به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، با وجود اینکه بیش از یک دهه از پایان دولت طالبان در افغانستان میگذرد و کشورهای غربی و در رأس آنها آمریکا برای تامین امنیت در این کشور حضور دارند، اما به طور مکرر شاهد تنشها و درگیریهای گسترده در افغانستان هستیم.
با توجه به اوضاع کنونی افغانستان و ادامه ناامنیها، برای بررسی موشکافانهتر اوضاع امنیتی در ولایتهای مختلف این کشور، آگاهی از موقعیت نیروهای امنیتی، رصد گروههای مخالف دولت و جایگاه آنها در ناامنیهای بوجود آمده، نقش عوامل مختلف در شکلگیری وضعیت کنونی، سایت افغانستان خبرگزاری فارس در نظر دارد با مقامات مختلف در این ولایتها، سلسله گفتوگوهایی را با عنوان «بررسی تحولات امنیتی افغانستان» انجام دهد تا تحلیلی واقعی از اوضاع امنیتی این ولایتها داشته و به انتشار اخبار موثق در این زمینه همت گمارد و مخاطبان خود را آگاه سازد.
این گفتوگوها با اعضای پارلمان، مجلس سنا و یا اعضای ارشد شورای ولایتی انجام شده و مسائل مهم امنیتی ولایتها بررسی خواهد شد.
نخستین ولایتی که وضعیت امنیتی آن مورد ارزیابی قرار گرفت ولایت «ارزگان» بود و اینک به بررسی وضعیت امنیتی ولایت «بادغیس»میپردازیم.
بادغیس ولایت شمال غربی افغانستان در بین «هرات»، «فاریاب»، «ترکمنستان» و «غور» با مرکزیت «قلعه نو» بوده که دارای 6 شهرستان به نامهای «غورماچ»، «مرغاب»، «قادس»، «جوند»، «مقر» و «آبکمری» است.
اکثر مناطق این ولایت کوهستانی بوده و با 23 هزار کیلومتر مربع مساحت در سال 2011 میلادی حدود 439 هزار و 500 نفر را در خود جا داده بود.
اقوام تاجیک، هزاره، پشتون و ازبک در این ولایت زندگی داشته و با زبانهای فارسی، پشتو و ازبکی صحبت میکنند.
امنیت رو به بهبود بادغیس
«سیدمحمد موسی جناب» نماینده مردم بادغیس در پارلمان افغانستان در گفتوگو با خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، وضعیت امنیتی این ولایت را خوب توصیف کرد و گفت: طی ماههای اخیر امنیت بادغیس رو به بهبود نهاده است.
وی دلیل بهبودی امنیت بادغیس را تلاشهای والی جدید این ولایت خواند و گفت: تا حدود 3 ماه پیش وضعیت بادغیس نگران کننده بود.
طالبان 80 درصد قلمرو بادغیس را کنترل میکنند
جناب با بیان اینکه بین 3 تا 4 هزار شبهنظامی در این ولایت مستقر هستند، افزود: بین این شبه نظامیان، اعضای داعش و تروریستهای خارجی دیده نشده است.
وی با تأکید بر اینکه هیچ منطقهای به صورت کامل تحت کنترل طالبان نیست، خاطرنشان کرد: 80 درصد قلمرو بادغیس تحت کنترل طالبان است.
این عضو پارلمان افغانستان تصریح کرد: مرکز ولایت به صورت کامل تحت کنترل دولت است، اما اکثر روستاها را شبهنظامیان طالبان در اختیار دارند.
وی تأکید کرد: دولت در «غورماچ»، «مرغاب»، «قادس»، «جوند»، «مقر» و «آبکمری» تنها یک یا دو منطقه را در کنترل دارد که آنهم شامل مراکز اداری میشود.
خوشبینی از کارکردهای والی و فرمانده جدید پلیس
نماینده مردم بادغیس در پارلمان، به روحیه خوب نیروهای امنیتی اشاره کرد و گفت: والی و فرمانده پلیس بادغیس همواره با حضور در میادین جنگی به نیروهای دولتی روحیه نابودی تروریستها را میدهند.
وی با بیان اینکه در زمان والی و فرمانده پلیس پیشین بادغیس 10 درصد قانون هم اجرا نمیشد، خاطرنشان کرد: اما هماکنون بیش از 90 درصد قانون در این ولایت اجرا میشود.
سیدمحمد موسی جناب با تأکید به اینکه مدیران دولت محلی بادغیس در زدوبندهای سیاسی شریک نبوده و از فساد اداری جلوگیری میکنند، افزود: دولتداری والی و فرمانده پلیس جدید تاکنون پذیرفتنی بوده و مردم نیز از این 2 مدیر بادغیس راضی هستند.
هر شبهنظامی 200 گلوله هم ندارد
وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به ضعف مدیران نظامی و عدم هماهنگی بین نیروهای دولتی در سایر ولایتها، گفت: اما بادغیس برخلاف سایر ولایتها نیروهای دولتی تسلیحات کافی در اختیار داشته و به صورت مطلوب سازماندهی میشوند.
نماینده مردم بادغیس تصریح کرد: طالبان مستقر در بادغیس با تسلیحات پیشرفته و کافی مجهز نبوده و برخی آنها حتی 200 گلوله هم بیشتر در اختیار ندارند، در حالیکه نیروهای دولتی با تسلیحات خوب و مدرن مجهز هستند.
وی با بیان اینکه تسلیحات اندک طالبان مستقر در بادغیس از سایر ولایتها خریداری میشود، گفت: اگر جلو خریداری تسلیحات طالبان در سراسر کشور گرفته شود، تمام طالبان به زودی تسلیم دولت خواهند شد.
عدم نیاز به نیروهای کمکی/80 درصد طالبان عفو شود
موسی جناب با تأکید بر عدم نیاز بادغیس به نیروهای کمکی، گفت: اگر شبهنظامیان از سوی دولت بخشیده شده و تنها سرکردگان و قاتلان مجازات شوند، دستکم 80 درصد طالبان دست از ادامه خشونت دست برخواهند داشت.
وی تصریح کرد: طالبان به دلیل هراس از مجازات نمیخواهند به روند صلح بپیوندند.
وی با تأکید بر اینکه بارها از رئیس جمهور و رئیس اجرائیه خواستار عفو شبهنظامیان با جرایم حقاللهی شدهام، تصریح کرد: یکبار دیگر از طریق خبرگزاری فارس از محمد اشرفغنی و عبدالله عبدالله خواستار چنین عفوی هستم.
برخی فرماندهان به دنبال دولتهای ملوکالطوائفی هستند
جناب در بخش دیگر سخنان خود دلیل ادامه جنگ و حضور طالبان در بادغیس را سرپیچی و عدم هماهنگی برخی فرماندهان با مسئولان ارشد نظامی این ولایت خواند و گفت: این فرماندهان کوچک از جمله زورمندان محلی بوده و میخواهند دولتهای ملوکالطوایفی ایجاد کنند.
وی در بخش پایانی سخنان خود روحیهبخشی و همکاری والی جدید بادغیس با نیروهای افغانستان را نقطه قوت نیروهای دولتی خواند و گفت: پس از آنکه والی جدید در این ولایت حضور یافته نیروهای دولت در اکثر مناطق در حال پیشروی هستند.
انتهای پیام/ح
∎