شناسهٔ خبر: 15081438 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

عبدالباری عطوان در یادداشتی نوشت:

جنگ یمن به جنگ منطقه ای تبدیل می شود

انتقال هوادران عبدربه منصور هادی از جنوب یمن برای دفاع از شهرهای عربستان در جنوب و در مرزهای یمن نخست اذعان به ناتوانی نیروهای سعودی برای انجام این ماموریت، دوم گسترده شدن درگیری های مرزی و گسترش دامنه این درگیری ها و سوم دادن اولویت مطلق به جنگ فرسایشی است.

صاحب‌خبر -

گرفتار شدن عربستان و هم پیمانانش در یمن عمیق تر شده و بحران شان  وخیم می شود و بالا رفتن تلفات انسانی و مادی به دلیل بمباران هوایی انتقامجویانه کورکورانه باعث بیشتر شدن فشارهای خارجی می شود و اتهام عربستان به ارتکاب جنایت های جنگی را تقویت می کند و دولت آمریکا در آستانه متوقف کردن قرارداد فروش تانگ ها و تفنگ های خودکار به عربستان به ارزش 1.2 میلیارد دلار به دلیل مخالفت کنگره با این قرار داد است و آلمان نیز قصد دارد قرارداد مشابهی را دارد لغو کند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران،«عبدالباری عطوان»نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در یادداشتی در بخش سخن سردبیر در روزنامه رأی الیوم به جدیدترین تحولات یمن و جنگ علیه این کشور پرداخت و نوشت:جنگ یمن که «دیگر جنگ فراموش شده»نیست، پس از گذشت یک و سال نیم از شعله ور شدنش شاهد دو تحول مهم است که نشاندهنده احتمال توسعه آن و تبدیلش به یک جنگ منطقه ای است که منطقه را به لحاظ انسانی و مالی فرسایش می دهد؛جنگی که خطر آن کمتر از جنگ سوریه نیست.

نخست: ائتلاف «حوثی صالحی»از زبان سرتیپ«اشرف لقمان»اعلام کرد که موشک های بالستیک از نوع«برکان1»که از نوع موشک های «اسکاد» است و برد آن به 800 کیلومتر می رسد و وزن کلاهک جنگی آن نیم تن و طولش 12 متر و قطرش 88 سانتی متر است،به سمت عربستان شلیک کرد.

دوم:انتقال نزدیک به 5هزار نیروی وابسته به «عبدربه منصور هادی»رئیس جمهوری فراری از استان های جنوبی یمن از طریق بندر عدن به بندر«عصب»اریتره.این نیروها قرار است که به اردوگاه و پایگاه هایی بروند که عربستان و هم پیمانان عربش ایجاد کردند و پس از آن قرار است به مرزهای یمن و عربستان منتقل شوند تا با حملات حوثی ها به داخل عربستان مقابله کنند.

خطر تحول نخست در دستیابی ائتلاف حوثی-صالحی به فناوری موشک های بالستیک به مانند «حزب الله»  در لبنان و جنبش «حماس» در نوار غزه است زیرا این نوع از موشک ها به لحاظ مادی هزینه بردار نیست و شیوه موفق تر در واکنش و پاسخ به برتری هوایی است.عربستان همانند اسرائیل دارای هواپیماهای مدرن و پیشرفته آمریکایی است که با ضد هوایی سنتی نمی توان آنها را سرنگون کرد.

چه بسا برخی این مساله را مطرح کنند که سیستم های موشکی«پاتریوت»که عربستان سعودی در طول مرزهای جنوبی اش مستقر کرده است تا کنون موفق به مقابله با این موشک ها و انهدام آنها پیش از رسیدن شان به اهدافشان شدند؛این درست اما موشک های ضد موشک پاتریوت بسیار پرهزینه هستند و هر موشک آنها تقریبا 3میلیون دلار هزینه دارد.اگر زرادخانه حزب الله را مد نظر قرار دهیم که بیش از 50 هزار موشک از این نوع در اختیار دارد، اگر نگوییم بیشتر است،آن وقت باید بگوییم که هزینه به لحاظ مالی بسیار بالا می رود،از سوی دیگر،موشک های پاتریوت نمی توانند جلوی صدها و یا هزاران موشک را بگیرند که با هم شلیک شوند.

«جان کری»وزیر خارجه آمریکا، ایران را متهم به تجهیز حوثی ها و صالحی ها به این موشک ها کرد این در حالی است که سخنگوی هادی گفت که کارشناسانی که بر متحول کردن این موشک ها نظارت داشتند از حزب الله و خود ایران هستند و این بعید نیست اما سعودی ها و آمریکایی ها از یمنی ها چه توقعی دارند آیا توقع دارند برای هواپیماهای سعودی در حالی که آن ها را بمباران می کنند،برقصند یا هر بار که یک بیمارستان،یک مراسم عروسی یا یک مزرعه یا یک مدرسه را بمباران کنند،کف بزنند؟

آخرین آمار رسمی سازمان ملل تاکید می کند که تا کنون ده هزار یمنی کشته شده و 30هزار نفر دیگر نیز زخمی شدند.بیشتر این کشته شدگان یا زخمی ها قربانیان بمباران های هوایی هستند.همچنین سه میلیون نفر آواره شدند و هفت میلیون یمنی یعنی یک چهارم جمعیت این کشور نیز از سوء تغذیه رنج می برند آن هم به دلیل گرسنگی ناشی از محاصره از این وضعیت رنج می برند.

سازمان میراث فرهنگی و موزه های یمن خسارت های مادی در یمن را در اثر بمباران های هوایی این گونه تخمین زد:شش شهر باستانی،سه قلعه تاریخی،سه موزه، دو مسجد،چهار کاخ و مراکز باستانی بسیار ارزشمند از جمله مناطق قدیمی صنعا.

اگر به تحول دوم منتقل شویم یعنی انتقال هزاران نیروی یمنی از استان های جنوبی به جبهه های جنگ برای دفاع از شهرها و اراضی عربستان سعودی در مرزهای جغرافیایی باید بگوییم که این اقدام هم برای یمن و هم برای عربستان دارای عواقب و پیامدهای خطرناکی است.بیشتر این جوانان که برای انجام این ماموریت خطرناک داوطلب شده اند به دلیل فقر،نیاز و بیکاری در درجه نخست این کار را کرده اند و ما این پرسش را مطرح می کنیم که عقیده جنگی این افراد چیست؟دفاع از عربستان؟علیه چه کسی؟مردمی از کشورشان؟و برای بازگرداندن چه کسی؟هادی که با آنها و پدران شان طی جنگ جدایی جنگید؟این پرسش ها را من مطرح نکرده ام بلکه یک وزیر سابق یمنی زمانی که با وی تماس گرفتم مطرح کرد.

انتقال داوطلب های یمنی برای دفاع از شهرهای عربستان در جنوب در مرزهای یمن نخست اذعان به ناتوانی نیروهای سعودی برای انجام این ماموریت، دوم گسترده شدن درگیری های مرزی و گسترش دامنه این درگیری ها و سوم دادن اولویت مطلق به جنگ فرسایشی است.

سرتیپ لقمان(این اسم را به خوبی نگاه کنید،چه بسا از همتای سعودی اش یعنی سرتیپ عسیری سعودی در آینده درخشش بیشتری پیدا کند)در حالی که خبر تحول و پیشرفت موشک  های بالستیکی را اعلام می کرد تاکید کرد:«عملیات نظامی که ائتلاف حوثی-صالحی انجام می دهند در جیزان،نجران و عسیر متوقف نمی شود تا زمانی که اهداف استراتژیک اش را محقق کند.»

سرتیپ لقمان این اهداف استراتژیک را مشخص نکرد،آیا این اهداف بازپس گیری شهرهای جنوبی و الحاق آنها به حاکمیت یمن(جیزان،نجران و عسیر)یا پیشروی بیشتر در عمق عربستان به سمت شمال و فراتر از آن است؟این جنگ است و هر طرفی حتما سقف خواسته هایش را بالا می برد.

گرفتار شدن عربستان و هم پیمانانش در یمن عمیق تر شده و بحران شان  وخیم می شود و بالا رفتن تلفات انسانی و مادی به دلیل بمباران هوایی انتقامجویانه کورکورانه باعث بیشتر شدن فشارهای خارجی می شود و اتهام عربستان به ارتکاب جنایت های جنگی را تقویت می کند و دولت آمریکا در آستانه متوقف کردن قرارداد فروش تانگ ها و تفنگ های خودکار به عربستان به ارزش 1.2 میلیارد دلار به دلیل مخالفت کنگره با این قرار داد است و آلمان نیز قصد دارد قرارداد مشابهی را دارد لغو کند.

«توفان قاطعیت»که 18 ماه پیش به راه افتاد نتوانست تسلیم را بر یمنی ها تحمیل کند و نخواهد توانست که این کار را در آینده بکند.مشکل عربستان سعودی صنعا یا اشغال آن نیست بلکه مشکل اش «صعده»،«عمران»و «حجه»است. اشغال این شهر ها غیرممکن است و در طول تاریخ هیچ اشغالگری وارد آنها نشد،پیروزی در آنها که دیگر جای خود دارد.از «علی عبدالله صالح»رئیس جمهوری سابق یمن بپرسید که در اوج قدرتش که از حمایت عربستان برخوردار بود شش بار خواست این شهرها را تصرف کند اما هر شش بار شکست خورد.

توفان ها،توفان های دیگر متولد می کنند و توفان قاطعیت جنگ مرزی میان عربستان و یمن را به دنیا آورد،جنگی که آینده حکومت عربستان را و چه بسا همه منطقه را مشخص می کند.