شناسهٔ خبر: 15079408 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جام‌جم | لینک خبر

اما و اگر‌های بهبود روابط ترکیه با سوریه و مصر

بینالی ییلدریم، نخست‌وزیر ترکیه می‌گوید کشورش تصمیم دارد پس از روسیه و رژیم صهیونیستی با سوریه و مصر ارتباط برقرار کند. وی این تصمیم را در ادامه سیاست‌های تنش‌زدایی ترکیه طی چند ماه اخیر عنوان کرد. در همین حال طی روزهای گذشته خبرهای جسته گریخته‌ای بود که حکایت از احتمال دیدار سران دو کشور ترکیه و سوریه به میانجیگری رئیس‌جمهور روسیه در آینده نزدیک داشت. اما آیا این امکان‌پذیر است یا بیشتر در سطح گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای است؟

صاحب‌خبر -

روزنامه لبنانی السفیر روز جمعه در گزارشی مفصل نوشت: بشار اسد و رجب طیب اردوغان روسای جمهور سوریه و ترکیه قرار است در مسکو پایتخت روسیه با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کنند. این روزنامه افزود: دیدار تاریخی اسد و اردوغان احتمالا بین روزهای 18 تا 22 ماه سپتامبر (اواخر شهریور) برگزار خواهد شد. السفیر در ادامه گزارش خود به تحرکات اخیر در روابط دو کشور سوریه و ترکیه نیز اشاره کرد و نوشت: اخیرا یک هیات امنیتی سوری متشکل از رئیس شعبه امنیت نظامی، یک افسر ارشد این شعبه، تعدادی از افسران امنیت نیروی هوایی، جانشین مدیر امنیت عمومی و ژنرال علی مملوک رئیس شورای امنیت ملی سوریه وارد مسکو شدند. حضور این هیات در مسکو همزمان با ملاقات اردوغان و پوتین بود و نشان می‌داد که طرفین درحال رسیدگی به همه پرونده‌های مرتبط با التهاب‌های منطقه هستند.

همین منبع پا را از این هم فراتر گذاشته و در ادامه نوشت: روسیه طرحی سه وجهی برای حل بحران سوریه با مشارکت ترکیه آماده کرده که به موجب آن دولتی با مشارکت نیروهای مخالف، وزرای دولت و افراد مستقل برای یک مدت 18 ماهه تشکیل شده و راه را برای انتخابات سراسری ریاست جمهوری و پارلمانی در آینده هموار خواهد کرد. اما انتشار این گونه خبرها در حالی است که یک مقام ترک خبر دیدار اردوغان و اسد را «شایعه» خوانده و آن را «چرند» توصیف کرد.

هرچند ترکیه با زیر پا گذاشتن وعده‌هایش در مورد غزه توانست با دردسر کمتری روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کند و از سوی دیگر به دلیل انزوایی که بدان دچار شده بود با عذرخواهی از پوتین توانست روابط با روسیه را از نو احیا کند اما تاکنون این کشور در بازسازی روابط خود با مصر موفق نبوده است. همچنین عادی‌سازی روابط ترکیه با سوریه راه دشوار و ناهمواری است که به نظر نمی‌رسد به این آسانی قابل پیمودن باشد. ترکیه از جمله کشورهایی است که از پنج سال پیش بنای خصومت با بشار اسد و نظام او در سوریه را گذاشت و به اشکال گوناگون از تروریست‌های تکفیری حمایت کرد. مقامات ترکیه هنوز هم بر کناره‌گیری اسد تاکید دارند و بقای او را فقط برای یک دوره انتقالی می‌خواهند. از این رو به نظر می‌رسد مقامات آنکارا تنها در شرایطی می‌توانند روابط خود با سوریه را بازسازی کنند که از حمایت گروه‌های مخالف و بخصوص تروریست‌های تکفیری در سوریه دست کشیده و برای جبران این گذشته زیانبار تلاش کنند.