دهها طرح معدنی از پاییز امسال تا سال آینده در استان کرمان به بهره برداری خواهد رسید که نقش بسزایی در افزایش ظرفیت تولید فولاد، مس و زغال سنگ کشور خواهند داشت.
مهندس علی اصغر پورمند مدیر عامل شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) دیروز ضمن تشریح برنامه های توسعه فعالیت های معدنی این شرکت به خبرنگاران گفت: ظرف سال های اخیر “میدکو” موفق به راه اندازی دو طرح تولید کنسانتره سنگ آهن در منطقه جلال آباد زرند(هریک به ظرفیت ۲ میلیون تن) و دو طرح تولید کنسانتره سنگ آهن در منطقه سیرجان (هریک به ظرفیت ۲ میلیون تن) شده که ظرفیت تولید این ماده معدنی را در مجموعه شرکت های تحت پوشش ما به ۸ میلیون تن رسانده است.
وی افزود: علاوه بر این، کارخانه تولید کک زرند به ظرفیت ۸۰۰ هزار تن در سال و کارخانه فرآوری زغال سنگ شهرستان پابدانا به ظرفیت ۵۵۰ هزار تن در سال توسط این مجموعه راه اندازی شد.
مهندس پورمند ادامه داد: راه اندازی کارخانه احیای مستقیم بردسیر به ظرفیت یک میلیون تن آهن اسفنجی و کارخانه گندله سازی سنگ آهن زرند به ظرفیت ۵ر۲ میلیون تن در کنار احداث کارخانه گندله سازی ۵ر۲ میلیون تنی سیرجان از دیگر موفقیت های این شرکت در سال های اخیر بوده است.
به گفته وی، تا چند هفته آینده کارخانه تولید لوله های مسی به ظرفیت ۱۲ هزارتن در سال در شهرستان شهربابک به بهره برداری خواهد رسید. علاوه بر این، مجتمع یک میلیون تنی فولاد بردسیر که مراحل ساخت آن هم اینک ۸۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، به همراه کارخانه ۵ر۲ میلیون تنی گندله سنگ آهن بوتیا با ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی، کارخانه مس کاتد شهربابک با ۷۷ درصد پیشرفت فیزیکی، مجتمع ۵ر۱ میلیون تنی فولاد بوتیا با ۱۷ درصد پیشرفت فیزیکی،
مجتمع ۷ر۱ میلیون تنی فولاد زرند، فاز دو کارخانه فرو سیلیس همدان به ظرفیت ۱۲ هزار تن در سال و با ۳۲ درصد پیشرفت فیزیکی، طرح فرآوری زغال سنگ طبس به ظرفیت ۵۵۰ هزار تن در سال و با ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی و کارخانه پخت آهک و دولومیت به ظرفیت۴۰۰ هزارتن در سال حداکثر تا پایان سال آینده توسط این مجموعه به بهره برداری خواهد رسید.
نامبرده با اشاره به استفاده از یک شیوه منحصر به فرد در تولید مس در این مجتمع گفت: در شیوههای معمول تولید مس نیاز به ایجاد یک مجتمع ذوب ، یک پالایشگاه و یک کارخانه اسید سولفوریک بطور هم زمان دارد، ولی ما برای نخستین مرتبه در جهان به شیوه ای دست یافته ایم که تمامی این سه مجموعه را در خود دارد و نیازی به احداث مجزای آنها نیست. این شیوه در مجتمع کاتدی شهر بابک به کار گرفته خوهد شد. ضمن آنکه مترصد بررسی امکان سرمایه گذاری در کشور شیلی (بزرگترین منبع مس جهان) و ایجاد کارخانه ای مشابه با استفاده از این فرایند جدید هستیم.
وی با رد برخی پیش بینی ها در مورد ادامه کاهش قیمت جهانی فولاد گفت: پیشبینی میشود تا ۲۰۵۰ ذخایر معدنی دنیا بین ۴۰ تا ۵۰ برابر افزایش یابد؛ چرا که اکتشافات عمقی به شدت گسترش یافته است. در همین حال هزینههای بهرهبرداری در اعماق زمین هم بالا رفته است. در این شرایط بازار فلزات یکی از باثباتترین بازارها است.
از سوی دیگر مذاکرات با شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری مشترک در ذخایر معدنی کشور در حال انجام است و شرکتهای خارجی تمایل زیادی برای فعالیت در این حوزه دارند. این مساله نشان از به صرفه بودن سرمایه گذاری در این حوزه دارد.
مدیر عامل این شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی گفت: اینکه مدام گفته میشود وضع بازار جهانی فلزات و مواد معدنی خراب است، تحلیل درستی نیست و دلیل آن این است که قیمت فلزات و مواد معدنی را باید در یک بازه دستکم ۳۰ ساله مورد بررسی قرار داد نه در یک بازه یکی دو ساله.
وی ادامه داد: از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۳۵ قیمت جهانی فلزات و مواد معدنی رو به بالاست و ممکن است در این بین چند سالی هم قیمتها کاهش یابد.
پورمند ترکیب دو گروه فنی و اقتصادی با گروه مالی و بانکی در میدکو را موجب ثروت آفرینی در این گروه دانست و تاکید کرد: هماکنون ۸۰۰ شرکت کوچک و متوسط در حال کار با میدکو در اجرای پروژههای مختلف هستند. از طرف دیگر این شرکت تاکنون بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد تومان (۵ میلیارد دلار) در صنایع معدنی سرمایه گذاری کرده که برای ۱۰۰ هزار نفر به صورت مستقیم و ۳۰۰ هزار نفربه صورت غیر مستقیم ایجاد اشتغال شده است و اگر حجم سرمایه گذاری در این حوزه را به ۵۰ میلیارد دلار برسانیم، یقینا برای ۳ میلیون نفر اشتغال ایجاد خواهد شد.
این فعال اقتصادی گفت: پروژههای میدکو در حال حاضر روی دو فلز فولاد و مس متمرکز هستند و هسته اصلی فعالیتهای ما هم در استان کرمان است.
وی همچنین با اشاره به غیرقانونی بودن دریافت حقوق معادن گفت: حالا حالاها نباید در داخل کشور از معادن حقوق دولتی دریافت شود. به عبارت دیگر تا مرحله خروج و استحصال فلز از سنگ معدنی نباید حقوق دولتی به شرکت بهرهبردار و تولیدکننده تعلق بگیرد. البته چند سالی است که رویکرد دولت با سرمایه گذاران این حوزه بهتر شده، اما هنوز کامل نیست. مسلماً رویکردهای فعلی نمیتواند باعث اکتشاف، استخراج و تولید فلز شود.
مدیر عامل شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه با انتقاد از برنامه اکتشافات معادن در کشور گفت: در حالی که میانگین عمق اکتشافات انجام شده در ۵ کشور صاحب نام دنیا حدود ۱۰ کیلومتر است، میانگین عمق اکتشافات انجام شده در ایران به سختی به ۳۷۵ متر می رسد.
البته در برخی مناطق به عمق ۸۵۰ متری هم رفتهایم. همچنین طول میادین حوزه های حفاری شده در ۵ کشور مطرح معدنی به ۶ میلیون متر می رسد ولی طول حفاری انجام شده در تاریخ کشور از ۴ کیلومتر تجاوز نمی کند. وی با اشاره به اینکه اگر به دنبال توسعه فعالیت های معدنی هستیم باید نهضت بزرگ اکتشافی در کشور راه اندازی کنیم تا سالی بین ۲ تا ۳ میلیون متر حفاری در کشور صورت بگیرد، افزود: میدکو ۵ پهنه اکتشافی در استان های کرمان ، قزوین و اردبیل دارد و مترصد تولید ۲ر۴ میلیون تن فولاد در سال است.