شناسهٔ خبر: 15082585 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جمهوریت-قدیمی | لینک خبر

اولین و آخرین دیدارها در چین

روز گذشته، رهبران حدود ٢٠ کشور جهان خود را به شهر «هانگ ژو» در چین رساندند تا در نشست «جی٢٠» شرکت کنند. فارغ از بحث‌های اصلی نشست گروه ٢٠ که غالبا اقتصادی است، بسیاری از دیدارهای حاشیه‌ای این نشست جنجال‌برانگیز و خبرساز است.

صاحب‌خبر -

به گزارش جمهوریت، روز گذشته، «ترزا می»، نخست‌وزیر بریتانیا به چین سفر کرد تا برای اولین‌بار از زمان روی‌کارآمدن، در یک کنفرانس بین‌المللی شرکت کند. می‌ همچنین برای اولین‌بار با باراک اوباما، رئیس‌جمهوری ایالات متحده و برخی از رهبران جهان دیدار خواهد کرد. به گفته یکی از مقامات آمریکایی، انتظار می‌رود ترزا می ‌و باراک اوباما در نشست امروز (یکشنبه) خود در حاشیه نشست جی٢٠ درباره طیف گسترده‌ای از مسائل دوجانبه و بین‌المللی بحث و تبادل نظر داشته باشند.

 باراک اوباما و ترزا می ‌در حالی امروز با یکدیگر دیدار می‌کنند که باراک اوباما از مخالفان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بوده است. رئیس‌جمهور آمریکا در یکی از سخنرانی‌های خود پیش از همه‌پرسی بریتانیایی‌ها و رأی آنها به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا گفته بود: چنانچه لندن از دایره کشورهای اتحادیه اروپا خارج شود، در انتهای فهرست شرکای واشنگتن قرار خواهد گرفت. وزیر خارجه جدید بریتانیا نیز پس از انتصاب به این سمت، در پاسخ به این اظهارات اوباما گفت، با وجود این سخنان، آمریکا همچنان اصلی‌ترین شریک تجاری و اقتصادی لندن محسوب می‌شود.

دیدار ترزا می ‌با رئیس‌جمهوری چین

از دیگر سو، رسانه‌های بریتانیایی نیز گزارش داده‌اند احتمالا ترزا می ‌در دیدار‌های حاشیه‌ای خود با رهبران جهان به آنها می‌گوید که بریتانیا در پی همه‌پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، آماده روابط تجاری با دیگر کشورهاست. ترزا می ‌همچنین با «شی جی پینگ»، رئیس‌جمهوری چین نیز دیدار می‌کند، با این حال به نظر نمی‌رسد توافق یا بیانیه‌ای درباره پروژه نیروگاه هینکلی پوینت صورت گیرد. ماه گذشته، نخست‌وزیر جدید بریتانیا در اقدامی تعجب‌آور، تصمیم نهایی درباره ساخت یک نیروگاه هسته‌ای که بخشی از بودجه آن را چین تأمین می‌کرد، به تعویق انداخت. بریتانیا اعلام کرد به منظور بازنگری در پروژه بحث‌برانگیز هینکلی پوینت تا پاییز به زمان نیاز دارد و قراردادی را که دیوید کامرون، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا سال گذشته با چین و فرانسه برای ساخت نخستین نیروگاه هسته‌ای نسل جدید منعقد کرده بود، به تعویق انداخت.

هشدار اوباما به چین

ترزا می ‌برای اولین‌بار به ‌عنوان نخست‌وزیر بریتانیا به چین سفر کرده و باراک اوباما برای آخرین‌بار به ‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا. او در آستانه سفر خود به چین، به پکن هشدار داد از قدرت‌نمایی در دریای چین جنوبی خودداری کند.

او در بخشی از مصاحبه خود با سی‌اِن‌اِن که امروز و هم‌زمان با آغاز نشست گروه ٢٠ پخش می‌شود، از تلاش خود برای متقاعدکردن رئیس‌جمهوری چین درباره مزایای خویشتن‌داری خبر داد.  اوباما در گفت‌‌وگو با فرید زکریا، مجری شبکه سی‌اِن‌اِن، تأکید کرد: چین باید یک قدرت مسئولیت‌پذیرتر باشد و از دست‌وپنجه نرم‌کردن با کشورهای کوچک‌تر بر سر مسائلی مثل دریای جنوبی چین خودداری کند. رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین از چین خواست که هم‌زمان با افزایش قدرت رفتار مسئولانه‌تری داشته باشد.

 اوباما در ادامه این گفت‌وگو گفت: «اگر شما پیمانی را امضا می‌کنید که براساس آن دادگاه بین‌المللی باید درباره مسائل دریانوردی رأی و حکم نهایی را صادر کند، این واقعیت که شما بزرگ‌تر از فیلیپین یا ویتنام یا هر کشور دیگری هستید، دلیل نمی‌شود که به دست‌وپنجه نرم‌کردن بپردازید و رأی دادگاه بین‌المللی را قبول نکنید». اوباما از پکن خواست تا به قوانین و معیارهای بین‌المللی پایبند باشد و برای ساختن یک نظم بین‌المللی مستحکم، مشارکت و کمک کند. چین رأی دادگاه بین‌المللی لاهه را به رسمیت نشناخته و بر ادامه اقدامات خود در این منطقه تأکید کرده است. روابط واشنگتن و پکن از زمان روی‌کارآمدن شی در اوایل سال ٢٠١٣ به سردی گرایید و به سیاست خارجی قاطعانه‌تری به‌ویژه در دریای چین جنوبی منجر شد، دریایی که پکن تلاش کرده با ساخت جزایر مصنوعی حق خود بر این مناطق مورد مناقشه را اثبات کند.

مباحث اقتصادی

نشست دوروزه جی ٢٠ در حالی امروز برگزار می‌شود که براساس گزارش‌ها مباحث اصلی آن ایجاد و تشکیل یک اقتصاد جهانی نوآورانه، تقویت‌شده، به‌هم‌پیوسته و جامع است. این در حالی است که فرایند بهبود اقتصاد جهان به کندی طی می‌شود و سیاست‌های پولی و مالی به شدت تسامحی لحاظ‌شده در کشورهای غربی، موجب توقف فرایند اصلاحات در اقتصاد جهان شده است. کشورهای عضو جی ٢٠ برخلاف گروه هفت کشور صنعتی غربی فقط از کشورهای پیشرفته و ثروتمند غربی تشکیل نشده  است بلکه کشورهای در حال توسعه اتحادیه اروپا نیز عضو این گروه هستند. در این گروه، علاوه بر هفت کشور پیشرفته صنعتی غربی شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، کانادا، ایتالیا و ژاپن، کشورهای ترکیه، برزیل، آرژانتین، هندوستان، چین، اندونزی، مکزیک، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، کره‌جنوبی، روسیه، استرالیا و اتحادیه اروپا نیز عضویت دارند و قریب به ٧٥درصد اقتصاد جهان در دست کشورهای یادشده است.