به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، روستای بویک وسطی یکی از روستاهای بخش مرکزی بیرجند است که از مرکز استان خراسان جنوبی 80 کیلومتر فاصله دارد و جمعیت ساکن در آن بیش از 264 نفر است.
این روستا از طبیعت زیبایی برخوردار است و منازل مسکونی اهالی روستا در داخل درهای زیبا قرار گرفته که جذابیت آن را دو چندان میکند.
اهالی روستا انسانهایی نجیب و ایثارگر هستند که بیشتر به شغل کشاورزی و دامداری مشغول هستند و البته کشاورزی به سبب خشکسالی دیگر رونق گذشته را ندارد و دامداری نیز باید با خرید علوفه ادامه پیدا کند که این امر مشکلاتی را بر سر پرورش دام اهالی ایجاد کرده و دیگر مانند گذشته رونق چندانی ندارد.
زنان و دختران این روستا نیز به ایجاد صنایع دستی از جمله بافت قالی و قالیچه مشغول هستند و از این راه اندکی از هزینههای خانواده را تامین میکنند.
فرشهای تولیدی این روستا بیشتر نقشهای ریزماهی دارد و بافندگان فرش، فرشهای تولیدی خود را از طریق واسطهها به فروش میرسانند که در این زمینه بیشتر سود آن نصیب دلالان میشود و دستمزد بافندگان با زحمات شبانهروزی آنها همخوانی ندارد.
به سبب خشکسالی و نبود آب کافی برای کشاورزی اهالی روستا مانند مردم شهرنشین باید همه خوراک خود را از بیرون تهیه کنند و کمتر محصولی را تولید میکنند.
آب در قناتهای روستا نیز رو به افول نهاده است و برخی از قناتهای روستا نیز به کلی خشکیده است و به سبب کوهستانی بودن روستا اهالی از آب چاه عمیق نیز نمیتوانند استفاده کنند.
منازل مسکونی اهالی از لولهکشی آب برخودار است و در گذشته که خشکسالی در خراسان جنوبی جولان نداده بود آب مورد نیاز اهالی از منبع ذخیره آبی که آب آن از قنات پر میشد، تامین میشد.
اما با افزایش خشکسالی آب قنات کاهش پیدا کرد و دیگر نیاز اهالی را تامین نمیکرد و مخزن آن با استفاده از ماشینهای حمل آبی که آب و فاضلاب روستایی میفرستاد، پر میشد و البته هنوز نیز ادامه دارد و اهالی برای ذخیره آب مورد نیاز خود از تانکر استفاده میکنند.
این روستا همچنین از نعمت گاز بیبهره است و این در حالی است که روستاهای کناری آن از این نعمت برخوردار هستند و به عبارتی این روستا از نظر امکانات همیشه عقبتر از روستاهای همجوار خود بوده است و به گفته مسؤولان این امر به سبب قرار نگرفتن روستا در کنار جاده اصلی بوده است.
البته زندگی در روستا مشکلات خود را دارد که باید مسؤولان توجه ویژه به آن داشته باشند تا روستاها خالی از جمعیت نشوند و حاشیهنشینی در شهرها افزایش پیدا نکند.
به سراغ دهیار این روستای کوهستانی و زیبا رفتیم تا از دغدغههای اهالی این روستا آگاه شویم.
فاطمه ابراهیمی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در بیرجند اظهار داشت: یکی از مشکلات عمده اهالی روستای بویک وسطی نبود آب شرب در این روستا است.
وی با بیان اینکه به همت شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان جنوبی آبرسانی به این روستا در حال انجام است، تصریح کرد: امید است به زودی اهالی از آب شرب در منازل خود برخوردار شوند.
دهیار روستای بویک وسطی با بیان اینکه در حال حاضر این روستا با تانکر آبرسانی میشود، ادامه داد: تعداد تانکرهای حمل آب سیار به این روستا بسیار کم بوده و مردم در این زمینه اعتراض دارند، اگرچه در این ایام به سبب تعطیلات جمعیت در این روستا بالا رفته و میزان آب ورودی به روستا به هیچ عنوان جوابگوی نیاز مردم نیست.
ابراهیمی، نبود گاز در این روستا را یکی از مشکلات عمده آن عنوان کرد و یادآور شد: این در حالی است که در روستای مجاور که در چهار کیلومتری این روستا قرار دارد از این نعمت بهرهمند هستند.
وی با بیان اینکه ورودی روستا نیاز به تسطیح دارد، افزود: نامه درخواست افزایش عرض این قسمت از جاده روستا انجام شده و همچنین در این قسمت از جاده روستا نیاز به پارکینگ و گاردریل وجود دارد.
دهیار روستای بویک وسطی با اشاره به سد معبر ترانس برق وسط روستا، گفت: چندین دفعه برای جمع کردن آن به اداره برق درخواست فرستاده شده ولی تاکنون اقدامی از سوی آنها صورت نگرفته است.
ابراهیمی خواستار اجرای دیوار ساحلی در کنار رودخانه شد و اضافه کرد: جاده وسط روستا نیاز به آسفالت دارد که تاکنون اقدامی برای آن انجام شده است.
وی از نبود خانه عالم در این روستا اظهار تاسف کرد و یادآور شد: در این زمینه مکاتبات فراوانی انجام شده که بیفایده بوده است.
دهیار روستای بویک وسطی ادامه داد: جاده بین دو روستای بویک و آسو زیرسازی و آسفالت آن واجب است.
ابراهیمی با بیان اینکه استخر وسط روستا بهداشت محیط را به خطر انداخته است، تصریح کرد: این استخر نیاز به پوشیده شدن یا جابجایی دارد که برای این امور هر کدام 60 میلیون تومان اعتبار نیاز است و برای اجرای آن نمیتوان از اعتبارات روستا نیز استفاده کرد.
وی با اشاره به نیروی بیکار موجود در این روستا از مسؤولان خواست؛ وامهایی را برای راهاندازی کارگاه اشتغالزایی برای این نیروها که شامل 40 نفر نیروی زن و حدود 40 نفر مرد هستند، اختصاص دهند، تا بتوان از توانایی آنها استفاده کرد.
دهیار روستای بویک وسطی یادآور شد: این روستا توانایی ایجاد کارگاههای صنایعدستی، تولید قارچ و پرورش شترمرغ را دارد.
روستای بویک در اولویت گازرسانی نیست
مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی در رابطه با گازرسانی به این روستای کوهستانی میگوید: برابر دستورالعملهای ابلاغی وزارت نفت، با توجه به بالا بودن هزینه گازرسانی سرانه خانوار بویک و همچنین لزوم تکمیل پروژههای نیمهتمام در سطح شهرستان، روستای بویک در حال حاضر در اولویت گازرسانی نیست.
فرشید دشتی گفت: پس از گازرسانی به روستاهای اولویتدار و در صورت تصویب و تامین اعتبار مورد نیاز، گازرسانی به تعداد دیگری از روستاهای دارای شرایط در برنامه قرار میگیرد.
با توجه به گفته اهالی روستا برخی از روستاهای مجاور با وجود کمی سرانه خانوار از نعمت گاز برخوردار شده و به زودی مشعل گاز در منازل آنها روشن میشود ولی روستای بویک با وجود کوهستانی بودن و جمعیت بالا از این نعمت بهرهای نبرده است و در برنامههای بلندمدت شرکت گاز استان قرار گرفته است.
با توجه به گفته مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی این روستا برای گازدار شدن باید از هفت خان رستم عبور کند تا از این نعمت برخوردار شود.
این در حالی است که مقام معظم رهبری در بیانات خود اعلام میکنند" در نظام اسلامى، رفع فقر و محرومیت، در شمار هدفهاى طراز اول است و پایبندى به اصول انقلاب، بدون مجاهدت در راه نجات مستضعفان و محرومان، سخنى بىمعنى و ادعایى پوچ است."
سخنان مقام معظم رهبری باید تلنگری به مسؤولان باشد تا توجه بیشتری به مناطق محروم و روستائیان داشته باشند و آنها را از امکانات رفاهی مانند شهرها برخوردار کنند چراکه در غیر این صورت روستاها خالی از سکنه شده و حاشیهنشینی در شهرها افزایش پیدا میکند.
******************
گزارش از: زهرا محمدی
******************
انتهای پیام/69010/ح30
∎