از هفتم شهریور ماه امسال، دهمین دوره ی جشنواره ی ملّی موسیقی جوان در تالار رودکی کار خود را آغاز کرده است و تا 24 شهریور ماه ادامه خواهد داشت. این جشنواره به همت انجمن موسیقی ایران و با حمایت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می شود و به نظر می رسد مهم ترین نقش و کارکرد آن در فضای موسیقی ایران، کشف استعدادها و جهت دهی به آنان است.
خبرنگار موسیقی ایرنا به سراغ فرزاد طالبی، مدیر کل دفتر موسیقی رفته تا از وی درباره ی وضعیت امروز جشنواره ی موسیقی جوان که در حال برگزاری دهمین دوره ی خود است، جویا شود. آنچه در ادامه می خوانید، حاصل این گفتگو است.
* ایرنا: آقای طالبی بیش از یک سال است که شما عهده دار مسئولیت دفتر موسیقی شده اید و در این مدت، برگزاری جشنواره ی موسیقی جوان سال گذشته را نیز تجربه کرده اید. با توجه به این تجربه، می خواهم بدانم وضعیت جشنواره ی موسیقی جوان امسال را در مقایسه با جشنواره ی سال گذشته چگونه ارزیابی می کنید؟
- به نظر من به طور کلی جشنواره ی ملّی موسیقی جوان را می توان یک جشنواره ی موفق دانست؛ چراکه این جشنواره رویکرد استعدادیابی دارد و اگر از این دید به جشنواره نگاه کنیم، در واقع جشنواره ی موسیقی جوان، جشنواره ی «آینده ی موسیقی» است.
این جشنواره را انجمن موسیقی با حمایت دفتر موسیقی برگزار می کند و ما سیاست هایی را برای بهتر برگزار شدن جشنواره با انجمن در میان گذاشته ایم. در دوره ی دهم نیز که امسال برگزار می شود، بنده چارچوب برگزاری جشنواره را مثبت ارزیابی می کنم، به ویژه اینکه در این دوره هم مجموعه یی از استادان بزرگ موسیقی ما داوری جشنواره را عهده دار هستند.
** حضور استادان بزرگ استعدادها را جهت دهی می کند
* ایرنا: البته این ترکیب هیئت داوران به تقریب در دوره های دیگر جشنواره نیز وجود داشته است.
- بله و این نقطه ی مثبتی است برای جشنواره؛ و سیاست ما باید حفظ این دستاورد جشنواره ی موسیقی جوان باشد. ضمن اینکه حضور این استادان سرشناس، افزون بر داوری شرکت کنندگان، می تواند موجب جهت دهی به آینده ی موسیقایی جوانان شرکت کننده شود و این جهت دهی به استعدادها، از مهم ترین کارکردهای این جشنواره است. استادان با شرکت کنندگان صحبت می کنند و کاستی های کار آنان را گوشزد می کنند و در عین حال جوانان را با توجه به ظرفیت هر شرکت کننده، هدایت خواهند کرد.
* ایرنا: شما از برگزیدگان دوره های گذشته ی جشنواره خبری دارید؟ آیا دفتر موسیقی یا انجمن موسیقی حمایتی از برگزیدگان سال گذشته کرده است؟
- این یکی از مواردی است که ما برای امسال، آن را در نظر گرفته ایم و طرحی نیز برای آن آماده شده که انجمن موسیقی آن را اعلام کرده است.
**کارهای خوب جوانان با استعداد جشنواره منتشر می شود
* ایرنا: شاید منظور شما همان چیزی است که آقای جمالی (مدیر انجمن موسیقی ایران) اعلام کرده که قرار است در اختتامیه ی جشنواره ی امسال آلبومی از آثار برگزیده ی دوره های گذشته در بخش موسیقی دستگاهی منتشر شود؛ البته منظور من از پرسشی که کردم، این نبود. به طور مشخص می خواهم بدانم از افراد برگزیده که به گواه رای هیئت داوران جزو با استعدادهای موسیقی ایران هستند، چه حمایتی می شود؟
- به نظر من انتشار آثار این دوستان جوان، فرصت بزرگی است برای معرفی آنان. انجمن موسیقی بعد از پایان جشنواره بر روی معرفی هنر این عزیزان تأکید ویژه یی خواهد داشت، که بخشی از این، به انتشار آلبوم هایی از آثار برگزیده ی اجرا شده در جشنواره برمی گردد و این آمادگی به وجود می آید که کارهای خوب جوانان با استعداد جشنواره برای عموم منتشر شود.
من معتقدم اگر این اتفاق بیافتد و این کارهای تولیدیِ خوب، درست عرضه شود، موجب شناساندن این جوانان به جامعه ی موسیقی و مخاطبان می شود؛ افزون بر این، تشویقی است برای شرکت در این جشنواره و این مسابقه ی ملی استعدادیابی موسیقی. البته همین که کسی برگزیده ی جشنواره ی جوان باشد، قدم بلندی است برای ورود او به فضای حرفه یی موسیقی.
* ایرنا: اما اینکه حمایت نهادی مثل دفتر موسیقی در آغاز راه پشت سر این جوانان با استعداد اما گمنام باشد، امتیاز خوبی برای آنان به حساب می آید.
ببینید، حوزه ی موسیقی، حوزه ی تولید دولتی نیست و رمز ماندگاری اش تا امروز همین بوده است؛ چراکه اگر متکی بود به حمایت های دولتی، به شکوفایی کنونی نمی رسید و با موانع گوناگونی که بر سر راهش قرار داشت، نمی توانست همچنان به حرکت خود ادامه دهد. یکی از دلایل اصلی این مهم، این است که موسیقی به ساز و کار اقتصادی خود متکی است، نه دریافت حمایت ها.
ما معتقدیم بسیاری از کارهای این جوانانِ شرکت کننده در جشنواره، کارهایی است که اگر جامعه آن ها را بشنود، از آن حمایت می کند؛ پس باید روند حضور موسیقی این جوانان را در جامعه تسهیل کنیم و این مهم ترین حمایت است.
** جشنواره ی نواحی برگزیده ی آثار جشنواره ی نواحی را منتشر می کند
* ایرنا: این حمایت تنها به بخش موسیقی دستگاهیِ جشنواره اختصاص دارد یا بخش موسیقی نواحی و کلاسیک را هم در بر می گیرد؟
- با توجه به اولویت ها، برای امسال موسیقی دستگاهی انتخاب شده، زیرا این موسیقی، موسیقی هویتی ما است. افزون بر این، در حوزه ی موسیقی نواحی، ما جشنواره ی موسیقی نواحی را داریم که دارد از تولیدهای حوزه ی موسیقی نواحی حمایت می کند. در جشنواره ی امسالِ موسیقی نواحی که اردیبهشت ماه برگزار شد، بیشتر برگزیدگان جشنواره، از میان جوانان بودند.
* ایرنا: چیزی از کارهای جشنواره ی نواحی منتشر شده است؟
- تعدادی از کارهای این جشنواره آماده ی تولید شده که تا پیش از برگزاری دوره ی بعدی جشنواره ی موسیقی نواحی منتشر خواهد شد. در واقع یکی از مهم ترین تغییرهایی که در برگزاری جشنواره ی نواحی پدید آمده، همین بوده که جشنواره تولید خواهد داشت.
** هدف اصلی جشنواره ی موسیقی جوان، استعدادیابی است
* ایرنا: جشنواره ی موسیقی جوان، بیش از آنکه یک جشنواره باشد، به آزمون یا مسابقه ی استعدادیابی می ماند؛ به بیان دیگر جذابیت های این جشنواره برای عموم مخاطبان همواره پنهان بوده و همین موجب شده که این جشنواره با استقبال چندانِ مخاطبان عام روبرو نشود. برنامه یی دارید برای اینکه جشنواره ی موسیقی جوان در آینده بیش تر به مردم معرفی و شناسانده شود؟
- نکته یی که شما می گویید، نکته ی درستی است؛ به شرطی که استعدادیابی و معرفی استعدادهای جوان، که هدف اصلی جشنواره از آغاز تا کنون بوده است، لطمه نخورد. اما می شود برای این برنامه ریزی کرد که جشنواره با استقبال بیش تر مخاطبان و یا در تالارهای بزرگ تر برگزار شود که این نیز می تواند جزو برنامه های مجریان جشنواره باشد.
* ایرنا: برای برگزیدگان چه جایزه یی در نظر گرفته شده است؟
- مانند سال های گذشته جایزه هایی برای برگزیدگان در نظر گرفته شده است.
** جشنواره، «جوان» تر شده است
* ایرنا: آیا برنامه ریزی شده تا برگزیدگان جوان و نوجوانِ جشنواره در آیین پایانی که روز 24 شهریور ماه برگزار می شود، اجراهایی برای حاضران داشته باشند؟
- بله، حتماً در اختتامیه این اتفاق خواهد افتاد. دوست دارم درباره ی این هم توضیح بدهم که امسال ترکیب گروه های سنّی حاضر در جشنواره تغییر کرده و به شرایط مناسب تری رسیده است؛ بدین ترتیب که برخلاف سال های گذشته که شرکت کنندگان در سنین پایین شرکت می کردند، در دوره ی دهم ترکیب سنّی شرکت کنندگان در سه گروه 15 تا 18، 19 تا 23 و 24 تا 29 سال در نظر گرفته شده است. این بازه سنّی تناسب بیش تری با نام جشنواره، که جشنواره ی موسیقی «جوان» است، دارد.
افزون بر این، در بازه سنّی 15 تا 29 سال امکان برقراری ارتباط بین استعداد فرد و آینده ی شغلی وی بیش تر است و جوانان در این سنین امکان بیش تری برای ورود به فضای حرفه یی و بازار موسیقی دارند.
فراهنگ**3067** 1568
در گفتگوی اختصاصی با ایرنا؛
مدیر کل دفتر موسیقی: جشنواره ی جوان، جشنواره ی آینده ی موسیقی ایران است
تهران- ایرنا- مدیر کل دفتر موسیقی می گوید اگر از دید استعدادیابی به جشنواره ی موسیقی جوان نگاه کنیم، در واقع این جشنواره، جشنواره ی آینده موسیقی ایران است.
صاحبخبر -