شناسهٔ خبر: 15061372 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

مبارزه با قاچاق نیازمند برنامه ریزی بر پایه اطلاعات صحیح است

معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور گفت: رمز موفقیت در مبارزه با قاچاق کالا و ارز برنامه ریزی بر پایه اطلاعات صحیح و هدفمند است.

صاحب‌خبر -
مبارزه با قاچاق نیازمند برنامه ریزی بر پایه اطلاعات صحیح است به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، محمد حسن نعمت اللهی در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود: خوشبختانه با رهنمودهای مقام معظم رهبری مبارزه با قاچاق کالا در کشور شکل جدی‌تری به خود گرفته است.

وی همچنین با بیان اینکه قاچاق کالا به نوعی قانون شکنی در جامعه است، اظهارداشت: این پدیده اقتدارشکن به تولید داخلی، اشتغال، واردات رسمی، فرهنگ و رفتار مصرفی جامعه به شدت ضربه می زند.

معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور با اشاره به اینکه قاچاق یک جنگ تمام عیار است، گفت: مسئولان در برنامه ریزی ها، سیاستگذاری ها ، راهبردها و ... باید به این مهم توجهی جدی داشته باشند.

وی در ادامه با بیان اینکه حجم اصلی قاچاق در کشور قاچاق سازمان یافته، شبکه‌ای و کانتینری است، افزود : از مضرات قاچاق کلان و سازمان یافته لطمات جبران ناپذیر به اقتصاد کشور و ممانعت از تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور است.

نعمت اللهی با تاکید بر اینکه مبارزه با قاچاق شبکه‌ای و سازمان یافته عزم جدی و راسخ تمامی مردم و مسئولان را می‌طلبد، اظهار داشت : با استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی جامعه به منظور آشنایی مردم با مضرات قاچاق در اقتصاد و اشتغال می‌تواند در جلب مشارکت مردم و عدم استفاده از کالاهای قاچاق مؤثر عمل کرد.

وی تصریح کرد: مقابله نظام‌مند با قاچاق مستلزم شناسایی شیوه‌های جدید قاچاق و جرائم مربوط و نیز پیاده‌سازی روش‌های نوین و علمی در برخورد متقابل با این پدیده شوم است.

معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور گفت: رویکرد اصلی مسئولان در بحث قاچاق کالا باید مبارزه با سرشاخه‌ها و سرشبکه‌های باشد.

وی همچنین با اشاره به این جمله که رهنمودهای مقام معظم رهبری منجر شد تا قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور اصلاح و به روز شود، افزود: اهمیت مبارزه با قاچاق کالا در عصر کنونی و در میان مسئولان بر هیچ کسی پوشیده نیست.

نعمت اللهی تصریح کرد: مبارزه با قاچاق کالا و ارز باعث افزایش فعالیت‌های اقتصادی و استفاده بهینه از تولیدات داخلی در مناطق مختلف کشور می‌شود.

وی با بیان اینکه پدیده قاچاق کالا و ارز یکی از مشکلات کشور است برضرورت پیشگیری و مقابله جدی با قاچاق کالا تاکید کرد.

معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور همچنین هدایت بخشی، عمومیت بخشی و آگاهی بخشی را مهمترین راهکار، عزم و اراده ملی را بهترین شیوه مبارزه با قاچاق کالا و ارز بیان کرد.

وی با اشاره به اینکه مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیازمند برنامه ریزی هدفمند و اراده قوی است ، افزود : مبارزه جدی با قاچاق کالا موجب رشد و توسعه و پیشرفت اقتصادی با تکیه بر پتانسیل های موجود در منطقه می‌شود.

نعمت اللهی بر لزوم تبلیغ و ترویج مزایایی استفاده از تولیدات داخلی و مضرات استفاده از کالاهای خارجی تشویق و ترغیب استفاده از کالاهای تولید داخلی تاکید کرد و اظهار داشت: قاچاق از مظاهر فساد و مبارزه با این پدیده عزم ملی را می‌طلبد.

وی با تاکید بر لزوم افزایش تعامل بین دستگاهی برای برخورد با پدیده شوم قاچاق کالا گفت : با همکاری و تعامل مثبت میان دستگاههای متولی و همچنین برنامه ریزی مناسب، می‌توان شاهد اقدامات مؤثر و قابل توجهی در این زمینه بود.

معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور با اشاره به پیامدهای اجتماعی، امنیتی و فرهنگی قاچاق کالا افزود: قاچاق کالا در حوزه اقتصادی باعث پائین آمدن میزان اشتغال، تضعیف تولید ملی، بالا آمدن نسبت قیمت تولید و کالا و ایجاد درآمد نامشروع می‌شود.

وی گفت : قاچاق کالا که با هدف سوداندوزی انجام می‌شود در حقیقت یک اقدام و حرکت هدف دار از سوی دشمنان برای ضربه زدن به ارزش‌های فرهنگی کشور و ایجاد تغییر در سبک زندگی مردم است.

نعمت اللهی در ادامه با اشاره به اینکه شناخت مشکلات واحدهای تولیدی به ساماندهی اوضاع اقتصادی کشور منجر می‌شود ، گفت : آمار و اطلاعات دقیق ازتعداد واحدهای تولیدی، میزان تولید، میزان تقاضای بازار داخلی و خارجی، وضعیت واردات و صادرات محصولات تولیدی، حجم قاچاق، میزان تغییرات تعرفه‌ای و نوع تعاملات با کشورهای همسایه باید جمع آوری ودر جهت ساماندهی اوضاع اقتصادی کشور استفاده کرد.

وی اظهارداشت: در صورت برنامه ریزی اساسی و اصولی در بکارگیری از ظرفیت‌های اقتصادی، کشور به موفقیت و ثبات اقتصادی خواهد رسید.

معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور گفت: اصلاح سیاستهای کلان اقتصادی برای مزیت زدایی از قاچاق و نیز اصلاح و بهینه سازی نظامها و روشها برای افزایش خطرپذیری قاچاق کالا از الزامات اساسی نگرش بلند مدت و جدید به پدیده قاچاق کالاست.

وی افزود: قاچاق کالا صدمات و ضربات مهلکی به ثبات اقتصادی کشور وارد و زمینه فساد را در جامعه توسعه می‌دهد.


نعمت اللهی بیان داشت: اقلام متنوع کالاها به صورت قاچاق و غیر قانونی وارد کشور می‌شود و مقدار هنگفتی ارز از این طریق به جیب اداره کنندگان شبکه‌های سازمان یافته سرازیر می‌شود.

وی همچنین عوارض و تبعات منفی قاچاق کالا را شامل فرار از پرداخت حقوق و عوارض دولتـی، بر هم زدن تعادل بازار رقابتی، سودآوری زیاد، فساد مالی، اداری و اخلاقی، مختل کردن بخش تولید کشور و ... برشمرد و گفت: قاچاق کالا در کارکرد سیاست‌های تجاری و اقتصادی هم تاثیرات نامطلوبی دارد از اینرو مبارزه با قاچاق کالا برای حمایت واقعی از اقتصاد کشور ضروری است.

معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور اذعان داشت: منشاء وجود تقاضا برای کالاهای قاچاق علل و عوامل متعددی دارد بنابراین شناسایی و بررسی دقیق این علل و عوامل به یقین در کاهش تقاضا برای این گونه کالاها و مبارزه جدی با آثار سوء اقتصادی قاچاق کالا تأثیر به سزایی خواهد داشت.

وی در اداه افزود: اگر علل و عوامل موجود قاچاق کالا به درستی شناسایی، ارزیابی و تحلیـل نشود چه بسا در مبارزه رودررو با عوامل قاچاق حتی با صرف هزینه‌های هنگفت موفقیتی به دست نیایدبنابراین تدوین هر قانون و برنامه‌ای برای مبارزه اصولی با قاچاق بدون ملحوظ داشتن مسائل، تنگناها، دلائل اساسی و نگرش ریشه‌ای به این مهم ناکارآمد است.

به هر حال قاچاق خود معلول سیاست‌های اقتصادی نامناسب، ضعف زیرساخت‌های صنعت و کشاورزی، مدیریت ناکارآمد مبارزه با قاچاق کالا، قوانین و مقررات دست و پا گیر و .... است.

قاچاق کالا در ایران را باید از بیماریهای ساختاری اقتصاد کشور تلقی کرد. وجود تقاضا و نیز عرضه برای قاچاق در کنار کم بودن خطرپذیری این فعالیت زیر زمینی از علل اساسی رواج این پدیده مخرب در حجم گسترده در اقتصاد ایران است.

قاچاق خود معلول اوضاع خاص تولید داخلی در کنار هزینه‌های زیاد پولی و غیرپولی در واردات رسمی است. گستردگی مرزها و تنوع همسایگان دارای سیاست‌های ناکارآمد در مقابله با قاچاق کالا، وجود نقدینگی سرگردان در اقتصاد کشور، نبودن فرصت‌های سالم سرمایه گذاری، فرهنگ مصرفی کشور و بالاخره قوانین و تشریفات دست و پاگیر همه و همه در بروز و ظهور قاچاق دخیل هستند.

بدون تردید چیزی که از مسائل ساختاری نشات گرفته باشد با راهکارهای غیر ساختاری درمان نخواهد شد بنا براین در مقابله با قاچاق کالا به دور از هرگونه ذهنیت گرایی باید برنامه ریزی و اقدام صورت گیرد.