صاحبخبر - هومن جعفری
آیتالله محسن مجتهد شبستری نماینده ولیفقیه در آذربایجان شرقی در دیدار با اعضای ستاد ساماندهی امور جوانان و فعالین عرصه ازدواج آذربایجان شرقی گفت: « اسلام بر ازدواج به هنگام، آسان و پایدار تأکید دارد، بهطوریکه تأخیر در زمان ازدواج برخلاف روش اسلام بوده و ازدواج زودهنگام جلوی مفاسد مختلف را خواهد گرفت.امروز جوانان با مشکلات متعددی ازجمله مسکن و لوازم زندگی مواجه هستند که باید این مسائل با تدبیر، برطرف شود.ازدواج باید به دور از هرگونه تشریفات و تجملات برگزارشده و جلوی مهریههای سنگین و جهیزیههای تجملاتی گرفته شود، چراکه اینها مانع ازدواج هستند.»
1. سخنانی که خواندید سخنان واقع بینانه ای است که سه نکته را یادآوری می کند.
الف . ازدواج دیرهنگام زمینه ساز فساد می شود.
ب . ازدواج آسان سبب می شود تا جوان ها زندگی را راحت تر آغاز کنند.ازدواج های تجملاتی سودی برای بنیان خانواده ندارد.
ج. مشکل اصلی جوان ها برای ازدواج مسکن و لوازم زندگی است.
نمی شود هیچ کدام از این حرف ها را نقد کرد. نمی شود گفت که این حرف ها غلطند. این ها حرف های بسیار درستی است.
2. ازدواج زودهنگام سود زیادی دارد. آنهایی که زودتر از هم سن و سال های خودشان ازدواج کرده اند عمدتا به دلیل قرار گرفتن در شرایط اداره زندگی ، هم مسوولیت پذیرتر شدهاند و هم زودتر خودشان را به اصطلاح جمع و جور کردهاند.
ازدواج بههنگام همچنین کمک کرده تا آدمها در سنین پایین هدفها و خواسته های خود از زندگی را مشخص کنند و به سمتشان بروند. اینکه ازدواج در سن جوانی هم یکی از روشهای دوری از مفاسد اخلاقی باشد حرف درستی است چون خیلی ها که به دام اشتباهات و خطاهای نفسانی افتاده اند آدم هایی بودند که شرایط ازدواج برایشان فراهم نبود.
3. میرسیم به دو مبحث اصلی. یکی ازدواج های آسان و به دور از تجملات و بخش مسکن و نیازهای اولیه زندگی. در نظر بگیریم که ازدواج آسان را باید خانواده ها به عنوان یک سیاست در پیش بگیرند چرا که ازدواج آسان و به دور از تجملات و بریز و بپاش ها ، کمک می کند تا فشارهای اقتصادی بعد از ازدواج به حداقل برسد. بسیاری از دامادها ناچارند برای همان شب ازدواج و برای مراسم و تالار و هزینه های اینچنینی دهها میلیون تومان پول پرداخت کنند و تا سال ها قسطش را بدهند. در مورد جهیزیه و هزینه هایی که به دوش خانواده دختر هم هست همین اصل صدق می کند. ازدواج آسان و به دور از تجملات بنیان اقتصادی خانواده در حال تشکیل را محکم نگه می دارد و همچنین باعث می شود تا دو خانواده عروس و داماد به عنوان خانواده های پشتیبان هم بتوانند بدون مشکل کمک های اقتصادی و مشورتی لازم را به خانواده تازه تشکیل شده ارائه دهند.
4. نکته دیگری که می ماند بحث مسکن و لوازم زندگی است. اینکه مسکن و لوزام زندگی یکی از دلایلی است که باعث می شود تا زندگی ها آغاز نشود موردی است که به دولت برمیگردد. با این همه مسکن مهر که روی دست دولت مانده و خریداری هم ندارد ، با این همه تولیدات داخلی که در کارخانه ها مانده و خریداری پیدا نمی کند ، چرا باید جوان های ما کمبود مسکن و اسباب زندگی را حس کنند؟ چرا نباید طرح عظیم و جهادی ای در نظر گرفته شود که زوجهایی که برای ازدواج ثبت نام می کنند بتوانند هم وام ازدواج ، هم معرفی نامهای برای دریافت لوازم زندگی از کارخانه های ایرانی به صورت از دم قسط و هم مسکنی برای زندگی را به راحتی در اختیار بگیرند؟ این همه مسکن مهر داریم که متقاضی ندارند. چرا یک تیر و چند نشان نکنیم؟ به ازدواج جوان ها و همچنین رونق تولیدات داخلی کمک کنیم. چرا چند مشکل را یکجا حل نکنیم؟∎