شناسهٔ خبر: 15071787 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

فارس از وضعیت شهرستان فامنین گزارش می‌دهد

کشاورزی پرآب‌‎بر در بحبوحه کم‌آبی/ زنگ خطر کم‌آبی به گوش کشاورزان نرسید!

در ایامی که آب به یک موضوع پر اهمیت در همه شهرها تبدیل شده است، در شهرستان فامنین کشاورزان زنگ خطر کم آبی را نشنیده و دست به کشت محصولات پرآب‌بر زده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، دغدغه آب چند سالی است در همه استان‌ها و شهرستان‌ها وجود دارد و همین امر بر کار کشاورزان نیز اثر گذاشته است از سوی دیگر کشت‌های پرآب‌بر کمبود آب را تشدید کرده است.

فامنین، یکی از شهرستان‌هایی است که از کم‌آبی رنج می‌برد به طوری که با افت آب‌های زیرزمینی علاوه بر کشاورزی، آب شرب نیز دچار مشکل شده است.

شنیده‌ها حاکی از آن است که بسیاری از چاه‌های آب روستاهای اطراف فامنین مسدود شده است اما در کنار همین امر بسیاری از افراد در محدوده شهرستان اقدام به کشت محصولات آب‌بر زیادی چون هندوانه و سبزیجات کرده‌اند.

این در حالیست که گویا همه چاه‌هایی که در محدوده شهرستان فامنین وجود دارد، مجوز داشته و بر اساس مجوز می‌توانند از آب آن برداشت کنند.

* سال 95 کل چاه‌های فامنین مجهز به کنتور هوشمند می‌شوند

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان فامنین در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه حدود 50 چاه غیر مجاز در شهرستان فامنین پلمب شده است، اظهار کرد: 40 مورد چاه در شهرستان فامنین وجود دارد که هنوز پلمب نشده است.

علی موحدی بیان کرد: مقرر شده که اگر اینها فرم یکی داشته باشند از بخش صنایع وابسته به کشاورزی به این افراد 25 متر مکعب در شبانه‌روز مجوز بهره‌برداری از آب چاه دهند.

وی یادآور شد: افرادی هم که جزو فرم 5 محسوب می‌شوند، باید چاه آنها مسدود شود.

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان فامنین تصریح کرد: در اطراف فامنین سبزی کاری انجام می‌شود، اما چاه‎های آنها غیر مجاز نیست.

وی با اشاره به اینکه روستای قزل حصار 35 چاه دارد که همه غیر مجاز بوده و پلمب شده است، گفت: در منطقه پیشخور و در روستای اکله همه چاه‌ها غیر مجاز است، اما در فامنین فقط یک چاه غیر مجاز وجود دارد که آن هم دو ماه پیش پلمب شده است.

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان فامنین بیان کرد: به چاه‌های اطراف فامنین امور آب کنتور هوشمند زده و کارت شارژ می‌دهد تا آب بیش از حد مجاز مصرف نکنند.

وی خاطرنشان کرد: قرار شده که سال 95 کل چاه‌های فامنین مجهز به کنتور هوشمند شوند تا کشاورزان نیز به اندازه‌ای که مجاز هستند، برداشت آب داشته باشند.

*برداشت از چاه‌ها تنها در حد مجاز قید شده در پروانه است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان نیز در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: چاه‌های اطراف شهر فامنین که اکنون کشت سبزیجات با آن انجام می‌شود، در صورتی که مجاز باشند، مشکلی برای برداشت در حد استاندارد ندارند.

مرتضی عزالدین یادآور شد: چاه‌ها در صورتی مسدود می‌شوند که حکم قضایی داشته باشند زیرا این شرکت بر اساس پرونده و رأی صادره آنها اقدام به انسداد چاه‌ها می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه تلقی مجاز بودن چاه‌ها تا حدی است که به اندازه پروانه برداشت آب مصرف داشته باشد، گفت: در این غیر این صورت تخلف آنها گزارش خواهد شد.

* نصب کنتور هوشمند در چاه‌ها هم دردی دوا نمی‌کند

امام جمعه شهر فامنین نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در همدان اظهار کرد: در فرآیند زمانی کار کارشناسی در خصوص آب‌ها صورت نگرفته و برای ایجاد اشتغال به سفره‌های زیرزمینی و برداشت‌های غیر اصولی از آب فشار آوردند در حالی که آب‌های زیرزمینی ذخایری در زمان بحران است نه در شرایطی که بتوان به راحتی از آب استخراج کرد.

حجت‌الاسلام محمدتقی مصباح تصریح کرد: به جای پررونق و پویا کردن روستاها، ورود سرمایه‌های کاذب باعث شد خود روستا بی‌رونق شود و فقط جایی برای ایجاد سرمایه و برداشت سرمایه برای اغیار شد.

وی ادامه داد: قریب به اتفاق کسانی که در این عرصه فعالیت می‌کنند ساکن روستا یا شهر فامنین نیستند و چاه‌های آنها غیر مجاز است و یا حفاری غیرمجاز کرده و برداشت بی رویه از آب دارند.

امام جمعه شهر فامنین افزود: اینها مبادرت به کشت پرآب‌بر چون هندوانه و چغندر و سبزیجات کرده‌اند که از لحاظ کارشناسی چند نکته دارد، یکی اینکه آب فامنین به پایین‌ترین نقطه رسیده، دوم اینکه فامنین با جمعیت 45 هزار نفری فاقد منبعی است که آب را به شهر تزریق کند و سوم اینکه برداشت آب شهری چهار لیتر در ثانیه است اما برداشت چاه‌های غیرمجاز 3 هزار و 200 لیتر در ثانیه است.

وی ادامه داد: آبی که از سفره‌های زیرزمینی برداشت می شود 99.3 درصد آب کشاورزی است و فقط 7 دهم درصد آن آب شرب شهری است.

امام جمعه شهر فامنین با بیان اینکه آیا هندوانه‌ای که 220 لیتر آب مصرف می‌کند جای کشت دارد؟، گفت: ما با صادرات هندوانه و محصولات پرآب بر، صادرات آب را داریم و به صورت مرگ بیولوژیکی تمام سرمایه خود را به راحتی از دست می‌دهیم.

وی ادامه داد: افرادی که چاه‌های آنها پلمب شده است، قریب به اتفاق وضع مالی خوبی دارند و سرمایه خود را برده و در نقاط دیگری سرمایه‌گذاری کردند و یک ریال از درآمد آنها هزینه اینجا نمی‌شود.

مصباح با بیان اینکه شاید تنها 50 نفر از بسته شدن چاه‌ها متضرر شوند، تصریح کرد: این موارد لطمه به روستا نمی‌زند چون اینها ساکن روستا و ساکن فامنین نیستند و تمام سرمایه‌ای که به دست می‌آورند، در شهرهای دیگر هزینه می‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه همه چاه‌های غیر مجاز باید پلمب شود، بیان کرد: نصب کنتور هوشمند در چاه‌ها هم دردی از ما دوا نمی‌کند؛ ما متأسفانه مشکل فقر فرهنگی داریم زیرا یک کشاورز هنوز به استراتژیک بودن آب پی نبرده و اقدام به کشت محصولات پرآب بر چون هندوانه و چغندر می‌کند.

امام جمعه شهر فامنین با بیان اینکه با کار کارشناسی راجع به مباحث صحبت نمی‌کنیم، گفت: در بحث آب اجحاف می‌کنیم در حالی که باید کارها مدیریت شده باشد و ما مدیریت لازم را ایجاد نمی‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه 6 چاه عمیق برای تأمین آب شرب شهرستان وجود دارد، گفت: دبی آب فامنین 86 لیتر در ثانیه است که در این اواخر 26 لیتر در ثانیه افت داشتیم که با این افت و میزان آبگیری سطح آب پایین رفته و موجب تغییر طعم آب شده است.

مصباح با طرح این سوال که اگر بدین گونه ادامه یابد، چه کسی به داد فامنین خواهد رسید، گفت: از مسؤولان تقاضا دارم فکر مردمی باشند که به خاطر 2 هزار تومان نان کارت یارانه خود را در نانوایی گذاشته و نان می‌خرند و فردا همین که نان ندارد باید دنبال آب هم بگردد.

انتهای پیام/89003/ق30

برچسب‌ها: