شناسهٔ خبر: 15071712 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

با وجود توليد ۸۰۰ تا یکهزار تن انجير در مازندران، نبود صنايع تبديلي مسير صادرات را بر اين محصول بسته است

توقف مهد توليد انجير کشور در جاده مشکلات!

درحالي که شهرستان گلوگاه در توليد انجير حرف اول را مي‌زند و با توليد سالانه بین ۸۰۰ تا یکهزار تن از اين محصول به مهد توليد انجير مرغوب کشور شهرت يافته است اما به دليل نبود صنايع تبديلي و صنايع بسته‌بندي مناسب اين محصول نتوانسته مشکلات معيشتي باغداران را برطرف کند و بيکاري در اين استان را ريشه کن کنند. علاوه بر اين انجير توليدي هنوز سهمي در بخش صادرات آنهم با اين حجم از توليد ندارد. از اين رو سالهاست مردم دیار مهد انجیر ایران از متوليان خواستار صنايع تبديلي هستند تا بتوانند مشکلات مالي خود را برطرف کنند.

صاحب‌خبر -

شهرستان گلوگاه به دلیل دارا بودن شرایط آب و هوایی مناسب، توانايي توليد مرغوب‌ترین انجیر ایران را دارد. با توجه به اينکه برداشت انجير از باغ‌هاي اين شهرستان تنها دو ماه طول مي‌کشد، جوانان جوياي کار تنها 2 ماه فرصت درامدزايي دارند و مابقی سال را بیکار بوده و یا همچون گذشتگان به دکل بندی، کشاورزی و شغل‌های فصلی دیگر روی می‌آورند.

بيکاري و نبود شغل درحالي در اين استان جولان مي‌دهد که مازندران از ظرفيت‌هاي فرواني در بخش کشاورزي برخوردار است. يکي از همين پتانسيل‌ها محصولات باغي چون انجير است که به لحاظ کيفيت در مازندران شهرت فرواني دارد. اما به دليل نبود صنايع تبديلي و بسته بندي نه تنها فرصت صادراتي را پيدا نمي‌کند بلکه به مصرف داخلي هم نمي‌رسد و بخش زيادي از اين محصول چندصد تني به ضايعات تبديل مي‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی گلوگاه با اشاره به اينکه انجیر نماد باغبانی و تولید ارگانیک و محصول سالم برای شهرستان گلوگاه است، مي‌گويد: تولید بین ۸۰۰ تا یک هزار تن انجیر در دو فصل مرداد تا شهریورماه در این شهرستان بیانگر فراوانی این محصول و تولید انبوه آن است. از اين رو بايد مسير را براي تبديل انجير به برند ملي هموار کرد.

رضا پورفلاح بابیان اینکه صنایع تبدیلی و تکمیلی پس از تولید محصولات کشاورزی به‌عنوان حلقه‌های نهایی در تکمیل زنجیره تولید محصولات و فرآورده‌های سالم کشاورزی نقش حیاتی و اساسی ایفا می‌کند، ادامه مي‌دهد: انجیر گیاهی دارویی است که از برگ، چوب و میوه‌اش می‌توان استفاده کرد و در انواع مختلف انجیر سفید، سیاه، سبز و گلابی (۴ فصل) در شهرستان گلوگاه قابل‌کشت و تولید است که وجود صنایع تبدیلی می‌تواند تأثیر بسزایی در رشد اقتصادی مردم منطقه داشته باشد و بخشي از معضل بيکاري را در اين استان برطرف کند.

گذر زمان بر کيفيت درختان انجير مي‌افزايد

محمدرضا تباکی، فرماندار گلوگاه با اشراه به اينکه ۱۵۰۰ اصله نهال انجیر رایگان در بین مردم توزیع شده تا بر وسعت باغ‌هاي انجير در شهرستان افزوده شود، مي‌گويد: محصول باغ‌هاي انجير در دو بازه زمانی مرداد و شهریورماه و در این مدت خاص باردهی و میوه دارد که تاکنون در ایجاد شغل فصلی در دو ماه بسیار مؤثر بوده است. به طوري که تولید انجیر در گلوگاه برای مردم درآمدزایی خوبی هم داشته است اما این بازه زمانی کوتاه است که باید با ایجاد صنایع تبدیلی و کارخانه که در دست بررسی و اقدام است اشتغال دائم در این بخش ایجاد شود.

وي با اشاره به تحقیقات انجام‌شده در ارتباط با خواص اين محصول‌مي‌افزايد:حتی انجیر کال هم دارای خاصیت است و مي‌تواند مورداستفاده قرار بگيرد. انجير خام به‌صورت پودر به بازار عرضه می‌شود اما به دليل نبود صنایع تبدیلی در شرایط فعلی اين امکان هم وجود ندارد. با توجه به اينکه روزانه حدود ۷۰ تن انجیر از باغات گلوگاه برداشت می‌شود و به خارج از شهر و استان صادر می‌شود، باید با رشد و تولید انبوه این محصول و محصولات جانبی در بخش صادرات نيز حرفي براي گفتن پيدا کنيم.

علاوه بر تمام آنچه درباره اين محصول مقرون به صرفه گفته شد به اعتقاد مسئولان جهاد کشاورزي کاشت درختان انجیر به‌صرفه است چرا که احتیاج به سم، آب و نگهداری سخت و طولانی ندارد و درخت مقاومي دارد. همچنين انجیر مقاوم به آفات و بیماری‌ها، تغذیه و کنش‌های محیطی است و با توجه به اینکه باغ مرکبات در ۲۵ سالگی پیر می‌شود اما انجیر باگذشت زمان بهتر و مطلوب‌تر می‌شود.

از اين رو انجير مي‌تواند محصولي پرسود در بخش کشاورزي باشد که متوليان استاني بايد هرچه سريع‌تر اقدامات لازم را در جهت تجهيز استان به صنايع تبديلي و بسته‌بندي فراهم کنند تا هم از دور ريز انجير جلوگيري شود و هم معضل بيکاري در اين استان ريشه‌کن شود.