شناسهٔ خبر: 15065352 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مهمترین دستاوردها و تحولات حوزه پزشکی و درمانی استان اصفهان

اصفهان- ایرنا- کاهش پرداخت هزینه های درمانی از جیب مردم، افزایش هشت درصدی زایمان طبیعی، اضافه شدن بیش از یکهزار تخت بیمارستانی، زیر پوشش قرار گرفتن سه میلیون و 800 هزار نفر در شبکه های بهداشت و تشکیل دو میلیون و 800 هزار پرونده الکترونیک سلامت از مهمترین دستاوردهای حوزه پزشکی، درمانی وبهداشتی در سه سال فعالیت دولت یازدهم در استان اصفهان است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، اجرای برنامه تحول نظام سلامت از اردیبهشت 93 را به جرات می توان برگ زرین عملکرد دولت تدبیر و امید در کشور دانست که با هدف کاهش هزینه های درمانی و افزایش کیفیت سطح خدمات درمانی و بهداشتی انجام شده است.
بسیاری از مسئولان و کارشناسان، برنامه تحول نظام سلامت را اصلی ترین اقدام دولت در حوزه اجتماعی و یکی از موفق ترین برنامه ها می دانند که خدمات ارزنده ای به مردم بویژه در مناطق محروم، دور افتاده و همچنین اقشار آسیب پذیر کشور به ارمغان آورده است.
قبل از اجرای برنامه تحول نظام سلامت مردم مجبور بودند حدود 60 درصد از هزینه های درمان را از جیب خود پرداخت کنند که در نتیجه این روند، هر سال هزاران خانواده ها به خاطر هزینه های سنگین درمانی دچار فقر می شدند.
به همین دلیل دولت یازدهم بدرستی احساس کرد که باید برای این مشکل اجتماعی و اقتصادی برنامه ریزی شود به همین دلیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پس از بررسی کارشناسی، برنامه تحول نظام سلامت را تدوین و اجرا کرد که براساس آن مردم سه تا 6 درصد هزینه های درمان را در بیمارستان های دولتی پرداخت می کنند و هزینه زایمان طبیعی نیز رایگان شد.
مسئولان دستگاه های اجرایی اصفهان نیز اجرای برنامه تحول نظام سلامت را شاخص ترین و مهمترین کارکرد دولت در بخش درمان و بهداشت در این استان می دانند که نتایج و دستاوردهای ارزنده ای بهمراه داشته است.
در دو سال گذشته در راستای اجرای برنامه تحول نظام سلامت دو هزار میلیارد ریال یارانه سلامت به مردم استان تعلق گرفت و حدود یک میلیون و 34 هزار نفر از این یارانه و برنامه کاهش هزینه های درمانی بهره مند شدند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز با اشاره به ارتقای هتلینگ بیمارستان ها و افزایش رضایتمندی مردم از سطح ارائه خدمات در جریان اجرای این برنامه تصریح کرد: مردم قبل از اجرای برنامه تحول باید خود اقدام به خرید دارو و تجهیزات در خارج از بیمارستان می کردند اما اکنون همه این موارد در داخل بیمارستان تامین می شود.

*** افزایش هشت درصدی زایمان طبیعی
رایگان شدن زایمان طبیعی و به تبع آن، افزایش زایمان طبیعی در مقایسه با عمل جراحی سزارین یکی از مهمترین اهداف اجرای برنامه تحول نظام سلامت بود که دستاوردهای خوبی در این زمینه حاصل شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به افزایش هشت درصدی زایمان طبیعی در استان، گفت: قبل از اجرای برنامه، میزان زایمان طبیعی در استان 48 درصد بود که اکنون به 56 درصد افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: رایگان شدن زایمان طبیعی باعث کسب رضایتمندی مردم، افزایش این نوع زایمان و کاهش عمل جراحی سزارین در بیمارستان ها شد.
ارتقای کیفیت ویزیت در کلینیک ها ویژه، اجرای طرح پزشک مقیم در همه بیمارستان ها، ماندگاری پزشکان در مناطق محروم نیز از دیگر دستاوردهای اجرای برنامه تحول نظام سلامت عنوان شده است.

*** پوشش دو میلیون و 800 هزار نفری در برنامه پزشک خانواده
پزشک خانواده یکی از برنامه های اساسی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که در دولت یازدهم و در سایه طرح تحول نظام سلامت به طور جدی تر به آن پرداخته شد.
این برنامه با هدف بهره مندی یکسان کلیه افراد جامعه از سرانه سلامت و اجرای اصل عدالت در سلامت، حذف پرداخت هزینه های اضافی توسط مردم به نظام سلامت، انجام معاینه های دوره ای و پیگیری وضعیت سلامت افراد جامعه توسط پزشکان خانواده و ثبت سوابق بیماری و دسترسی سریع، آسان و شبانه روزی مردم به خدمات سطح اول نظام سلامت اجرا می شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره اجرای این برنامه گفت: در قالب برنامه پزشک خانواده پرونده مراقبت سلامت برای خانواده ها در همه شهرها و روستاهای استان با جمعیت کمتر از 500 هزار نفر، ایجاد و مراقبت های لازم برای آنها انجام شده است.
اصغری افزود: در راستای اجرای این برنامه، پرونده مراقبت سلامت برای دو میلیون و 800 هزار نفر ( به جز کلانشهر اصفهان ) تشکیل و همه اطلاعات آنها در سامانه الکترونیکی سیب ( سامانه یکپارچه بهداشت ) وارد شده است.
جمعیت استان اصفهان حدود چهار میلیون و 900 هزار نفر است.
به گفته وی با بهره برداری از سامانه سیب همه اطلاعات پزشکی و بهداشتی مردم فقط با وارد کردن کد ملی در اختیار پزشک خانواده قرار می گیرد و بر اساس آن اقدام های بعدی درمانی مانند ارجاع به متخصص صورت می گیرد.
از جمله نتایج اجرای این طرح می توان به صرفه جویی در هزینه های درمانی، مصرف منطقی دارو و استفاده درست از خدمات پزشکی اشاره کرد.
اجرای طرح بین المللی غربالگری بیماری های غیر واگیر (IRAPEN) در شهرستان شهرضا از توابع استان اصفهان نیز یکی از برنامه های موفق در دولت یازدهم عنوان شده است.
این برنامه در چهار نقطه کشور اجرا می شود که به گفته مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، شهرضا نسبت به سایر آنها، پیشتاز است.

*** اتمام طرح های عمرانی درمانی و نوسازی بیمارستان ها
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: قبل از اجرای این برنامه، طرح های نیمه تمام زیادی در استان وجود داشت که تلاش کردیم آنها را به اتمام برسانیم.
از جمله این طرح ها می توان به بیمارستان های کلیشاد و چادگان، ساختمان بیمارستان امام رضا(ع)، ساختمان کنار بیمارستان شهید چمران اصفهان اشاره کرد که تکمیل و راه اندازی شد.
دکتر غلامرضا اصغری، یادآور شد: ساختمان های جدید بیمارستان نور و علی اصغر(ع) و آیت الله کاشانی اصفهان و بیمارستان منظریه خمینی شهر نیز تکمیل شده است و تا پایان امسال راه اندازی می شود.
با راه اندازی این بیمارستان ها، حدود یکهزار تخت بستری به ظرفیت استان اصفهان اضافه می شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه مراکز بهداشتی درمانی متعددی نیز در استان نیمه تمام بود، گفت: بیش از یکصد مرکز و خانه بهداشت در سه سال گذشته تکمیل و راه اندازی شد که بیشتر آنها خانه های بهداشت روستایی بود.
در مجموع در این مدت حدود یکهزار میلیارد ریال برای بازسازی و نوسازی تجهیزات و فضاهای فیزیکی هزینه شده که بیش از 150 میلیارد ریال آن برای بازسازی ساختمان بیمارستان ها بوده است.

*** توسعه و رضایت نیروی انسانی
به گفته مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، این دانشگاه در زمینه نیروی انسانی با معضل های زیادی از جمله وجود حدود 6 هزار کارمند بلاتکلیف و بدون پست سازمانی مواجه بود اما با اقدام های انجام شده در دولت یازدهم حدود چهار هزار نفر از این کارمندان پس از گذراندن دوره های آموزشی ساماندهی شدند.
مشکلات مالی و بدهی بالا نیز یکی از معضل های اصلی این دانشگاه بود که به گفته دکتر اصغری تلاش شد با ارتقای سیستم امور مالی و اداری، این مشکل ها رفع شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین با اشاره به بکارگیری سه هزار نیروی جدید تخصصی از طریق استخدام دولتی در این دانشگاه و زیرمجموعه های آن افزود: در مقابل نیز به همین تعداد کارمند، بازنشسته شد.
اصغری، افزایش رضایتمندی کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی استان در پرداخت کارانه را یکی از دستاوردهای بزرگ برنامه تحول نظام سلامت برشمرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه بدهی دانشگاه به کارکنان و پزشکان برای پرداخت کارانه تا قبل از اجرای برنامه تحول 14 ماهه بود، گفت: در طول اجرای این برنامه، تاخیر در پرداخت کارانه به چهار ماه کاهش یافت.
وی خاطرنشان کرد: هر چند در سه ماه اخیر به دلیل عدم پرداخت مطالبه های ما از سوی بیمه ها و بدهی حدود
سه هزار و 400 میلیارد ریالی بیمه ها به دانشگاه، تاخیر در پرداخت کارانه به حدود هشت ماه رسید.

*** ایجاد فضای آرامش در دانشگاه پزشکی اصفهان
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مهمترین تحولی که در سه سال گذشته در فضای این دانشگاه ایجاد شد را ایجاد فضای آرامش، امید بخش و با نشاط عنوان کرد.
اصغری با تاکید بر اینکه دانشجویان دیگر نگران برخورد امنیتی با خود نیستند، تصریح کرد: اکنون تشکل های متعدد با سلائق مختلف فکری و فرهنگی شکل گرفته اند و در زمینه های علمی، فرهنگی، ورزشی، هنری و سیاسی فعالیت می کنند.
وی کسب رتبه نخست در جشنواره نشریات دانشجویی و رتبه نخست دوازدهمین المپیاد ورزشی دانشجویان پسر پزشکی کشور را نیز ناشی از ایجاد همین فضا در انشگاه خواند.

*** توسعه فعالیت های آموزشی و پژوهشی
اصغری، توسعه و ایجاد رشته های جدید در دوره های کارشناسی ارشد و دکترا را نیز از دستاوردهای دانشگاه در بخش آموزشی خواند و گفت: بیشتر تمرکز دانشگاه بر روی دوره های تحصیلات تکمیلی بود.
وی اظهار کرد: در بحث منطقه ای نیز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به عنوان سرپرستی منطقه هفت کشور شامل اصفهان، یزد، کاشان و شهرکرد انتخاب شده و به این دانشگاه ها کمک های فنی و آموزشی می رساند.
وی، توسعه برنامه آموزشی پرستاری کشوری، بحث اخلاق پزشکی و حرفه ای و اعتبار بخشی موسسه های آموزشی در سطح ملی از سوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را نیز از عملکردهای شاخص این دانشگاه در کشور خواند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه در بخش پژوهشی نیز محققان این دانشگاه موفق به ایجاد بانک سلول های بنیادی (HLA) شدند تاکید کرد: اکنون امکان پیوند سلول های بنیادی در بیمارستان سیدالشهدا (ع) اصفهان فراهم است.
بانک سلول های بنیادی با هدف اهدای این سلول برای پیوند به افراد مبتلا به بیماری های صعب العلاج مانند سرطان و ژنتیکی راه اندازی شد.
پیوند سلول های بنیادی خون ساز یک راه درمانی موثر برای درمان سرطان ها و بیماری های ژنتیکی است که برای انجام این پیوند لازم است فردی با ژن های مشابه از نظر سیستم خاصی در بدن که اچ ال ای (HLA) یا همان ' سیستم سازگاری نسجی ' نامیده می شود، سلول بنیادی سالم به بیمار اهدا کند.
در صورت وجود یک بانک سلول های بنیادی خون ساز این احتمال وجود دارد که از بین افراد غیر منسوب نیز فرد دهنده مناسب برای فرد بیمار پیدا شود.
همچنین با توجه به توانایی ها و ظرفیت های این دانشگاه مسئولیت اجرایی 16 طرح کلان ملی با اعتبار 15 میلیارد ریال نیز به اصفهان واگذار شده است.
حدود 130 عضو هیات علمی در سه سال گذشته جذب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شده اند و اکنون این دانشگاه حدود 790 عضو هیات علمی دارد.
همچنین 9 هزار و 600 دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تحصیل می کنند که بیش از 50 درصد آنها در مقاطع تحصیلات تکمیلی هستند.
این دانشگاه دارای 11 دانشکده و 47 مرکز تحقیقاتی و پژوهشکده و رتبه سوم در میان دانشگاه های علوم پزشکی کشور است.
استان اصفهان دارای چهار هزار و 500 تخت بستری در بیمارستان های زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و 907 تخت در حوزه دانشگاه کاشان فعال است.
این استان همچنین 52 بیمارستان ( 37 دولتی و 15 خصوصی و خیریه ) ، 469 پایگاه سلامت، 287 مرکز جامع خدمات سلامت و 287 پایگاه سلامت دارد.
گ/3011 / 1339