به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، جلیل عفتی پیش از ظهر امروز در نشستی خبری با بیان اینکه محور کار بهزیستی، پیشگیری از بروز معلولیتها است، اظهار داشت: عوامل محیطی و ژنتیکی در بروز معلولیتها اثرگذار هستند که برای جلوگیری از معلولیت باید این عوامل شناسایی شده و اثرگذاری آنها را کاهش داد.
وی با بیان اینکه عامل 50 درصد معلولیتها عوامل ژنتیکی است، عنوان کرد: ترکیب ژن پدر و مادر در مواردی ممکن است سبب تولد فرزند معلول شود به همین دلیل در استان یزد خدماتی در حوزه ژنتیک ارائه شد.
عفتی خاطرنشان کرد: این خدمات به طور عمده به خانوادههایی که متمایل به ازدواج فامیلی هستند یا خانوادههایی که نقایص و اختلالات تکرار شونده داشتهاند، ارائه شده و در حال حاضر 20 مرکز در استان یزد وظیفه مشاوره ژنتیک به زوجها قبل از ازدواج و قبل از بارداری را بر عهده دارند.
مدیرکل بهزیستی استان یزد یادآور شد: در سال 93 طرح ارائه خدمات مشاوره ژنتیک رایگان قبل از ازدواج به صورت پایلوت در میبد اجرا شد که در طول یکسال، 200 مورد مراجعه صورت گرفت و در سال 94 این طرح به جز میبد در شهرستانهای دیگری از جمله بافق، اشکذر و مهریز نیز گسترش یافت.
عفتی ادامه داد: در طول این مدت و در شهرستانهای یاد شده، هزار و 600 ازدواج زیر پوشش قرار گرفتند و مشاوره ژنتیک برای همه ازدواجها به شکل الزامی انجام شد که از این تعداد 600 مورد برای مشاوره تخصصی و 500 مورد نیز برای آزمایشهای تخصصی ارجاع شدند.
وی خاطرنشان کرد: در این مدت همچنین 200 مورد سقط درمانی نیز در شهرستانهای یاد شده به دلیل معلولیت جنین و دیگر مشکلات مادر و جنین انجام شد.
عفتی اظهار داشت: مشاوره ژنتیک از امروز در کل استان اجباری شده و این طرح با همکاری ادارهکل ثبت اسناد استان یزد و 41 سردفتر و با مشارکت 50 تیم غربالگر و با اعتباری بالغ بر 940 میلیون تومان اجرا میشود.
وی با بیان اینکه سالانه 9 هزار ازدواج در استان یزد صورت میگیرد، عنوان کرد: از امروز همه این ازدواجها به صورت اجباری زیر پوشش طرح مشاوره ژنتیک رایگان قرار میگیرند.
عفتی خاطرنشان کرد: مشاوره کاملاً به صورت رایگان انجام میشود و در صورت نیاز به ارجاع به آزمایشگاه برای انجام آزمایشهای تخصصی، بهزیستی بخشی از هزینه را به عنوان یارانه متقبل میشود و بقیه باید توسط خانوادهها تأمین شود.
وی با اشاره به اینکه تنها ازدواجهای فامیلی در معرض خطر و ریسک قرار ندارند و همه ازدواجها نیاز به این آزمایش دارند زیرا حتی ممکن است ازدواجی غیرفامیلی منجر به تولد فرزندان معلول و دارای مشکلات ژنتیکی شود.
مدیرکل بهزیستی استان یزد با بیان اینکه اختلالات در نوزادان به دو دسته ژنتیکی و مادرزادی تقسیم میشوند، افزود: اختلالات مادرزانی در زمان تولد همراه نوزاد است و میتواند هم شامل اختلالات ژنتیک و هم شامل اختلالات غیرژنتیک باشد.
وی ادامه داد: اختلالات ژنتیکی نیز ممکن است در زمان تولد هیچ علامت و نشانهای نداشته باشد و بعد از آن در سنین بالاتر و حتی تا 11 سالگی نوزاد به بعد یا در دوران نوجوانی آن بروز پیدا کند.
عفتی اظهار امیدواری کرد: بیمهها نیز بحث پیشگیری را مدنظر قرار داده و به افراد تحت پوشش خود در زمینه خدماترسانی کنند.
انتهای پیام/2464/ت40
∎