شناسهٔ خبر: 15089413 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شبستان | لینک خبر

نفت ایران به ۴۵ دلار رسید/رکورد افزایش قیمت در بازارهای جهانی

خبرگزاری شبستان: نفت ایران به بشکه ای ۴۵ دلار رسید که میانگین قیمت نفت خام سبک ایران امسال تاکنون ٣٨ دلار و ٢١ سنت برای هر بشکه بوده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، اداره کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت اعلام کرد که قیمت نفت خام سبک ایران در هفته منتهی به بیست و ششم اوت (پنجم شهریورماه) با یک دلار افزایش به ٤٥ دلار و ٦٤ سنت برای هر بشکه رسید، در حالی که میانگین قیمت نفت خام سبک ایران از آغاز امسال تاکنون ٣٨ دلار و ٢١ سنت برای هر بشکه بوده است.

قیمت نفت خام سنگین ایران نیز با هفت سنت کاهش به ٤٤ دلار و چهار سنت برای هر بشکه رسید؛ میانگین قیمت نفت سنگین ایران از آغاز امسال تاکنون ٣٦ دلار برای هر بشکه بوده است.

قیمت سبد نفتی اوپک نیز در هفته مورد بررسی، به ٤٥ دلار و ٥٣ سنت برای هر بشکه رسید که نسبت به هفته پیش از آن، یک سنت افزایش نشان می‌دهد.

هر بشکه نفت خام دبلیو.تی.آی آمریکا در هفته منتهی به بیست و ششم اوت با ٢ سنت کاهش، ٤٧ دلار و ١٥ سنت برای هر بشکه معامله شد.

قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال با ٢٩ سنت افزایش به ٤٨ دلار و ٩٢ سنت برای هر بشکه رسید.

قیمت نفت خام شاخص دوبی و عمان به ترتیب با چهار سنت و ١٧ سنت کاهش، به ٤٥ دلار و ٩٤ سنت و ٤٦ دلار و ١١سنت برای هر بشکه رسید.

قرار است نشست غیررسمی اعضای اوپک در حاشیه مجمع جهانی انرژی از پنجم تا هفتم مهرماه (بیست و ششم تا بیست و هشتم سپتامبر) در الجزایر برگزار شود.

وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته اعلام کرد در این نشست شرکت می‌کند.

گفته می‌شود قرار است در این نشست غیررسمی، طرح‌های مربوط به مدیریت بازار جهانی نفت بررسی شود.

به گزارش شبستان، در حالی که اعضای اوپک و برخی کشورهای غیرعضو این سازمان خود را برای نشستی غیررسمی در الجزایر آماده‌ می‌کنند تا درباره اقدامی عملی برای فریز احتمالی تولید نفت تصمیم‌گیری کنند و زمینه را برای بالا بردن قیمت‌ها آماده سازند؛ ایران همچنان به رسیدن به سطح تولید نفت پیش از تحریم‌ها اصرار دارد.

خبرگزاری ترند آذربایجان در گزارش ویژه‌ای نوشت: در سال ٢٠٠٨ ایران روزانه بالغ بر ٣,٩ میلیون بشکه نفت‌خام تولید می‌کرد؛ آماری که پس از تحریم‌ها کاهش یافت، اما هم اکنون به حدود  ٣.٧ میلیون بشکه در روز رسیده است.

ایران قصد دارد امسال  ٩٠ هزار بشکه از میدان های غرب کارون به تولید نفت خود اضافه کند و تا سال ٢٠١٨ تولید نفت این میادین را از ٤٥٠ هزار بشکه به ٧٠٠ هزار بشکه در روز برساند. ایران همچنین قصد دارد تولید میعانات گازی خود را از ٤٥٠ هزار بشکه به یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد. میادین دیگری مانند چنگوله و سلمان هم هستند که ایران درحال توسعه آن‌هاست.

در همین‌حال، محمد بارکیندو، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) فردا پنجم سپتامبر ٢٠١٦ و پیش از نشست الجزایر به تهران سفر می‌کند تا مذاکراتی برای پیوستن ایران به طرح فریز نفتی داشته باشد.

دکتر فریدون برکشلی، مدیر گروه تحقیقات انرژی اتریش و مدیرکل اسبق امور اوپک وزارت نفت ایران به ترند می‌گوید که طرح فریز نفتی درمورد ایجاد ظرفیت تولید در میان اعضای اوپک صدق نمی‌کند. وی می‌گوید: سرمایه‌گذاری باهدف تقویت ظرفیت تولید توسط ایران یا هرعضو دیگر اوپک ارتباطی با فریز یا مدیریت تولید نفت اعضای اوپک ندارد. کشورها همیشه از تمام ظرفیت تولید خود استفاده نمی‌کنند. نظام سهمیه‌بندی تولید اوپک در اواسط دهه ١٩٨٠ ایجاد شد و علت آن هم رسیدن به همین هدف بود. اقدامات شرکت ملی نفت ایران برای ایجاد ظرفیت تولید مغایر با همراهی ایران با برنامه فریز نفت یا هرگونه سیاست اوپک که تولید نفت اوپک را محدود کند نخواهد بود.

وی با این‌حال معتقد است که سیاست اوپک مبنی بر معرفی یک برنامه محدودکننده بر تولید، به طور کلی مثبت است و مانع از سرمایه‌گذاری در رشد تولیدی خواهد شد که تقاضایی برای آن در بازار وجود نداشته باشد. دلیل اشاره به این موضوع این است که سرمایه‌گذاری ایران در میدان های مختلف ازجمله میادینی که با کشورهای همسایه در اشتراک است اختلالی در سیاست این کشور مبنی بر حمایت از فریز ایجاد نخواهد کرد.

همه این مسایل درحالی رخ می‌دهد که قیمت سبد نفتی اوپک از محدوده ١٠٥ دلار در نیمه اول سال ٢٠١٤ به محدوده ٤٥ دلار رسیده است. علت این بوده است که مازاد عرضه نفت، مدت طولانی است که در بازار نفت به چشم می‌خورد و توازن عرضه نست به تقاضا بسیار بالاتر بوده است.