گوشت کوسه ماهی ـ دانشمندان دانشگاه میامی آمریکا در مطالعهای جدید دریافته اند که غلظت بالایی از مواد سمی مرتبط با بیماریهای عصبی در باله ها و ماهیچه های ۱۰ گونه کوسه ماهی وجود دارد. مطالعات آن ها نشان می دهد باله ها و گوشت کوسه ماهی حاوی مقادیر بالای نوروتوکسین های مرتبط با بیماری آلزایمر است. این گروه پژوهشی در این مطالعه، باله ها و نمونه های بافت ماهیچه ای ۱۰ گونه کوسه ماهی یافت شده در اقیانوس آرام و اطلس را از لحاظ غلظت دو ماده سمی جیوه و بررسی کردند. «دبورا ماش»، سرپرست گروه پژوهشی، در این باره می گوید: “مطالعات اخیر ارتباط بین BMAAبا بیماری های عصبی نظیر آلزایمر و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) را نشان داده اند.در حالی که هم جیوه و هم BMAAبرای سلامت پرخطر هستند، همراه هم ممکن است دارای تأثیرات سمی قوی تری نیز باشند.”
پژوهشگران با آزمایشات انجام شده دریافته اند که غلظت جیوه و BMAAدر باله ها و ماهیچه های تمامی انواع کوسه ها به قدری هست که تهدیدی برای سلامت انسان تلقی شود. ماش در این باره می گوید: “نتایج ما بیانگر این موضوع است که انسان هایی که از بخش های کوسه ماهی نظیر باله، گوشت و غضروف آن استفاده میکنند در معرض ریسک ابتلا به بیماری های عصبی قرار دارند.”
رژیم غذایی غربی ـ مطالعه جدید پژوهشگران آمریکایی آشکار کرده است که رژیم غذایی غربی ارتباط چشمگیری با فاکتورهای پرخطر آلزایمر دارد. رژیم غذایی غربی مملو از گوشت، شیرینی ها و محصولات لبنی پرچرب هستند. «ویلیام گرنت»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: “کاهش مصرف گوشت می تواند به شکل قابل توجهی موجب کاهش ریسک بیماری آلزایمر و همچنین چندین نوع سرطان، دیابت نوع دو، سکته و احتمالاً بیماری مزمن کلیوی شود.”
طبق این مطالعه، هر فرد در آمریکا حدود چهار درصد در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارد که در مقایسه با مردم کشورهای برزیل، شیلی، کوبا، مصر، هند، مغولستان، نیجریه، کره جنوبی و سریلانکا با ریسک بالاتری روبرو هستند. الگوهای رژیم غذایی غربی احتمالاً فاکتور مهمی در افزایش ریسک زوال عقل در آمریکا است.
همچنین مطالعات قبلی نشان می دهد زمانی که مردم ژاپن رژیم غذایی خود را از مصرف غذاهای سنتی به غذاهای غربی تغییر دادند، بیماری آلزایمر هم از یک درصد در سال ۱۹۸۵ به هفت درصد در سال ۲۰۰۸ افزایش یافت. شواهد به دست آمده از مطالعات
مشاهدهای و اکولوژیکی نشان می دهد الگوی رژیم غذایی غربی به ویژه میزان بالای گوشت در این رژیم، ارتباط قوی ای با ریسک ابتلا به بیماری آلزایمر و چندین بیماری مزمن دیگر دارد.
رژیم غذایی مدیترانه ای ـ پژوهشگران دانشگاه سوئینبرن استرالیا دریافته اند رژیم غذایی مدیترانه ای موجب بهبود مهارت های توجه، حافظه و زبان می شود و ریسک ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را کاهش می دهد. مطالعات این پژوهشگران آشکار ساخته است افراد مسنی که به میزان زیاد ماهی، گوشت کم چرب، حبوبات، مغزیجات آجیلی، غلات کامل، میوه، سبزیجات و چربی های سالم می خورند از سلامت مغزی بهتری برخوردار هستند.
تحلیل و بررسی ۱۸ مطالعه نشان می دهد که رژیم غذایی مدیترانه ای نه فقط موجب کاهش روند زوال شناختی می شود، بلکه عملکرد شناختی را از طریق کاهش ریسک اختلال شناختی در سنین بالاتر بهبود می بخشد. «روی هاردمن»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: “جالب ترین نتیجه این مطالعه این بود که تأثیرات مثبت آن در کشورهای سراسر جهان مشاهده شد. از این رو بدون توجه به محل زندگی خارج از منطقه مدیترانه، تأثیرات مثبت شناختی ناشی از پیروی از این رژیم غذایی در تمامی مقاله های ارزیابی شده مشابه بود.”
یافته ها نشان می دهد توجه، زبان و حافظه در بین افرادی که رژیم غذایی مدیترانه ای می خوردند بهبود می یابد و این بهبود در مورد حافظه بسیار شاخص تر است. روند بهبود در تأخیر در شناسایی، حافظه کاری و بلندمدت، عملکرد اجرایی و مفاهیم بصری هم مشاهده شد. این رژیم غذایی موجب کاهش واکنش های التهابی، افزایش ریزمغذی ها، بهبود نبود تعادل ویتامین و مواد معدنی، تغییر الگوهای لیپیدی به خاطر مصرف روغن زیتون به عنوان منبع اصلی چربی های رژیمی، حفظ وزن سالم و کاهش چاقی، بهبود
پلی فنول های خون، بهبود متابولیسم انرژی سلولی و شاید تغییر در میکروبیوم های روده می شود.
تمشک قرمز ـ به گفته پزشکان آمریکایی میوه تمشک قرمز سرشار از مواد مغذی است که نه فقط می تواند خطر بیماری های کشنده قلبی ـ عروقی، دیابت و بیماری کبد را کاهش دهد بلکه فاکتور پیشگیرانه مؤثری برای حفاظت از افراد در برابر آلزایمر است. بررسی انجام شده حاکی از آن است که تمشک قرمز سرشار از فاکتورهای ضدالتهابی و آنتیاکسیداتیو است. در واقع این میوه هم برای سلامت قلب و هم مغز مفید است و به فرد کمک میکند عملکرد سالم مغزی خود را از دست ندهد.
یکی از پژوهشگران این مطالعه از مؤسسه فناوری ایلینوی آمریکا گفت: “اگر چه مطالعات انجام شده در مورد تأثیر تمشک قرمز بر کاهش بیماری آلزایمر کاملاً محدود است، شواهد چشمگیری وجود دارد که نشان می دهد ترکیب های پلیفنول تمشک قرمز، استرس اکسیداتیو و التهاب را کاهش داده است که در پیشگیری از ابتلا به آلزایمر و حتی کند کردن روند پیری مغز نقش دارد.”
مواد خوراکی محافظت کننده از مغز در مقابل آلزایمر ـ مواد خوراکی سرشار از آنتی اکسیدان و مواد مغذی به پیشگیری از زوال عقل کمک می کنند. طبق توصیه پژوهشگران انجمن آلزایمر آمریکا، افراد باید علاوه بر مصرف مواد خوراکی تقویت کننده مغز، مصرف چربی های اشباع، کلسترول، قندهای تصفیه شده و نمک را نیز محدود کنند. مطالعات نشان داده اند ریسک ابتلا به بیماری آلزایمر در بین افراد دارای رژیم غذایی با بیشترین میزان چربی اشباع سه برابر بیشتر است و در افراد مصرف کننده چربی های ترانس این ریسک پنج برابر می شود.
بلوبری، شاه توت، توت فرنگی و تمشک: حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان هستند که توانایی آن ها در تقویت قدرت مغز و مبارزه با رادیکال های آزاد مضر به اثبات رسیده است. از آن جایی که بدن انسان خودش آنتی اکسیدان تولید نمی کند لازم است آن را از طریق منابع خوراکی یا مکمل ها به دست آورد.
ماهی سالمون: حاوی بیشترین میزان اسیدهای چرب اُمگاـ۳ بسیار مفید برای مغز است. اسیدهای چرب اُمگاـ۳ موجب کاهش التهاب، کاهش ریسک بیماری قلبی، بهبود حافظه و عملکرد مغز و مقابله با نوسانات اخلاقی و افسردگی می شود. مصرف حداقل دو وعده
(۱۰۰ گرم) ماهی سالمون یا سایر ماهیان حاوی اُمگاـ۳ نظیر هالیبوت، ماهی تن، خال مخالی و ساردین در هفته توصیه می شود.
زیتون: خاصیت روغن زیتون تصفیه نشده به خاطر وجود پلی فنول های شناور در آن است. مطالعات نشان داده اند که این آنتیاکسیدان های بالقوه موجب بهبود یادگیری و حافظه در موش ها شده است و آسیب احتمالی به مغز را برمی گردانند.
کلم پیچ و اسفناج: مصرف برگ های سبز ارتباط قوی با کاهش میزان زوال عقل دارد و کلم پیچ و اسفناج از جمله مهم ترین سبزیجات مقابله کننده با افزایش سن هستند. این دو سبزی سرشار از فولات و ب۶، دو ویتامین اصلی در محافظت از مغز هستند. مطالعات سال ۲۰۱۳ اثبات کردند که مصرف مکمل ویتامین Bقادر به کُند کردن روند چروکیدگی منطقه مغز مرتبط با بیماری آلزایمر است. کلم پیچ هم حاوی ۴۵ فلاوونوئید متفاوت است که حاوی ویتامین Kو سایر ویژگی های ضدالتهابی و آتی اکسیدانی است. ب۱۲ در کنار فولات و ب۶ یک ترکیب سه گانه برای مقابله با آلزایمر هستند.
شیره افرا: مطالعه اخیر منتشر شده در سال ۲۰۱۶ نشان می دهد شیره افرا تأثیرات مفیدی در حفاظت از سلول های مغز در مقابله با آسیب و صدمه دارد. شیره حاصل از درخت افرا حاوی بیش از ۱۰۰ ویژگی سالم و ضدالتهابی است که می تواند مانع از درهم پیچیدگی سلول های مغز در یکدیگر شود، پدیده ای که موجب افزایش ریسک بیماری آلزایمر می شود.
چغندرقند: این سبزی قدرتمند حاوی نیترات است که موجب افزایش جریان خون به سوی مغز می شود. چرخه یکنواخت خون حاوی اکسیژن موجب بهبود عملکرد مغز می شود.
code