگیری از تکرار اینگونه حوادث، سبب شد این موضوع دیروز در دویستوهشتاد و هشتمین جلسه شورای شهر تهران مطرح شود. البته ماجرای تکراری قصور پیمانکاران در تمامی حوادث حوزه شهری، این بار هم بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران در این باره تاکید کرد: پیمانکاران مترو باید همه مسیر اجرای مترو را اسکن کنند تا از وجود حفرهها و همچنین لولههای گاز و دیگر تاسیسات آگاهی یابند.
وی با بیان این که نامه ای به شهردار نوشتیم تا پیمانکاران موظف به این امر باشند، افزود: در برخی موارد هم این مهم رعایت شد اما برای اینکه نظیر این حوادث امکان دارد باز هم رخ دهد باید همه پیمانکاران موظف به اسکن مسیر اجرای مترو باشند که این امر با وجود ابزارهای موجود امکانپذیر هم هست.
چمران گفت: این گونه حوادث بیش از پیش بر وجود کانالهای تاسیسات مشترک شهری صحه میگذارد. از این رو پیشنهاد ما این است که کانالهای تاسیسات مشترک شهری را در خیابانها و بزرگراههای جدید التاسیس اجرا کنیم تا از بروز حوادث اینچنینی هر چه بیشتر جلوگیری شود.
محسن سرخو عضو شورا هم خواستار برخورد با مهندسان مشاور و پیمانکاران متخلف شد وگفت: با وجود آن که چندی قبل نشست زمین به واسطه عبور مترو در شهران موجب انفجار لوله گاز شد و ما در آن حادثه خواهان برخورد با مهندسان مشاور و پیمانکار شده بودیم، انتظارمان این بود که شهردار تهران اقدامات پیشگیرانه لازم را برای جلوگیری از این حوادث به کار گیرد.
وی افزود: ولی باز هم شاهد ایجاد حفره ای به عمق ۷ متر در خیابان پیامبر بودیم که متاسفانه منجر به مجروح شدن یکی از شهروندان شد.
سرخو تاکید کرد: در خواست ما از شهردار این است که برای جلوگیری هر چه بیشتر از این اتفاقات با مهندسان مشاور و پیمانکارانی که موارد ایمنی را رعایت نمیکنند برخورد جدی شود، در غیر این صورت امنیت شهروندان به خطر میافتد.