عليرضا صادقي
مادريد در بن بست سياسي قرارگرفته است! اين مهم ترين و گوياترين
گزاره اي است که در خصوص تحولات جاري در اسپانيا مي توان به کار برد. اسپانيا طي سالهاي اخير سالهاي پر فراز و نشيبي را طي کرده است. از حضور راستگرايان و چپ گرايان در راس معادلات سياسي مادريد گرفته تا برگزاري تظاهرات گسترده در اين کشور در اعتراض به بحران اقتصادي. هم اکنون بحران اقتصادي در اسپانيا به شدت پررنگ شده است. اسپانيا به مانند يونان يکي از اصلي ترين کانونهاي بحران اقتصادي در منطقه يورو و اتحاديه اروپا محسوب مي شود.
اسپانيا از دسامبر سال گذشته ميلادي در بنبستي سياسي گير کرده است و هيچ يک از احزاب قادر نبودهاند دولت تشکيل دهند.به دنبال بحران مالي جهاني سال 2008 اسپانيا با بحران بدهي و بيکاري بالا، به ويژه در ميان جوانان رو به رو بوده است و سياستهاي اقتصاد رياضتي دولت راستگراي اين کشور بخشهايي از جامعه را به شدت خشمگين کرده است.در هر حال، هر دولتي که در اسپانيا بر سر کار بيايد، ناچار است سياستهاي رياضتي را ادامه دهد! اين موضوعي است که شهروندان اسپانيايي را به شدت نسبت به اوضاع سياسي اين کشور نااميد ساخته است.
در حال حاضر، دولت راخوي عملا در بن بست گرفتار شده است. اين در حاليست که حتي اگر مخالفان راخوي به قدرت برسند، معضلات جاري در اسپانيا
حل و فصل نخواهد شد.
ماريانو راخوي، کفيل نخستوزير اسپانيا، نتوانست از پارلمان براي تشکيل دولت اقليت راي اعتماد بگيرد. به اين ترتيب اگر ظرف دو ماه آينده احزاب حاضر در پارلمان نتوانند به توافقي برسند، احتمالا اسپانيا براي برگزاري سومين انتخابات پارلماني در فاصله حدود يک سال آماده ميشود.اين خود به معناي ايجاد هرج و مرج سياسي تازه اي در اسپانيا خواهد بود. هم اکنون مادريد علاوه بر کانون بحران اقتصادي، به کانون بحران سياسي در اروپاي واحد نيز تبديل شده است. پيش از اين تلاشها براي تشکيل دولت ائتلافي شکست خورد و اگر چه حزب محافظهکار مردم اکثريت پارلمان را ندارد، ماريانو راخوي رهبر اين حزب سعي کرد براي تشکيل دولت اقليت از پارلمان راي اعتماد بگيرد. بررسي روند سياسي اخير در اسپانيا در نوع خود قابل تامل است. روز چهارشنبه هفته گذشته يک بار براي تشکيل دولت اقليت در پارلمان اسپانيا رايگيري شد که اين پيشنهاد راي نياورد. روز جمعه نيز ماريانو راخوي مجددا در کسب راي اعتماد براي تشکيل دولت شکست خورد.حزب ميانه سيودادانوس (شهروندان) و حزب کوچکي از جزاير قناري از راخوي حمايت کردند اما 170 راي آنان در پارلمان 350 نفري اسپانيا براي راي اعتماد به نخست وزير جديد کافي نبود.180 نماينده حزب سوسياليست، ائتلاف ضد اقتصاد رياضتي يونيدوس پودموس (با هم ميتوانيم) به همراهاحزاب محلي باسک و کاتالونيا عليه ماريانو راخوي راي دادند.
در حال حاضر چشم اندازي براي حل بحران سياسي موجود در اسپانيا متصور نيست. هر اندازه زمان مي گذرد، گرههاي کور پيش روي دولت اسپانيا بيشتر ميشود. همان گونه که تاکيد شد، بحران اقتصادي در اسپانيا و اجراي طرحهاي رياضتي معلول حضور راستگرايان يا سوسياليستها در قدرت نيست زيرا از سال 2008 ميلادي تا کنون که احزاب مختلف در اسپانيا بر سر کار بوده اند، جملگي در حل و فصل بحرانهاي اقتصادي و سياسي در اين کشور ناتوان نشان داده اند. از اين رو پيش بيني مي شود که در ماههاي آتي شاهد بدتر شدن اوضاع سياسي و اقتصادي اسپانيا باشيم. بيدليل نيست که مقامات اروپايي نسبت به آنچه در اسپانيا مي گذرد به شدت نگران نشان مي دهند.