یازدهم شهریور برای اهالی صنعت چاپ اهمیت بسیاری دارد چرا که در این روز، صنعت چاپ ایران با بیش از 2 سده قدمت، در تقویم کشور روزی به نام خود ثبت کرد و به نام روز ملی صنعت چاپ ثبت شد. این روز یادآور تلاش مستمر و زحمت مداوم جمع بزرگی از کارگران، صنعتگران و هنرمندان و در یک جمله وامدار تلاش بزرگمردان فرهنگ ایران زمین است.
پیشکسوتان و فعالان صنعت چاپ استان سمنان مشکلات مربوط به مالیات، بیمه، حمایت نکردن از این صنعت، به روز نبودن این صنعت و فعالیت مراکز غیرمجاز چاپ و نیز نبود کار به دلیل انتقال فعالیت های چاپی به دیگر نقاط کشور از جمله تهران و قم را مهمترین مشکلات خود عنوان می کنند و خواستار رفع آن هستند.
برخی دیگر از فعالان صنعت چاپ استان سمنان هم با اشاره به توانمندی های این صنعت در استان خواستار حمایت بیشتر مسوولان و جلوگیری از انتقال کارهای چاپی این استان به ویژه از سوی دستگاههای اجرایی به سایر استانها شدند.
چاپخانه امیر سمنان اولین و باسابقه ترین چاپخانه سمنان است که به همت سید عباس مشیری در سال 1332 راه اندازی و شروع به کار کرده است.
سید عباس مشیری صاحب امتیاز قدیمی ترین چاپخانه سمنان می گوید: تا چهار سال قبل از انقلاب بزرگترین چاپخانه و تنها مرکز چاپ در سمنان متعلق به من بود، ولی پس از پیروزی انقلاب تعداد چاپخانه های استان افزایش یافت و هم اکنون چاپخانه های رسمی استان به عدد هشت رسیده است.
مشیری به فعالیت بیش از 150 تا 170 چاپخانه غیر رسمی تحت عنوان های مختلف و خدمات چاپ در استان سمنان اشاره کرد و گفت: متاسفانه یکی از بزرگترین مشکلات صنعت چاپ استان سمنان، خارج شدن سفارشات چاپی از استان و دلال بازی در این حوزه است.
وی در تکمیل گفته های خود، گفت: چاپخانه های غیر رسمی استان به شیوه های مختلف سفارش های چاپی را گرفته و چون قادر به چاپ آن نیستند برای انجام به تهران برده و این عاملی برای ورشکستگی چاپخانه داران قدیمی و رسمی شده است.
صاحب امتیاز قدیمی ترین چاپخانه سمنان با بیان اینکه برخی از ادارت نیز سفارش های چاپی خود را به دیگر استانها از جمله تهران می برند و به چاپخانه های رسمی استان بهایی نمی دهند، اظهار کرد: این موضوع علاوه بر این که آسیب بزرگی را به چاپخانه داران سمنان وارد می کند، باعث می شود که بخش قابل توجهی از اعتبارات نیز به استان های دیگر انتقال یابد.
مشیری با بیان اینکه استان سمنان هم اکنون ظرفیت بیشتر از 8 چاپخانه را ندارد، تصریح کرد: مسولان مربوطه باید از ادامه فعالیت چاپخانه های غیر رسمی تحت عناوین مختلف جلوگیری و به چاپخانه داران توجه بیشتری داشته باشند ضمن اینکه سفارش چاپ به استانهای دیگر هم منطقی به نظر نمی رسد و باید این مشکل را هم حل کرد.
وی پرداخت حق بیمه را از دیگر مشکلات خود عنوان کرد و گفت: قبل از انقلاب قانونی وضع شده بود مبنی بر اینکه چاپخانه هایی که دارای 5 نفر نیرو یا کمتر هستند از پرداخت حق بیمه معاف و دولت مکلف به پرداخت آن بود و آنان فقط ملزم به پرداخت سه درصد بیمه بیکای بودند، اما در کمتر از یک سال گذشته، این قانون نیز به فراموشی رفته و صاحبان این صنعت باید حق بیمه افراد را پرداخت کنند که این موضوع نیز بر مشکلات ما افزوده شده است.
مشیری با بیان اینکه بحث معافیت مالیاتی چاپخانه داران نیز نیازمند پیگیری جدی دولت و همکاری دست اندرکاران این حوزه است، اظهار کرد: اصولا ماهیت کار یک چاپخانه دار با دیگر اصناف متفاوت است و صنعت چاپ یک کار فرهنگی، هنری، سیاسی و اجتماعی است و اگر زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کارهای آن دنبال شود، قطعا به نتیجه می رسد.
حسین زاهد نیا دیگر چاپخانه داری است که از حدود 45 سال پیش فعالیت خود را با تاسیس چاپخانه زاهد در گرمسار آغاز کرده است.
زاهد نیا، بی توجهی به جایگاه صنعت چاپ را از مشکلات این حوزه اعلام کرد و گفت: چاپ همواره یکی از صنایع مهم و تاثیر گذار در کشور ما بوده و پیشکسوتان این حوزه باید مورد احترام باشند.
وی دلال بازی در این حوزه را از دیگر مشکلات نام برد و گفت: دلال بازی در صنعت چاپ استان باعث به وجود آمدن مشکلات جدی برای چاپخانه داران رسمی شده است.
زاهد نیا با بیان اینکه این افراد سفارشات چاپی را گرفته و به دلیل ناتوانی در چاپ سفارش، آن را به خارج از استان برده و با کیفیت نا مطلوبی به چاپ می رسانند، اظهار کرد: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز آن گونه که باید با این موضوع برخورد نمی کند و هم اکنون اکثریت ماشین آلات چاپخانه های استان سمنان غیر فعال و ماشین آلات چاپخانه های تهران شبانه روز در حال فعالیت است.
صاحب امتیاز چاپخانه زاهد گرمسار، وجود چاپخانه های غیر رسمی و فاقد مجوز را از مشکلات اصلی دانست و گفت: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی باید با ورود به این موضوع، مشکل را حل کند.
زاهد نیا، پرداخت مالیات بر ارزش افزوده را یکی دیگر از مشکلات این صنعت اعلام کرد و گفت: کار چاپ یک کار فرهنگی محسوب شده و باید از پرداخت مالیات معاف باشد، اما متاسفانه شاهدیم علی رغم اینکه پس از گذشت 50 سال قادر به تامین هزینه های اولیه زندگی همسر و فرزندان خود نیستیم، باید مالیات بپردازیم و اگر هم پرداخت نکنیم مشمول جریمه های سنگین خواهیم شد.
وی با بیان اینکه 40 سال است که از مشکلات خود با مسوولان می گوییم، اظهار کرد: هیچ کس در این 40 سال به مشکلات ما توجهی نکرده و فقط سخن شنیدیم و امیدواریم رسانه ها بتوانند برای این درد ما درمانی بیابند.
میثم قوانلو، فعال حوزه صنعت چاپ نیز یکی دیگر از افرادی است که مجوز چاپ دیجیتال خود را از سال 1387 از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و اتحادیه استانی دریافت کرد و در سمنان فعالیت می کند.
قوانلو، نبود هماهنگی سازمان هایی همچون وزارت صنعت، معدن وتجارت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از مشکلات جدی برای صاحبان چاپخانه عنوان کرد و گفت: موازی کاری در صدور مجوز برای چاپخانه داران و نظارت این 2 نهاد بر این مراکز مشکلات جدی را به وجود آورده و باعث شده که برخی از افراد از این شرایط سوء استفاده و بدون مجوز فعالیت کنند و از پرداخت بسیاری از هزینه ها از جمله بیمه و مالیات، فرار کنند.
قوانلو با بیان اینکه باید یک متولی برای صدور مجوز و نظارت بر چاپخانه داران تعیین شود، اظهار کرد: به دلیل نقص قانون، تعدادی از مجوز ها از سوی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی نیز از سوی اتحادیه برای چاپخانه داران صادر می شود و این موضوع باعث سوء استفاده برخی از چاپخانه دارهای بدون مجوز شده است.
وی پرداخت حق بیمه را از دیگر مشکلات اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه صنعت چاپ یک نوع فعالیت فرهنگی محسوب می شود، قاعدتا باید از پرداخت بیمه و مالیات معاف باشد، ولی توجهی به این مساله نمی شود و صاحبان این حوزه را با مشکلات جدی روبرو کرده است.
قوانلو افزود: تا اوایل سال جاری از معافیت بیمه ای مربوط به کار فرما برخوردار بوده ایم و به ازای هر کارمند 75 هزار تومان حق بیمه پرداخت می کردیم، ولی این قانون از ابتدای امسال برای چاپ دیجیتال به اجرا درنیامد و این رقم به 300 هزار تومان افزایش یافته است.
وی افزود: همین موضوع باعث شد تا از امسال نیروی کارمند خود را از 7 نفر به یک نفر کاهش دهم و بقیه از کار بیکار شدند و تا جایی که خبر دارم، این قانون مشمول حداقل 15 چاپخانه سمنان شده و صاحبان آن نیز مجبور به اخراج یا تعدیل نیروی خود شدند.
نماینده اتحادیه فعالان چاپ سراسر کشور هم با بیان اینکه صنعت چاپ همچون دیگر صنایع در رکود به سر می برد، گفت: مشکل اساسی صنعت چاپ این است که این صنعت از دید مدیران و بزرگان نظام، هنوز مورد قبول واقع نشده است.
غلامرضا شجاع در گفت و گو با خبرنگار ایرنا سمنان، گفت: دید صرف فرهنگی نسبت به حوزه صنعت چاپ باعث وارد شدن لطمه ها و آسیب های فراوان به این حوزه شده است.
شجاع با اشاره به اینکه صنعت چاپ تنها انتشار کتاب نیست، افزود: شاید 7 درصد گردش مالی صنعت چاپ مربوط به کتاب باشد، ولی بیش از 90 درصد گردش مالی این حوزه مربوط به سایر صنایع از جمله صنایع صنعتی، تجاری وتبلیغاتی است.
وی تصریح کرد: گردش و قدرت مالی صنعت چاپ در خیلی از کشورهای جهان جایگاه چهارم و پنجم را دارد و به عنوان ارز آوری و اشتغال زایی در تمام دنیا به آن نگاه می شود.
شجاع گفت: امروز اگر به صنعت چاپ فقط به دید فرهنگی نگریسته شود، جایگاه آن وزارت فرهنگ و ارشاد نیست، بلکه جایگاهش در بحث ماشین آلات باید در وزارت صنعت، معدن و تجارت باشد و در ارتباط با نظارت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جایگاه داشته باشد.
نماینده اتحادیه فعالان چاپ سراسر کشور با تاکید بر حفظ تعداد محدود چاپخانه های موجود در استانها از سوی مدیران، اظهار کرد: دلیل کم کار بودن و مشکل داشتن این تعداد محدود چاپخانه ها به خاطر این است که در چاپ ورق به اندازه کافی سرمایه گذاری شده و اکنون به هدایت سرمایه گذاری نیازمندیم.
شجاع با بیان اینکه همه مشکلات در هدایت سرمایه گذاری مرتفع می شود، گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید کمیته هدایت سرمایه گذاری تشکیل و از متخصصان دانشگاهی دعوت و بررسی کند که کدام قسمت استان تولیدات و منابع کشاورزی و صنایع دستی خوبی دارد و سرمایه گذاری را در راستای اشتغال زایی به آن سمت هدایت کند و از خروج کار های چاپی از استان جلوگیری کند.
وی شمار واحد های چاپی کشور را پنج هزار واحد اعلام کرد و گفت: 50 درصد از این واحد ها در استان تهران و بقیه نیز در استان های مختلف فعالیت دارند.
شجاع افزود: این واحدها، به صورت مستقیم برای 100 هزار نفر اشتغال زایی دارند، ولی با محاسبه اشتغال غیر مستقیم این رقم بسیار بالاتر است، بنابراین می توان گفت صنعت چاپ نقش اساسی در گردش مالی و اشتغال زایی کشور دارد.
نماینده اتحادیه فعالان چاپ سراسر کشور در خصوص وجود موازی کاری در صدور مجوز و پروانه برای چاپخانه داران نیز گفت: طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی چاپخانه ها باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز تاسیس بگیرند و برای فعالیت خود از اتحادیه پروانه کسب دریافت کنند.
شجاع با بیان اینکه وزارت ارشاد امکان ورود به دیگر مسائل را ندارد، اظهار کرد: وزارت فرهنگ فقط باید صلاحیت فرد متقاضی را بررسی و مجوز تاسیس صادر کند و متقاضی پس از اخذ مجوز از وزارت ارشاد باید عضو اتحادیه شده و برای فعالیت خود پروانه کسب دریافت کند.
وی افزود: عده ای از چاپخانه داران در استان سمنان از اداره ارشاد مجوز دارند و از اتحادیه مجوز ندارند یا برعکس که این موضوع خلاف قانون است.
نماینده اتحادیه فعالان چاپ سراسر کشور تاکید کرد: تنها کسانی می توانند فعالیت کنند که دارای مجوز تاسیس از اداره ارشاد و پروانه کسب از اتحادیه باشند و درآمد زایی کنند.
مدیرکل امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم از راه اندازی بانک جامع اطلاعات فعالان صنعت چاپ کشور با جمع آوری اطلاعات فعالان این حوزه در استانهای مختلف خبر داد و با اشاره به راه اندازی آزمایشی این بانک اطلاعاتی در استان البرز، گفت: ایجاد بانک اطلاعاتی فعالان عرصه چاپ در استان البرز مورد استقبال قرار گرفت و هم اکنون مقدمات راه اندازی آن در سایر استانها نیز آغاز شده است.
محمد مهدی احمدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در سمنان، با بیان اینکه استان هایی که فعالیت و واحد های بیشتری در حوزه چاپ وجود دارند، در اولویت راه اندازی این بانک جامع اطلاعات قرار دارند، گفت: در این بانک جامع، نقاط ضعف و قوت و همچنین دغدغه های اصلی حوزه صنعت چاپ جمع آوری شده است.
احمدی، از راه اندازی کتابخانه های تخصصی صنعت چاپ در بیشتر ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در استانها خبر داد و گفت: وزارت ارشاد کتاب های مرتبط با این حوزه را در اختیار کتابخانه های ادارات استانها قرار داده تا کاربران این رشته و علاقه مندان با این موضوع، بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
وی، از برگزاری بیش از 12 هزار ساعت آموزش به فعالان حوزه صنعت چاپ کشور در 2 سال اخیر خبر داد و گفت: بخشی از فعالان چاپ در کشور دارای سابقه تجربی هستند و با فناوری جدید این حوزه آشنایی ندارند و با برگزاری این آموزش ها سعی شده تا تجربه بیشتری در اختیار آنان قرار گرفته و با فناوری های جدید آشنا و از روش سنتی خارج شدند.
احمدی افزود: کارشناسان حوزه صنعت چاپ استانها و از جمله وزارت خانه هم به نمایشگاه های بین المللی که در این حوزه فعالیت دارند، اعزام می شوند تا تجربیات بیشتری در اختیار آنان قرار گیرد.
وی گفت: هم اکنون آمار دقیق این چاپخانه ها در حال جمع آوری است تا بحث منابع انسانی و نیروی کار و تفکیک نیروهای متخصص بر اساس این جمع بندی، برای ارایه آموزش های لازم به فعالان این بخش و ارتقای سطح علمی و دانش آن ها اقدام لازم صورت گیرد.
مدیرکل امور استان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه سه حرکت برای تحول در صنعت چاپ صورت گرفته است، گفت: آسیب شناسی، آموزش و ایجاد بانک اطلاعات صنعت چاپ از جمله این حرکت هاست.
احمدی با تاکید بر تفاوت صنعت چاپ با سایر صنایع، اظهار کرد: خروجی صنعت چاپ آگاهی است و این مهم ترین تفاوت این صنعت با سایر صنایع است پس فعالیت صنعت چاپ بر روی انسان ها تاثیرگذار است و فعالان صنعت چاپ نباید خود را با سایر صنایع یکی بدانند.
7470/6103
خروج سفارش ها وحذف معافیت های مالیاتی،چالش های صنعت چاپ سمنان
سمنان-ایرنا- چاپ، درتاریخ قدمتی با آگاهی انسان دارد و درمسیر کاغذی ودیجیتالی شدن، باهنرآمیخته شد وبابرخورداری از کاربردهای مختلف، دگردیسی های خاصی را پشت سرگذاشت، چاپخانه داران استان سمنان خروج سفارش ها، حذف معافیت های بیمه ای ومالیاتی وفعالیت دلالان را ازمعضلات صنعت چاپ سمنان عنوان کردند.
صاحبخبر -