فضای مطبوعاتی امروز در عرصه اجتماعی و فرهنگی؛ محیط زیست را بررسی کرد. مصرف قلیان مساله دیگری که روزنامه ها آن را بازتاب دادند و آگاهی بخشی درباره بیماری های مختلف از دیگر مطالب مهم روزنامه ها به شمار می رود.
گروه اطلاع رسانی دفتر پژوهش و بررسی های خبری ایرنا؛ موضوع های یادشده را که انعکاس قابل توجهی در روزنامه های صبح یکشنبه داشت؛ با هدف آگاهی بخشی و اطلاع رسانی مورد بررسی قرار داده است.
** ضرورت حفظ محیط زیست
جلوگیری از تخریب محیط زیست و لزوم حفظ این نعمت بزرگ برای آیندگان مساله ای است که بیش از پیش آگاهی بخشی و فرهنگ سازی عمومی را در سطح جامعه گوشزد می کند. روزنامه های امروز با توجه به اهمیت آن، این مساله را از زاویه های مختلف بررسی کردند.
روزنامه «ایران» در مطلبی با عنوان «اعلام محورهای همکاری محیط زیستی ایران و فرانسه»، نوشت: برنامه اجرایی تفاهمنامه همکاری محیط زیستی ایران و فرانسه هشتم شهریور در مراسمی در پردیسان به امضای معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست و سگولن رویال وزیر محیط زیست، انرژی و امور دریاهای جمهوری فرانسه و رئیس بیست و یکمین کنفرانس متعاهدین تغییرات آب و هوا رسید.
در ادامه این مطلب می خوانیم: از مهمترین محورهای برنامه اجرایی تفاهمنامه همکاری محیط زیستی ایران و فرانسه میتوان بر تمرکز بر مدیریت پایدار آب و اجرای پروژههای آزمایشی برای توزیع مؤثر آب در شهرهای بزرگ ایران مانند تهران تا قبل از پایان سال 2016، مشارکت فعالانه فرانسه در نمایشگاه بینالمللی محیط زیست تهران در فوریه 2017 تهران به منظور تبادل تجربیات و دانش و فناوری شرکتهای فعال ایرانی و فرانسوی در زمینههایی همچون انرژی، تغییرات آب و هوایی و همکاری در زمینه حفاظت از تنوع زیستی سواحل و مدیریت ساحلی بخصوص در مورد جنگلهای مانگرو در سال 2017 اشاره کرد.
روزنامه «اعتماد» در گزارشی با عنوان «در زمینه قوانین محیط زیستی اعمال قانون مقتدرانه نیست»، نوشت: حال محیط زیست خوب نیست، هنوز خوب نیست، شاید بهبودهایی در گوشهوکنار، فراهم شده باشد اما حال محیط زیست شهرها، کلانشهرها، دشتها، رودخانهها، دریاها، تالابها، کویرها و جنگلهایمان خوب نیست.
در ادامه این مطلبی آمده است: سراغ هر استان و شهری برویم، وضع همین است، هیچ گوشهای شامل استثنا نمیشود. پایتخت، شاید به خاطر وسیع بودن و تمرکز جمعیت و امکانات در آن، از مشکلات مهمتری رنج ببرد.
شهرهایی هستند که هوایشان قابل تنفس نیست و شهرهایی که آبشان قابل شرب نیست، اما اگر بخواهیم مجموعه کاملی از مشکلات و معضلات را داشته باشیم، میتوان آنها را در کلانشهرها یافت.
روزنامه «آرمان» در گزارشی با عنوان «واردات چوب برای نفسکشیدن»، آورد: ماه آخر تابستان، ماه تکاپو برای خرید دفتر و مداد و لوازم التحریر مدرسه است. مصرف لوازم التحریر همگامی شدیدی با صنعت چوب و کاغذ دارند که امروز با یکی از مشکلات اقتصادی و محیط زیستی مواجه شده اند. تامین چوب و کاغذ به دلیل آنکه به منابع طبیعی صدمه وارد میکند باید از طریق واردات صورت گیرد. واردات از کشورهایی مانند روسیه و چین شاید بتواند جنگلهایمان را از نابودی نجات دهد.
در ادامه این مطلب آمده است: جنگلها اصلیترین منابع طبیعی زمین هستند که هوا را تصفیه میکنند و آنها را به عنوان ریههای زمین میشناسیم که البته پس از سال 1341 ما به جنگل هایمان لقب طلای سبز دادیم.
امروزه جنگلزدایی و تولید چوب و کاغذ در تمام کشورها رخ میدهد که بیشتر آنها به جنگلهای مناطق گرمسیری مربوط میشود. ناسا پیشبینی کرده است که اگر جنگلزدایی با همین روند ادامه پیدا کند، تا کمتر از 100 سال دیگر تمامی جنگلهای کره زمین از بین خواهد رفت. در ایران نیز بر اساس آمارها طی سالهای 1389 و 1390، بیش از 5.1 میلیون متر مکعب چوب از جنگلهای شمال ایران برداشت شده است. بیشتر جنگلزداییها در ایران برای استفاده از چوب، اوراق چوب و کاغذ بوده است.
روزنامه «اطلاعات» در گزارشی با عنوان «امضای تفاهمنامه همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه آزاد»، نوشت: معصومه ابتکار در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه آزاد اسلامی افزود: قطعا بعد از این و با استفاده از دانش روز ضریب خطا کمتر خواهد شد و امیدواریم این تفاهمنامه موجب انسجام بیشتر برای اجرای پژوهش های محیط زیستی برای حفظ آن شود.
در ادامه این مطلب آمده است: معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با استفاده از پژوهش ها و دانش روز می توان ضریب خطا را در تصمیمات محیط زیستی به حداقل رساند.
** مصرف قلیان و آثار مخرب آن بر جامعه
پدیده مصرف قلیان به ویژه در جوانان و قشر تحصیلکرده می تواند ضربه های جبران ناپذیری را در عرصه های اجتماعی و اقتصادی کشور وارد کند. این موضوع لزوم برخورد با این معضل اجتماعی را بیش از پیش آشکار می سازد. موضوعی که روزنامه های امروز در گزارش هایی به آن پرداخته اند.
روزنامه «آرمان» در گزارشی با عنوان «سرب در تنباکوها 50 برابر حد مجاز»، نوشت: رد پای سرب حالا در اغلب مواد مخدر و دخانی از تریاک تا تنباکودیده میشود؛ ماده خطرناکی که میزان بالای آن در تریاکهای موجود در بازار به مرگ 12 نفر ختم شده و وجود 50 برابر حد مجاز آن در تنباکوهای معطر این ماده دخانی را به مادهای مرگ آور تبدیل کرده است.
در ادامه می خوانیم: روز گذشته اظهار نظرها درباره تریاکهای سرب دار و آلوده بودن تنباکوهای معطر با انتشار این دو خبر که 12 تهرانی جان خود را بر اثر مصرف تریاک سرب دار از دست داده اند و تنباکوهای معطر 50 برابر حد مجاز سرب دارند، افزایش یافت.
سرب فلزی سنگین است که در صنعت و سازههای ساختمانی از آن استفاده می شود. بیشترین تاثیر آسیبزای سرب در کودکان زیر شش سال و به طور جدیتر زیر سه سال است.
روزنامه «ایران» در مطلبی با عنوان «هشدار وزارت بهداشت: سرطانزا بودن تنباکوهای معطر قطعی است»، نوشت: خسرو صادق نیت رییس مرکز سلامت محیط و کار گفت: براساس آمار و تحقیقات صورت گرفته، در تنباکوهای معطر تا 50 برابر حد مجاز سرب پیدا شده و برهمین اساس این تنباکوها قطعاً سرطانزا هستند.
در ادامه این مطلب به نقل از خسرو صادق نیت آمده است: کیفیت تنباکوهای قلیان بسیار پایین است و آب موجود در قلیان نمیتواند مواد مضر را در خود حل کند، زیرا ترکیبات این مواد حلال در آب نیست و عملاً فضا را برای استنشاق بیشتر این مواد آمادهتر میکند.
وی از «بنزن» به عنوان خطرناکترین حلال صنعتی در تنباکوهای اسانسدار نام برد و افزود: بنزن، مهمترین عامل در بروز سرطان خون است. دود قلیان از طریق پوست نیز قابل جذب است، لذا کودکان نباید در معرض دود سفید قلیان قرار گیرند.
روزنامه «فرهیختگان» در مطلبی با عنوان «همه قلیانها هم مخدر ندارند»، نوشت: سال پیش بود گزارشهایی مبنی بر وجود مخدر در توتون قلیان برخی قهوهخانهها منتشر شد؛ مخدری که مشتریان قلیانها را بدون اینکه بدانند و بخواهند، به سمت قهوهخانه میکشاند.
در ادامه این مطلب آمده است: با برخی عرضهکنندگان قلیان برخورد شد، اما علی مویدی قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره جمعآوری قلیانهای آلوده به موادمخدر در قهوهخانهها گفت: در اینکه قلیان یک مولفه در تضعیف سلامت جامعه است و میتواند جوانان ما را آلوده کند شکی وجود ندارد.
مواردی در گذشته دال بر وجود موادمخدر در قلیانها گزارش شده است، اما اینکه هرنوع تنباکو یا موادی که در قلیانهاست آلوده به موادمخدر باشد را تایید نمیکنیم.
** بیماری ها و تهدید سلامت انسان
شناخت عوامل بیماری زا می تواند بشر را در کنترل سلامتی و تندرستی خویش یاری رساند تا با دوری از این عوامل زندگی سالمی را در جامعه تجربه کند و از تحمیل هزینه های فراوان بر خانواده و اجتماع جلوگیری نماید، موضوعی که سبب شد تا روزنامه های امروز در گزارش ها و یادداشت هایی به آن بپردازند.
روزنامه «آفرینش» در گزارشی با عنوان «کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2باتغییرروش پخت غذا»، نوشت: نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد که تغییر نحوه پخت غذا می تواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو کمک کند.
در ادامه این مطلب آمده است: محققان مدرسه پزشکی ماونت ساینای در نیویورک سیتی جوشاندن، بخار پز کردن و آب پز کردن را بی خطر ترین روش های پخت غذا اعلام کردند و افزودند که سرخ کردن، گریل کردن و یا پختن غذا در فر باعث تولید موادی به نام محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) می شود.
به گفته نویسندگان این مطالعه، سطوح بالای AGEs با مقاومت بدن در برابر انسولین، فشار به سلول های بدن و التهاب ارتباط دارد که تمامی اینها از عوامل خطرزای ابتلا به دیابت هستند.
روزنامه «آرمان» در گزارشی عنوان «اماس ارثی نیست» را بازتاب داد و نوشت: بیماری اماس بیماری زیبارویان خوانده میشود. ظاهرا این بیماری در میان زیبارویان شایعتر است به همین خاطر به بیماری زیبا رویان شهرت دارد. افزایش ابتلا به بیماری ام.اس، ضرورت آگاهی مردم درباره علائم و نحوه ارتباط با بیماران و تاکید بر لزوم بهبود حمایتهای اجتماعی از مهمترین موارد است، چون این بیماری روز به روز در حال افزایش است و در 10 سال گذشته میزان شیوع آن در زنان دو برابر شده است.
در ادامه مطلب می خوانیم: امروزه زنان چهار برابر بیشتر از مردان گرفتار بیماری اماس میشوند. سن ابتلا به آن نیز که در سالهای گذشته از 16 تا 45 سالگی بود، در حال تغییر است.
علت اصلی ابتلا به اماس خود ایمنی است. اطلاعات مردم باید پا به پای شیوع بیماری افزایش پیدا کند که بتوان آن را مدیریت کرد. این بیماری درمان قطعی ندارد،اما با مدیریت قطعی قابل کنترل است.
این روزنامه همچنین در یادداشتی با عنوان «همهچیز درباره زیکا»، نوشت: این روزها ویروس زیکا تبدیل به کابوس مردم آمریکا شده است؛ بیماری کشنده ای که از طریق یک حشره میلیون ها تن را تهدید می کند.
در ادامه آمده است: میلیون ها تن از مردم جهان این روزها علاوه بر نگرانی از گسترده شدن ابعاد بحرانهای مختلف انسانی ناشی از جنگ و گرسنگی، با مشکل مرگبار دیگری مواجه شده اند که «زیکا» نام دارد؛ نوعی بیماری که از طریق پشه به انسان منتقل می شود و باعث بروز اختلالات مغزی و در نهایت مرگ میشود.
از آنچه درباره ویروس زیکا میخوانید، ممکن است چنین برداشت کنید که این ویروس در ردیف امراضی مانند ابولا و کمی پایین تر از ایدز قرار داشته و از «ویروس های خطرناک کشنده» است. یکی از دلایل ترس بیش از حد از این ویروس، کمبود معلومات راجع به آن است.
روزنامه «مردم سالاری» در مطلب دیگری با عنوان «نسبت میان اقتصاد مقاومتی، طرح تحول سلامت و اقتصاد درمان سرطان»، نوشت: مدتی است که با توجه به کنترل بیماریهای مسری در چند دهه اخیر، برنامههای مبارزه با بیماریهای غیرمسری به اولویتهای اول نظام سلامت بازگشته است و از بین علل مرگ ایرانیان، برنامههای کارشناسی علمیو درخور توجهی در رابطه با تروما و حوادث جاده ای و بیماریهای قلبی عروقی نوشته و اجرا شده است.
در ادامه این مطلب آمده است: در این میان بحث سرطان اخیرا توجه نظام سلامت و بطور کلی افکار عمومیرا به خود جلب کرده و وزارت بهداشت اصرار به مدون نمودن برنامهها و سیاستهای کلان در این حیطه دارد.
علیرغم این که سرطان یکی از قدیمیترین بیماریهای همراه بشر از ابتدا بوده است ولی علم انکولوژی در میان علوم بالینی پزشکی قدمت زیادی ندارد و یکی از شاخههای جوان و رو به پیشرفت علم پزشکی است.
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2059**9131
آگاهی بخشی و فرهنگ سازی عمومی لازمه حفظ محیط زیست/نگاه اجتماعی - فرهنگی روزنامه ها
تهران- ایرنا- روزنامه های یکشنبه 14 شهریور 1395 مسایل مهمی چون «ضرورت حفظ محیط زیست»، «مصرف قلیان و آثار مخرب آن بر جامعه» و «بیماری ها و تهدید سلامت انسان» را برجسته و آنها را از زاویه های مختلف واکاوی کردند.
صاحبخبر -